Nokia potvrzuje prodej map HERE za takřka 3 miliardy eur

8

Dlouhodobá spekulace o prodeji divize mapových podkladů finské Nokie jsou u konce. Finská společnost včera večer oficiálně potvrdila, že se chystá prodat svou další divizi. Mapy HERE získá trojlístek německých automobilek a Nokia zinkasuje téměř 3 miliardy eur.

HERE Mapy

V současné době asi nejvážnější alternativa ke Google Mapám, to jsou HERE Mapy od finské Nokie. V posledních týdnech a měsících se spekulovalo, že se ji společnost pokusí prodat. Tyto spekulace se včera večer oficiálně potvrdily a Nokia se tak zbavuje své další divize. Prodej té mobilní Microsoftu je patrně všem dobře znám. Novými vlastníky map HERE se stane konsorcium německých automobilek Audi, BMW a Daimler. Celý trojlístek našich západních sousedů za divizi map Nokii zaplatí 2,8 miliardy eur, což je v přepočtu téměř 76 miliard korun.

Noví majitelé nehodlají na mapách HERE nic zásadního měnit. Nákup má zajistit dlouhodobou podporou, další vývoj i otevřenost aplikace, na kterou jsou její uživatelé zvyklí doposud. To je pro uživatele velmi dobrá zpráva, neboť se mohlo stát, že by si noví majitelé nárokovali licenční poplatky. Aktuálně se však zdá, že mapové podklady budou i nadále široce dostupné. Celá transakce bude samozřejmě nějaký měsíc probíhat a její finální dokončení má proběhnout v prvním čtvrtletí 2016. Po prodeji této divize Nokii zbývají ještě dvě – Nokia Technologies (patenty) a Nokia Networks (síťová řešení). Druhá jmenovaná se bude těšit většímu zájmu hned zkraje příštího roku, kdy Nokia využije odkoupení společnosti Alcatel Lucent z jara letošního roku.

Stáhnout HERE WeGo

Google Play (zdarma) App Store (zdarma)

Zdroj: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Arnold
Nechtějí tam přihodit pár milionů pro mě, když ta cena je tak přesně zaokrouhlená ? Ale jako vážně. Od kdy jsou ceny milion, dva miliony, deset milionů ? Proč to není třeba 3326151120 ? To je nějaká móda ? Vážně tam nechtějí něco přihodit, já bych si ty drobáky vzal ?
satai
Pro kontext: odhadovana castka za udrzovani kvalitnich mapovych podkladu je za jeden rok jedna az dve miliardy.

http://www.asymco.com/2015/06/15/where-are-maps-going/
Velda
Tak jestli jsou 2,5 miliardy takřka 3 miliardy, tak je autor zcela určitě génius.
prcina
Jen at si to nokiaci prodaj to posledni co mají a už budou mit uplný h..no v rukávu.Potom již zbyde jen to jmeno a slavná historie.A do noveho začátku jestli se do něj opravdu pusti jak se pořád spekuluje holá pr.el.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze