Nokia N9 a Android Ice Cream Sandwich? Nic nemožného

7

Nokia N9 běží pod operačním systémem MeeGo Harmattan. Jednomu ruskému nadšenci se ovšem podařila portace Androidu Ice Cream Sandwich. O reálném použití v praxi zatím nemůže být řeč, i tak ale některé úkony již fungují.

Náhled ICS na Nokii N9

Mnozí uživatelé vyčítají MeeGu prozatímní nedodělanost či softwarové vady, největším úskalím ale je zatím nedostatečný počet kvalitních aplikací a jejich alternativ. Asi nejeden uživatel této Nokie si již v duchu si neřekl, škoda že nemá například Android nebo Windows Phone 7. Jeden uživatel z řad nadšenců své myšlenky přenesl do praxe. Uživatel Alexey Roslyakov se již dříve podepsal pod projektem NITDroid, kde se pokusil o portaci Androidu na Nokii N900. Nyní si své snahy snaží zopakovat i na Nokii N9. Podle přiloženého snímku se jeho snaha o port Androidu Ice Cream Sandwich chýlí ke konci. Velké problémy zde představuje kernel Androidu, který si zatím nerozumí s hardwarem Nokie, vyskytuje se také řada problémů s grafikou a ovladači. Pokrok jeho práce můžete sledovat zde. Uvítali byste plně funkční Android na své N9? Jaké plusy a mínusy vidíte u stávajícího systému? Co Vám chybí nebo naopak s čím jste spokojeni? O tom všem, diskutujte s námi v diskuzi pod článkem.

Nokia N9 - oficiální fotografie
Recenze Nokia N9 – První a poslední

Nokia N9 se bez debat řadí mezi telefony, které jsou originálem samy o sobě. Jedná se totiž o jediného a posledního zástupce s operačním systémem MeeGo Harmattan 1.2. Tato novinka již svého nástupce ani další kolegy neobdrží. N9 není unikátní pouze systémem, ale také dílenským zpracováním, které tvoří polykarbonátové, mimořádně pevné a elegantní tělo. Kompaktnost celého zařízení je dotvářena absencí slotu na paměťové karty. Za funkční výbavu se Nokia nemusí stydět, hardware nabídne např. dostatečně výkonný grafický akcelerátor PowerSGX 530, 1 GHz jedno-jádrový procesor nebo operační paměť 1 GB RAM. Exceluje i v oblasti fotografování díky 8 MPx fotoaparátu s clonovým číslem f/2.2. Uživatelé mohou volit ze dvou variant lišících se paměťovými moduly. Dostupné jsou kapacity 16 GB a 64 GB.

Zdroje: slashgear.com

Diskuze ke článku
Xzeit
Nokia N9 má 1GB RAM
Mellow
Ja mel N9 par dni v rukou a nejde o to ze by podle meho zaujal bud jen vzhledem nebo jen OS. Nejlepsi na celem modelu je propojeni obo techto slozek, resp prizpusobeni vzhledu kvul sw.. Ne jako u Nokie 800, kdy ma telefon WP a timpadem nelogicky zaoblene hrany displaye, ktere nemaji zadnou fci (to same by platilo i pro Android).. Skoda ze se N9 a MeeGo Nokia nadale nevenuje, myslim ze by meli vetsi uspech nez s WP7.5..
Darebak
že je škoda, že nemá N9 WP7? :D no já nevím mě Lumie 800 příde uplně přesně jako N9 akorát s WP7. Jestliže jsem nepochopil jak to autor myslel, prosím vysvětlit.
Kindlís
Mě vadí že v Nokii N9 když se něco stáhne z obchodu např. Filter Box takže to jde jenom za té podmínky jestliže jsem připojenák internetu.Dále nechápu proč má N9 takovou tu minikamerku dole na displeji když se s ní nedá fotit.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze