Nokia N76: živé fotografie a první dojmy

Na včerejší tiskové konferenci jsme měli možnost vyzkoušet si novou Nokii N76. Je nejtenčím modelem z celé N-Series, přitom však nabízí Symbian, 2 Mpx fotoaparát, UMTS, 3,5 mm Jack i kvalitní displeje. Živé fotografie, video, první dojmy.

TIP: přečtěte si podrobné preview Nokie N76

Nokia N76 na nás udělala dobrý dojem, kombinace tenké konstrukce a operačního systému Symbian je návyková. Ale vezmeme to postupně. Ačkoli se jednalo o ranné prototypy, byla konstrukce těla i kloubu perfektní, dobře zpracovaný je také povrch telefonu. Smířit se však budete muset s leštěním lesklých ploch kolem displejů a klávesnice. Telefon je opravdu tenký, 13,7 mm je stejná hodnota, kterou před dvěma lety okouzlila Motorola RAZR. Tu připomíná také plochá, leptaná kovová klávesnice a charakteristická "brada" pod ní. Velmi atraktivní (hlavně pro ženy) bude červená varianta, mužům bude lépe sloužit klasičtější černá barva.


Nokia N76 v červené a černé barevné variantě

Na bocích se i přes tenkou konstrukci nachází značné množství ovládacích prvků, na pravé straně nechybí tlačítko pro vyvolání poslední fotografie a spoušť fotoaparátu. Ten lze používat i v zavřeném stavu, vnější displej pak slouží jako hledáček. Kontextovou nabídku v tomto režimu obsluhují velké a komfortní klávesy pod vnějším displejem. Ty ovládají v zavřeném stavu také rádio a hudební přehrávač. Pokud hledáte slot pro paměťové karty, nachází se ve stříbrném lemu u kloubu, chráněný dobře vyřešenou vysouvací krytkou.


Vnější displej s rozlišením 128 x 160 bodů může zobrazovat i kalendář jako tapetu, doplněn je o zdařilé grafické efekty.

Překvapením je přítomnost konektoru 3,5mm Jack přímo na těle telefonu. Je umístěn na horní hraně, hned vedle mini-USB portu. Toto řešení však není úplně ideální. Kvůli absenci Pop-portu či jiného dodatečného vstupního konektoru si k Nokii N76 nepřipojíte klasický headset, musíte se proto podívat po bezdrátovém Bluetooth headsetu. Druhý problém souvisí s tenkou konstrukcí. Pokud je konektor vašich vlastních sluchátek příliš tlustý (myšlen plast okolo konektoru pochopitelně), lze jej sice normálně připojit, ale kvůli tomu poté nelze displej plně otevřít, na konektor připojených sluchátek narazí někde ve 2/3 a používání pak není úplně ideální. Přesně tato situace nastala na tiskové konferenci s velkými referenčními sluchátky.


Spoušť fotoaparátu na pravém boku -- slot pro paměťové karty na levém boku ve stříbrném lemu -- fotoaparát je umístěn na zadní straně

Již zmíněná leptaná klávesnice je pohodlná, nelze k ní mít větších výhrad. Prostředí telefonu je shodné například s Nokií N95, operačnímu systému prospěl nový Feature Pack 1. Ten přináší kromě vylepšeného webového prohlížeče také rychlejší běh a hlavně možnost zapnout nové 3D menu. V něm jsou položky uspořádány do karuselu a ve spodní části jsou vidět případné položky v podmenu. Intuitivní a rychlé je také focení přes vnější i vnitřní displej. Znovu musím pochválit rychlost telefonu i přes to, že se jednalo o prototyp.


Telefon je opravdu tenký -- ale v rozloženém stavu poměrně velký -- fotografování s Nokií N76

Vyzkoušeli jsme také fotoaparát. Jeho čočka je pro véčko netypicky umístěna na zadní straně. I přes špatné světelné podmínky jsou fotky ostré a poměrně kvalitní. Zamrzí však absence automatického zaostřování. Video v testovaném prototypu natáčet nešlo, kvalitou se však podobá Nokii N73 (rozlišení 352 x 288, 15 fps).


leptaná klávesnice a brada pod ní připomíná Motorolu RAZR

Nokii N76 předpovídáme úspěch, udělala na nás opravdu dobrý dojem. Jedná se o teprve druhý tenký telefon Nokie, který vypadá v obou barevných kombinacích velmi elegantně. Neohromí sice technologickými novinkami, stále se však jedná o výborně vybavený smartphone (funkcemi podobný Nokii N73), navíc ve vyváženém, kompaktním balení.


aktivní pohotovostní režim -- nové karuselové menu -- vnější displej


Fotografie pořízené prototypem N76

Hlavní pozitiva Nokie N76:

  • Tenký design (13,7 mm), rozměry podobné Motorole RAZR
  • elegantní vzhled, leptaná klávesnice
  • ovládání 2Mpx fotoaparátu, hudby a rádia na krytu
  • Symbian S60 9.1 Feature Pack 1
  • přítomnost UMTS včetně videohovorů
  • 3,5 mm Jack přímo na těle telefonu
  • standardní mini-USB konektor na těle telefonu

Hlavní negativa Nokie N76:

  • Po otevření poněkud větší rozměry
  • nemožnost připojit klasický drátový headset (sluchátka, dálkové ovládání, mikrofon)
  • 3,5 mm Jack je neprakticky umístěn (při větším konektoru vlastních sluchátek do něj displej naráží a telefon nelze zcela otevřít)
  • snadno upatlatelné lesklé povrchy
  • Fotoaparát chybí automatické zaostřování či makro režim

Reklamní videoklipy

TIP: přečtěte si podrobné preview Nokie N76

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze