Nokia X2: levné hudební překvapení
recenze

Nokia X2: levné hudební překvapení

11

Zatímco jsou letní hudební festivaly v plném proudu, přichází na trh levná hudební novinka z Finska. Překvapí slušnou výbavou, čítající 5 Mpx fotoaparát a kompletní hudební a multimediální funkce. Poprvé je přímo integrován i Facebook. Jak ale tento levný hudebník hraje? Nevybírá si nízká cena svou daň?

Nokia se snaží bojovat proti mase dotykových telefonů konkurence a v posledním roce tlačí ceny svých telefonů nebývale směrem dolů. To je též případ nové Nokie X2. V průběhu testování jsem si vždy musel připomínat, že se jedná o telefon za necelé tři tisíce. Nokia X2 skutečně nabídne slušný koktejl funkční výbavy, který je vykoupen minimem negativ. Pár závažných (horší displej a absence 3G) se sice najde, ale to můžeme opravdu připsat nízké ceně. Na druhou stranu potěší kovový kryt, bohatá hudební výbava včetně špičkového FM rádia, fotoaparát se slušným rozlišením, Bluetooth a paměťové karty. Na druhou stranu je ale konkurence, nabízející podobné zbraně, velmi silná, a tak bude kromě ceny rozhodovat spíše design a značka.


Nokia X2 - oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 111 x 47 x 13,3 mm
Hmotnost 81 gramů
Konstrukce klasická
Barevné provedení černé, bílé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"
Paměť 16 MB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 16 GB, 2GB v balení s telefonem)
Otevřený operační systém ne / Nokia Series 40 6th Edition
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, úkolovník, stopky, časovač, diktafon
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podporované formáty MP3/AAC/eAAC+/WMA/MP4), Java 2.0, FM rádio (RDS) s integrovanou anténou, konektor 3,5 mm jack
Fotoaparát 5 Mpx, 4xdigitální zoom, LED dioda
nahrávání videa v rozlišení 320x240 bodů, rychlost 20 snímků za vteřinu
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), Bluetooth 2.1 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), Opera Mini
Baterie a výdrž Li-Ion 860 mAh
Doba hovoru: až 13 hodin, pohotovostní režim: až 619 hodin
Cena a dostupnost 2 800 Kč s DPH
v prodeji

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset WH-205 s jednotlačítkovým dálkovým ovladačem
  • cestovní nabíječku AC-3
  • Li-ion baterii s kapacitou 860 mAh

Pro koho je Nokia X2

  • Pro mladé lidi, co chtějí mít svou hudbu stále s sebou
  • Pro ty, co hledají vybavený a levný hudební telefon
  • Pro zájemce o Nokii s Facebookem a mladistvými vzhledem

Design, konstrukce – levný, kovový, elegantní

Typicky hranatý design z posledního roku vládne i této nové Nokii. Ostré hrany a jednoduchý tvar tomuto finskému hudebníkovi sedí a dodávají mu na eleganci. Nebýt levně vypadajících boků, mohla by novinka vzhledem sloužit i jako mobil o pár tisíc dražší. Kromě kompaktních rozměrů 111 x 47 x 13,3 mm zaujme velmi nízká hmotnost, která činí pouhých 81 gramů. Díky muší váže jsem měl pocit, jako bych v ruce držel maketu.

Nokia X2 padne díky zaoblené zadní straně a kulatým rohům dobře do ruky a může se chlubit pevnou a celistvou konstrukcí, která je však poměrně křehká. Po nechtěném pádu telefonu na zem se vyduly boční plastové lišty s tlačítky a je velmi těžké je uchytit zpět pod kryt. Komu tedy telefon často padá, rozhodně mu X2ku doporučit nemohu.

Nový hudebník se z výroby halí do černo-červeného nebo bílo-modrého krytu, přičemž první zmíněná kombinace mu určitě sluší více. Bílo-modrá X2ka se zatím v České republice oficiálně ani neprodává. Znovu ale musím zmínit povedený design telefonu a elegantní zpracování všech částí. Jsme rádi, že i u levných telefonů Nokia konečně dbá na design a kvalitu.

Přední straně telefonu dominuje 2,2 palcový displej a plochá leptaná klávesnice. Vše je elegantně zarovnáno a vyvedeno v černé barvě. Pouze na horní a dolní straně vylézá na povrch červená linka. Ta nejvýraznější je ale na boku telefonu, kde jsou v červené barvě zpracovány lišty, ukrývající tlačítka a jiné prvky. Zatímco na pravé straně se zde schovávají klávesy pro regulaci hlasitosti, slot pro paměťovou kartu a spoušť fotoaparátu, levá strana nabídne užitečná hudební tlačítka. Škoda jen, že boční lišty vypadají na pohled velmi levně a sráží celkový dojem z designu telefonu.


Boky telefonu jsou posety praktickými hudebními a jinými tlačítky. Nechybí 3,5 mm jack a Micro USB konektor

Plochá horní hrana xdvojky pak poskytne pohled na trojici vzorně rozestavěných konektorů. Pod pryžovou krytkou se ukrývá Micro USB konektor pro připojení kabelu. Potěší, že mimo klasický nabíjecí konektor, lze telefonu dodat energii právě skrze Micro USB, a to buď USB kabelem z počítače nebo klasickou nabíječkou s příslušným konektorem. Poslední prvek na horní straně telefonu nesmí chybět žádnému hudebnímu přístroji. Ano, je to 3,5 mm Jack pro připojení sluchátek. Jak je horní strana plná, je dolní hrana prázdná. Najdeme zde jenom otvor pro provlečení poutka a tím je vystaráno.


Elegantní zadní strana s kovovým krytem vůbec nevypadá jako u levného telefonu

Zadní strana potěšila mé oko nejvíce, protože vůbec nevypadá jako u telefonu za necelé tři tisíce korun. Elegantní černé plasty, doplněné o velký kovový kryt baterie, po jehož stranách nalezneme stereo reproduktory a čočku 5 Mpx fotoaparátu s LED diodou – to je Nokia X2. Kryt baterie lze velmi snadno vyjmout a přitom perfektně drží na svém místě. Nepříliš praktické je ale umístění loga Nokia uprostřed krytu, protože to je zároveň nejvyšší místo zadní plochy, kterým se telefon dotýká stolu. Za chvíli tak budete mít logo seškrábané.


Detail pěkně zpracovaných prvků zadní strany

Baterie a výdrž – celodenní hráč

K Li-Ion baterii se lze dostat snadno. Její kapacita činí průměrných 860 mAh a nijak tak nepřekvapí. Pro telefon s poměrně malým displejem a absencí 3G se zdá být baterie dostatečná. Nokia X2 navíc nepodporuje ani stahování e-mailů či dalších dat (například pro Facebook) na pozadí, takže se uvnitř nenalézá žádný vyloženě velký žrout energie. Díky tomu jsem se při průměrném používání zahrnující pár sms a hovorů a několik minut poslechu hudby a prohlížení webu denně dostal na výdrž tří dnů bez vypínání na noc. Výrobce slibuje 26 hodin nepřetržitého poslechu hudby ve sluchátkách. Nám se podařilo dosáhnout 21 hodin, což je slušná hodnota a Nokia X2 tak hodnou chvíli člověka zabaví.

Klávesnice – plochá, ale dobrá

Nokia vsadila na klávesnici v podobě jedné plochy, rozdělné pouze pryžovými lištami. Zdvih kláves je nižší, tužší a o něco málo méně jistý, ale odezva je dobrá a na klávesnici se obecně píše obstojně. Známe ale i mnohem lepší klávesnice. Lidem s většími prsty ale X2ku spíše doporučit nemohu, a to hlavně kvůli malému rozlišení jednotlivých kláves. Ocenit musím velkou směrovou klávesu s hezkou, bíle podsvětlenou obrubou, která se velmi dobře ovládá.


Klávesnice není z nejlepších, psát se ale na ní dá obstojně Na hudebním telefonu jsou nepochybně dobrým tahem hudbu ovládající tlačítka na levém boku. Díky tomu lze rychle přeskakovat skladby či pozastavit přehrávání, ať už se nacházíte kdekoliv v menu. Škoda jen, že klávesy nelze použít při zamknuté klávesnici. To samé platí i o tlačítcích pro regulaci hlasitosti – také fungují jen po odemknutí klávesnice.

Zvuk – stereo ječák

Bez debat je naprostým základem pro hudební telefon kvalitní hudební přednes. To platí pro hudební přístroje drahé i levné. Nokia X2 si vedla poměrně dobře, nižší cena téměř není znát. Pozitivem je, že na zadní straně nalezneme stereo reproduktory zajišťující širší a kvalitnější hudební podání. Hlavní devizou X2ky však není ani tak kvalita, která spadá do mírného nadprůměru, ale hlasitost. Novinka je totiž neskutečným řvounem. Nemusíte se tak rozhodně bát, že přeslechnete vyzvánění.


Dodávaný headset se špuntovými sluchátky hraje překvapivě kvalitně

Díky 3,5 mm jacku si po připojení vlastních sluchátek můžete vychutnat opravdu kvalitní zvuk, který lze vyladit ekvalizérem. Lepší zvuk lze dostat pouze z výrazně dražších přístrojů a Nokia tak zde boduje. K telefonu navíc přibalila také překvapivě kvalitní headset se špuntovými sluchátky a dálkovým ovládáním s mikrofonem a jedním tlačítkem pro přijetí hovoru. Sluchátka jsou sice nastavena výrazně do basů a výšky a středy jim trochu utíkají, to by ale většině mladých uživatelů mohlo vyhovovat. Nikdy ale není problémem zapojit svá vlastní sluchátka drátově nebo skrze Bluetooth A2DP profil.

Displej – 45 stupňů vlevo a tma

Nový hudebník disponuje klasickým nedotykovým TFT displejem s úhlopříčkou 2,2 palce a rozlišením 240 x 320 bodů (QVGA). Čitelnost na slunci je veskrze průměrná. Kvůli lesklé čelní straně nejde o žádný zázrak, ale vše lze bez problému přečíst i za letního jasného poledne. Stejně, jako u nedávno testované Nokie 7230, zamrzí i zde špatné pozorovací úhly. Už při mírnějším natočení doleva a nahoru se barvy mění, což například při ukazování fotografií přátelům nepotěší. Už při natočení zhruba 45 stupňů doleva je displej velmi tmavý a barvy invertované. To se Nokii nepovedlo.

Prostředí – Series 40 a její drobné změny

Nejdříve jsem si myslel, že Nokia X2 nabídne navlas stejné prostředí, jako například nedávno recenzovaná Nokia 7230, která také, stejně jako nyní testovaná novinka, nabídne uživatelské prostředí Series 40 šesté edice. V průběhu používání jsem ale narazil na drobné změny. Hodiny v aktivním pohotovostním režimu lze změnit, menu již nelze zobrazit formou záložek a přibyla například do telefonu zabudovaná aplikace Facebook.


Aktivní pohotovostní režim a jeho úprava

Ve výchozím zobrazení hlavního menu nalezneme 12 poměrně malých ikonek s titěrnými popisky, což není nic pro osoby s horším zrakem. Podoba hlavního menu může ale naštěstí mít až čtyři tváře (záložky zmizely) – kromě zobrazení ikonek a ikonek s popisky si můžete vybrat i podobu seznamu nebo zobrazení jedné, opravdu obrovské položky na displej, jako jsme to znali ze starších telefonů. Ikonky lze v menu uspořádat a nechybí ani vlastní menu Jdi na, přístupné z pohotovostního režimu.


Různé možnosti zobrazení hlavního menu

Ten lze nechat zobrazit bez jakýchkoliv informací a kochat se nastavenou tapetou, kterou může být i Flash animace nebo slide-show obrázků. Nokia je tradičně silná v disciplíně aktivního pohotovostního režimu, který nechybí ani zde. Na domácí obrazovku si tak lze naskládat šikovné moduly dle libosti. Nechat si tak můžete zobrazit nadcházející události v kalendáři, ovládání hudebního přehrávače, rádia nebo zkratky pro nejčastěji používané funkce a aplikace. Máte-li rádi barvičky, určitě zajásáte nad možností změnit barvu písma v pohotovostním režimu dle libosti. Výrobce také připravil čtyři, poměrně střízlivá témata (černé, bílé, červené/modré a s tapetou louky).


Černé a bílé barevné schéma

Prostředí a jeho ovladatelnost je samo o sobě bezproblémové a Nokia stále hraje první housle, co se pohodlnosti ovládání telefonů týče. Konkrétně tento telefon reaguje standardně rychle a rozhodně to žádný rychlík není. Při prohlížení fotografií nebo webu by se rychlejší reakce hodily, také nepotěší vcelku pomalá Java. Na druhou stranu vás ale telefon nenechá někdy vysloveně čekat a dá se s ním obecně pracovat se slušnou rychlostí. Nokia X2 je poměrně vhodná i pro osoby s horším zrakem, protože lze jednotně v nastavení změnit velikost písma napříč menu a například pro zprávy a kontakty nastavit opravdu obří font. Kritiku si však Nokia zaslouží za absenci multitaskingu, což je dnes opravdu na pováženou. Aplikace tak nemohou běžet na pozadí. Píšete například email a chcete se podívat na internet, Facebook nebo do kalendáře? Bez šance. Aplikaci vždy musíte zavřít, vykonat požadovanou činnost a poté znovu otevřít a začít znovu. V této disciplíně je Nokia roky pozadu. U Nokie jsem nečekal ani problémy s překladem, kterých v menu ale pár nalezneme. Zarazí například označení videokamery jako „dig.fotoaparát“ a podobné nepřesnosti.


Červené barevné schéma

Hudba a další multimédia: špičková hudba a hlavně FM rádio

Čím začít u hudebního telefonu? Pochopitelně hudebním přehrávačem, který oproti dalším Nokiím nijak nepřekvapí – je totiž stejný. Skladby šikovně roztřídí podle interpretů, alb a dalších kritérií. Nechybí seznamy skladeb ani stereo efekt nebo vlastní ekvalizér, díky kterému si lze vyladit zvuk. Ke každé skladbě lze zobrazit i obrázek alba a další doplňující informace. Potěší také možnost změnit vzhled přehrávače. Malou změnou oproti dřívějším modelům je absence položky nastavení. Ke všem se nyní člověk dostane jednoduše z menu voleb přehrávače. Hudební výkon je velmi dobrý, o tom jsem se ale ostatně zmínil už v sekci zvuku.


Hudební přehrávač je stejný, jako u ostatních Nokií a není mu co vytknout

Nabídku hudebních funkcí završuje FM rádio s RDS, automatickým laděním a pamětí pro 20 stanic, které hraje i bez sluchátek. Nokia X2 je totiž jednou z vyvolených Nokií, která má anténu schovanou v těle telefonu. Příjem je navíc jedním slovem perfektní a i v horších podmínkách statečně drží stereo i RDS signál a vůbec nešumí. Rádio je bez debat jedním z nejlepších ze všech telefonů na trhu. Nokia X2 nabídne i základní přehrávač videa, který se kromě pouštění natočeného videa nevalné kvality hodí pro přehrávání YouTube videí, které lze i přetáčet.


FM rádio je špičkové a potěší integrovanou anténou. Sluchátka není potřeba připojit

Z vnitřní paměti telefonu lze pro aplikace a další soubory využít zhruba 16MB. Hudby a dalších multimédií si uložíte ale až 2 GB, což je kapacita microSD karty, kterou Nokia spolu s telefonem dodává. X2ka ale podporuje až 16GB karty s pořádnou sbírkou hudby. A co prohlížení fotografií? Díky použitému prostředí Series 40 asi víte, co si pro nás Nokia X2 nachystala. Hlavním rozcestníkem do světa zábavy jsou v hlavním menu ikonky Fotografie a Aplikace. Ve fotogalerii vás čeká možnost zobrazení všech fotografií v jednom seznamu s hezkým zobrazením a pohodlným procházením. Jen ty reakce by mohly být svižnější. Potěší možnost obrázky upravovat a prohlížet je na šířku. Pro lepší orientaci lze zobrazit fotografie na časové ose nebo si řadit vaše výtvory do alb. Vzhledem k nevalné kvalitě fotoaparátu ale alba asi nebudou příliš plná. Samozřejmě lze prohlížet veškeré soubory v paměti telefonu a na paměťové kartě pomocí standardního prohlížeče souborů, který se nachází pod položkou Galerie v sekci Aplikace.


Prohlížení a úprava fotografií jsou vyřešeny dobře, jen reakce by mohly být rychlejší

Aplikace se nacházejí trochu nešikovně v podsložce Extra, kde lze nalézt 8 JAVA her a poměrně velké množství JAVA aplikací. Mezi nimi nechybí převodník jednotek, velmi šikovný převodník konfekčních velikostí, Flickr a Ovi Share klient, světový čas a konečně také Facebook klient, u kterého se na chvíli zdržím.


Facebook v Series 40 je novinkou

Facebook klient totiž Nokiím S40 citelně chyběl a konkurence Finy v této disciplíně tvrdě válcovala. Ani teď však není příliš důvod k jásání. Facebook klient sice nabídne všechny základní operace včetně zobrazení a změny statusů, profilu, přátel a zpráv a nechybí ani možnost položky „likeovat“ a komentovat.


Předinstalované hry

Potěší dokonce funkce pro nahrávání fotek nebo přímo možnost vyfotit a odeslat snímek. Iritující je ale neskutečná pomalost aplikace, což do jisté míry sice souvisí s absencí 3G, ale hlavně s pomalou JAVA a špatnou optimalizací aplikace. Na odezvu se běžně čeká v řádu vteřin, což je opravdu nepřijatelné. Kvůli absenci multitaskingu navíc nelze mít Facebook spuštěný na pozadí a přijímat aktualizace a upozornění. Vždy je nutno aplikaci otevřít a zase zavřít. Klienty pro Twitter nebo YouTube v telefonu nenalezneme, díky přítomnosti Ovi Store si ale můžete stáhnout další hry a aplikace.


Nechybí obligátní a užitečné převodníky a světový čas

Stáhnout lze Nimbuzz pro chatování, Snaptu pro sociální sítě a spoustu dalších aplikací, jejichž nabídka se i pro Series 40 postupně rozrůstá. A co hry? Kromě notoricky známého hada, Sudoku a Bounce narazíme na 3D závodní Rallye hru, která ale grafikou a zvukem příliš nepřesvědčí a několik logických her. Díky Javě si lze ale spoustu her dohrát, případně prohledat Ovi Store.


Prostředí obchodu Ovi Store, odkud lze stahovat aplikace, hry a další obsah

Fotoaparát – to je hnus, velebnosti

Klasickým příkladem toho, že vysoké rozlišení je u mobilních telefonů jen marketingovým tahem, je Nokia X2. V obchodě neznalý uživatel zajásá nad 5 Mpx fotoaparátem, navíc s LED diodou. Po vyfocení snímků a jejich načtení v počítači ale nadšení rychle vyprchá. Fotografie jsou jedním slovem špatné. Jsou neostré, zašuměné, s velkou kompresí a absolutně žádnými detaily a navíc některé s podivnou bílou mlhou. Nokia X2 sice má LED diodu, která je překvapivě celkem výkonná, zašuměným snímkům to ale vůbec nepomůže a výsledky jsou s ní nebo bez ní tragické. LED dioda tak poslouží spíše jako baterka, kterou lze zaponout přidržením klávesy s hvězdičkou. Nepotěší absence autofocusu, takže nevyfotíte kvalitně ani text a jiné blízké předměty. Pokud je pro vás kvalita fotografií alespoň trochu důležitá, vyhněte se Nokii X2 obloukem. Je to disciplína, kde je nižší cena znát. Právě tady se šetřilo.

Fotí se v režimu na šířku, ale přepnout lze i na portrétní režim. V průběhu fotografování máte k ruce poměrně dost grafických efektů a nastavení. Kromě vyvážení bílé můžete aktivovat jeden ze šesti efektů nebo zapnout samospoušť s volitelnou dobou prodlevy. Pozitivní je, že lze kompletně vypnout zvuky fotoaparátu. Vyfocení je pohotové, ukládání ale velmi zdlouhavé. Telefon sice dlouhé zpracovávání obrázku nedává znát, ale pokud chcete hned po vyfocení vymazat nepovedený obrázek, narazíte. Telefon snímky zpracovává na pozadí zhruba minutu, během které je nelze v galerii ani otáčet a jinak je upravovat.

Nijak přesvědčivá není ani kvalita natáčeného videa, snímaného v rozlišení 320x240 bodů rychlostí 20 snímků za vteřinu. Díky větší snímkové frekvenci je ale video alespoň relativně plynulé.

Ukázkové fotografie


Za dobrých světelných podmínek jsou na první pohled fotografie slušné, kvalita je však špatná - na snímcích je patrná výrazná komprese, šum, slévání barev a ztráta detailů


Když zajde sluníčko, kvalita rapidně poklesne


Rozmazané fotografie jsou bohužel běžným jevem


Fotografie v interiéru trpí výrazným šumem


Fotografie bez a s LED bleskem

VIDEO 1 (3gp, 704 KB)
VIDEO 2 (3gp, 1MB)

Telefonní seznam a telefonování: finský standard

Telefonní seznam nabídne uložení 1000 vícepoložkových kontaktů, což bude jistě většině uživatelů dostačovat. Kontakty mohou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy. Jako jeden z mála výrobců umožňuje Nokia zobrazení čísel na SIM kartě i v telefonu v jednom seznamu. Vhod přijde propojení narozenin u kontaktů s kalendářem, ve kterém se poté automaticky ukazují. Stejně jako u ostatních Nokií Series 40, i X2 má dobře vyřešeno filtrování hovorů a nastavení profilů. Kvalita hovoru je dobrá a zvuk ve sluchátku je čistý. Nokia se bohužel rozhodla nevybavit X2ku podporou sítí 3. generace a na rychlé datové přenosy a videohovory můžete zapomenout.


Tradičně dobrý je telefonní seznam s možností on-line synchronizace a pamětí na 1000 jmen

Zprávy: dobré sms, pracný e-mail

V oblasti textových zpráv již tradičně nacházíme výborný standard. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Můžeme aktivovat nebo deaktivovat vestavěný slovník T9, který nám usnadní psaní. Bohužel psaný text je včetně diakritiky, která výrazně zkracuje délku zprávy. Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat v nastavení textových zpráv a využít tak plnou délku zprávy. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – smajlíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Zprávy MMS s poměrně pochopitelným vytvářením rovněž nechybí a vy tak své fotografické i jiné výtvory můžete posílat přátelům.


Zprávy se zobrazují ve formě konverzací, ale jinak je vše při starém


Lze vypnout diakritiku u slovníku T9 a nastavit jinou velikost písma

Do dřevních dob se Nokia vrací e-mailovým klientem. Ten je nutné totiž vždy manuálně otevřít a ručně se navíc přihlásit k jednotlivým účtům. O automatickém stahování zpráv a upozorňování na ně si tak můžete nechat jen zdát. To, že vám přišel e-mail, nijak nezjistíte a vždy si to musíte pracně ručně ověřit. Pozitivní je snadné nastavení pro velké e-mailové providery (gmail, Live, Yahoo) i vlastní e-mail a podpora příloh s kompresí na serveru. Tím ale chvála končí a následují výtky. Chybí podpora HTML emailů a vše trvá neuvěřitelně dlouho. Pro občasné stažené jednoduché textové pošty samozřejmě tento klient dostačuje, ale nic víc očekávat nelze.


E-mailový klient je velmi primitivní a pomalý

Organizační funkce: bez map, ale s dobrým kalendářem

Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné sdílené paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón.


Kalendář a kalkulačka na velmi dobré úrovni

Sportovně založení lidé jistě uvítají přítomnost stopek či odpočítávání, nechybí ani kalkulačka. Oproti některým dalším Nokiím Series 40 zde absentuje mapová aplikace.


Nechybí diktafon, stopky ani další aplikace

Internet a datové funkce: dva a půl gé maximálně

Na internet se v Nokii X2 dostanete pomocí výborné Opery Mini, která je v telefonu nainstalována jako výchozí prohlížeč. K dispozici je i zastaralý Nokia browser, jehož funkčnost ale výrobce omezil pouze na pár předpřipravených stránek, na otevřený internet se s ním nedostanete. Pomocí Opery mini lze sledovat také RSS kanály nebo záložky synchronizovat se stolním prohlížečem Opera. Doporučuji však upgrade na aktuální verzi. Nižší cena se projevila, jak už jsem psal výše, absencí podpory sítě 3. generace UMTS, takže se budete muset smířit s nižší rychlostí prohlížení internetu a stahování dat. Konektivita s okolním světem je pak zajištěna prostřednictvím konektoru Micro USB nebo technologie Bluetooth 2.1.


K prohlížení internetu slouží vestavěná a špičková Opera Mini

Zhodnocení: hudebník, který překvapí

Nokia X2 je velmi slušným hudebním telefonem, který v dané cenové kategorii překvapí kvalitním zvukem, hudebním přehrávačem i rádiem, které má navíc integrovanou anténu a není tak potřeba připojovat sluchátka. Ta dodávaná jsou však kvalitní a díky 3,5 mm jacku si lze připojit i svá vlastní. Potěší variabilní prostředí telefonu s přizpůsobitelným zobrazením pohotovostního režimu i hlavního menu a vhod přijdou také kvalitní organizační funkce, Facebook nebo Opera Mini pro surfování internetem. Nízká cena se však bohužel projevila u tragického fotoaparátu, horšího displeje a absence sítí 3G. Zamrzí také, že Nokia k telefonu nepřibalila USB kabel pro přenos hudby do telefonu. Díky Micro USB portu ale můžete použít svůj dosavadní kabel. Hledáte-li kvalitní a levný hudební telefon, mohla by vás Nokia X2 uspokojit. V ostatních ohledech ale kvůli nižší ceně pokulhává.

Nokia X2 můžete zakoupit na značkovém e-shopu Nokia

nokia-x2
Klady
  • kvalitní zvuk ve sluchátkách
  • 3,5 mm jack
  • FM rádio s vestavěnou anténou
  • Facebook aplikace
  • slot pro paměťovou kartu
  • kvalitní a nevrzající konstrukce
  • elegantní kovový zadní kryt
  • dobrá výdrž baterie
  • vestavěná Opera Mini k prohlížení internetu
Zápory
  • displej má špatné pozorovací úhly
  • nekvalitní fotografie z vestavěného fotoaparátu
  • omezený e-mailový klient
  • pomalejší reakce při prohlížení fotografií a používání Facebook aplika
  • chybí multitasking
  • v balení chybí USB kabel
  • chybí podpora 3G
Diskuze ke článku
Shadow(L)
kamarát kúpil taký fon, a nie je spokojný.. Ani baterka mu nevydrží tolko, kolko by mala a telefón je úplne pomalý..
Dan
v tabulce maté 860 mAh ale u obsahu balení 1320 mAh
Martin Pultzner
Dobrý den,
správně je (jak je uvedeno v textu a v tabulce) 860 mAh. Nějak se nám sem vloudil seznam součástí balení z jiné recenze. Děkujeme za upozornění, již jsme seznam opravili.
ButleR
telefón je naozaj nanič :((((( A má aj špatný dizajn

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze