Nokia N95 8GB: nejen zlato se třpytí
recenze

Nokia N95 8GB: nejen zlato se třpytí

10

Nástupce revolučního modelu N95 je na první pohled velmi podobný svému předchůdci. Skrývá však mnohá vylepšení, díky kterým je používání tohoto špičkového telefonu mnohem pohodlnější. Za největší vylepšení lze považovat větší displej, 8GB paměť, baterii s vyšší kapacitou a větší RAM paměť. Přemýšlíte o upgradu své staré N95? Přečtěte si, zda-li se to vyplatí. 5x VIDEO

Nová Nokia N95 8GB přichází na trh zhruba rok po své předchůdkyni, původní N95. Ta byla ve své době opravdovou revolucí a byla nejvybavenějším telefonem. I dnes patří N95 k těm nejlepším přístrojům na našem trhu, ale kromě modelu N82 ji překonává i přímý nástupce – Nokia N95 8GB. Rozdílů není mnoho a Nokia se zaměřila především na odstranění palčivých problémů a vylepšení některých vlastností. Výsledná novinka je tedy pouze evolucí, přičemž nejvíce změn se odehrálo v nitru telefonu. Také design však prošel kosmetickými změnami. Nová Nokia N95 8GB vypadá dospěleji, elegantněji a luxusněji. Pojďme spolu odhalit všechny změny a vylepšení.


Nokia N95 8GB: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 99 x 53 x 21 mm
Hmotnost128 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + 3G UMTS 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,8 palce
Paměť130 MB
8 GB flash disk
128 MB RAM
Operační systém ano, Symbian 9.2 Series 60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient s automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Push-To-Talk, GPS
Multimédia72-hlasá polyfonie, MP3 přehrávač se speciálními tlačítky, FM stereo rádio s funkcí Visual, Nokia Music Store, JAVA 2.0 s podporou 3D, N-Gage hry, Symbian S60 9.2, video přehrávač Real Player, Nokia Lifeblog 2.0, podpora uploadu fotografií na flickr, čtení elektronických knih, 3,5mm Jack pro připojení sluchátek, TV Out (kabel součástí balení)
Fotoaparát5 Mpx (2592 x 1944 px), 6 x zoom, optika Carl Zeiss, autofocus, LED dioda
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa ve VGA rozlišení a DVD kvalitě(640 x 480 px, 30 snímků/s, MPEG4).
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage), Bluetooth 2.0, infraport
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (384 kbps), HSDPA (až 3,6 Mbps), Wi-Fi (802.11 b/g), UPnP
vestavěný GPS přijímač (mapy pro 100 zemí s 15 miliony body zájmu v balení), Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-ion 1200 mAh
pohotovost max.: 280 hodin
max. doba hovoru: 300 minut (GSM), 210 minut (UMTS)
Cena a dostupnost19 000 Kč včetně DPH
listopad 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset AD-54 s peckovými sluchátky HS-45, dálkovým ovladačem a redukcí na 3,5 mm Jack
  • cestovní nabíječku
  • Li-ion baterii s kapacitou 1200 mAh
  • USB kabel (mini-USB – USB)
  • audiovizuální kabel (TV-out – video, zvuk L/R)

Sony Ericsson W880i Plusy

  • kvalitní nevrzající konstrukce, vylepšené vysouvání
  • kvalitní 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami
  • nahrávání VGA videa
  • 8 GB interní paměť
  • přítomnost 3,5 mm Jacku na těle telefonu i na dálkovém ovládání headsetu
  • pohodlná klávesnice
  • rozměrný QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • špičková datová (HSDPA, Wi-Fi), organizační a multimediální výbava
  • integrované GPS a navigační funkce
  • N-Gage hry, Nokia Music Store, Videocentrum
  • hlasité a kvalitní stereo reproduktory
  • Operační systém Symbian S60 s Feature Pack 1.

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • fotoaparátu chybí xenonový blesk
  • někomu může chybět krytka fotoaparátu
  • chybí slot pro paměťové karty
  • výdrž baterie stále není ideální

Pro koho je Nokia N95 8GB?

  • Pro technoidy, kteří chtějí jen to nejlepší na trhu.
  • Pro zájemce o původní N95, které odradila malá baterie a malá RAM paměť
  • Pro ty, kteří hledají špičkový smartphone bez dotykového displeje se Symbianem
  • Pokud hledáte přístroj koncepce – vše v jednom

Rozdíly oproti starší Nokii N95?

  • Větší displej (2,8 palce oproti 2,6 palcům u N95).
  • Hmotnost vyšší o 8 gramů
  • Kvůli většímu displeji je posuvná část širší a tlačítka pod displejem jsou menší.
  • Větší baterie s výrazně vyšší kapacitou (1200 mAh oproti 950 mAh u N95) . Zlepšila se proto výrazně výdrž.
  • Kvůli větší baterii přepracovaná zadní strana – chybí krytka fotoaparátu, zadní strana nemá žádné výstupky
  • Chybí slot pro paměťové karty (nahrazen interní 8GB pamětí)
  • Zlepšena vysouvací konstrukce. Nyní už nemá takovou vůli a vysouvání je snadnější.
  • Multimediální tlačítka vystupují nad okolní povrch a lépe se ovládají
  • Mnohem větší RAM paměť, souběžně lze spustit kompletně všechny aplikace v telefonu.
  • Obecně rychlejší reakce telefonu v menu
  • Nové multimediální menu, které je rychlejší než původní v N95
  • zmenšený font na displeji, více informací v aktivním pohotovostním režimu
  • citlivější GPS přijímač



Porovnání: Nokia N95 8GB a Nokia N95

Design, konstrukce – černé dejavu

Nezkušenému člověku může N95 8GB připadat pouze jako přebarvená původní N95. Tvar, design i umístění všech prvků je shodné a změnilo se jen málo. Pro odhalení všech změn je potřeba telefony položit vedle sebe. Tehdy jsou již rozdíly jasné. V přehledu nad tímto odstavcem uvádíme všechny podstatné změny oproti původní N95.

Papírové rozměry (99 x 53 x 21 mm) zůstaly zachovány, telefon tedy půdorysně nenarostl do žádné ze stran. Stále se jedná o poměrně velký přístroj, vedle kterého vypadá většina běžných telefonů subtilně. Špičková výbava si prostě žádá své místo. Přesto však N95 8GB není nijak přerostlá a lze ji zcela běžně nosit v kapse u kalhot. Cítit tam však bude, a to zejména díky poněkud vyšší hmotnosti 128 gramů. Oproti N95 je to nárůst o 8 gramů, což je zejména kvůli větší baterii.

Telefonu vládne černá barva, která telefonu dodává na exkluzivitě. Nová N95 8GB tak vypadá hodnotněji, než stříbrná N95 s mírně plastovým vhledem. Materiály zůstaly stejné, konstrukce se však zlepšila. Náš kousek nevrže a také vysouvání je o něco lepší. Horní díl necvaká, nemá vůli a posuv je pohodlnější. Stále se mi však nelíbí lehce plastový zvuk při vysouvání, který by se u telefonu za 20 tisíc neměl objevit. Spíše bych ocenil vysouvání pomocí kuličkových ložisek, jako u luxusních Nokií řady 8800.

Přední strana je na první pohled stejná, jako u rok staré N95. Na pohled druhý však odhalíme podstatné změny. Byl zvětšen displej a naopak zmenšena funkční část klávesnice pod ním. V používání to však nijak nevadí a je stále velmi pohodlná. Nad displejem zůstalo vše při starém a nechybí sluchátko, světelné čidlo a přední kamerka pro videohovory. Kvůli displeji je přední strana rovněž o něco širší a zabírá celou šířku telefonu. U původní N95 byla přední strana užší, než zbytek telefonu a po stranách bylo seshora vidět ukončení boků.

Z boku je opět dobře patrný rozdíl v tloušťce posuvné části s displejem a zbytkem telefonu. Zatímco posuvná část je opravdu tenká, zbylá část přístroje je přesným opakem. Opticky tak telefon vypadá tlustší, než ve skutečnosti je. Na levé i pravé straně nalezneme vždy po jednom ze stereo reproduktorů. Na levé straně se nachází ještě 3,5 mm konektor pro sluchátka a také okénko infraportu. Na rozdíl od N95 zde však chybí slot pro paměťové karty, který byl nahrazen 8GB vnitřní pamětí. Na pravém boku se pak, stejně jako u N95, setkáme se spouští fotoaparátu, tlačítkem pro prezentaci posledních obrázků a klávesou pro regulaci hlasitosti.

Vše je tedy stejné, jako u původní N95. Popravdě nebyl důvod něco měnit. Snad jen konektor pro sluchátka bychom uvítali spíše na horní či dolní straně. Umístění na bok není hlavně při nošení v kapse příliš praktické v případě, že máte připojena vlastní sluchátka s masivním dlouhým konektorem. Ještě jsem se nezmínil o vypínacím tlačítku na vrchní a o mini-USB konektoru na spodní straně. Opět skrze něj nelze nabíjet a je nutné vždy využít vedlejší nabíjecí zdířku.

Zadní strana se změnila nejvíce, zde nezůstal kámen na kameni. Někomu může vadit zejména absence krytky fotoaparátu. Čočka je tak nyní vystavena prachu, škrábancům i otiskům prstů. Pro někoho to může být velký problém, mně to starosti nedělalo. Je však potřeba být opatrnější a nedávat telefon do kapsy s klíči nebo do špinavé přihrádky v autě. Proč N95 8GB o krytku přišla, říkáte si? Telefon je sice papírově stejně tlustý, ale na rozdíl od předchůdce využívá těch 21 milimetrů poctivě po celé ploše kvůli větší baterii. Okolí fotoaparátu již nevystupuje nad povrch jako u N95, ale splývá s okolním povrchem Posuvné ovládání krytky by tak zřejmě tloušťku v oblasti fotoaparátu zvětšilo.

O tom, jak to vypadá s vysouváním, jsem zmínil již v předešlých odstavcích. Je o něco lepší. Horní díl hlavně necvaká a nemá skoro žádnou vůli. Posuvu stále nepomáhá žádná pružina, do obou úvratí je potřeba displej dotlačit, a ten poté zapadne do krajní polohy. Spodní část s alfanumerickou klávesnicí je navlas stejná, zde se nic naštěstí nezměnilo. Samozřejmě nezmizela ani možnost vysunout telefon na druhou stranu. V takovém případě se opět objeví čtveřice multimediálních tlačítek a displej se přetočí do módu na šířku. Multimediální tlačítka nově vystupují nad povrch a lépe se ovládají.


Nokia N95 8GB ze všech stran

Baterie a výdrž – lepší, ale stále ne ideální

Zadní kryt ve svém umístění drží dobře. Vzhledem ke stejné konstrukci, jako u původní N95, však lze předpokládat, že za pár měsíců se setkáme s malou vůlí. Pod krytem se nachází jedno z hlavních vylepšení modelu N95 8Gb oproti původní N95 – větší baterie. Výdrž původní N95 byla doslova tragická a jednalo se o jeden z nevětších problémů. Kapacita baterie byla nyní zvýšena o 250 mAh na finálních 1200 mAh. Rozdíl je opravdu znát, a zatímco N95 v plném nasazení nevydržela ani do pozdního odpoledne, N95 8GB slouží vzorně až do večera. Konečně jsem tak mohl naplno využít potenciál přístroje bez toho, abych se obával, že v nejméně vhodnou chvíli dojde během dne telefonu energie. Lidem, kteří telefon nevyužívají k soustavnému přístupu k emailu, focení, poslechu hudby a nejsou přihlášeni do sítě 3G, vydrží N95 8GB i dva dny. Opravdu nenáročné používání pak vede k 3 dnům výdrže.

Klávesnice – menší, ale paradoxně lepší

Funkční klávesy pod displejem mají stejné uspořádání, ale všechny jsou menší. V používání to však vůbec nevadí a dovolil bych si tvrdit, že to rychlosti a pohodlí ovládání dokonce prospělo. Nezměnila se naopak alfanumerická klávesnice, která je stále stejně kvalitní a píše se na ní dobře. Drobnou změnou prošly multimediální tlačítka, která se objeví po opačném posunutí displeje. Vystupují nyní mírně nad povrch a hmatem jsou tak dobře rozpoznatelné. Veškeré klávesy jsou nově podsvíceny bíle, což je elegantnější a pro oči příjemnější.

Zvuk - špičková kvalita

Malou změnou prošly stereo reproduktory na bocích telefonu. Poskytují o něco kvalitnější zvuk s basy a citlivě nastavenými středy i výškami. I na nejvyšší hlasitost je zvuk kvalitní. V nabídce finského výrobce i konkurence však lze najít reproduktory hrající o řád lépe. V menu opět nechybí volba pro 3D tóny, kde lze nastavit zajímavé zvukové efekty vyzvánění.

K telefonu je přibalen nový typ headsetu AD-54 s dálkovým ovládáním a klasickými peckovými sluchátky typu HS-45. Sluchátka jsou kvalitní a uspokojí většinu posluchačů. Díky přítomnosti redukce na 3,5 mm na dálkovém ovládání si však můžete připojit svá vlastní sluchátka. Potěší také množství ovládacích prvků na dálkovém ovladači, díky čemuž lze ovládat veškeré hudební funkce pouze skrze něj. Plusem je jistě také klasický 3,5 mm Jack přímo na těle telefonu. Bluetooth A2DP profil zase slibuje připojení stereo Bluetooth sluchátek. Skrze ně ale není možno poslouchat FM rádio, pro které slouží drátový headset jako anténa.

Displej – velký a kvalitní

Oproti původní N95 byl zvětšen displej, přičemž rozlišení a další parametry zůstaly zachovány. Nově tedy N95 8GB poskytuje úhlopříčku až 2,8 palců. Díky většímu displeji je telefon lépe použitelný pro navigaci, prohlížení fotografií a čtení textů. Vzhledem k větší ploše je však rastr již viditelný i z běžné vzdálenosti. Telefonu by tak určitě slušelo vyšší rozlišení, i když ani stávající 240 x 320 není ještě špatné. Potěší zobrazení 16 milionů barev a opravdu vynikající čitelnost na přímém slunci. Jas je upravován světelným čidlem a lze jej také zvolit manuálně v pěti krocích.


Displej je velký a kvalitní - srovnání s Nokií 5610 Xpress Music

Prostředí a ovládání – menší na větším

Celé prostředí je navlas stejné tomu, které nabízí Nokie N82 a N81. V případě modelu N82 navíc můžeme mluvit o shodné funkční výbavě. Následující pasáže jsme proto s úpravami převzali z recenze právě Nokie N82. Je zbytečné popisovat znovu to, co je zcela shodné. Oproti původní N95 je největší změnou menší systémový font, díky kterému se na displej (například v aktivním pohotovostním režimu) vejde více informací. Při používání telefonu se rovněž hodí mnohem větší RAM paměť.



Nokia N95 8GB: prohlídka menu, ovládání, prostředí, témata

Nokia N95 8GB je vybavena operačním systémem Symbian S60 3rd edition. Nalezneme zde vylepšení Feature Pack 1, který nabízí např. modely N82, N76 nebo N81. Start systému je poměrně svižný, po přehrání úvodní animace se zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Ten má klasické složení s pruhem zástupců, událostmi v kalendáři, úkoly a hledáním Wi-Fi sítí. Nelze si nevšimnout toho, že se oproti dalším modelům do pruhu zástupců vejde o ikonku navíc, a to díky většímu displeji. Zmenšen byl také font, takže se na aktivní pohotovostní displej vejde více informací. Novinkou posledních telefonů je pruh pro rychlé hledání obsahu v telefonu nebo na webu. V případě hrajícího rádia nebo hudebního přehrávače se jejich informační pruhy také objeví.


Možnosti zobrazení hlavního menu

Oproti telefonům E-series zamrzí nemožnost nastavit do pohotovostního režimu zobrazení emailů a dalších prvků. Nastavitelné jsou pochopitelně funkce funkčních kláves i zástupci v pruhu odkazů. Hlavní menu má uspořádání 3x4 ikony, zobrazit si jej můžete rovněž ve zřídka používané formě seznamu. Samozřejmostí je přesun položek a vytváření nových složek. Nokia N82 je svižný telefon a rozhodně se zařadí po bok těch nejrychlejších symbianových přístrojů. Prodlevy při prvním spouštění jednotlivých aplikací jsou tradičně o málo delší. Když jsou však již aplikace spuštěné, je pohyb po menu prakticky okamžitý.


Jednotlivé záložky nového rychlého menu v podobě animovaného karuselu

Díky velké RAM paměti lze současně spustit prakticky vše, co v telefonu je. Po spuštění je zhruba 95 MB RAM. Není proto problém poslouchat hudbu, surfovat webem, používat navigaci, pracovat se zprávami a mít spuštěných dalších 30 aplikací. Hlášky o nedostatku paměti a samovolnému zavírání aplikací se tak opravdu nedočkáte.


Další barevná témata

Zcela nové a přepracované je multimediální rychlé menu, které se zobrazí po stisku speciálního tlačítka pod pravou kontextovou klávesou. Zobrazení by mohlo být rychlejší, trvá necelé 2 vteřiny. Oproti pomalému multimediálnímu menu v původní N95 je to ale krok kupředu. Sice se nedočkáme tak efektních animací a pěkně vybarvených ikonek, ale rychlost je v tomto případě důležitější. Menu se skládá z následujících 8 rotujících animovaných záložek s obrázky: Obrázky, Hudba, Videa, Hry N-Gage, Mapy, Internet a kontakty. Pořadí záložek lze měnit, ale nelze přidávat další nebo je ubírat. Na záložkách je mnoho praktických věcí. Nechybí například volby pro prezentaci obrázků, spuštění hudby a náhodné vybrání skladeb, poslední použité lokality v Mapách nebo upravitelný seznam nejčastěji používaných kontaktů. Ocenil bych ale přítomnost panelu s nastavitelnými zkratkami na libovolné aplikace. Vzhledem k neexistenci menu Jdi na by se to opravdu hodilo.


Přetočení displeje do orientace na šířku je rychlé, pohotové a spolehlivé

Unikátní vlastností, kterou N95 8GB zdědila po své předchůdkyni, je dvojité vysouvání. Vysunutím multimediálních kláves se kdekoliv v menu displej automaticky přetočí to polohy naležato a zůstane tak až do té doby, než jej vysunutím alfanumerické klávesnice nepřetočíte opět do standardní polohy. Změna na displeji je prakticky okamžitá a dané řešení je bezchybné a velmi elegantní. To, že se při tomto vysunutí objeví také ovládací tlačítka přehrávače, beru spíše jako bonus. Jejich služeb jsem využíval zřídka. Přetáčení displeje se ale hodí mnohokrát denně.

Fotoaparát: bez xenonu, ale na špici

Nokia N95 8GB podědila po svém předchůdci také fotoaparát. Technické údaje se nezměnily: 5 Mpx snímač, automatické zaostřování, optika Carl Zeiss, LED dioda a nahrávání VGA videa. To vše jsme mohly vidět již u modelu N95 před více než rokem. Trochu zamrzí neexistence xenonového blesku, kterému jsme v Nokii N82 opravdu přišli na chuť. LED dioda se na kvalitní snímky v noci nehodí. Oproti modelu N95 zmizela krytka fotoaparátu. Někomu to je jedno, pro někoho se jedná o nepřekonatelný problém. Sám za sebe mohu říct, že jsem za dobu používání nezaznamenal žádné škrábance. Jistota je ale jistota a pokud má fotoaparát v mobilu sloužit dlouhé měsíce, krytka by se jistě hodila. Zde by ale zvýšila tloušťku telefonu a inženýři chtěli za každou cenu zachovat rozměry telefonu i po dosazení větší baterie.

Pro aktivaci fotoaparátu stačí podržet spoušť na pravém boku. S Nokií N95 8GB se fotografuje klasicky na šířku a jako spoušť slouží speciální dvoufázové tlačítko na boku. Prostředí fotoaparátu je stejné, jako u jiných modelů N-Series. Nechybí možnosti pro vyvážení bílé, kompenzaci expozice, sekvenční snímání, barevné efekty, volbu citlivosti nebo přednastavené režimy pro fotografování v určitých podmínkách (krajina, makro, sport, noc). Přítomen je i uživatelsky definovatelný režim. Menu je tvořené ikonkami na straně, po jejichž vybrání se zobrazí příslušné. Ovládání není špatné, ale například menu telefonů Cyber-shot je intuitivnější.


Poznámka: Fotografie pocházejí z původní Nokie N95. Kvalita fotografií je velmi podobná

Focení je svižné a ukládání snímků též. Oproti Nokii N95 s nejnovějším firmwarem nelze pozorovat změny v kvalitě snímků. Nepříjemný fialový nádech a nadměrná komprese jsou zapomenuty. Fotky jsou kvalitní, barevně věrné a ostré. Nelze k nim mít vážnějších výhrad a N95 8GB se tak znovu umisťuje mezi nejlepší fotomobily. Nokia N82 je na tom ale o trochu lépe. Navrch má především za zhoršených světelných podmínek, kde vyhrává díky silnému xenonovému blesku. Pokud rádi fotíte na nočních akcích a nespokojíte se s tmavými a rozmazanými obličeji, doporučuji určitě sáhnout po přístroji právě s xenonovým bleskem. Pochválit ale musím kvalitní makrorežim. Díky automatickému zaostřování a makro režimu lze pořizovat velmi vydařené snímky blízkých předmětů. Nokia N95 8GB je skvělý fotomobil pro focení krajiny, přátel nebo textu. Dech mu dochází jen v noci.

Nokia N95 8GB je jednou z mnoha Nokií, která umí natáčet video v rozlišení 640 x 480 bodů (tedy VGA) a snímkovou frekvencí 30 snímků za vteřinu. Do režimu natáčení se lze jednoduše přepnout zvolením příslušné ikonky. Kvalita videa je mezi mobilními telefony jedna z nejlepších a i když nedosahuje například úrovně modelu N93i, jedná se o velmi dobrý záznam, který lze pohodlně sledovat na televizi i počítači. Video je však paměťově náročné, a proto se určitě bude hodit vnitřní 8GB paměť. Na tu lze v nejvyšší kvalitě uložit několik hodin videí.

VIDEO (8MB, 640 x 480, MP4)

Hudební funkce: pro hudbu ideální

Přehrávač hudby je po funkční stránce stejný, jako u ostatních Nokií N-Series, v prostředí se ale pár změn událo. Po jeho zapnutí dostanete na výběr, zda-li se chcete přenést přímo do prostředí přehrávače, hudební knihovny nebo seznamu z webu stažených audio podcastů. Co se hudebního přehrávače týče, tak u něj je samozřejmostí rozdělení skladeb podle ID3 tagů, nebo možnost vytvářet si seznamy skladeb, a to i v průběhu přehrávání.


Hudební přehrávač je velmi kvalitní, připojit lze i vlastní sluchátka pro lepší poslech

Po výběru skladeb se spustí přehrávání. Prostředí je intuitivní a poskytuje všechny potřebné informace. V levém rohu se zobrazuje i obrázek alba, pokud je k písni přiřazen. Pokud není, můžete jej skladbě přiřadit výběrem obrázku z Galerie. Tato praktická možnost se opravdu hodí a mnoha konkurenčním hudebním telefonům chybí. Samozřejmostí je grafický ekvalizér s manuální volbou a možnosti korekce zvuku. V nabídce nalezneme také několik vizualizací, které se v průběhu přehrávání zobrazují na celém displeji. Vždy je však nutné je zdlouhavě zapínat a tak budou sloužit spíše jako „frajeřinka“.



VIDEO - Nokia N95 8GB: hudba a rádio, další multimédia a N-Gage hry.

Praktické jsou naopak speciální čtveřice tlačítek pro ovládání hudebního přehrávače, které se objeví po vysunutí displeje směrem dolů. Ať už se nacházíte kdekoliv v menu, lze díky tlačítkům rychle přeskočit na další skladbu či pozastavit přehrávání. Stejné ovládací funkce se nacházejí na dálkovém ovladači sluchátek. Ten potěší nejen množstvím tlačítek, ale také 3,5 mm konektorem. Svá vlastní sluchátka si však můžete zapojit nejen do dálkového ovladače, ale také do telefonu, který 3,5 mm konektorem disponuje taktéž. Připojit lze i Bluetooth sluchátka vzhledem přítomnosti A2DP stereo Bluetooth profilu.


Vizualizace a nový obchod s hudbou Nokia Music Store, kde lze přímo z telefonu nakupovat a stahovat hudbu

V nabídce telefonu nalezneme odkaz na hudební obchod Nokia Music Store. Přímo z telefonu lze kupovat a stahovat písně či celá alba. Interpretů je na výběr skutečně mnoho. Zajímavou funkcí je rovněž možnost stahování podcastů. Na výběr jsou tisíce souborů, mezi kterými nalezneme zprávy, sport, rozhovory, zajímavosti nebo třeba výuku angličtiny. V seznamu je také několik českých adresářů. Stahovat lze z nich například podcasty Českého rohlasu 4 – rádia Wave. Samozřejmostí je také přítomnost klasického FM rádia, které však stále není vybaveno funkcí RDS. Náplastí je ale možnost stáhnout z internetu seznam všech stanic v dané oblasti (například pro Prahu) skrze službu Visual Radio. Uložit do paměti lze až 40 stanic. Rádio umí hrát na pozadí a pro jeho fungování musí být zapojena sluchátka, která slouží jako anténa.


Stahování podcastů | nabídka je široká | klasické FM rádio bez RDS

Multimédia a hry: N-Gage ani TV-OUT nechybí

Hudbou samozřejmě multimediální schopnosti nekončí. Radost dělá hlavně integrovaná 8GB paměť, která dává skutečně mnoho prostoru pro uložení hudby, fotografií, videí, her a aplikací. Vnitřní paměť má dostatečnou velikost 130 MB a postačí na ukládání zpráv a aplikací, které je třeba mít vždy po ruce. Soubory lze spravovat buď přes klasického správce souborů, nebo přes animovanou Galerii.


Galerie a prohlížení obrázků: zde se hodí gravitační senzor, díky kterému se displej sám otáčí

Obrázky a videa jsou v Galerii sdruženy do jednoho animovaného karuselu, kterým lze rychle nebo pomalu klávesami procházet. Se soubory lze provádět vše, nač si jen vzpomenete. Pokud by vám náhodou něco chybělo, lze další funkce dík operačnímu systému doinstalovat. Nechybí prohlížení obrázků a videí na celém displeji, prezentace nebo editory. Vytvářet lze také alba a přímo z telefonu odesílat snímky a videa do blogu či na kompatibilní weby (Flickr, Vox apod.). Hlavně v Galerii oceníte jednoduché přetočení displeje vysunutím displeje směrem dolů. Obrázky nebo videa se rázem ukazují v režimu na šířku. Pokud se rádi díváte na filmy ve formátu avi, stačí doinstalovat příslušnou aplikaci a cestou do práce či školy si užívat seriálů a filmů i s titulky.


Sdružování fotografií do alb | úprava snímků | vynikající aplikace Videocentrum | automatický deníček Lifeblog

Zajímavou a zároveň užitečnou funkcí je aplikace Videocentrum. Zde lze stahovat z mnoha zdrojů krátká videa, která se uloží v telefonu a lze je následně sledovat. Já osobně jsem vždy cestou domů stahoval vybrané klipy zpravodajství Reuters a vytvořil si tak své vlastní televizní noviny. Na výběr jsou také mimo jiné videa z You Tube. Pomocí aplikace Stáhnout! si můžete stahovat zdarma i za poplatek stovky aplikací a her od známých výrobců. Nokia do této sekce také přidává různé bonusové aplikace ke stažení zdarma, takže se určitě vyplatí tuto složku čas od času aktualizovat.


Skrze aplikaci Stáhnout lze doinstalovat desítky aplikací a her zdarma i za poplatek | známá 3D arkádová hra Sysem Rush | možnost on-line blogování

Zmínit se musím také o užitečném TV-Outu. Stačí zapojit přibalený kabel do telefonu a na velké televizní obrazovce můžete sledovat vše, co na displeji. To se hodí, pokud chcete známým ukázat přímo z telefonu na televizi fotografie či videa. Ve spojení s N-Gage lze N95 8GB proměnit například v malou herní konzoli. Když jsem zmínil N-Gage, musíme to doťuknout. V menu se nachází přímo ikonka N-Gage, po jejímž zvolení lze hrát demoverze her nebo on-line přímo do telefonu stahovat nové demoverze nebo za poplatek plné hry. Portál N-Gage by měl být plnohodnotně spuštěn v nejbližších týdnech. Zatím se můžete zabavit dvojicí N-Gage demoverzí, známou variací hada a 3D arkádovou System Rush. Díky operačnímu systému lze doinstalovat další Symbian i JAVA hry. Rychlý procesor a integrovaný 3D čip zajistí, že budou i náročnější hry plynulé.


Prozatím jsou dostupné pouze 2 demoverze N-Gage her. Projekt nabírá zpoždění

Integrované GPS a navigace: stejné, a přitom lepší:

Ve výbavě černé královny nechybí ani integrované GPS. To má mnohem lepší citlivost než v N95, ale kolegyně N82 podala ještě o něco lepší výsledky a satelity našla vždy rychleji a spolehlivěji. Ale i N95 8GB se může pochlubit dobrými parametry. Tragická citlivost, kterou jsme u původní N95 nemohli vystát, se proměnila v svižné hledání satelitů i v autě v městské zástavbě. V telefonu nalezneme také standardní aplikaci Mapy, kterou má na svědomí firma Smart2Go. Jedná se o stejné řešení, jaké nalezneme u dalších Nokií s operačním systémem Symbian. Do telefonu si přes GPRS/EDGE/UMTS/WI-FI nebo z počítače můžete zdarma nahrát mapy celého světa, včetně bodů zájmů (restaurace, banky, památky, hotely apod.).


Vestavená navigace Nokia Maps je kvalitní. Mapy české republiky jsou velmi dobré

Pokud se dostanete na místo, kde telefonu chybí mapy či informace, stahuje si je přes internet, což ale lze zakázat. Pokud se chystáte do zahraničí, doporučuji nahrát mapy předem z počítače. Česká republika je zmapovaná velmi kvalitně, mapy totiž dodává firma TeleAtlas. Nechybí možnost plánovat trasy, které lze poté zobrazit ve 3D nebo nočním režimu. Samozřejmostí je hledání adresy, bodu zájmu nebo spuštění průvodce daným městem. Nokia N82 může sloužit velmi dobře i jako plnohodnotná navigace do auta. V režimu navigace nechybí nic důležitého., samozřejmostí je 3D náhled, informace o rychlosti a čase a hlasové navádění v češtině.


Nechybí množství zájmových bodů | Samozřejmě si lze zvolit, které kategorie chcete zobrazovat

Na vyzkoušení si můžete aktivovat 3 denní zkušební provoz navigace. Poté je ale třeba licenci na hlasovou navigaci zakoupit, přičemž se volí z oblasti a délky trvání licence. Například 7-mi denní licence pro navigaci ve Východní Evropě vás přijde na 6.49 €, roční pak pro stejnou oblast na 59.99€.


Takto vypadá na Nokii navigace v autě. Bohužel se za hlasovou navigaci platí

V telefonu jsou kromě aplikace Mapy nahrány také jednoduché navigační pomůcky, které se mohou hodit například pro Geocaching. Pomocí aplikace GPS data lze rychle zjisti nadmořskou výšku, rychlost a polohu nebo jednoduše pomocí šipky a dalších údajů najít cíl. Tím může být například zájmový bod, uložený v aplikaci Mapy. Databáze vašich bodů je propojená a pracovat s nimi mohou obě aplikace.


Kromě Nokia Maps se v nabídce nachází i další aplikace využívající GPS | ke stažení je i Nokia Sports Tracker

Telefonní seznam a telefonování: desetitisíce kontaktů bez problému

Nokia N82 je kvadrátním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 850 , 900, 1800 a 1900 Mhz. Vzít si ji tak můžete i do zámoří. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze zákazníci O2 a zároveň obyvatelé Prahy a Brna. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten využívá sdílené paměti telefonu, jmen tak lze uložit desítky tisíc.



VIDEO - Nokia N95 8GB: kontakty, telefonování, zprávy, organizace času, webový prohlížeč

Ke každému kontaktu lze zadat až 45 typů položek, jejichž počet je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Nechybí ani takové speciality, jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.

Vyhledávání probíhá podle více písmen a je velice rychlé a pohotové. Mobil vám dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video. Při příchozím hovoru se však obrázek zobrazí jen v dolním rohu. Pokud chcete mít zobrazen obrázek volajícího na celém displeji, budete muset doinstalovat příslušnou aplikaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U Nokií je synchronizace s počítačem i serverem vždy bezchybná, a nejinak je tomu i zde. Nokia N95 8GB tak velmi dobře poslouží i jako pracovní telefon.


Prostředí hovoru a videohovoru

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smartphonů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. V nabídce telefonu nechybí hlasové ovládání a vytáčení. Telefon hlas rozpoznává automaticky, není potřeba jej nic učit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Problémy má občas jen v rušnějším prostředí. Telefon nabídne upravitelné vyzváněcí profily a nechybí ani offline režim, který se hodí nejen v letadle.


Profily a protokol hovoru

Zprávy: vše, co se sluší a patří

Co se zpráv týče, je N95 8GB velmi dobře připravena. Výbava zahrnuje všechny typy zpráv. Nabízí přehledné uživatelské prostředí, přičemž editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je okamžitá. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však píše do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Slovník však má v paměti i verze slov bez diakritiky, na které se lze několika kliknutími přepnout. Po pár týdnech učení pak telefon přednostně nabízí tyto častěji používané tvary. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, její velikost však nesmí překročit 300 kB.


Psaní nové SMS, MMS a emailu

Co se nevejde do MMS nebo SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i upozorňování a automatická aktualizace v minimálním intervalu 5 minut (u POP3 je to 30 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí. Najednou lze automaticky aktualizovat dva účty, u dalších už toto telefon nepovolí. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat, v nabídce totiž nechybí čtečka Office nebo PDF dokumentů. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace a Wi-Fi je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá. Zprávy lze místo na vnitřní paměť nechat ukládat také na 8GB flash disk. Prostoru je zde sice mnohem více, ale odezvy při práci se zprávami jsou o něco delší.


Čtení HTML emailu a práce s přílohou ve formátu doc

Organizační funkce: plánujte, jak je libo

Všechny organizační schopnosti černá N95 8GB podělila po předchůdkyni a není nač si stěžovat. Ostatně funkce jsou shodné s ostatními smartphony N-Series od Nokie. Nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. V nové verzi operačního systému jsou do rozhraní kalendáře šikovně zakomponovány i úkoly. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů, a to jak s Outlookem, tak se serverem.


Kalendář se nezměnil a je stále kvalitní

Díky Feature Pack 1 lze ve výbavě nalézt také kvalitní opakované budíky se světovým časem nebo neomezený diktafon, který nahrává až do vyčerpání paměti. Další organizační výbavu tvoří kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Velmi praktická je aplikace pro hledání, která zadaný výraz vyhledá ve všech položkách telefonu, včetně kontaktů, emailů a dokumentů nebo na webu. Aplikace se ostatně zobrazuje také jako modul v aktivním pohotovostním režimu.


Nechybí hodiny, opakované budíky ani světový čas | kalkulačka | převodník | poznámky

Pro Nokii N95 8GB není problém ani čtení Word, Excel, PowerPoint nebo PDF dokumentů. Poradí si i se ZIP soubory, které lze otevírat a vytvářet po stažení příslušené aplikace zdarma ze sekce Stáhnout! Spíše zajímavostí je čtečka čárových kódů, která ale v České republice téměř nenajde využití. Spíše bychom ocenili čtečku vizitek, kterou nabízí například Sony Ericsson.


čtečky PDF a Office dokumentů | čtečka čárových a QR kódů | hledání obsahu v telefonu

Datové funkce: sbohem mini-USB, vítej HSDPA a Wi-Fi

Na spodní stran zůstal zachován klasický mini-USB konektor, za což Nokii chválíme. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu přenos dat je interní osmigigová paměť přístupná jako další disk v počítači. I když je telefon v tomto režimu, je stále přihlášen do sítě a není offline. Kritiku si naopak Nokia zaslouží za nemožnost nabíjet telefon USB kabelem. Na závěr malé upozornění. Pokud si ukládáte zprávy na 8GB paměť a máte zapnuté automatické stahování emailů, nelze režim přenosu dat aktivovat. Interní paměť mobilu o velikosti 130 MB takto bohužel jako další disk v počítači přístupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0, archaický infraport zcela chybí.


Datové funkce zahrnují i Wi-Fi a možnost sdílení médií pomocí UPnP

Co se síťových datových funkcí týče, je na tom Nokia N95 8GB tak, jak se na telefon této kategorie sluší a patří. Přítomno je kvarteto v podobě GPRS/EDGE/UMTS/HSDPA, které je doplněno o Wi-Fi. Sítě Wi-Fi může telefon vyhledávat automaticky na pozadí ve stanoveném intervalu a v aktivním pohotovostním režimu pak ty nalezené zobrazovat. Počítejte ale s tím, že práce s Wi-Fi velmi rychle vyčerpává baterii.


Webový prohlížeč je špičkový

Chytré Nokie vždy chválíme za webový prohlížeč, který je mezi mobilními telefony nejkvalitnější. Špičkové vykreslování stránek, které vypadají stejně, jako na počítači a svižný běh jsou největšími přednostmi tohoto prohlížeče. Nechybí podpora Javascriptu a Flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Praktické je také kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení.


RSS čtečka je sice fajn, ale nové zprávy je nutno vždy kontrolovat vstupem do webového prohlížeče

Z ostatních Nokií S60 s FP1 již známe RSS čtečku, která sice automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu, ale na nové zprávy bohužel neupozorní ani ikonkou, ani pruhem v aktivním pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně stejně vstoupit do příslušné nabídky. Škoda. Její ovládání a funkce jsou přitom velmi dobré a její používání je pohodlné. Vypadá to ale, že se dočkáme již za pár měsíců u telefonů s FP2, kde bude RSS čtečka mnohem lepší.

Zhodnocení: černé vylepšení

Ptáte se, zda stojí za to upgradovat ze starší N95 na černou novinku N95 8GB?. Měl jsem možnost používat delší dobu oba modely a mohu říct, že po zkušenostech s N95 8GB bych se k starší variantě vrátit nechtěl. Mezi nejdůležitější vylepšení patří zejména větší displej, citlivější GPS, velká vnitřní 8GB paměť, větší RAM paměť a také baterie s vyšší kapacitou. V průběhu používání tak již nebude otravovat hláška o nedostatku paměti. Otevřít lze prakticky všechny aplikace současně a telefon má stále dostatek paměti. Také výdrž je na takové úrovni, že N95 8GB ve vyšším zatížení zvládne celý den. O těchto vlastnostech si může nechat starší N95 jen zdát, i když s nejnovějším firmwarem je na tom o poznání lépe než před rokem. N95 8GB získává další body v podobě rychlejších reakcí v menu, kvalitnější konstrukce a lepších multimediálních tlačítek. Pokud bych se tedy dnes měl rozhodnout pro koupi jednoho z telefonů, určitě bych volil i přes vyšší cenu N95 8GB. Dovoluje totiž naplno využít potenciál této platformy, což se o původní N95 říct nedá. Alternativou může být ještě model N82 klasické konstrukce. Nabídne shodnou výbavu, jako N95 8GB, přičemž mu chybí jen 8GB paměť, ale přináší užitečný xenonový blesk.

nokia-n95-8gb
Klady
  • 8 GB interní paměť
  • rozměrný QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • kvalitní nevrzající konstrukce
  • vylepšené vysouvání
  • kvalitní 5 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami
  • nahrávání VGA videa
  • přítomnost 3
  • 5 mm Jacku na těle telefonu i na dálkovém ovládání headsetu
Zápory
  • fotoaparátu chybí xenonový blesk
  • chybí slot pro paměťové karty
  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • někomu může chybět krytka fotoaparátu
  • výdrž baterie stále není ideální
Diskuze ke článku
jakub
dobry den prosim vas chtel sem se zeptat ja kdyz chci vymazat nakou mp3 tak to trva kolem 20s je to normalni?
josef
jo je to normalni. ja potrebuju pomoct ja nemuzu stahnout z webu cesky jazyk prosim vas porad te mi kde to mohu stahnout
Glose
Zdravím všechny před třema dnama jsem si zaloupil N95.8GB A mám problém ztím že když si dám mp3 jako vyzváněcí ton tak se ta mp3 když někdo zavolá seká,ale zase když pustím přehrávač mp3 tak to jede normálně setkali jste se ztím díky za jakoukoliv radu.
krtek
Nevíte někdo co je to EGPRS?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze