Nokia N8: první dojmy z novinářské prezentace (video)

23

Příchod nové vlajkové lodí finské Nokie se již blíží. My jsme měli možnost si novou Nokii N8 vyzkoušet a nyní vám přinášíme první dojmy, fotografie a video. Jak Nokia N8 fotí, jak je rychlá nebo jak se ovládá? To se dozvíte v našem článku.


Nokia N8 - oficiální fotografie

Nokia N8 se konečně blíží...

Již od letošního jara vyhlížíme prvního zástupce s operačním systémem Symbian^3. Ten konečně ukončí éru Symbianu S60 9.4, který nedokázal příliš konkurovat ostatním operačním systémům. Kromě pozměněného prostředí s lepší ovladatelností se však dočkáme i navýšení paměti RAM a taktu procesoru, který byl u současných dotykových Nokií (vyjma N900) pokaždé kritizován. Nově už by neměl být problém spustit mnoho aplikací najednou. Když jsem nakousl vylepšenou rychlost telefonu, nemůžu nezmínit přítomnost 3D akcelerátoru. Nokia N8 tak naváže na Nokii N95 8GB, která taktéž akceleraci grafiky obsahovala. Je dost možné, že se Nokia N8 stane jedním z nejsilnějších telefonů pro hraní náročných her.

TIP! Přečtěte si také preview Nokie N8

Co bude ještě nového?

Nová „eN-osmička“ ovšem hodlá být všestranně zaměřená a dobýt trůn královny fotomobilů. Uznejte sami, že 12 megapixelů s xenonovým bleskem a optickou Carl-Zeiss je velmi slušná nabídka. Když ještě dodám možnost zaznamenávat videa v HD rozlišení, měli by se konkurenti začít bát. Výsledné snímky a videa si bezpochyby vyžádají dostatek úložného prostoru. Nicméně ani tady Nokia N8 neponechává nic náhodě a nabídne 16GB interní paměti, která je navíc rozšířitelná pomocí paměťových karet. Vyjádřeno číslem je to 48GB dat, které můžete s Nokií N8 nosit stále při sobě.


Nová Nokia N8 se bude nabízet v pěti barevných variantách

Inovace probíhá i v datové výbavě, kde se Nokia konečně navrací k podpoře HSUPA a zrychlení se dočkala technologie HSDPA. Propojení s okolím zajistí kromě i již známého microUSB i konektor microHDMI. I přes doslova špičkovou výbavu, pro jejíž kompletní znění vás odkáži na naše preview, by si Nokia N8 měla udržet poměrně slušnou cenu nepřesahující 12 tisíc korun.

První dojmy ze čtvrteční prezentace

Na čtvrtek si Nokia pro novináře nachystala první ochutnávku modelu N8 v České republice a my jsme pochopitelně nemohli chybět. V průběhu týdne jste se nás v diskuzi pod článkem ptali na vše možné kolem Nokie N8 a v článku jsme se pokusili na vše odpovědět. Vzhledem k omezenému času jsme nestihli vyzkoušet vše, ale většinu dotazů jsme vám snad zodpověděli. Jaká tedy je Nokia N8 ve skutečnosti?

Pevná jako skála

Z Nokie N8 jsem měl velmi dobrý pocit. Konstrukce je opravdu špičková a v ruce se drží velmi dobře. Ani náhodou neuslyšíte vrzání a vše je velmi celistvé a dobře zpracované. Na živo je více patrný nad povrch asi 3 milimetry vystupující modul fotoaparátu, který však tento malý nedostatek kompenzuje špičkovými snímky. Velmi pěkně působí viditelné šrouby na těle telefonu. Důkladně přikrytý je HDMI konektor, jehož krytka drží na svém místě opravdu velmi pevně.

Na prezentaci jsme měli k dispozici telefony v téměř všech barevných variantách, přičemž začátkem listopadu, kdy se Nokia N8 začne v ČR prodávat, se můžeme těšit na černou, stříbrnou a zelenou variantu. Modrá a oranžová prý dorazí o něco později. A co bude v prodejním balení? To je poměrně kompaktní a kromě telefonu, nabíječky a headsetu v něm naleznete už jen microHDMI adaptér, do kterého lze zapojit standardní HDMI konektor dále a microUSB adaptér pro připojení například USB Flash pamětí.

Ukázkový displej a škoda tlačítka, aneb jak se Nokia N8 ovládá?

Velmi zvědavý jsem byl na kapacitní OLED displej, který však papírově neoslní svým rozlišením. V reálu však nižší rozlišení vůbec nevadilo a spíše jsem obdivoval jasný a kontrastní obraz. Displej je mimochodem chráněn odolným sklíčkem Gorilla Glass. Díky kapacitní technologii je konečně citlivost na dotyk perfektní, i když citlivosti iPhonu 4 se nevyrovná. Trošku rušivě ale působí nutnost stisku hardwarového tlačítka pro vstup do menu, které je trochu moc vlevo a dole od displeje. Není to však nic, na co by se nedalo zvyknout. Dobře přístupné je poněkud měkčí vypínací tlačítko na vršku telefonu a velmi se mi líbil posuvný zámek displeje, který je konečně také designově hezky zpracovaný a ladí ke zbytku telefonu. Jeho chod už není vůbec plastový, jako tomu bylo u některých předchozích Nokií.

A jak rychlá je téměř finální Nokia N8? To nejlépe poznáte z videa, které jsme na prezentaci natočili. Obecně lze říci, že je N8 velmi rychlá, a to jak v odezvách v menu, tak při načítání médií. Nikdy se mi nestalo, že bych musel na něco čekat. Na druhou stranu nečekejte výrazně rychlejší chod oproti některým doposud rychlým Nokiím se Symbianem. Drobný nárůst výkonu ale poznat je. Trochu zamrzí ne úplně rychlá odezva při procházení jednotlivými plochami v pohotovostním režimu a o něco rychlejší by mohlo být i překlápění orientace displeje. Do finálního kusu se však snad podaří vše vyladit.

Perfektní je naopak multitasking, ve kterém jsou náhledy oken opravdu aktivní a ukazují přesně to, co aplikace právě provádí. Posunování náhledů je velmi plynulé, ale zavírání aplikací chvilku trvá. Úprava všech obrazovek pohotovostního režimu je rychlá a bez komplikací.

Fotoaparát: bez debat nejlepší na trhu

Bez debat bezkonkurenční je v Nokii N8. Větší čip dělá divy a fotografie za podmínek, které měly do ideálních hodně daleko, mě velmi překvapily. Úrovní detailů a nízkou úrovní šumu se Nokia N8 bez problémů vyrovná klasickým levnějším kompaktním fotoaparátům. Konečně zde máme i xenonový blesk, který odvádí velmi slušné výsledky. Nokii N8 jsme porovnali s N82 a intenzita blesku byla velmi podobná. Při focení s bleskem se úroveň detailů sníží a objeví se více šumu, možná až moc. Pro focení v klubech, na party a dalších tmavých místech je však N8čka ideální a kvalita oproti ostatním fotomobilům výrazně nadprůměrná.

Fotoaparát se zapíná přidržením spouště na pravém boku, která je mimochodem ukázková. Je poměrně tuhá a zřetelně jsou odlišené dvě polohy. Zapínání fotoaparátu trvá zhruba 5 vteřin, poté je možno fotit. Po vyfocení jednoho snímku lze namáčknutím spouště prakticky ihned pořídit další, vše je velmi rychlé. Prostředí je velmi podobné současným Nokiím a příliš se nezměnilo. Zaostření dotykem prstu na displej se bohužel nekoná. K dispozici jsou zkratky pro rychlou volbu režimu blesku a scény, případně zapnutí nahrávání HD videa. To má rovněž velmi vysokou kvalitu, ale zamrzí nemožnost přisvícení LED diodou, kterou N8 bohužel postrádá.

Co jsme dále zjistili?

S Nokií N8 jsme se pro velký zájem ostatních novinářů velmi krátce seznámili a mimo jiné jsme zjistili následující:

  • HDMI výstup na HD televizi byl velmi působivý. Zvuk byl špičkový, obraz ale při přehrávání videí nedosahoval konstantně plynulé snímkové frekvence, občas bylo vidět "škubnutí"

  • Funkce USB host fungovala příkladně. Po připojení Flash paměti se tato poté ukázala ve správci souborů a bylo možné s ní klasicky pracovat. Redukce z micro-USB bude v balení spolu s telefonem

  • Funkce cover flow v hudebním přehrávači funguje pěkně, vše je plynulé a ovládání snadné

  • Zvuk ze zadního reproduktoru byl průměrný, s poměrně nevýraznými basy a celkem plechovým zvukem. Nic, co by vybočovalo z dnešního průměru

  • Jako výbornou hodnotím práci s multimédii co do rychlosti. Fotografie i videa se včetně náhledů nahrávají bleskově a není vidět žádné zpomalení

  • Nokia N8 přehrává bez problému videa formátu avi, poradí si s kodekem DivX. Přetáčení je rychlé, ale titulky nezvládne.

  • Novinkou je WebTV, která obsahuje klipy z mnoha zdrojů (v prototypové verzi byly přístupné CNN a National Geographic) v hezké grafice. Při zahájení českého prodeje by měly být dostupné též klipy od českých televizních stanic a jedná se dokonce o živém vysílání!

  • K dispozici je nová aplikace pro sociální sítě, která sdružuje mimo jiné i Facebook a Twitter, které dostaly nové klienty. Na pohotovostním režimu si lze mezi výpisy z jednotlivých sítí přepínat malinkými šipečkami ve widgetu, ale je to překvapivě pohodlné.

  • Sociální sítě jsou daleko více propojeny s telefonem. Jedním klikem lze nyní přidávat události z Facebooku do kalendáře. Upload fotek na Facebook je také mnohem jednodušší

  • Webový prohlížeč je rychlý a vykreslení stránek kvalitní. Zamrzí absence plnohodnotného Flashe, protože přítomný Flash Lite nezafungoval vždy perfektně. Velmi pravděpodobně se jednalo o vadu nefinálního kusu

Z Nokie N8 mám celkově velmi pozitivní pocit a pokud Nokia na českém trhu nepřestřelí cenu a zvládne marketing, mohla by se z Nokie N8 stát slušná předvánoční bomba. Po dlouhé době konečně Nokia bez výrazných „ale“. Jen dodám, že Nokia N8 by se v České republice měla začít oficiálně prodávat začátkem listopadu a cena se předpokládá kolem 12 tisíc Kč. Údaj o ceně ale zatím není potvrzen a částka se tak může měnit.

Diskuze ke článku
Padam
Mě by zajímal displej. Je to oproti iPhonu opravdu takové struhadlo a hlavně, jak se ovládá? X6ka měla sice kapacitní displej a nebyla to žádná sláva, tak snad to bude lepší. díky za odpověď!
Rajav
Zajímal by mě termín dostupnocsti v ČR a co bude obasahovat balení, jestli tam bude držák a nabíječka do auta?
Děkuji
Viktor
Zajímalo by mě, zda bude fungovat stabilizátor při focení s bleskem. Nokia N82 byl perfektní fotomobil pro focení v tmavších hospůdkách, kdy se bez blesku nelze obejít. Doufal jsem, že SE Satio jakožto novější a nejlepší fotomobil na trhu bude ještě lepší, ale opak je pravdou - při blesku nefunguje stabilizátor! Takže fotky při nedostatku světla jsou často rozmazané. To je obrovské zklamání a doufám, že by náhrada Satia za N8 tenhle problém vyřešila. Děkuji za odpověď.
Jirka
velice by mne zajímalo:
1. jak se telefon drží,
2. kvalita zpracování,
3. rychlost.

Myslím takový klasický pohled uživatele, ne fanatika na výkony atd. díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze