Nokia N8 - nová vlajková loď v plné zbroji

Je to tady, Nokia konečně oficiálně představila špičkový model N8 - první přístroj s operačním systémem Symbian^3. Dle parametrů nechce nic ponechat náhodě. Ostatně kvalitní kapacitní OLED displej, 12 MPx fotoaparát s xenonovým bleskem, natáčení HD videa, HDMI a nový Symbian mluví za vše. Svítá na lepší časy?

Chtělo by se říci, že N8 bude nejlepší ve všem. Jedná se opravdu papírově o doposud nejlepší Nokii. Jak už to v dnešní době době bývá, důraz je kromě špičkové výbavy kladen i na sociální sítě. N8 nabídne maximální propojení vašich přátel, oblíbených služeb, filmů, pořadů, hudby a mnoha dalšího. Integrace Facebooku a Twitteru zaručí neustálou aktualizaci vašeho stavu, geografické polohy, fotografií a kalendáře. Přes Ovi Store si pak telefon obohatíte o další programy a aplikace dle vaší potřeby včetně navigace, webových prohlížečů, widgetů a podobně.

Nokia N8 má být prvním přístrojem s novou generací operačního systému Symbian - Symbian^3, který si o inovaci doslova říkal. Nově nabídne podporu gest, multi-touch technologie (což mi výrazně chybělo u takového Samsungu Omnia HD). Displej je navíc technologie OLED, takže se můžeme těšit na velmi hezké barvy. Proto zamrzí rozlišení pouze 640 x 360 bodů. Pro pohodlnější ovládání bude k mání několik plně nastavitelných ploch s podporou widgetů a zkratek. Místo jedné (jako u N97) bude možné mít hned tři plochy s widgety. Celé uživatelské prostředí využívá kombinaci 2D a 3D grafické architektury s hardwarovou akcelerací. Vše je tedy zcela plynulé, rychlejší a vstřícnější. Tomu dopomáhá i větší paměť RAM o velikosti 256 MB.

Ani na poli multimédií se nemá N8 za co stydět. Zadní strana se pochlubí fotoaparátem o rozlišení 12 MPx, optikou Carl Zeiss, xenonovým bleskem a hlavně možností natáčet video v rozlišení 720p (HD). Hudební přehrávač je samozřejmostí, N8 zvládne i filmy v HD rozlišení s prostorovým zvukem Dolby Digital Plus, bohužel však bez podpory kodeků DivX a XviD, což je rozhodně škoda. Interní paměť o velikosti 16 GB si máte možnost rozšířit kartami microSD až o 32 GB, o místo se tedy bát nemusíte. Novinkou je mobilní televize s velkou paletou programů, které si můžete streamovat přímo do telefonu. V nabídce najdete např. National Geographic, Paramount, CNN, E! a další. Další novinkou u Nokie a nepříliš vídaným prvkem u konkurence je HDMI konektor, který se v dnešní době HD zařízení určitě hodí.

Ve výbavě nalezneme i další malinká vylepšení. Nechybí HSUPA, Wi-Fi protokolu n, elektronický kompas nebo zjišťování pozice podle Wi-Fi. Samozřejmostí je pak doživotní bezplatná GPS navigace pro celý svět. Zatím vypadá nová Nokia N8 na velmi nadějný smartphone, který by mohl uživateli nabídnout vše, a to v hezkém kompaktním balení. Zda se bude užívat stejně dobře, jako se o něm píše, se dozvíme ve třetím čtvrtletí letošního roku, kdy má telefon dorazit do prodeje ve více než 70 světových zemí v pěti barevných variantách (viz níže)za maloobchodní cenu 370 EUR bez daní, tedy v přepočtu 11 500 Kč včetně DPH.


Nokia N8 - barevné varianty

Technické parametry

Rozměry 113,5 x 59,1 x 12,9 mm
Hmotnost 135 gramů
Konstrukce klasická - dotykový displej
Barevné provedení černé, bílé, zelené, modré, oranžové
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + UMTS 850 / 900 / 1700 / 1900 / 2100 MHz
Displej aktivní, kapacitní, širokoúhlý, typu OLED, rozlišení 640 x 360 px, úhlopříčka 3,5", akcelerometr, světelný senzor
Procesor 680 MHz
Paměť 16 GB vnitřní + paměťové karty microSDHC (až 32 GB),256 MB RAM
Otevřený operační systém ano / Symbian^3
Organizační funkce Budík, kalkulačka, kalendář, letadlový mód, poznámky, stopky, časovač
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora formátů MP3,AAC,eAAC, eAAC+,WMA,AMR-WB, DRM - OMA DRM 2.0), přehrávač videa (podpora formátů H.264, MPEG-4, VC-1, H.263, Real Video 10, ON2 VP6, Flash video), FM rádio, FM vysílač, technologie Dolby Digital Plus, 3,5 jack konektor, grafická karta s podporou OpenGL 2.0
Fotoaparát 12 Mpx, autofocus, Carl Zeiss, xenonový blesk, detekce obličeje,
nahrávání HD videa (720p, 25 snímků/s)
druhá kamera pro videohovory (rozlišení VGA)
GPS navigace vestavěný GPS přijímač, A-GPS, Cell-ID, pozice podle Wi-Fi, elektronický kompas, doživotní bezplatná navigace pro celý svět
Datové funkce USB 2.0 (microUSB konektor), HDMI, Bluetooth 2.1 (profil A2DP)
GPRS, EDGE (obojí třída 10), UMTS (až 384 kb/s), HSDPA (až 10,2 Mb/s), HSUPA (až 2 Mb/s Wi-Fi (až 802,11 b/g/n)
Baterie a výdrž Li-Ion 1200 mAh BL-4D
Doba hovoru: až 5 hodin, pohotovostní režim: až 400 hodin
Cena a dostupnost 11 500 Kč s DPH
léto 2010
Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze