Nokia N76: štíhlá dáma s profesurou
recenze

Nokia N76: štíhlá dáma s profesurou

15

Nokia N76 je prvním tenkým véčkem finského výrobce. Kromě elegantního tenkého designu přinese novou verzi Symbianu s Feature Pack 1, velkou RAM paměť, 3,5 mm Jack konektor, podporu 3G a 2 Mpx fotoaparát. Nápadná červená verze zaujme ženy, černá zase muže. Osloví také vás? 4x VIDEO

Na tenkou Nokii N76 jsme se v redakci poměrně těšili. Po delší době se na scéně objevuje zase něco nového. Tenký telefon rozměrově podobný Motorole RAZR s elegantními křivkami a designem, který bude vybaven operačním systémem a kvalitními funkcemi. Takový zástupce prozatím v N-Series chyběl. N-Series byla doposud tvořena řadou špičkových zařízení s neméně bohatou výbavou. Vždy se jednalo o telefony elegantní, reprezentativní, zároveň však trochu přerostlé.

S modelem N76 zasáhla N-Series také ryze styluchtivou část obyvatelstva, ovšem bez větších ústupků ve výbavě. Jedná se vlastně o první véčko finského výrobce, které se může pyšnit tenkou konstrukcí. Přečtěte si, jaká je tenká véčková premiéra v podání Nokie.

Technické parametry - Nokia N76

Rozměry106.5 x 52 x 13.7 mm
Hmotnost115 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz+ 3G UMTS 2100 MHz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,4 palce
Vnější displej 128 x 160 pixelů, TFT, 265 tisíc barev, úhlopříčka 1,36 palce
Paměť38 MB
microSD karty (256 MB v balení)
83 MB RAM (50 MB volných po spuštění)
Operační systém Symbian 9.2 S60 3rd Edition Feature Pack 1
Organizační funkceEmailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, nová RSS čtečka, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip manažer, Push-To-Talk
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač se speciálními tlačítky, video přehrávač, FM stereo rádio s funkcí Visual, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian S60 9.1, Nokia Lifeblog 2.0, Flickr upload i download
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 8 x zoom,
CIF kamera (352 x 288 px) na přední straně pro videohovory
natáčení videa v rozlišení 352 x 288 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage, mini-USB), Bluetooth 2.0 (EDR), GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 10), UMTS (384 kbps), Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-ion 700 mAh
pohotovost max.: 204 hodin (GSM i UMTS)
max. doba hovoru: 165 minut (GSM), 120 minut (UMTS)
Cena a dostupnost 15 500Kč
červen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • stereo headset s tlačítky pro příjetí hovoru, ovládání hlasitosti a konektorem 3,5 mm Jack
  • paměťovou kartu microSD s kapacitou 256 MB
  • USB 2.0 kabel (USB / mini-USB)
  • cestovní nabíječku AC-4E
  • baterie Nokia BL-4B, 700 mAh

Sony Ericsson W880i Plusy

  • tenká konstrukce, elegantní design
  • kvalitní vnější i vnitřní displej
  • praktické klávesy pod vnějším displejem
  • nový Symbian s Feature Pack 1 – nové funkce (opakovaný budík, neomezený diktafon apod.)
  • velká RAM paměť (celkem 82 MB, bezmála 50MB volných po startu)
  • rychlost a stabilita systému
  • vylepšený webový prohlížeč, nová RSS čtečka a další novinky
  • pohodlná klávesnice
  • přítomnost standardního 3,5 mm Jacku a mini-USB

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • nepraktické zrcadlové a lesklé plochy
  • velký šum v nočních fotografiích
  • pouze průměrné video
  • fotoaparátu chybí autofocus a celkově produkuje pouze průměrné snímky
  • chybí Wi-Fi a HSDPA
  • Chybí A2DP profil pro stereo Bluetooth poslech

Pro koho je Nokia N76

  • Pro ženy a muže, kteří chtějí tenký stylový telefon, ale přitom se špičkovou výbavou a operačním systémem
  • Pro uživatele, hledající tenkou véčkovou Nokii
  • Pro ty, co chtějí mít co nejskladnější telefon se Symbianem
  • Pro ty, co chtějí smartphone se Symbianem Feature Pack 1, ale nepotřebují N95

Design, konstrukce – první stylovka z N-Series

Styl. To je první slovo, které se vybaví při pohledu na tenkou N76, okrášlenou lesknoucími se prvky. Telefon nám do redakce dorazil v ryze ženské červené barvě, která stylovost ještě více podtrhuje. Černá varianta působí usedleji, avšak neméně stylově. Dozajista se jedná o designově nejzajímavější model N-Series. Pokud do ruky dostaly telefon ženy, bez výjimky si jej zamilovaly a dlouze si jej prohlížely. Nokia N76 se zkrátka líbí a kombinuje zdařilý design, odvážnou barevnou kombinaci a kvalitní výbavu.

Rozměrově se v zavřeném stavu s hodnotami 106.5 x 52 x 13.7 mm podobá legendární Motorole RAZR, je pouze o něco delší. Pozornost si zaslouží tloušťka telefonu pouhých 13,7 milimetru, čímž se N76 stává prvním tenkým véčkem finské Nokie. Daní za tenkou konstrukci je o něco větší šířka. O telefonu tak rozhodně nemůžeme říct, že by byl malý. Hmotnost 115 gramů také není nejnižší, mezi chytrými telefony se však jedná o velmi dobrou hodnotu.


VIDEO: design, konstrukce, prohlídka ze všech stran

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [35MB / avi(xvid/mp3)].

V dnešní době snad žádnému stylovému telefonu nesmí chybět lesklé prvky a Nokia si toho byla zřejmě vědoma. Přední stranu zaujímá hlavně zrcadlová plocha, kryjící vnější displej a modrou LED diodu. Ačkoliv je zrcadlo odvěkým nepřítelem displejů, zde to není tak hrozné. Všechny informace se dají i na přímém slunci přečíst, i když to není ideální. Podmínkou je však čistý povrch zrcadla, který působí jako magnet na otisky prstů a obtížně se leští a čistí.

Pod zrcadlovou plochu nalezneme imitaci kovu, která však působí poněkud plastově. Její povrch není rovný a imitace tak nepůsobí příliš věrohodně. Pokud zde Nokia nechtěla použít kov, měla si dát na vzhledu více záležet. O trojici užitečných vnějších tlačítek se zmíním později. Červený nebo černý plast (podle verze) je velmi hladký, dostatečně tvrdý s imitací metalízy na povrchu. Plast však nepůsobí nijak draze, výrobce mohl použít určitě hodnotněji vypadající povrchovou úpravu.

Pokud telefon otočíme, nalezneme zcela rovnou zadní stranu. Ta je ozvláštněna opět imitací kovu, která je tenkou linkou na bocích spojena s přední částí. Lesklá část skrývá velmi špatně chráněnou čočku fotoaparátu. Ta není vůbec zapuštěna a o škrábance na jejím povrchu tak časem nebude nouze.

Zajímavě vyřešen je slot pro paměťovou kartu microSD. Skrývá se za lesklými dvířky, která lze pohodlně odklopit. Jsou však poměrná vratká a hrubé zacházení by určitě nepřežila. Paměťové karty lze pohodlně vyměňovat za chodu. S telefonem dostanete kartu s kapacitou 256 MB, což je pro chytrý telefon spíše minimální hodnota. Ve spodní části zadní strany nalezneme ještě pruh měkké pryže. Bez něj by telefon vzhledem k velmi hladkému plastu klouzal po stole.

Velmi zajímavě je řešen kryt baterie. Ten totiž tvoří jakousi ulitu, zasahující ze zadní části i na boky a dopředu. Na svém místě drží pevně a nevrže. Ke konci testování jsem však zaznamenal asi milimetrovou vůli, která však nijak nevadí v používání. Sejmout velký kus plastu chce trochu síly a odvahy. Poté se odhalí vnitřek telefonu včetně viditelné desky s elektronikou.

Malá baterie má úsměvnou kapacitu 700 mAh, což v kombinaci s operačním systémem neslibuje dobrou výdrž. Jak dlouho lze N76 používat na jedno nabití se dočtete v příslušné kapitole níže. Po vyjmutí baterie se dostaneme k nezvykle řešenému slotu pro SIM kartu. SIM kartu je potřeba nejdřív vložit do žlutého modulu, jež se následně zasune do příslušné zdířky. Jeho vydolování z dané pozice pro výměnu není snadné, což se ostatně můžete přesvědčit na našem videu. Nokia N76 tedy není vůbec vhodná pro měniče SIM karet. Plastový kryt se snadno ochodí a přístup k SIM kartě je velmi nepohodlný.

Dříve než si telefon otevřeme, je potřeba se zmínit o prvcích na bocích přístroje. Dolní stranu zaujímá očko k provlečení poutka ve společnosti s výstupem kvalitního reproduktoru. O něm bude taktéž zmínka dále. Na levé straně nalezneme nenápadnou zdířku pro nabíječku, která je zdařile zasazena do stříbrné lišty. Pod ní se nachází slot pro paměťovou kartu, o níž jsem se již zmiňoval. Pravá strana je na tlačítka bohatá. Jsou sice tenčí, tužší, ale přesto dobře přístupná a použitelná. Nechybí klávesy pro regulaci hlasitosti, spoušť fotoaparátu a multimediální klávesa. Nejzajímavější je ale horní stana N76, za kterou si Nokia zaslouží pochvalu. Kromě velkého vypínacího tlačítka totiž obsahuje pod krytkou standardní mini-USB konektor a vedle něj 3,5 mm Jack. Nic vám tedy nebrání si připojit vlastní sluchátka a kabel. Nokia vykročila vstříc zažitým standardním konektorům, což zároveň znamená chvályhodný krok vstříc uživatelům.

Otevírání telefonu je pohodlné, nedoprovázejí jej žádné pazvuky. Úhel otevření je poměrně velký, na jeho konci dojde k výrazné aretaci doprovázené cvaknutím. Úhel pro otevření se však rapidně zmenší, pokud připojíte sluchátka nebo USB kabel. Tehdy displej naráží do připojeného příslušenství a nelze jej otevřít víc, než zhruba 120 stupňů. Používání poté není přirozené, displej je otevřen nezvykle málo. I když se barvy na displeji nemění a zobrazení je i z tohoto úhlu normální, za celou dobu testování jsem si na tuto nepříjemnou vlastnost s připojenými sluchátky nezvykl. Situace se zhorší, pokud připojíte vlastní sluchátka s velmi objemným konektorem. To se pak displej otevře ještě méně.

Po otevření působí N76 neméně stylově, ale rozměry se povážlivě zvětší. V otevřeném stavu není N76 žádný drobeček, na délku měří přes 18 centimetrů. Na první pohled zaujme neobvykle řešený kloub, který je tvořen dvěma panty po stranách. Stejně jako u jiných tenkých véček ani zde nechybí typická „brada“ pod klávesnicí. Nad ní však nalezneme nezvykle ještě jednu. Elegantní kovová klávesnice s leptanými popisky se tak nachází v jakémsi údolí. Držení otevřené N76 je trochu zvláštní, hrany nevytvářejí dobrý pocit. Po pár dnech se však s N76 sžijete a její používání bude pohodlné.

Konstrukční zpracování je na výbornou, telefon působí jako vyrobený z jednoho kusu. Nikde nic nevrže ani se neposouvá. I přes veškerou eleganci a styl jsem se však nemohl zbavit pocitu „plastovosti“. Nevím, zda to zapříčinily imitace kovu nebo levněji působící plast. Je to však pouze můj osobní názor a z reakcí okolí jsem zjistil, že spíše menšinový. Celkově je ale Nokia N76 zřejmě nejhezčím modelem z celé N-Series. Neschází jí styl, elegantní tvary a zaujme také tenkou konstrukcí. Připravte se však na neustálé leštění a čištění zrcadlových a lesklých ploch. Jinak bude N76 pouhým umatlaným šmudlou, který majitele nebude dobře reprezentovat.

Baterie a výdrž – za den je mrtvá

Jak jsem se již zmínil, N76 dodává energii Li-ion baterie s kapacitou pouhých 700 mAh. V kombinaci s přítomností operačního systému Symbian a podporou 3G je to opravdu úsměvná hodnota. Úsměv vám ale zamrzne při pohledu na rychle ubývající dílky baterie. Nokia N76 při běžném používání v síti 3G vydrží maximálně den. S železnou pravidelností jsem nabíjel každý večer i při střídmějším používání. Dvakrát se mi při intenzivním používání podařilo vybít N76 již brzy odpoledne. Malá baterie je tak jednou z největších slabin špičkové N95, tak tenké N76. Zatímco k N95 Nokia přibalila novou opravdu malinkou nabíječku, u N76 nalezneme bohužel pouze tu standardní cestovní. Vzhledem k naléhavé potřebě N76 stále nabíjet bychom uvítali menší.

Klávesnice – ten umí to a ten zas tohle

Na zavřeném telefonu upoutá trojice kláves s hudebními popisky. Díky nim lze velmi pohodlně ovládat veškeré funkce hudebního přehrávače rádia včetně nabídky a výběru písně z hudební knihovny. Po příchodu zpráv či emailů je lze díky vnějším tlačítkům přečíst bez otevření telefonu. Vnější tlačítka je možné zamknout i proti nechtěnému stisknutí. Jsou velká, s ideálním stiskem i zdvihem a velmi pohodlně se používají. Jejich červené podsvětlení (u červené varianty modré) navíc vypadá ve tmě velmi efektně.

Po otevření se objeví kovová leptaná klávesnice, kterou jsme mohli poprvé obdivovat například u Motoroly RAZR. Kolem ní nalezneme ještě lesklý rámeček, na němž se zachytávají otisky prstů. Celou spodní část s klávesnicí tak budete muset často čistit a leštit. Samotná klávesnice je špičková a Nokia opět dokazuje, že klávesnice umí. I přes velmi nízký zdvih je stisk snadný a jistý, doprovázený ideální odezvou. I když je oddělení kláves velmi nevýrazné, nebudete mít díky velkým rozměrům kláves problém s překlepy.

K večeru zavelí světelné čidlo k rozsvícení klávesnice. Zatímco popisky kláves září modře, předěly mezi tlačítky svítí červeně. Dvoubarevné podsvícení je silné a velmi efektní, vhodně dokresluje eleganci celého telefonu.

Zvuk - z tenkého těla se basy ozývají

Skrz rozměrný výstup reproduktoru vychází překvapivě kvalitní zvuk. Při poslechu hudby musíme pochválit čistý zvuk a na malý reproduktor slušné basy. Zvuk Nokie N76 je o řád výš než většina chrastících mobilních repráčků a zvuk z něj netrhá uši. Mínusem je však nepříliš dostatečná hlasitost. Na nejvyšší stupeň N76 nijak zvlášť neřve. Hlasitost se navíc nezvyšuje rovnoměrně. Prvních několik stupňů znamená skokovité přidávání hlasitosti, zhruba od poloviny stupnice se pak téměř nemění. Na dva nejvyšší stupně jsou osekány nejnižší basové frekvence, přičemž se hlasitost nezmění. Tuto chybu, která se týká pouze poslechu přes reproduktor, ale odstraní určitě další verze firmwaru.

K Nokii N76 přibalil výrobce zcela nový typ headsetu. Jedná se o typ HS-43 a tvoří jej 3,5 mm konektor a napevno přichycené dálkové ovládání s tlačítky pro regulaci hlasitosti, mikrofonem a tlačítkem pro přijetí hovoru. Klasická pecková sluchátka jsou poté kabelem vedena přes speciální kladku, což umožňuje změnu délky kabelu. Zvuk ze sluchátek příjemně překvapil. Nokia si konečně dala záležet na kvalitě obyčejných sluchátek. Zvuk je dostatečně hlasitý, čistý a nepostrádá také solidní basovou složku. Pro nenáročný poslech určitě většině uživatelů postačí. Ti náročnější si ovšem mohou připojit svá vlastní sluchátka skrze 3,5 mm Jack a naplno si vychutnat každý tón. Vlastní sluchátka ale vždy musíte zapojit do těla telefonu, dálkové ovládání žádný konektor nemají. Zamrzí absence A2DP profilu pro stereo poslech hudby přes Bluetooth. Nepřítomnosti A2DP jsem nemohl uvěřit, ale po vyzkoušení se dvěma stereo BT sluchátky bohužel musím konstatovat, že jej N76 opravdu neobsahuje.

Displeje – 2x TFT prosím

Vypnutý vnější displej takřka není pod zrcadlovou plochou viditelný. Zapnutý telefon v takové situaci indikuje modrá dioda, nacházející se nad displejem. Po stisknutí některé z vnějších kláves se však TFT displej s rozlišením 128 x 160 bodů rozzáří svými 265 tisíci barvami. Mohl však být mnohem větší, místa kolem je na rozdávání. Jedná se zřejmě o stejný displej, který použila Nokia u svých véček 6131 a 7390, kde také sloužil jako vnější. Je dostatečně jasný, jemný a odolný proti inverzi barev při natočení. Venku statečně bojuje se slunečními paprsky, ale jeho úsilí mu kazí zrcadlová plocha. Přesto lze všechny informace i za slunečného dne při správném natočení přečíst. Rozhodně to však není ideální a - i když vypadá zrcadlo efektně (pokud je čisté) - do praktičnosti má v tomto ohledu daleko.

Hlavní displej svými parametry nepřekvapí. Stejný používá Nokia u mnoha svých modelů. Může se pochlubit rozlišením 240 x 320 bodů a rozměry 36 x 48 milimetrů. Zobrazí 16 milionů barev a samozřejmostí je aktivní technologie TFT. O intenzitu podsvícení se stará světelné čidlo. Displej je velmi kvalitní, se špičkovým podáním barev, dobrými pozorovacími úhly a bezproblémovou čitelností na slunci.

Vnější displej - prostředí a možnosti

Dříve, než se pustíme do popisu nového prostředí na hlavním displeji, stojí za to se několika slovy zmínit o možnostech vnějšího displeje. V pohotovostním režimu na něm lze zobrazit tři režimy. Vybrat si můžete mezi tapetou s hodinami a indikátory, kalendářem s aktuálními událostmi a pouze tapetou.


VIDEO: vnější displej, jeho prostředí a ovládání funkcí pomocí vnějších tlačítek

Mezi režimy je možno rychle přepínat boční multifunkční klávesou. Pomocí trojice tlačítek pod displejem pak lze pohodlně ovládat FM rádio i hudební přehrávač, a to včetně procházení a výběru skladeb podle ID3 tagů.


Tři možnosti zobrazení pohotovostního režimu na vnějším displeji a zamykání klávesnice

Přijde-li zpráva nebo email, můžete si jej pomocí vnějšího displeje přečíst. Bohužel ale neumí se zprávami dále pracovat. Pro vymazání či automatickou odpověď tak budete muset telefon otevřít. Pomocí vnějšího displeje lze také fotit a natáčet video. Telefon se pak drží na šířku a jako spoušť slouží vyhrazené tlačítko na pravém boku. I skrze vnější displej jsou přístupna veškerá nastavení a režimy fotoaparátu.


Práce s hovory a zprávami na vnějším displeji

Po zavření telefonu se nic neukončí, na hlavním displeji naleznete vše tak, jak jste opustili. Otevírání i zavírání může být doprovázeno zvukovým efektem a animací na vnějším displeji. Reakce jsou svižné a díky poměrně velkému rozlišení zobrazí displej přehledně všechny informace. Displej však mohl být větší, kolem něj je mnoho volného místa.


Prostředí hudebního přehrávače, FM rádia a fotoaparátu

Hlavní menu, ovládání – vítáme nový Symbian a 50 MB RAM

Nokia N76 je po modelu N95 teprve druhým telefonem s inovovaným uživatelským prostředím. Vylepšení má na svědomí takzvaný Feature Pack 1, který některé funkce vylepšil a odstranil několik odvěkých palčivých problémů Symbianu S60. V dalších kapitolách se novinkám budeme věnovat podrobněji, nyní uvádím přehled těch nejdůležitějších změn v případě N76.

  • Opakovaný budík, neomezený diktafon
  • Vylepšený webový prohlížeč, který zvládne i WAP stránky
  • Nová RSS čtečka s automatickou aktualizací
  • Nové typy položek v telefonním seznamu
  • Možnost obecné změny velikosti písma
  • Možnost vytvářet podsložky v menu
  • Nové možnosti zobrazení menu (podkova, V)
  • Piktogramy u ikonek spuštěných aplikací
  • Nově řešená nabídka nastavení, přizpůsobení a syntetizátoru
  • V režimu Mass Storage již není telefon off-line


VIDEO: podoba a prohlídka menu, grafická témata, různá zobrazení hlavní nabídky, rychlost reakcí

Ještě než se pustím do popisu prostředí, musím zmínit hodnoty paměti. Vnitřní flash paměť má hodnotu 38 MB a s telefonem dále dostanete 256 MB paměťovou kartu. Velmi příjemným překvapením je obrovská RAM paměť 83 MB. Po spuštění je téměř 50 MB volných, což bohatě stačí na současný běh naprosto všech funkcí a aplikací v telefonu včetně webového prohlížeče a hudby (prakticky vyzkoušeno). Zatímco Nokia N95 trpí úporným nedostatkem RAM paměti, mnohem hůře vybavená N76 jí má na rozdávání. Odezva na stisky kláves je velmi rychlá, nový systém je i při zaplněné paměti svižnější než verze 9.1. Nokia N76 je nejenom rychlá, ale také velmi stabilní. Za celou dobu testování nedošlo k jedinému nechtěnému restartu nebo zamrznutí. Telefon jsem přitom vůbec nešetřil a výjimkou nebylo několik desítek současně spuštěných aplikací. Zde musím N76 opravdu pochválit.


Pohotovostní režim | Barevná témata

Start sytému trvá stejně dlouho, zhruba 20 vteřin. Poté se zobrazí již důvěrně známý aktivní pohotovostní režim. Na první pohled si lze všimnout jiného fontu, jinak je vše při starém. Nechybí uživatelem upravitelný pruh zástupců a pod ním nadcházející události v kalendáři a nesplněné úkoly. V případě spuštěného hudebního přehrávače nebo FM rádia se zde objeví příslušný pruh navíc. Zajímavostí je, že se po spuštění automaticky na pozadí zapne také hudební přehrávač, což zaručuje jeho okamžité spuštění. Na pozadí se dá nastavit pouze statický obrázek. Vybrat si lze také mezi zobrazením analogových nebo digitálních hodin.


Různé možnosti zobrazení menu | přepínání na pozadí běžících aplikací

Hlavní menu vypadá na první pohled stejně. Změnou jsou piktogramy u ikonek spuštěných funkcí a aplikací. Na první pohled tak vidíte, co máte na pozadí spuštěného. Pro přepínání mezi běžícími aplikacemi opět stačí podržet tlačítko menu a posléze vybrat z nabídky. Novinkou je také možnost volby mezi třemi velikostmi písma. Nastavení se dotkne podmenu, zpráv a všech dalších funkcí, avšak kromě hlavního menu a pohotovostního režimu. Lidé s horším zrakem tak konečně nebudou muset instalovat aplikace třetích stran pro zvětšení písma. Kromě matice a málo používaného seznamu nabídne N76 také dvě nová zobrazené menu – „podkova“ a „tvar V“. Jedná se o 3D animovaná menu, kterým jsem zatím nepřišel na chuť. Pohyb v nabídce je s nimi pomalejší a nemám okamžitý přehled o aplikacích ve složce. Spíše se jedná o zajímavou frajeřinku. A nakonec dvojité hurá! Konečně lze vytvářet libovolný počet podsložek a třídit tak dle libosti vlastní aplikace mezi složkami. Konečně. Vzhled celého menu lze jednoduše měnit pomocí témat. V paměti je jich připraveno 6 a jsou velmi povedená. Nechybí ani kompletní červené téma, které se k naší barevné variantě obzvlášť hodí.


Možnosti zobrazení včetně volby velikosti písma | Nokia N76 má opravdu mnoho RAM paměti

Telefonní seznam a telefonování – nově a stále neomezeně

Nokia N76 je triálním GSM telefonem, který si poradí s frekvencemi 900, 1800 a 1900 Mhz. Vzít si ji tak můžete i do zámoří. Kromě toho vládne také podporou sítě 3.generace UMTS na frekvenci 2100 Mhz. Tu u nás ocení pouze obyvatelé Prahy a Brna. Aby bylo komu volat, je potřeba mít kvalitní telefonní seznam. Ten byl vždy silnou zbraní telefonů se Symbianem a N76 jej dále vylepšuje. Opět využívá sdílené paměti telefonu, ke každému jménu lze zadat až 45 typů položek - to je o deset víc než u Symbianu 9.1. Přibyly položky jako „telefon asistenta“, „děti“, „manželka“ a další originální novinky. Počet položek u kontaktu je opět omezen pouze volnou sdílenou pamětí. Popisky jednotlivých detailů lze navíc upravovat a vytvořit si tak z telefonního seznamu dokonale přehledný celek.


Také adresář nabízí některé menší novinky

Vyhledávání probíhá podle více písmen, je velice rychlé a telefon vyhledává jak ve jménu, tak v příjmení. - vše je velice rychlé a pohotové. Pohled na telefonní seznam je pouze jeden, mobil vám však dá na výběr mezi řazením podle příjmení nebo jména. Mobil nedokáže zobrazit seznam na SIM kartě a v telefonu současně. Ke každému kontaktu lze přidat obrázek, nikoliv však video ani flash animaci. Samozřejmostí jsou skupiny volajících. U manažerského telefonu musí být synchronizace s počítačem i serverem bezchybná, což zde také platí.


Hovor | videohovor | zrychlená volba | hlasový systém

Díky podpoře sítí 3.generace a druhé kamerce si můžete i u nás v síti O2 dopřát videohovory. Prostředí je v duchu ostatních smarthponů. Měnit lze plynulost, kontrast i další parametry. Hodit se může také možnost přepnout na hlavní kameru, kterou můžete kvalitně ukázat okolí. Novinkou je schopnost okamžitého odeslání momentky. Telefon se automaticky naučí rozpoznávat kterékoli jméno ze seznamu a poté jej lze bez předchozího učení hlasově vytočit. Celý hlasový systém je velmi přizpůsobivý a na různé hlasy reagoval vždy téměř bezchybně. Na příchozí hovory umí Nokia N76 upozornit samozřejmě také hudbou ve formátu MP3, AAC nebo WMA.


Profily | přehledný protokol hovorů a dat

Zprávy – červená emailová nádhera

V oblasti zpráv se událo zřejmě nejméně změn, stejně nebylo příliš co vylepšovat Výbava zahrnuje všechny typy zpráv (SMS, MMS , Email), jejichž psaní bude díky kvalitní klávesnici pohodlné a bezproblémové. Rychlému psaní napomáhá slovník T9, který však zaznamenává i do SMS s diakritikou a před odesláním ji neořeže. Novinkou je inteligentní seznam posledně použitých speciálních znaků v menu editací. Samozřejmostí je varianta libovolné pasáže textu kopírovat, vyjímat a vkládat i ve zcela jiném textovém poli telefonu. N76 nabízí přehledné uživatelské prostředí. Editor zpráv SMS, MMS i emailů je graficky sjednocen a psaní všech typů zpráv i práce s nimi je velmi svižná. MMS zprávu lze naplnit v podstatě libovolným obsahem, k dispozici je i mód průvodce a možnost vytvořit opravdu pokročilo prezentaci se speciálními funkcemi. Velikost zprávy však nesmí překročit 300 kB.


Nabídka zpráv | píšeme SMS | vytváření MMS | pokročilá MMS prezentace

Co se nevejde do MMS a SMS, vyřeší se emailem. Emailový klient podporuje protokoly POP3 i IMAP4, k dispozici je i automatická aktualizace v minimálním intervalu 30 minut (u účtu s IMAP4 pouhých 5 minut). Automatickou kontrolu a stahování nových zpráv lze poměrně detailně nastavit, nechybí možnost zakázání kontroly v zahraničí, stahování buď hlaviček nebo celých zpráv. Emaily se mohou od SMS a MMS samozřejmě ohlašovat odlišným tónem. Na vyžádání lze stahovat přílohy a také s nimi v telefonu dále pracovat. Pokud je email poslán v HTML formátu, lze jej takto otevřít i z přílohy. Odesílané a přijímané zprávy mohou mít libovolnou velikost. Díky podpoře sítí 3.generace je práce i s velkými emaily včetně příloh příjemně rychlá a telefon při práci se zprávami nijak nezdržuje.


Práce s elektronickou poštou

Organizační funkce – konečně opakovaný budík!

V minulých letech se po stránce organizačních funkcí ve smartphonech finské Nokie mnoho neudálo. Nedávno jsme byli svědky integrace úkolů do prostředí kalendáře, ale to bylo vše. Nyní opět nechybí propracovaný kalendář s měsíčním, týdenním i denním náhledem, možností zadat opakované i vícedenní události. Zadat lze 4 různé typy událostí, včetně úkolů. Díky aktivnímu pohotovostnímu režimu máte přehled o všech nadcházejících událostech i úkolech. Synchronizace je opět zcela bez problémů.


Kalendář

Na tomto místě se s železnou pravidelností v minulých recenzích Symianových smartphonů nacházela kritika. Týkala se primitivního budíku, který nebyl opakovaný. To je však s příchodem Feature Packu 1 minulostí a tento nedostatek je již vyřešen. Ve zvláštní záložce hodin si nyní můžeme nastavit libovolné množství budíků. Každý může mít své jméno. Nastavit lze opakování denní, týdenní ve zvolený den nebo pouze v pracovní dny. Pro uživatele, kteří stávají každý den jinak, je současný budík ideální.


Další organizační funkce

Nechybí ani světový čas. Další organizační výbavou jsou poznámky, kalkulačka a šikovný konvertor jednotek. Novinkou je také diktafon, který konečně není omezen jednou minutou. Nyní můžete nahrávat až do zaplnění zvolení paměti. Dva největší neduhy jsou tak naštěstí odstraněny. Součástí výbavy je také prohlížeč Office dokumentů, antivirus F-secure a program pro práci se zip soubory.


Nový opakovaný budík je velmi propracovaný

Datové funkce – nový WEB, nová RSS, bez Wi-Fi

I přes elegantní tenký kabátek zůstává N76 chytrým telefonem s kvalitní datovou výbavou. Nokii N76 lze připojit k počítači skrze standardní mini-USB konektor. Po připojení se přístroj dotáže na režim (PC Suite, přenos dat, tisk obrázků, přehrávač médií). V režimu Mass Storage je paměťová karta přístupná jako další disk v počítačí. Novinkou je, že nyní již telefon v tomto režimu není offline, tudíž se vám kdokoliv dovolá. Interní paměť mobilu o velikosti 38 MB takto bohužel dostupná není. Další možnosti připojení je Bluetooth 2.0.


Kvalita prohlížeče se nezměnila, je opět špičkový a s několika vylepšeními

Mezi datovými síťovými službami schází jen HSDPA. Kromě klasického GPRS a EDGE (oboje třídy 10) je k dispozici také připojení pomocí sítě 3.generace UMTS s maximální rychlostí stahování 384 kbps. Pokud chcete HSDPA, budete muset sáhnout po modelu N95 nebo E90 Do tenkého těla se již nevešla podpora Wi-Fi. Cílová skupina tohoto telefonu by jej však většinou nevyužívala, a tak nevidím jeho absenci jako velký problém.

Velkou změnou prošel ve Feature Pack 1 také webový prohlížeč. Jádro zůstalo stejné, tudíž se opět setkáme se špičkovým vykreslováním i velmi složitých stránek. Nechybí podpora Javascriptu a flash lite. Pohyb po stránce probíhá pomocí malé myši, k dispozici je též náhled, díky němuž se lze rychle na rozsáhlých stránkách orientovat. Novinkou je kontextové menu, které se objeví po podržení výběru. Zobrazí se několik užitečných ikonek pro ovládání prohlížeče. Inovací je rovněž rychlé hledání textu ve stránce, které funguje prvotřídně. Nechybí ani animovaná historie navštívených stránek. Užitečnou změnou je také možnost uložit si celou stránku pro pozdější offline prohlížení, automatické vyplňování formulářů a pokročilé možnosti zabezpečení. V kontextovém menu nalezneme také možnost otočit displej do horizontálního zobrazení. Prohlížení a držení véčka na šířku ale není pohodlné a přirozené. Proto jsem raději volil zobrazení na výšku.


RSS čtečka a správce spojení

Grafickou změnou je stahování ikonek stránky, které se poté objeví v seznamu vašich záložek. Zcela nová je RSS čtečka, která nyní automaticky aktualizuje kanály v nastaveném intervalu. Prohlížení zpráv je velmi rychlé a pohodlné. Čtečka však bohužel nijak neindikuje nové RSS zprávy v pohotovostním režimu. Pokud chcete zjistit novinky, musíte manuálně stejně vstoupit do příslušné nabídky. Škoda.

Zábava a multimédia – Stejně, přitom nově

Feature Pack 1 vylepšuje a dolaďuje multimediální vlastnosti předchůdců. Změny jsou sice kosmetické, ale vesměs žádoucí a příjemné. Pro obrázky, videa a hudbu má N76 připravených 38 MB vnitřní paměti a dalších 256 MB na paměťové kartě, kterou je možné za chodu vyměnit za větší. Animovanou galerii obrázků a videí lze zobrazit na výšku i šířku. Možnosti zůstaly stejné jako dříve. Potěší možnost až 800% zvětšení obrázků bez otrvaných hlášek o zaplněné paměti, které znepříjemňovaly dříve život.


VIDEO: multimédia: Galerie, hudební přehrávač, FM rádio a hry

Nechybí intuitivní editor obrázků a základní editace videí. Chybí zde však pokročilý video editor, který jsme v minulých telefonech chválili. Ten základní tak bude muset v N76 stačit, nebo si lze příslušný program od jiného výrobce doinstalovat. Zajímavostí je provázanost digitálního deníku Nokia Lifeblog s galerií.


Galerie obrázků a videí

Hudební přehrávač dostal nový praktičtější kabátek, funkce ovšem zůstaly až na výjimku stejné. Jen pro zajímavost, grafika je nyní shodná s hudební N91. Samozřejmostí je rozdělení skladeb dle ID3 tagů, telefon po nahrání nových skladeb nabídne jejich zaindexování. Prostředí přehrávače nyní lépe využívá prostoru a grafika je povedenější. Ke skladbě lze automaticky nebo ručně přiřadit také obal alba, který se bude poté v průběhu přehrávání zobrazovat. Nechybí grafický ekvalizér s ruční volbou. Novinkou jsou vizualizace v průběhu přehrávání, které ale musíte pokaždé ručně zapnout. Stanou se tak spíše frajeřinkou než často využívanou funkcí.

Z hudebních funkcí nalezneme v menu ještě FM rádio. Pro jeho poslech je potřeba mít připojena sluchátka. Při poslechu rádia však bylo slyšet občasné cvakání a jiné rušivé vlivy. Zřejmě se jedná jen o chybu firmwaru. Jak hudební přehrávač, tak rádio lze pohodlně ovládat přes vnější displej. Podrobně jsem se o tom rozepsal v dřívějších odstavcích. O kvalitě sluchátek se podrobně dočtete o několik desítek řádků výše, v příslušné kapitolce.


Nový hudební přehrávač

Součástí výbavy je také hra 3D Snake . Měřením výkonu v Java aplikacích jsme dostávali velmi nadprůměrné hodnoty. Díky kvalitní klávesnici tak není N76 k zahození jako herní telefon. Delší hraní vám však zlomyslně překazí baterie s malou kapacitou. Při procházení aplikacemi můžeme narazit ještě na Flash lite prohlížeč. Do Nokie N76 si tak můžete nahrávat jednoduché Flash animace a hry.

Fotoaparát – fotoaparát opravdu nenahradí

Fotoaparát patří k nejslabším článkům jinak velmi kvalitní funkční výbavy Nokie N76. Disponuje 2 Mpx rozlišením, dokáže tedy vytvářet fotografie v rozlišení 1600 x 1200 bodů. Fotí se v režimu na šířku, a to jak pomocí vnějšího tak vnitřního displeje. Jako spoušť slouží speciální tlačítko na boku. Stisknutím jejího souseda se lze rychle přepínat mezi režimem fotografií a videa.


Prostředí fotoaparátu

Prostředí hlavního displeje je stejné jako u jiných fotomobilů z N-Series. Po pravé straně nalezneme užitečné ikonky pro rychlou změnu režimu a nastavení. Nechybí vyvážení bílé, volba ISO, kompenzace expozice nebo barevné efekty. Lze využít také 8mi násobný digitální zoom, který poctivě dopočítává. Přesto však není digitální zoom vhodné používat.

Obrázky jsou poměrně ostré. Barvy jsou ale spíše unylé, patrný je zelený nádech snímků. Nokia N76 si drží šum poměrně dlouho od těla, katastrofou jsou ale fotografie s přisvícením LED diodou. Tehdy je digitálního šumu na snímku snad více, než originálních bodů scény. To samé platí pro noční režim. Průměrně silná dioda tak sice scénu osvítí, ale zároveň ji telefon zamoří šumem. Se zlou se potážete v případě, že chcete fotit text a blízké předměty - chybí totiž automatické zaostřování nebo makro režim. Celkový dojem z fotoaparátu je tak poměrně rozpačitý. Kvalitou se zařadí mezi 2 Mpx průměr, ale mezi N-Series se jedná o jeden z nejhorších fotoaparátů.

Do režimu videa se lze rychle přepnout stiskem příslušného tlačítka. I když nejsou parametry videa špičkové, přesto nezklamou. Rozlišení 352 x 288 patří u Nokie k průměru, přesto je lepší než například u všech telefonů Sony Ericsson. Zamrzí sice rychlost pouze 15 snímků za vteřinu, ale ve finále lze z N76 dostat poměrně kvalitní výsledek.

Zhodnocení – finský RAZR má šanci

Celkově jsem měl z N76 velmi dobrý pocit. Elegantní tenký obal a funkce shodné s dalšími Symbianovými telefony – to je návyková kombinace. Dobře působí také Feature Pack 1, velká RAM paměť a v neposlední řadě rovněž praktické ovládání pomocí vnějšího displeje. Potěší kvalitní klávesnice, displeje, hudební funkce i podpora sítí 3G. Naopak zamrzí méně kvalitní fotoaparát, průměrné video a absence A2DP Bluetooth profilu. Trestuhodná je malá kapacita baterie, kvůli které nelze N76 doporučit pr velmi intenzivní používání bez nabíječky. Červenou variantu si bezmezně zamilovaly všechny ženy v mém okolí, černá zase může oslovit eleganci hledající muže. A co vy? Zaujala vás tenká a přitom chytrá dáma N76?

nokia-n76
Klady
  • tenká konstrukce
  • elegantní design
  • kvalitní vnější i vnitřní displej
  • praktické klávesy pod vnějším displejem
  • nový Symbian s Feature Pack 1
  • velká RAM paměť
  • rychlost a stabilita systému
  • vylepšený webový prohlížeč
  • nová RSS čtečka a další novinky
  • přítomnost standardního 3
  • 5 mm Jacku a mini-USB
Zápory
  • nepraktické zrcadlové a lesklé plochy
  • velký šum v nočních fotografiích
  • pouze průměrné video
  • fotoaparátu chybí autofocus
  • chybí Wi-Fi a HSDPA
Diskuze ke článku
Luke
Vyborna recenze...bude taky na Samsung U600?
Jan Pospíšil
Jan Pospíšil (* mobilenet.cz)
Samsung U600 bude také
esquire
Souhlasím s Luke. Recenze je vynikající, nemám nic, co bych jí vytknul. Váš server je v současné době nejlepší ze všech webů o mobilech. Děkuji za hodnotný zdroj informací.
Pavel
Používaný v záruce,komplet balení prodám za 10000.-

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze