Nokia N96: multimediální královna
recenze

Nokia N96: multimediální královna

26

Vlajková loď řady Nseries, multimediální Nokia N96, je v současné době nejvybavenější model finského výrobce. Navazuje na velmi úspěšnou dvojici předchůdců - Nokii N95 a N95 8GB. Pyšní se opět unikátní výsuvnou konstrukcí na obě strany. V dalších směrech jde ještě o kus dále. Výborný 5 Mpx fotoaparát a nahrávání VGA videa zůstalo, nově telefon disponuje 16GB flash pamětí a DVB-H přijímačem. Nechybí ani podpora HSDPA, GPS a Wi-Fi.

Nokia N96 přichází na trh po více než sedmi měsících od oficiálního představení výrobcem. Do prodeje se tak dostává zhruba rok po vylepšené Nokii N95 8GB. Od průkopnické Nokie N95 jí pak dělí roky dva. Na rovinu můžeme říci, že Finové udělali za tu dobu značný pokrok ve vývoji nejnovějšího a zároveň nejvybavenějšího modelu multimediální řady Nseries, Nokie N96. Dají se vůbec u takto vybaveného telefonu najít nějaké nedostatky?


Nokia N96 - oficiální fotografie

Nepřehlédněte: Nokia N96 z tiskové konference naživo a pár slov

Technické parametry

Rozměry 103 x 55 x 18 mm (20 mm v místě s objektivem fotoaparátu)
Hmotnost 125 gramů
Konstrukce vysouvací na obě strany (dual-slider)
Barevné provedení černé
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 900 / 2100 MHz
Displej aktivní, typu TFT, rozlišení QVGA (240 x 320 px), 16 milionů barev, úhlopříčka 2,8"
Procesor a paměť procesor 264 MHz
paměť 128 MB RAM, 256 MB ROM
16GB flash disk + paměťové karty microSD (až 16GB microSDHC)
Otevřený operační systém ano, Symbian 9.3 Series 60 3rd Edition, Feature Pack 2
Verze firmware 10.065
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, opakovaný budík, diktafon, synchronizace s PC, převodník, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip, RSS čtečka, Push-To-Talk
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora MP3, AAC, eAAC+ a WMA), ekvalizér, rozšíření sterea, FM rádio s RDS, přehrávač videa (RealPlayer), stereo reproduktory s 3D tóny, hudební a herní tlačítka, hry N-Gage, Nokia Music Store, integrovaný DVB-H přijímač třídy C (470-750 MHz), nahrávání TV programů pro následné sledování, Nokia Lifeblog 2.0, podpora uploadu fotografií na flickr, 3,5 mm konektor Jack pro připojení sluchátek, TV Out (kabel součástí balení), JAVA 2.1, Flash Lite 3.0, internetový prohlížeč Safari 413, akcelerometr
Fotoaparát 5 Mpx (2592 x 1944 px), optika Carl Zeiss, objektiv Tessar, autofocus, 2x LED dioda, digitální zoom, nahrávání VGA videa (640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG4)
přední VGA kamerka pro videohovory
Navigace GPS vestavěný GPS přijímač, A-GPS, navigační software Nokia Mapy 2.0, mapy společnosti Navteq, prohlížení tras, hlasová navigace, průvodce měst, denní nebo noční pohled
Datové funkce HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s), microUSB konektor typu B, Bluetooth 2.0 (profil A2DP)
GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (download až 3,6 Mb/s), Wi-Fi (IEEE 802.11 b/g) s podporou UPnP
Baterie a výdrž Li-Ion 950 mAh
Doba hovoru: až 230 min (GSM), 160 min (UMTS), pohotovostní režim: až 230 hod (GSM), až 200 hod (UMTS), přehrávání hudby: až 14 hod, přehrávání videa: až 5 hod, sledování TV: až 4 hod
Cena a dostupnost 17 990 Kč (k 27. září 2008)
3. čtvrtletí 2008


Nokia N96 - oficiální fotografie

V krabici naleznete:

  • uživatelskou příručku, různé prospekty a licenci na stažení N-Gage hry Tetris
  • CD se softwarem Nokia PC Suite + další programy
  • mobilní telefon Nokia N96
  • baterii BL-5F s kapacitou 950 mAh
  • stereo headset HS-45, adaptér AD-54
  • datový USB kabel CA-101 (HS-USB 2.0)
  • audiovizuální kabel CA-75U (TV-out – video, zvuk L/R)
  • cestovní nabíječku DC-4 do auta
  • nabíječku AC-5E


Obsah balení s mobilním telefonem Nokia N96

Pro koho je Nokia N96?

  • pro technoidy, kteří neodolají nejvyššímu současnému zástupci řady Nseries
  • koupí si ho ti, jenž hledají GPS navigaci, kvalitní fotoaparát a MP3 přehrávač v jednom přístroji
  • pro všechny, kteří si chtějí užít multimediálních funkcí dosyta

Pro koho naopak není Nokia N96?

  • pro lidi, kteří nepotřebují výše zmíněnu prvotřídní výbavu
  • nekoupí si ho ti, jenž mají prioritu dotykový displej
  • pro ty, kteří požadují delší výdrž baterie v telefonu na jedno nabití

Demo tour video s Nokií N96

Design a konstrukce: královna v šedo-černém hábitu

Nokia N96 vzhledově čerpá především z dvojice modelů N78 a N81 (též N81 8GB). Zdá se, že podobný design budeme vídat u zástupců řady Nseries čím dál tím častěji, čehož je důkazem i nová Nokia N85. A to je na základě kladných ohlasů čtenářů jedině dobře. Stále se však dá něco zlepšovat. Především současná móda lesklých povrchů bývá u nemalého počtu lidí méně oblíbenou záležitostí. Finský výrobce si dal naštěstí pozor, a tak jediná výtka směřuje na příležitostně upatlaný displej včetně okolního povrchu z černého plastu a ovládací blok tlačítek těsně pod ním. Telefon se má zprvu objevit pouze v černém provedení, které se nijak neupíná na určitou skupinu lidí. Nokii N96 si tak budou jistě kupovat nejen manažeři, ale i teenageři.


Nokia N96 se v ruce drží velmi dobře i přes větší tloušťku

Výrobce opět vsadil na oboustrannou výsuvnou konstrukci, tedy tzv. dual-slider. Zkušenosti z dřívějších modelů jsou tak nyní znát. Výsuvný mechanismus je pevný, do horní úvratě i zpět vždy pomůže pružina. Oproti modelům N95 a N95 8GB není téměř vůbec slyšet pověstné cvaknutí, kdy telefon dosedne do jedné ze tří poloh. Za tento pokrok si finský výrobce rozhodně zaslouží velkou pochvalu. Po posunutí horní části nahoru se objeví numerická klávesnice, po posunutí dolu uvidíme čtveřici speciálních tlačítek pro ovládání hudby, videa či N-Gage her. Celkové konstrukční zpracování telefonu je prvotřídní. Plasty na sebe perfektně lícují a drží pevně na svém místě.


Zadní strana s objektivem fotoaparátu, levý a pravý bok vlajkového modelu N96

Rozměry multimediální Nokie N96 činí 103 x 55 x 18 mm, přičemž 20 mm je tloušťka telefonu v místě s objektivem fotoaparátu na zadní straně. Hmotnost pak odpovídá 125 gramů, což je sice na jednu stranu dnešní nadprůměrná hodnota, ale na druhou stranu předcházející Nokia N95 8GB měla ještě o 3 gramy více. Telefon se mi držel v rukou nad mé očekávání velmi dobře. O něco málo vyšší hmotnost oproti jiným telefonům tak není žádným nedostatkem.


Nokia N96 v zavřeném stavu, s vysunutou klávesnicí a zadní strana

Pojďme se nyní podívat na rozmístění jednotlivých prvků na telefonu. Na přední straně se rozprostírá 2,8“ TFT displej, nad nímž najdeme kamerku pro videohovory, reproduktor a označení telefonu. Pod displejem nemůže chybět název výrobce a ovládací blok. Na pravém boku si své místo našla dvojice stereo reproduktorů, tlačítka pro regulaci hlasitosti a dvoufázová spoušť fotoaparátu. Levý bok okupuje pouze slot pro paměťové karty microSD, který je krytý pevným plastem. Karta se do daného otvoru jednoduše zacvakne. Na zakulacené hraně levého a spodního boku se nachází dírka pro uchycení šňůrky. Spodní bok dále přináší zdířku konektoru microUSB, mikrofon a 2,0 mm konektor Jack pro připojení nabíječky.


Telefon s vysunutou klávesnicí ... a opřený díky naklápěcímu stojánku

Horní bok zahrnuje posuvné tlačítko pro zamknutí/odemknutí klávesnice, 3,5 mm konektor Jack a vypínací tlačítko, kterým lze jednoduše měnit telefonní profily. Celkově můžeme říci, že jsou reproduktory, konektory a veškeré mediální klávesy optimálně umístěné pro přehrávání videa a hudby v režimu na šířku. Tím se dostáváme k jedné praktické novince. Nokii N96 výrobce obdařil integrovaným stojánkem, který udrží telefon naklopený zhruba pod úhlem 60° na stole či jakékoliv pevné podložce. Tento mechanismus sice není úplně dokonalý, ale i tak jistě každého potěší. Jeho využití je například při sledování mobilní TV, videa či při poslechu hudby v režimu na šířku.


Speciální hudební tlačítka ... horní a spodní bok telefonu

Video - Design a konstrukce telefonu

Baterie a výdrž: stále největší bolístko

Ačkoliv už vylepšený model N95 8GB přinášel baterii s vyšší kapacitou než původní Nokia N95, tak paradoxně nejnovější a zároveň nejvybavenější model N96 se vrací k původní hodnotě. Pod krycím plastem tak najdeme Li-Ion baterii s kapacitou pouhých 950 mAh a za to rozhodně výrobce nemůžeme pochválit. Telefon nám se standardní zátěží vydržel zhruba 2 dny. Pokud jsme však naplno využívali funkcí, na které tato vlajková loď tolik láká, pak nebyl problém vybít baterii i během půl dne. Nutno ještě zmínit, že jsme nepoužívali digitální TV, která by výdrž telefonu také rapidně snížila. Výdrž proto zůstává jedním z největších bolístek tohoto telefonu. Situaci se výrobce snažil zachránit alespoň trochu tím, že v balení dodává cestovní nabíječku, kterou zapojíme do zásuvky zapalovače v autě. Nutno ještě dodat, že během připojení telefonu k PC datový USB kabel přístroj nedobíjí, což je rozhodně škoda.


Zadní strana telefonu bez ochranných krytů a detail slotu pro paměťovou kartu

Ovládací blok a klávesnice: nečekaně zmizelo Navi Wheel

Hlavním ovládacím prvkem se u Nokie opět stalo tzv. tlačítko Navi, tedy čtyřsměrná klávesa s potvrzovacím středem. Dílenské zpracování je na velmi vysoké úrovni, u telefonu za zhruba 18 tisíc Kč je to však spíše splněnou povinností. Po stisknutí klávesy Navi i dalších tlačítek na ovládacím bloku uslyšíme mírné cvaknutí. Za zdvih a odezvu kláves můžeme výrobce pochválit. K přehmatům takřka vůbec nedochází, a to i navzdory tomu, že jsou tlačítka na sebe doslova nalepena. Navigační klávese sekunduje dvojice kontextových kláves, tlačítko pro přijmutí/ukončení hovoru, mazací klávesa „c“, multimediální tlačítko, hudební tlačítka a Symbianová klávesa pro vstup do menu či delším podržením pro přepínání činností.


Numerická klávesnice ze dvou úhlů a speciální hudební tlačítka

Za rovnoměrné bílé podsvícení s dostatečnou intenzitou u ovládacího bloku můžeme finského výrobce jedině pochválit. Navigační klávesa Navi spolu s multimediálním tlačítkem není podsvícena. To však vůbec nevadí. Ve tmě jsou tato tlačítka poslepu dobře rozeznatelná. Zklamáním je ale bezesporu absence navigačního kolečka Navi Wheel, které přinášela už Nokia N81, N81 8GB, N82 a N78. Na druhou stranu si ale telefon zlepšil reputaci přítomností režimu „dýchání“, který lze aktivovat v nastavení klávesy Navi. Pokud je telefon v úsporném režimu, pak se kolečko Navi automaticky rozsvěcí a zhasíná po několika vteřinách, což má značit, že je telefon naživu, jakoby dýchá. Pokud máte zmeškanou událost (např. přijatá zpráva, nepřijatý hovor), tak se kolečko rozsvěcí dvakrát rychle za sebou. Ještě se pojďme podívat na numerickou klávesnici. Ta se objeví až po vysunutí spodní části. Tlačítka jsou z černého lesklého plastu, na kterém se naštěstí neuchycují otisky prstů. Psaní SMS zpráv a kdejakého textu je velmi pohodlné. Celkově mám z numerické klávesnice dobrý pocit.


Podsvícení numerické klávesnice, hudebních tlačítek a herních tlačítek

Displej: rozlišení QVGA a úhlopříčka 2,8 palce

Nokia N96 disponuje kvalitním TFT displejem s nadstandardní úhlopříčkou 2,8 palce. Jako u ostatních novějších telefonů multimediální řady Nseries je použito displeje zobrazujícího 16 milionů barev a rozlišení QVGA, tedy 240 x 320 bodů. Displej ale bohužel není zapuštěn, proto bude zcela jistě docházet k neúmyslnému poškozování od nečistot. Proto doporučujeme zakoupit ochrannou fólii. Co se týče čitelnosti displeje na přímém slunečním záření, jsme spokojeni. Samozřejmostí je nastavení jasu, který však při vyšších hodnotách zkracuje pohotovostní dobu přístroje. Světelné čidlo, které by upravovalo jas automaticky v závislosti na okolním světle, chybí. Nastavit lze velikost písma či dobu, po kterou bude displej svítit. Nechybí ani akcelerometr, který po zapnutí v nastavení displeje dokáže automaticky překlápět obsah na displeji mezi režimy na šířku a na výšku. V telefonu však bohužel scházejí hodiny úsporného režimu.


Displej, aktivní pohotovostní režim a různé nastavení - výběr připojení k PC

Prostředí, procesor a paměť: pohledná grafika, ale slabší procesor

Telefon je vybaven stejným operačním systémem, jako dříve testovaná Nokia N78. Psát jednu a tu samou věc dvakrát by bylo dosti zbytečné. Proto jsme následující text použili z recenze Nokie N78 a pouze patřičně upravili na míru nejvyššího modelu Nseries. Multimediální Nokia N96 je vybavena operačním systémem Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition. Nalezneme zde nový Feature Pack 2. Oproti Nokii N78 se rychlost odezvy telefonu o něco málo zvýšila. Prostředí nabízí taktéž velmi povedenou grafiku. Po spuštění systému se zobrazí aktivní pohotovostní režim, který má klasické složení s pruhem záložek, hledáním obsahu v telefonu či na internetu, událostmi v kalendáři, úkoly, hledáním Wi-Fi sítí a přístupem ke sdílení souborů Share Online. V případě hrajícího rádia či hudebního přehrávače se zde objeví také jejich informační pruhy.


Trojice motivů, které se nacházejí v telefonu ... menu telefonu v různých podobách (podkova, tvar V a seznam)

Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu, podkově či tvaru V. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Dostatečně velká RAM paměť 128 MB zaručuje současné spuštění prakticky všeho, co je v telefonu. Není problém poslouchat hudbu, surfovat webem, používat navigaci, pracovat se zprávami a mít spuštěných dalších 30 aplikací. Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se snad ani nedočkáte. Horší je to však s procesorem, neboť výrobce použil model taktovaný pouze na 264 MHz. Ve srovnání s předchozí Nokií N95 8GB je to tedy krok zpět. Model N95 8GB přinášel procesor 332 MHz. Na tiskové konferenci koncem srpna 2008 to zástupce Nokie odůvodňoval tím, že procesor taktovaný na frekvenci 264 MHz bude pro bezproblémový chod telefonu zcela dostatečný. Nyní u finálního produktu je sice pravda, že v menu telefonu je rychlost odezvy téměř nerozeznatelná od Nokie N95 8GB, ale například při hraní her N-Gage můžeme malý rozdíl postřehnout.


Jednoduchý správce činností jistě poslouží svému účelu ... prostředí telefonu

Firmware telefonu lze označit za dostatečně stabilní, telefon na chvíli zamrzl pouze jednou během prvního týdne testování. Nyní se ale ještě vraťme k paměti telefonu. K dispozici je kromě 128 MB RAM také 256 MB ROM (zhruba 190 MB volných pro potřeby uživatele) a 16GB flash disk, na který je možné kopírovat soubory z PC přes dodávaný datový USB kabel rychlostí teoreticky až 50 Mb/s (HS-USB 2.0). Za vteřinu jsme tak na flash disk z PC zkopírovali zhruba 10 MB soubor. Proto musíme finskému výrobci vystřihnout obrovskou pochvalu. Vnitřní paměť lze navíc ještě rozšířit paměťovými kartami microSD o udávanou hodnotu až 8GB. Během několika týdnů se však začnou prodávat i paměťové karty microSDHC o velikosti 16GB, a tak bude moci celková paměť v telefonu odpovídat 32GB! Na paměťovou kartu se jinak soubory kopírují standardní rychlostí až 5 Mb/s.


Prostředí telefonu v režimu na šířku ... v nastavení je možné zapnout díky akcelerometru automatické překlápění

Hudební přehrávač, rádio a zvuk: stereo reproduktory s 3D tóny

Veškeré soubory se nacházejí v klasickém správci souborů, který zobrazuje zvlášť soubory nacházející se v paměti telefonu, na flash disku a paměťové kartě. Zde je možné provést zálohu jednotlivých souborů, zpráv, kontaktů, položek v kalendáři, záložek a nastavení. To se jistě bude hodit před aktualizací verze firmware. Pokud si však budete chtít přehrát oblíbenou píseň, film či prohlédnout fotografie, pak je lepší volbou otevřít přímo hudební přehrávač či galerii. Jednou z možností je stříbrné mediální tlačítko napravo od navigační klávesy, které nás zavede odkudkoliv přímo do multimediální nabídky, kde najdeme hudební přehrávač, galerii obrázků, TV a videa, N-Gage hry, Mapy, Web a Kontakty.


Prostředí hudebního přehrávače uzpůsobené v režimu na šířku

Hudební přehrávač u N96 podporuje formáty MP3, AAC, eAAC+ a WMA. Prostředí přehrávače je velmi pohledné. Telefon řadí skladby podle přidělených ID3 tagů na jednotlivé interprety a alba či podle žánrů a umí zobrazit obrázek alba, je-li k dispozici. Nechybí ani nabídka všech skladeb najednou, vytváření playlistů nebo vysílání podcast. Soubory je možné vyhledávat postupným zadáváním znaků. V hudebním přehrávači u telefonu s 16GB flash pamětí jistě zamrzí absence kolečka Navi Wheel. Listování je však usnadněno tak, že stačí rychle stisknout a poté při druhém stisknutí přidržet směr nahoru/dolu, čímž seznamem listujete mnohem rychleji.


Hudební přehrávač nabízí téměř vše, co dnes můžeme od mobilního telefonu předpokládat

Snadné ovládání hudby zajišťuje čtveřice speciálních hudebních tlačítek, které se objeví až po posunutí horní části dolu. Jejich stisk je jistý a podsvícení dostatečné, neboť musí být viditelná i za denního světla. Nelíbila se mi ale naopak závislost čtveřice hudebních tlačítek v okolí ovládacího bloku pod displejem právě na těchto tlačítkách. Jednoduše řečeno, pokud svítila hudební tlačítka nad displejem, pak nebyla funkční tlačítka v okolí navigační klávesy Navi. Časem se dá ale na toto řešení zvyknout. Další věc, nad kterou budou někteří lidé jistě kvitovat, jsou klávesy pro regulaci hlasitosti. Ta totiž nelze použít v případě, že jsou u telefonu zamknuté klávesy. U konkurenčních mobilních telefonů Walkman od Sony Ericssonu je naopak regulace hlasitosti při zamčených klávesách celkem běžnou záležitostí. Otázkou tedy je, které řešení komu více sedne.


Ekvalizér a nastavení zvuku v hudebním přehrávači (stereováha, fyziologická korekce a další)

Nastavení hudebního přehrávače nabízí opakování skladeb či náhodný výběr. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možností korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Na okolí jistě také zapůsobí zabudované stereo reproduktory na bocích telefonu s 3D efekty. Jejich kvalita oproti modelu N95 8GB potažmo i samotné N95 zase o něco stoupla. V nastavení se natrvalo zabydlela funkce rozšíření sterea, stereováha a fyziologická korekce.


Nabídka galerie a fotografie ... prostředí FM rádia (Visual Radio)

Kromě přehrávače, který najdeme v menu telefonu s nabídkou „hudba“, dále nechybí obchod, podcasting a rádio. Na FM vysílač se bohužel u nejvyššího zástupce řady Nseries zapomnělo. Po výběru rádia musíte zvolit, zda-li chcete otevřít klasické Visual Radio či internetové rádio. Nokia N96 disponuje funkcí RDS, která se postupně zabydluje i u modelů finského výrobce. Uložit do paměti lze až 40 stanic. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa. K telefonu jsou přibalena sluchátka slušné kvality, na jejichž dálkovém ovladači najdeme redukci na 3,5 mm Jack. Ten se taktéž nachází přímo na těle telefonu. Připojení vlastních sluchátek tak naprosto nic nestojí v cestě. Připojit lze i Bluetooth sluchátka díky přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu. Nokia N96 dokáže přehrávat hudbu až po dobu 14 hodin či video v přehrávači RealPlayer až 5 hodin v kuse.


Videocentrum a předinstalovaná N-Gage hra Tetris

Multimédia a hry: N-Gage a digitální TV

Nokia N96 přináší podporu her N-Gage. Oproti Nokii N95 8GB však z nepochopitelných důvodů postrádá 3D grafický akcelerátor. Jeho absence se tak projeví ve výsledném dojmu z her. U her jako ASPHALT 3 či FIFA 08 je grafika na první pohled o něco málo na horší úrovni než například rok stará herní Nokia N81 (N81 8GB). Škoda. Na druhou stranu, hry N-Gage ale nejsou kvůli tomu k zahození. Mají obrovský potenciál. Stačí si založit účet a stále si zlepšovat své skóre. Hry navíc můžete hrát s kamarády přes internet, ať už se nachází třeba i na druhém konci světa.


Portál N-Gage her, ve kterém najdeme vše potřebné, například své výsledky

Při hraní N-Gage her budou jistě každému vhod dvě herní klávesy, které se objeví po vysunutí přední části telefonu dolu. Jsou totiž použitelná pro ovládání her v režimu na šířku. V předinstalované aplikaci N-Gage se u Nokie N96 objevuje 5 demo verzí her: ASPHALT3, Mile High Pinball, Tetris, World Series Of Poker (PRO Challenge) a Snakes Subsonic. Další demo verze her si můžete zdarma stáhnout z portálu N-Gage přímo do vašeho telefonu. Po vyzkoušení hry je pak jen a jen na vás, zda-li si koupíte také plnou verzi hry. V balení s telefonem výrobce dodává licenci na stažení plné verze N-Gage hry Tetris. Do Nokie N96 lze nainstalovat také JAVA hry a aplikace či hry pro Symbian S60.


N-Gage hra ASPHALT 3 kvůli absenci 3D grafického akcelerátoru tolik nevyniká plynulostí

Telefonu nechybí užitečný TV-out (PAL/NTSC). Stačí zapojit přibalený kabel do telefonu a na velké televizní obrazovce můžete sledovat vše, co na displeji mobilu. To se hodí, pokud chcete známým ukázat přímo z telefonu na televizi fotografie či videa. Ve spojení s N-Gage hry lze Nokii N96 proměnit například v malou herní konzoli. Integrovaný přijímač digitální televize DVB-H třídy C pak umožňuje sledování TV v mobilu. Z toho důvodu, že tuto službu prozatím naši tuzemští operátoři komerčně nenabízejí, jsme nebyli schopni vyzkoušet funkčnost této aplikace. Mobilní TV umožňuje nahrávání videa do telefonu a nechybí ani průvodce s automatickou aktualizací nabídky dostupných pořadů. V nastavení dokonce mohou rodiče vyplnit věk svého dítěte, čili pokud mu nebylo 18 let, pak aby mu byl přístup k některým pořadům zamezen.


Prostředí karetní N-Gage hry World Series Of Poker (PRO Challenge)

Digitální TV je podle oficiálních informací možné sledovat až 4 hodiny v kuse. Pro větší pohodlí při sledování, ať už mobilní televize nebo videa, má Nokia N96 vzadu sklápěcí stojánek, který umožňuje telefon o něj opřít. A na závěr ještě malá perlička. Finský výrobce bude na českém trhu dodávat Nokii N96 spolu s přednahrátým filmem "Dědictví aneb Kurvahoši Guten Tag" na 16GB flash disku.


Prostředí aplikace mobilní TV pro sledování digitální televize

GPS navigace: stále stejné, stále výborné

Nokia N96 využívá vestavěného GPS přijímače prostřednictvím navigačního softwaru Nokia Mapy. V telefonu nalezneme standardní aplikaci Nokia Mapy již v novější verzi 2.0. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian S60. Navigační čip je citlivý a satelity hledá svižně. Po spuštění navigační aplikace není problém, aby telefon našel vaši současnou pozici do deseti sekund, a to i někdy v případě, že se nacházíte uvnitř budovy. Pokud v nastavení povolíte asistované GPS (A-GPS) a metodu určování polohy podle sítě, pak telefon najde satelity ještě rychleji.


Denní a noční režim navigační aplikace Nokia Mapy 2.0

Do telefonu si přes GPRS, UMTS, Wi-Fi nebo z počítače pomocí programu Nokia Map Loader můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů (restaurace, banky, památky, hotely apod,). Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což ale lze zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D, satelitním či hybridním režimu mapy. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu, volba způsobu přepravy (pěšky, autem), denní či noční režim a také spuštění průvodce daným městem.


Nastavení GPS a vyhledávání oblíbených míst (restaurace, hotely a další)

Nokia N96 poslouží velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého, samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové pokyny v češtině. Zatím to není potvrzeno, ale spolu s telefonem by měl každý majitel od Nokie získat i několika měsíční licenci na hlasovou navigaci zdarma. V současné době totiž výrobce dává zdarma licenci pro 3-měsíční, 6-ti měsíční či roční vyzkoušení navigace k několika modelům. Poté je ale třeba licenci na hlasovou navigaci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Pro oblast ČR, Slovensko, Polsko a Maďarsko stojí roční licence na hlasovou navigaci 1750 Kč, pro celou Evropu kromě Ruska a Turecka pak vyjde měsíční licence na 350 Kč.


Široká škála nastavení GPS navigace

Fotoaparát: 5 Mpx vypůjčeno od modelu N95 8GB

Telefon nepřináší v oblasti fotoaparátu takřka nic nového. Od dříve testované Nokie N95 8GB se změnilo jen minimum věcí. Nejvyšší zástupce řady Nseries disponuje optikou Carl Zeiss a objektivem Tessar. Maximální rozlišení fotografií činí 5 Mpx. K dispozici je samozřejmě autofocus, 2x přisvětlovací LED dioda, digitální zoom a rozsáhlé možnosti v nastavení. Snímky (a video) lze pořizovat také přední kamerkou v maximálním rozlišení VGA. Ještě se ale vraťme k objektivu hlavního fotoaparátu. Ten je totiž nechráněný a navíc není zapuštěný pod okolní povrch, čímž si přímo říká o poškrábání.


Detail objektivu fotoaparátu a sklápěcí stojánek

Po stisknutí a přidržení spouště fotoaparátu naběhne příslušné prostředí. S Nokií N96 se fotí klasicky na šířku a jako spoušť slouží příslušné dvoufázové tlačítko. Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u jiných modelů N-Series. Nechybí možnosti pro vyvážení bílé, kompenzaci expozice, sekvenční snímání, barevné efekty, volbu citlivosti nebo přednastavené režimy pro fotografování v určitých podmínkách (krajina, makro, sport, noc a další). Přítomen je i uživatelsky definovatelný režim. Vybrat si lze z jednotlivých režimů, nechybí například redukce červených očí. Postrádali jsme však na druhou stranu možnost vypnutí spouště fotoaparátu. To je možné pouze po úpravě vyzváněcího profilu, přesněji vypnutím tónů výstrahy. Menu je tvořené ikonkami na straně, po jejichž vybrání se zobrazí příslušné menu. Ovládání není špatné, ale například nabídka telefonů Cyber-shot je intuitivnější.


Prostředí fotoaparátu a kamery je přehledné, nechybí přepnutí na přední kamerku

Stále větší obliby si užívá funkce geotagging, která přiřadí ke snímku automaticky GPS souřadnice, kde byl pořízen. Následně se můžete na mapě v PC podívat na přesnou lokalitu. Do budoucna by také bylo dobré, kdyby si uživatel mohl jednotlivá místa spojit jako trasu, kudy cestoval. Nokia N96 je při focení poměrně svižná. S namáčknutím spouště fotoaparátu trvá ostření zhruba necelé 2 vteřiny, posléze telefon zeleným rámečkem a ikonkou oznámí úspěšné zaostření a možnost domáčknutí spouště. Pokud však stisknete spoušť hned silně bez namáčknutí, fotoaparát neostří a scénu vyfotí již za 0,1 vteřiny. Ve tmě trvá ostření o něco déle. Snímek je díky dvojici silných bílých LED diod poměrně kvalitní i za tmy. Přesto může někomu u Nokie N96 scházet xenonový blesk.

Zkušební fotografie – Nokia N96:


Exteriér za dobrých světelných podmínek dokáže Nokia N96 zachytit poměrně dobře


Další fotografie exteriéru a makro režim v podání telefonu

S trochou nadsázky bychom mohli říci, že si Nokia N96 vypůjčila fotoaparát u modelu N95 8GB. Fotky jsou velmi kvalitní, podání barev věrné a ostrost vysoká. Pochválit také musím kvalitní makro režim. Ke zkušebním snímkům nelze mít vážnějších výhrad. Nokia N96 se tak umisťuje mezi nejlepší fotomobily po bok stájových kolegů - N95, N95 8GB a N82. Menší handicap má nejvyšší zástupce Nseries oproti elitnímu fotomodelu N82 v noci. Telefon totiž nenabízí xenonový blesk. Velikost snímků v nejvyšší možné kvalitě se pohybuje zhruba okolo 750 KB. Nokia N96 umí natáčet video v rozlišení VGA (640 x 480 bodů) a s rychlostí 30 snímků za vteřinu. Kvalita videa je mezi mobilními telefony jedna z nejlepších.

Zkušební video (MP4, 4 248 KB, 640 x 480 bodů)

Telefonování a telefonní seznam: neomezené množství kontaktů

Nokia N96 je kvadrálním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850, 900, 1800 a 1900 MHz. Kromě toho zvládne také podporou sítí 3.generace UMTS na frekvenci 900 a 2100 MHz. Tu u nás ocení pouze zákazníci operátora O2 a zároveň obyvatelé Prahy, Brna a Karlových Varů. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit statisíce. Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Telefonní seznam, detail kontaktu a různé související nastavení

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Svému účelu dobře poslouží aplikace Nokia PC Suite. Multimediální Nokia N96 tak velmi dobře poslouží i jako pracovní telefon. Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabízí upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí například v letadle, kině, škole či nemocnici. Tichý režim lze rychle aktivovat v pohotovostním režimu stisknutím a přidržením „hvězdičky“.


Multimediální nabídka - hudební přehrávač, galerii obrázků, TV a videa, N-Gage hry, Mapy, Web a Kontakty

Zprávy: paměť pojme tisíce zpráv

Telefon nabízí komfortní prostor pro ukládání veškerých zpráv. K dispozici je totiž celá vnitřní paměť o velikosti 256 MB, 16GB flash disk a lze využít případně i paměťovou kartu microSD (až 16GB). Zprávu můžeme vytvořit normální, zvukovou nebo email. Za editor zpráv finského výrobce chválíme. Je přehledný, v horní části zvolíme příjemce (či více příjemců najednou) nechybí odpočítávání znaků již od prvního zadaného znaku či počet zpráv, do kterých bude SMS případně MMS před odesláním rozdělena. Po přidání multimediálního obsahu se automaticky změní SMS zpráva na MMS zprávu o maximální velikosti 300 KB. Na displej se vejde až 12 řádků textu. Telefon nabízí slovník T9, který píše s českou diakritikou a výslednou zprávu naštěstí nezkracuje. Lze tak poslat v jedné zprávě až 160 znaků. Příjemci dorazí zpráva již bez české diakritiky.


Prostředí editoru zpráv ... přehledné a zároveň s dostatečnými možnosti

V nastavení najdeme zapnutí/vypnutí doručenky, možnost uložení odeslaných zpráv, aktivaci informační služby či nastavení zvuku zpráv. Telefon také umí nahlas přečíst přijaté zprávy. Kromě jazyku a hlasu lze nastavit také například rychlost či hlasitost čtení. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí prohlížeč Office nebo PDF dokumentů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá.

Organizační funkce: vynikající až téměř dokonalé

Organizační funkce u N96 jsou shodné s ostatními smartphony řady N-Series. V tomto směru je už velmi těžké něco zlepšovat, přesto bychom pár věcí na zlepšení našli. Začněme kalendářem. Ten je propracovaný a nabízí měsíční, týdenní i denní náhled, dále pak možnost zadat opakované i vícedenní události. Do rozhraní kalendáře jsou šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem. Ve výbavě lze nalézt také kvalitní budík s opakováním v určitých dnech týdne, avšak bez možnosti použití rádia jako budící melodie, dále světový čas nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti telefonu, flash disku či paměťové karty.


Hodiny, kalkulačka, kalendář s denním, týdenním a měsíčním zobrazením ... diktafon

Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu. Pro Nokii N96 není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů díky nové verzi Quickoffice. Potíže se vyskytly pouze v kompatibilitě souborů nové verze Office 2007 (přípona .xlsx a .docx), které aplikace nedokázala otevřít. Prohlížení dokumentů je zdarma, pokud si však v této aplikaci chcete vytvořit nový dokument či editovat stávající, pak si musíte zakoupit licenci. Nokia N96 si poradí i se ZIP soubory, které lze otevírat a vytvářet po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! V kategorii organizace tak výrobce tradičně pozapomíná pouze na stopky, časovač a paměť kódů. Není však problém tyto funkce do telefonu dostat v podobě JAVA aplikací či aplikací pro Symbian S60.


Quickoffice - prohlížeč Office dokumentů ... prohlížeč PDF souborů - Adobe Reader

Datové funkce: vrchol dnešní doby

Multimediální N96 disponuje téměř kompletní datovou výbavou. K dispozici je kvarteto služeb v podobě GPRS, EDGE, UMTS a HSDPA s rychlostí download až 3,6 Mb/s. To je dále vhodně doplněno o bezdrátové Wi-Fi (WLAN IEEE802.11 b/g s UPnP). Sítě Wi-Fi je možné nechat vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.


Prohlížeč Safari v režimu na šířku je dnes jeden z nejlepších prohlížečů v mobilech

Dále v telefonu nechybí Bluetooth 2.0 včetně profilu A2DP pro bezdrátový poslech hudby a rychlé HS-USB 2.0 (až 50 Mb/s). V balení je přibalený USB datový kabel CA-101. Bohužel však přes něj není možné telefon dobíjet. Využijeme jej ale spolehlivě k přenosu souborů mezi telefonem a PC či jako modem. Oproti Nokii N95 se už nyní u telefonu neobjevuje Infraport, který je dnes v mobilních telefonech víceméně přežitkem své doby. Nokia N96 disponuje internetovým prohlížečem Safari, a tak je prohlížení internetového obsahu více než příjemné.


Nastavení a internetový prohlížeč Safari v režimu na výšku

Zhodnocení: multimediální královna téměř bez slabin

Nokia N96 má před sebou celkem těžký úkol, a to navázat na úspěchy svých předchůdců v podobě modelů N95 a N95 8GB. Papírové předpoklady k tomu jistě má, jen aby se také časem potvrdily očekávaným zájmem uživatelů. Ty by měli nejvíce prahnout po inovaci týkající se především nového operačního systému Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2, flash disku s obří pamětí 16GB, citlivějšímu GPS přijímači, mobilní TV (ovšem v ČR zatím tato služba není operátory spuštěna) či rychlému přenosu souborů díky HS-USB 2.0 rychlostí až 50 Mb/s. Výsuvný mechanismus je nyní doveden téměř k dokonalosti, a tak se už neopakuje situace jako u modelu N95. Ve výbavě jsme sice našli pár much, ale až na krátkou výdrž baterie se nejedná o příliš závažné nedostatky. Nokia N96 je proto důstojnou multimediální královnou celého portfolia finského výrobce pro letošní rok.

TIP: Uživatelskou příručku v češtině k Nokii N96 stahujte zde (PDF, 9.65 MB)

nokia-n96
Klady
  • výsuvná konstrukce na obě strany s výborným konstrukčním zpracováním
  • velký 2,8-palcový displej s dobrou čitelností na slunci a akcelerometr
  • paměť 128 MB RAM, 256 MB ROM, 16GB flash disk a slot na paměťové karty
  • operační systém Symbian S60 3rd Edition s Feature Packem 2
  • multimediální funkce (N-Gage hry, hudební a video přehrávač, digitální
  • 5 Mpx fotoaparát s autofocusem, 2x LED diodou a schopností nahrávat VG
  • GPS přijímač s navigačním softwarem Nokia Mapy 2.0
  • kvalitní organizační a datová výbava (HSDPA, Wi-Fi, HS-USB 2.0)
  • bohaté příslušenství dodávané v balení s telefonem
Zápory
  • slabší procesor 264 MHz
  • krátká výdrž baterie na jedno nabití
  • výrobce upustil od 3D grafického akcelerátoru
Diskuze ke článku
Pachtil
O pár nevýhodách vám řeknu: nemá touchscreen. Neodpustitelné při procházení webu. Na ovládacím bloku je příliš mnoho kláves na velmi malém prostoru. Mám ji týden a doteď jsem se s ní nenaučil. Nekrytá čočka foťáku. Jednou jsem ji nechal omylem v kapse s klíčkem. Fotografie od té doby nepoužitelné. Design je jedna velká příšernost, elegance žádná. Kromě Samsungu a LG to jde s výrobci z kopce, a to zatraceně strmě.
Milda
Mám N82 a za tohle bych ji rozhodně neměnil, Nokia mohla při vývoji N96 trochu více přemýšlet, už jen absence xenonového blesku a krytky fotoaparátu(jež má i 6220 classic) je neodpustitelná. Pro mě je pořád vrcholovým mobilem od Nokie N82.
CARREAUM
Podle mě nepatří procesor k zanedbatelným věcem, a paradoxem je, že např. Motorola Rokr Z6 s cenou okolo 4tis, má 2x silnější procesor jak vrcholový model za 20 tis...nevím ale u takového HighEnd modelu jako je N96 bych si představoval min. 600 Mhz procesor, při složitějších operacích, nebo více spuštěných aplikacích to bude znát a ne že je dostačující. Těžko
M27
Co říct, moc slávy si neužije, Samsung nespí a má silnější zbraň jménem innov8 a dle dosavadních informací to bude souboj tiánů a Nokii nepomůže ani její zvučnější jméno.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze