Nokia N8 v redakci: sledujte náš blog
recenze

Nokia N8 v redakci: sledujte náš blog

Dlouho vyhlížený okamžik se přiblížil. Nová vlajková loď finské Nokie se chystá vstoupit na trh. Stejně tak přijde náš velmi podrobný test, který ukáže, zda je Nokia N8 opravdu tak skvělá, jak ji výrobce prezentuje. Sledujte proto náš aktualizovaný blog: USB Host - finský trumf (pátek 13:00).


Nokia N8 - oficiální fotografie

Navigace v příspěvcích blogu

HDMI a USB host podruhé – pátek 15. 10. 13:00

Nokii N8 jsme pochopitelně zkusili připojit skrze HDMI k televizi. Vše proběhne bez problémů a po připojení kabelu Nokia sama začne obraz posílat rovněž do televize. Na té se zobrazí přesně to, co vidíte na displeji, a to ve stejném rozlišení. Z toho vyplývá, že pokud máte full HD televizi s velkou úhlopříčkou, nebude obraz nijak ostrý. Na prohlížení fotografií, videí nebo internetu to však bohatě dostačuje. A takové hraní Need for Speed Shift HD na velké televizi rozhodně stojí.

K Nokii N8 jsme zkusili připojit i další zařízení skrze funkci USB host a všechny fungovaly. Úspěch jsme slavili při připojení 32GB flashky SanDisk, jejíž procházení ale bylo vcelku pomalé a ne příliš pohodlné. Kopírování jedné složky s písničkami o celkové velikosti zhruba 100MB na v telefonu vloženou microSDHC kartu o velikosti 32GB trvalo přibližně minutu. Zajímavostí je, že aby přenos probíhal, nesmí být aplikace správce souborů v pozadí. K telefonu jsme úspěšně připojili kromě klasické USB myši i bezdrátovou USB myš Microsoft Arc Mouse. Nepodařilo se nám připojit 500GB externí 2,5 palcový disk WD, a to kůvli nedostatečnému napájení. 1TB externí disk s externím napájením se ale připojit podařilo a telefon jej dokonce i zobrazil. Soubory v něm ale poté ne a vždy zahlásil chybu úložiště. Tak velký disk zřejmě nedokáže telefon se svým systémem souborů zobrazit. Menší disky s externím napájením by ale fungovat mohly... K Nokii N8 se nám podařilo také připojit několik jiných telefonů v Mass Storage módu. Pokud chcete z telefon na telefon přenést velké množství dat, máte kabel, ale nikoliv počítač, N8 si se situací bez problému poradí. V Nokii N8 se nám tak povedlo mít zároveň nejvíce 80GB multimediální paměti (16GB vnitřní, 32GB microSDHC karta, 32 GB Flash paměť).

USB Host: finský trumf – čtvrtek 14. 10. 19:50

Jedním z hlavních trumfů nové Nokie N8 je bezesporu funkce USB host. Jinými slovy možnost připojení dalších zařízení přes klasické USB. Pro tyto účely výrobce přibalil redukci z microUSB konektoru na USB, jaké známe ze svých počítačů. Pak už stačí jen připojit třeba váš flash disk o libovolné kapacitě. Nokia jej bez problémů načte a ihned umožní procházení uložených dat. Jistě nemusím připomínat, s jak velkou pamětí v daný moment můžete maximálně počítat.

Připojit dále můžete třeba myš od počítače. Během pár vteřin se na displeji objeví kurzor a můžete začít pracovat. Bohužel odezva kurzoru není vůbec ideální a myš práci s telefonem spíše zdržuje, než usnadňuje. Reálné použití tak vidím jen při prohlížení internetu, kdy oceníte zejména funkcí kolečka pro rolování stránek. Mnohem praktičtěji se jeví klávesnice. Ta funguje bez problémů a o tom, že bude dobrým pomocníkem při delším psaní netřeba debatovat.

Dále jsme zkusili připojit i externí harddisk bez vlastního napájení. Pro úplnost dodám , že šlo o Samsung s kapacitou 500GB. Úspěch se však nekonal. Harddisk se sice roztočil, avšak ne dostatečně. Jak disk, tak telefon tedy hlásily nedostatečné napájení.

Hudební přehrávač a zvuk: příjemné změny – středa 13. 10. 11:30

Kromě telefonování, posílání zpráv a využívání budíku, se v dnešní době telefony často používají i jako přehrávače hudby. Multimediální novinka finského výrobce by neměla mít v této kategorii žádné problémy.


Nová možnost listování alby je velmi pěkně zpracována

Základem je tedy přehrávače, který z velké části vychází z dřívějších modelů. Příjemnou změnou je 3D listování albumy vašich interpretů, které vám telefon nabídne v horizontální poloze. Procházení je nejen efektní, ale hlavně plynulé a reaguje přesně na vaše tahy prstem. Třídění skladeb je samozřejmé. Nechybí ani zobrazení obrázku alba. Ten však musí být přiřazen přímo ke skladbě. Pokud jej máte pouze ve složce s písničkami, v telefonu se nezobrazí. Hloubka nastavení není bohužel nijak pestrá. Zamrzí zejména absence vlastního ekvalizéru. Spolehnout se tak musíte jen na několik přednastavených režimů. Nejčastěji budete zřejmě využívat zvýraznění basů. Díky tomu Nokia dokáže celkem slušně zahrát i hloubky. V dalším nastavení můžete zkusit režim hluku či rozšířeného sterea.


Z alba si můžete vybrat jednotlivou skladbu, nebo si je pustíte náhodně

V Nokii N8 nechybí ani FM rádio s podporou RDS. Při prvním spuštění naladí všechny dostupné stanice a uloží je. Pro poslech je nutné mít připojená sluchátka. Škoda že Nokia neintegrovala anténu přímo do těla přístroje. Funkcí známou například z modelu N97 je FM vysílač. Ve zkratce můžete písničky uložené v paměti vysílat na vámi zvolené frekvenci. Bohužel síla vysílání není kdovíjaká a telefon musí být opravdu blízko přijímači.

Jak jste mohli vidět na jednom z prvních videí, Nokia přibalila poměrně kvalitní špuntová sluchátka, která obsahují i ovládání přehrávače. Hrají opravdu dobře. Komu ovšem nevyhovují špunty, jednoduše připojí jakákoliv vlastní sluchátka.

Mutlimédia: zaznamená, přehraje i sestříhá - 12 .10. 18:30

Na dnešní večer jsme si pro vás připravili krátýký film, ve kterém se podrobně seznámíte s multimediální nabídkou Nokie N8. Zajímavostí je dobrá podpora webových televizí či přítomnost programu pro jednoduchý střih videa. Změnou pak prošel hudební přehrávač, který je dle mého mnohem pohodlněji ovladatelný. Multimédia budou zřejmě nejsilnější stránkou nové Nokie a proto se na ně ještě v dalších dnech určitě zaměříme. Těšit se můžete na spoustu screenů i test herního výkonu.

Baterie a výdrž: drží s vámi krok - 12 .10. 13:15

Ostře sledovaným kritériem při výběru nového telefonu je určitě i výdrž. U nových „chytrých“ telefonů to platí minimálně dvojnásob. Je totiž hezké, že telefon umí perfektně navigovat či nabízí pohodlný webový prohlížeč, když vydrží sotva několik hodin. Nokia N8 byla osazena akumulátorem o kapacitě 1200 mAh. Samo číslo nám osobě vypoví, že jde o lehký nadprůměr. Vlajková loď však mohla dostat rozhodně více. Zejména uvážíme-li, že to Nokia umí. S Nokií jsme prožili jeden náročný den, během kterého jsme ji rozhodně nenechali odpočívat. Využití internetu v sítích 3G bylo na celodenním pořádku. Aktualizace e-mailových schránek a Facebooku určitě část energie ukousnou. Dále jsme zhruba hodinu poslouchali hudbu přes sluchátka a stejný čas jsme zkoušeli funkci FM Transmitter. Během dne jsme si našli čas k pořízení několika fotografií a videí. Vyzbyl čas i na nějakou tu hru či aplikaci, kterou jsme stáhli z Ovi Storu. Závěrem ještě dodám, že po celou dobu byl aktivován spořič obrazovky v podobě tlumeně podsvícených hodin.


Konektor nabíječky se schovává na dolní straně

Snažili jsme se tedy o nadprůměrné vytížení telefonu. K našemu překvapení si to baterka nechala líbit a rozhodně jsme nemuseli v půlce dne řešit situaci, jak zůstat do večera na přijmu. Jinými slovy jeden vytížený pracovní den Nokia N8 zvládne naprosto v pohodě. Pokud byste zapnuli úsporu energie, která za vás ztlumí podsvícení, vypne například sít 3G, dostanete se s výdrží mnohem dále. Dva dny nebudou nereálné a pokud omezíte surfování, dosáhne Nokia N8 i na tří denní výdrž. Dodávat energii můžete jak klasickou nabíječkou přes známou nabíječku Nokie, tak i pomocí USB kabelu z počítače.

Zprávy a sociální sítě: bravurní práce – 11. 10. 20:15

V této aktualizaci se zaměřím na v dnešní době velmi oblíbené sociální sítě. Opomenuty samozřejmě nebudou ani klasické zprávy a taktéž e-maily. Textovky se mohou psát dvěmi různými klávesnicemi. Pokud tedy zvolíte vertikální polohu telefonu, bude vám nabídnuta notoricky známá alfanumerická klávesnice, která je rozměrná a píše se na ní opravdu velmi pohodlně. Nápomocen může být i slovník T9. Trochu matoucí je pozice korekčního, nebo chcete-li mazacího tlačítka, které se nachází až v dolní části displeje. Navíc hned vedle tlačítka Shift. Nejčastějším překlepem tak zřejmě bude tato záměna.

Při překlopení telefonu na šířku se během vteřiny klávesnice změní na QWERTZ. Jednotlivá tlačítka jsou samozřejmě o něco menší než u alfanumerické verze, nicméně i tak se na nich píše dobře a bez překlepů. Dokonce i zarytí odpůrci psaní na dotykovém displeji, byli u Nokie N8 mile překvapeni dobrou odezvou a minimálními překlepy. I v tomto režimu psaní je možné zapnout prediktivní vkládání textu, které se snaží napovídat slova, o kterých soudí, že hodláte psát. Přítomna je i česká diakritika. Do textu snadno vložíte také nějakého smajlíka. V telefonu jich Nokia přichystala rovnou 34. Editor jinak vypadá takřka stejně jako u starších Symbianových Nokií.

Žádných výrazných změn se nedočkal ani e-mailový klient. Však ale ani nebylo potřeba. Bez problémů si během chvilky nakonfigurujete několik účtů. Pokud využíváte rozšířené domény například od Seznamu či Googlu, bude stačit zadání vaší adresy a hesla. O vše ostatní se již postará telefon sám. Současně můžete spravovat libovolné množství účtů. U každého lze nastavit interval aktualizace. Mnozí jistě ocení možnost umístění widgetu na pohotovostní obrazovku. Získáte tak výborný přehled o nově doručené poště.

Pod jednou střechou jsou pak schovány sociální sítě Facebook a Twitter. Jednoduchými kroky se přihlásíte na své účty a opět můžete využít praktických widgetů, na kterých vidíte aktuální stavy vašich přátel a další události. Samotná aplikace Facebooku je graficky pěkně zpracovaná a snadno ovladatelná. Bohužel není počeštěna a je třeba si vystačit s angličtinou. Nicméně uživatelé sociálních sítí si s jednoduchými anglickými slovíčky jistě bez problémů poradí.


Facebook i Twitter jsou pod jednou střechou

Focení a natáčení videa – 10. 10. 15:15

Jedním z hlavních lákadel nejnovější Nokie z řady Nseries je její fotoaparát. Byl mu věnovaný zvláštní prostor a konečně také větší čip. 12 Mpx je sice stále spíše marketingový trik a kvalitě fotek by rozhodně při zachování velikosti čipu prospělo rozlišení kolem 5-ti až 7-mi Mpx, ale buďme rádi aspoň za tohle. Mohli jsme také dostat 12 Mpx na menším čipu, jako je zvykem u jiných telefonů.

Na následujícím videu si podrobně představíme vše, co s pořizováním fotografií a videa na N8 souvisí.

Už bez zbytečných řečí se podíváme na samotné fotografie z N8. Všechny jsou foceny ve výchozím nastavení s automatickým režimem. Tedy v rozlišení 9 Mpx. Pouze makro fotografie měly přepnutý režim focení na makro.


fotografie za ideálních světelných podmínek

Fotografiím při ideálních světelných podmínkách není moc co vytýkat. I fotografie stromu na jeho listech ukazuje, že nedochází k výrazné ztrátě kresby a detailů ani v náročnějších scénách.


náročnější fotografie na vyhodnocení expozice

Fotografie, kde se nacházejí extrémně tmavé a světlé části automat zvládl také celkem dobře. V případě potřeby můžete vždy použít manuální úpravu expozice. Všimněte si také, že i na hodně kontrastních hranách (listy stromu v protisvětle) nedochází ani k příliš velké aberaci (na mobilní telefon).

další fotografie za běžného světla


makro fotografie

noční fotografie (první s bleskem, další dvě bez blesku)

Ve špatných světelných podmínkách se kvalita všech aspektů fotografie rapidně snižuje. Přichází hodně šumu a následná softwarová snaha o jeho potlačení vyúsťuje v silné rozmazání a ztrátu detailů. Xenonový blesk pak pomůže jen na kratší vzdálenosti.

porovnání fotografií s bleskem a bez blesku

Vynechat samozřejmě nemůžeme ani video. To Nokia N8 umí zaznamenávat až v HD rozlišení 720p.

Symbian^3 – prohlídka prostředí telefonu – 9. 10. 22:00

Jak jsem sliboval, dnes se podíváme dovnitř telefonu. Ne že bychom ho v redakci hned rozebírali, ale zatím jsme zůstávali opravdu jen na povrchu a je tedy čas se podívat dále – do operačního systému.

Tím je očekávaný Symbian^3. Co o něm říci? Po dvou dnech používání se ve mně mísí spíše smíšené pocity. Rozhodně od třetí verze nečekejte příliš velkou snahu o přiblížení se ke své konkurenci v podobě iOS a Androidu. Symbian stále zůstává Symbianem.

Samozřejmě změn bychom našli bezpočet, ale jedná v celku spíše o evoluční krůčky, než o revoluci, jakou v pondělí zažije například mobilní platforma od Microsoftu.

V Nokii totiž vsadili na to, že zvyk je železná košile a snažili se maximálně vyjít vstříc stávajícím uživatelům starších telefonů se Symbianem. Z uživatelského hlediska se pracovalo spíše na detailech a opravách nejpalčivějších problémů předchozí verze, ale filosofie a většina prostředí zůstala nedotčena.

Na nějaké soudy je však ještě brzo. Ty nechám na Michalovi Pavlíčkovi a jeho recenzi, které bude předcházet podrobnější a odbornější testování.

Jediné, na co před následujícím videm, které se snaží nový OS představit, upozorním, je značná nestabilita systému. Nevím, jestli telefon jen špatně držím v ruce nebo je systém opravdu tak neodladěný, ale chování aplikací, které ve videu uvidíte, není bohužel při intenzivnějším používání žádnou výjimkou. Za první dva dny jsem musel telefon restartovat minimálně čtyřikrát, což mi v dnešní době přijde absurdní.

Video je z technických důvodů rozdělené na dvě části. Druhá část by se měla začít sama přehrávat po skončení té první.

Rychlé dojmy z konstrukce telefonu – 8. 10. 19:45

Telefon na první pohled působí líbivým a precizním dojmem. To, že je první pohled důležitý zde rozebírat nebudeme a spíše se podíváme na detaily.

Kousek, který se dostal k nám do redakce je v černém provedení a jinou, než černou barvu na něm v podstatě nenajdete. Pouze některé drobné prvky, jako lemy kolem tlačítek nebo modulu fotoaparátu jsou leštěné, a tedy stříbrné. Celkově nechává N8 na druhý pohled příjemně technicistní dojem, čemuž napomáhají nejen zmíněné detaily, ale také celkově vhodná kombinace ostrých hran a oblých tvarů a samozřejmě také použitý materiál (anodizovaný hliník).

Co se týče rozměrů, ty jsou pocitově vzhledem k výbavě telefonu odpovídající a zamrzet může možná jen modul fotoaparátu, který o nějaký ten milimetr vystupuje ze zadní stěny telefonu. Na druhou stranu tak získáváme více prostoru pro Carl Zeiss optiku a příslib kvalitnějších fotografií. Díky solidní konstrukci a pocitu pevnosti snad odpustíme telefonu i mírnou nadváhu (135 g).

Nenechte se ale mýlit. I nějaká negativa se po krátkém zkoumání najdou. Tělo telefonu je v podstatě sešroubováno (šroubky jsou jasně vidět na konstrukci) ze tří kusů hliníku. Ačkoliv drží velice pevně, nelícují na sebe úplně stoprocentně. Je to opravdu už velký detail a v běžném provozu to vadit rozhodně nebude. Také mě zaujala rozdílná barevnost krajních částí (horní a dolní). Běžně si toho nevšimnete, ale pod specifickým světlem mají černé kryty mírně odlišné odstíny.

Zkoumat konstrukci pod mikroskopem bychom mohli i dále, ale pro účely tohoto blogu je myslím těchto pár vět pro seznámení dostačujících.

Zítra pokračujeme v krasojízdě a podíváme se konečně na OS Symbian^3, a možná také na fotky a videa pořízené Nokií N8.

Fotografie telefonu – 8. 10. 18:45

modul fotoaparátu vystupuje ze zadní strany telefonu

telefon zepředu

pohledy na zadní stranu N8

detaily tlačítek, konektorů a slotů na bocích telefonu

detaily horní a spodní strany telefonu (nahoře je výstup obrazu a zvuku, dole zdířka napájení)

s prodejní krabicí

v porovnání s rukou

příslušenství

Unboxing a prohlídka telefonu (video) – 8. 10. 13:15

Čím jiným začít testování nového telefonu, než jeho vybalením z krabice a prvním seznámením se s jeho konstrukcí. Tento zážitek jsme si samozřejmě nenechali pouze pro sebe a vy se tak můžete podívat na vybalení a prohlídku čerstvé N-osmičky na videu.

V průběhu dnešního dne se ještě společně na pár řádcích zastavíme u konstrukce a prvních dojmů, které na mě Nokia N8 zanechala a neošidíme vás ani o sérii fotografií.

Tím samozřejmě náš blog pouze začíná a o víkendu se podíváme i na Symbian^3, fotoaparát a další zajímavosti.

Stay tuned.

Úvod – 7. 10. 21:10

Když se ohlédnu za pomalu končícím rokem 2010, vzpomenu si na dvě nejdůležitější události v mobilním světě, o kterých se horečně diskutuje stále. První událostí byl příchod nového iPhonu 4, druhou pak příchod Nokie N8. O finské vlajkové lodi toho bylo napsáno už mnoho. Ve zkratce tedy jen shrnu, že Nokia do tohoto modelu vkládá obrovské naděje. Má ji navrátit neotřesitelnou pozici jedničky na trhu, kterou v posledních letech ztrácela. Zároveň půjde o první telefon na trhu se Symbianem^3. Zachraňovat se tedy kromě samotné značky bude i samotný systém, který se v současné podobě stal terčem časté kritiky. Samozřejmě se nabízí otázka, zda Nokia N8 dokáže splnit tyto velmi vysoké ambice.


Nokia N8 při oficiálním představení

Tip: Co vše Nokia N8 umí? Přečtěte si naše preview: Nokia N8 - nová vlajková loď v plné zbroji

Papírové předpoklady k tomu bezpochyby má. V podstatě ať z výbavy zmíním cokoliv, vždy půjde o něco výjimečného. Začít mohu skvělým fotoaparátem nabízejícím vylepšenou optiku Carl-Zeiss. Vysoké rozlišení s autofocusem a xenonovým bleskem jsou vlastně samozřejmostí. Interní paměť 16 GB snadno rozšíříte kartami. Po sečtení nám vyjde opravdu nevídané číslo. Opřít se můžete o Nokii N8 i v nabídce konektivity. Z té pak nejvíce zaujme přítomnost konektoru microHDMI. Výkon telefonu sice dle papírových hodnot nevypadá nijak úchvatně, nicméně Nokia N8 bude mít grafický akcelerátor a konečně tak naváže na legendární model N95 8GB. Spouštění náročných aplikací či 3D her by tedy mělo být bezproblémové.

Přečtěte si také první dojmy z Nokie N8!

Náš test je v tuto chvíli na startovní čáře. Čeká nás několik dní s Nokií N8, které můžete prostřednictvím blogu sledovat také. Prověříme každičkou funkci, každičký detail. Samozřejmě můžete klást konkrétní dotazy, na které se budeme snažit odpovědět.

Ptejte se nás v diskuzi na to, co vás zajímá! Článek budeme formou blogu postupně aktualizovat a přidávat jednotlivé postřehy, fotografie a videa a samozřejmě odpovědi na vaše dotazy.

Diskuze ke článku
Marian
Dokaze to prehravat flash videa na internetu a pujde poslouchat treba radio Impuls pres internet? Diki
jura
mam taky dotaz ohledne internetoveho radia-tento telefon podobne jako n900 v zakladu prehravac umoznujici jeho poslech, nebo se opet jedna o klasicky symbianovy prehravac s pridanou hodnotou prohlizeni alb ve 3d? a jeste v jakych barvach se v cr bude telefon prodavat. dekuji
JohnyAsbest
Osobně jdu do C7, až přijde - cca do měsíce, ta alespoň vypadá jako mobil, a vyměním tak dosluhující N86 8MP. Parametry obou jsou prakticky totožné, až na touch ovládání.
pitros
zdravím,prosím bude potřeba v novém Symbianu také certifikovat aplikace? díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze