Nové Google Mapy pro Android: offline, ale velmi omezeně

Konkurenční boj v oblasti navigací na mobilních telefonech neustále pokračuje. Ve všech telefonech s Androidem jsou k dispozici Google Mapy, které až donedávna offline nebyly. Nyní tuto možnost Google oficiálně uvolnil, ale bohužel neočekávejte naprostou volnost.

Google

První náznaky toho, že Google do budoucna chystá své Google Mapy v offline režimu se objevily zhruba před rokem, kdy Google umožnil v rámci testování uživatelům stahovat malé části map do interní paměti na omezenou dobu. Nejnovější aktualizace map přináší tuto možnost standardně každému. Při zobrazení mapy postačí kliknout na tlačítko menu a poté vybrat položku Zpřístupnit offline. Princip zůstal zachován, jako při testování loni. Vždy si vyberete část mapy a tu si uložíte do paměti telefonu. Následně si dané místo můžete prohlížet a nechat se v něm navigovat bez nutnosti připojení k internetu. Největší čtvereček nám zabíral 83 MB. Jenže zatím mají offline Google Mapy hned několik závažných ale.

Stažení částí map do telefonu je nově v menu možností

Především jde o to, že lokací, které si můžete uložit do paměti, může být maximálně šest. Ano, čtverce jsou mnohem větší, než při loňském testování, ale s celou Českou republikou určitě nepočítejte. Zcela tím také padá možnost, nechat se offline navigovat až k moři na dovolenou. Dalším problémem je chaotická funkčnost. Nejednou se stane, že ačkoliv vybíráte menší část mapy než před chvílí, vypíše vám aplikace, že v daných místech nejsou offline Google mapy k dispozici. V jiném případě, že daná část mapy je příliš velká. Při dnešním testování mi aplikace párkrát odmítla začít stahovat další úsek, byť jsem jich neměl stažených šest a připojení k internetu bylo stabilní.

Google rozhodně vykročil správným směrem, ale čeká ho ještě dlouhá cesta, než se vyrovná například skvělým Nokia mapám. Samozřejmě je dobře, že už můžeme vybírat větší části k uložení, ale omezení na 6 částí je velmi omezující.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze