Nokia Lumia 720 v redakci: první dojmy a videopohled

56

Nokia Lumia 720, kterou spolu s nejnižším modelem Lumia 520 představila Nokia letos v únoru na veletrhu MWC v Barceloně, vstoupila na český trh v polovině května za doporučenou cenu 8 890 Kč. Co tento zástupce střední třídy, který láká na tenké unibody tělo, pestré barvy a kvalitní fotoaparát, nabídne zákazníkovi? Jaké jsou naše první dojmy?

Nokia Lumia 720 je v nabídce finského výrobce nástupcem Lumie 710, což jí řadí do střední třídy. Jak již její číselné označení naznačuje, zařadí se tak mezi již prodávané modely Lumia 620 a Lumia 820. Na rozdíl od těchto modelů, které mají výměnné kryty a vyměnitelné baterie, však nabízí unibody tělo. Nejvíc se tak podobá nejvyššímu modelu Lumia 920.

Tip: Nokia Lumia 720 jde příští týden v ČR do prodeje, známe cenu

Telefon dorazil v pro Nokii typické modré krabičce z tvrdého kartonu, na které jsou vyobrazeny všechny barevné varianty telefonu. Krabička je rozdělena do tří pater. Pod telefonem, který je úplně nahoře, naleznete praktickou kovovou sponku, bez níž se při výměně SIM karty a paměťové microSD karty neobejdete. Ve středním patře najdete uživatelský manuál a úplně dole je pak adaptér, USB kabel a stereo headset.

Design a zpracování

Jak už jsem se zmínil, Nokia Lumia 720 se svým designem nejvíce blíží Lumii 920. Proti ní je však nejen menší a znatelně tenčí, ale i výrazně lehčí. Její rozměry jsou 128 x 68 x 9 mm, což z ní dělá nejtenčí z dostupných Lumií. Pouze nedávno představená Lumia 925 je ještě o půl milimetrů tenčí. Váha Lumie 720 se pak zastavila na přijatelných 128 gramech. Pro srovnání Lumia 920 je tlustá 10,7 milimetrů a váží 185 gramů. Pokud bychom chtěli srovnat Lumii 720 s předchozí Lumií 710, tak ta byla proti novince výrazně menší, i když byla silnější, a byla také nepatrně lehčí. Její rozměry byly 119 × 62,4 × 12,5 milimetrů a hmotnost 125,5 gramů. Možná stojí za zmínku, že Lumia 720 je půdorysně paradoxně větší, než vyšší model Lumia 820, se kterým se ale může směle rovnat a v lecčem jej i překonává.

Oficiální snímky Nokie Lumia 720

Je nutné říci, že odtučňovací kúra Lumii 720 jednoznačně prospěla. Působí velice kompaktním dojmem, a i díky své nižší hmotnosti se dobře drží. Co se týče designu, nepřináší Nokia nic nového. Stále je to unibody tělo z barevného polykarbonátu, což je moderní druh odolného plastu. Nokia si přichystala, jak je již jejím dobrým zvykem, hned několik barevných variant telefonu. Kromě námi testované tyrkysové nabízí ještě konzervativní černou, bílou, červenou a žlutou. Kromě bílé, která je lesklá, jsou všechny zbývající varianty matné. Jedinou celobarevnou verzí je nicméně ta černá, protože všechny barevné varianty mají černou přední stranu a černá tlačítka. Celkově zpracování je špičkové a telefon působí v ruce velmi dobře. Díky nízké hmotnosti je obzvláště pro ženy lepší volbou, než o poznání těžší Lumia 820.

Boky telefonu jsou příjemně zaoblené a při držení vás tak nic nebude tlačit do dlaně. Přední strana telefonu je tvořena černou plochou z tvrzeného skla. Přechod mezi ní a zbytkem telefonu ale není nijak násilný. I zde je vše zaoblené a plynule vše přechází jedno v druhé. Nad displejem, vlevo vedle reproduktoru, je jasně patrná čočka přední kamery. Kromě toho má nad displejem své místo i dvojice senzorů - senzor okolního osvětlení a senzor vzdálenosti, ty však pouhým okem neuvidíte. Pod displejem mají své místo tři tradiční senzorová tlačítka – zpět, menu a lupa pro vyhledávání na Bingu. Přestože to mírně narušuje, stejně jako logo nad displejem, čerň přední strany, s povděkem kvituji popisky tlačítek viditelné i při zhasnutém displeji. Nemusíte tak tápat, kde přesně se nacházejí

Nokia Lumia 720 – videopohled

Na pravém boku najdete, stejně jako u dalších Lumií, trojici černých tlačítek. Nejdelší tlačítko nahoře reguluje hlasitost, pod ním je vypínač sloužící i jako zámek a dole je pak spoušť. Tlačítka jen mírně vystupují a i ony jsou na své horní straně mírně zaoblená, aby jen minimálně narušovala linie boků. Přesto se však dobře tisknou, přestože jsou trošku tuhá, ale to není nijak na škodu.

Na horní straně vpravo je skrytý šuplíček na microSIM kartu. Na první pohled si jej však možná ani nevšimnete. Dokonale totiž splývá s okolím a tím nejviditelnějším vodítkem je drobný otvor. Do něj musíte zasunout onu kovovou sponku, která je součástí příslušenství, a když mírně zatlačíte, tak šuplíček vyskočí. Vlevo na horní straně najdete i 3,5 milimetrový konektor pro připojení sluchátek, který mírně zasahuje do zad telefonu.

Podobný drobný otvor jako u šuplíčku pro microSIM najdete i v hodní části levého boku. Když v něm zatlačíte sponkou, tak vyskočí šuplíček pro microSD kartu. Lumia 720 je tak jasným důkazem, že i do unibody těla je možné elegantním způsobem zabudovat slot pro paměťové karty a nám vytane na mysli otázka: "Proč to tady najednou jde, a nejde to u Lumie 920 nebo 925?"

Zadní straně telefonu dominuje uprostřed plastické logo NOKIA. Vpravo od něj, v horní části telefonu, nalezneme čočku fotoaparátu, která není tentokrát umístěna ve stříbrném pásku a není nijak vizuálně oddělena od zbytku zad. Nápis "Carl Zeiss" vedle ní ale stále označuje výrobce optiky. Své místo zde mí i LED blesk. Ve spodní části pak zaujme trojice stříbrných pinů. K čemu slouží? Využijete je s přídavným zadním krytem, který Lumii 720 dá schopnost bezdrátového nabíjení. To bohužel není zakomponováno do samotného těla telefonu a přídavný nabíjecí kryt je poměrně nevzhledný, velký a tlustý.

Nokia je pověstná perfektním svým dílenským zpracováním a nejinak je tomu i v tomto případě. Vzhledem k unibody konstrukci na telefonu ani nemá co vrzat. Pouze mám trochu obavu o čočku zadního fotoaparátu, která není nijak zapuštěná a je otázka, zda se časem nepoškrábe. Mezi ní a zbytkem těla je rovněž určitá mezera, kam už po pár dnech zapadávají nenávratně nečistoty.

Hardware

Lumie 720 svou výbavou patří ke střední třídě. V jejích útrobách tepe stejný dvoujádrový procesor Qualcomm S4 Plus MSM8227 taktovaný na 1 GHz, kterým je vybavená Nokia Lumia 520, Nokia Lumia 620 nebo HTC 8S a Huawei Ascend W1. Stejný je i grafický akcelerátor Adreno 305 a 512 RAM. V tomto ohledu se jedná v podstatě o standardní výbavu nižších smartphonů s Windows Phone. Víc nabízí až Lumia 820 a vyšší modely.

Jakkoli by se uživatelům Androidu mohlo zdát 512 MB v dnešní době málo, Windows Phone si s menší pamětí RAM díky své odladěnosti v pohodě vystačí. Přece jen je zde však jisté omezení. Některé z nových nejnáročnějších her, jako je Temple Run, již vyžadují pro svůj běh minimálně 1 GB RAM, ale v případě běžných aplikací žádné problémy mít nebudete. Je tedy na vašem zvážení, jestli je toto pro vás příliš limitujícím faktorem. Lumia 720 je vybavena interní pamětí 8 GB, kterou můžete, jak již bylo řečeno, doplnit i o paměťovou kartu. Na tu můžete nově kromě multimediálního obsahu ukládat i stažené mapy. Aplikace a hry však na kartu instalovat nelze a musíte si vystačit s vestavěnou pamětí.

Co se týče displeje, Lumia 720 dostala 4,3“ IPS panel s rozlišením 480x800 pixelů a s technologií ClearBlack překrytý odolným sklem Corning Gorilla Glass 2. Velikost displeje je z mého subjektivního pohledu tak akorát a i rozlišení je dostačující. Kvůli nižšímu rozlišení je jeho jemnost pouze 217 ppi, ale při běžném používání to nijak nevadí, a abyste si všimli hrubšího rastru, museli byste si skutečně namáhat oči.

Displej díky své technologii IPS a technologii ClearBlack nabízí velmi věrné podání barev včetně černé. Čitelnost na přímém slunci jsem vzhledem k meteorologickým podmínkám nemohl zatím posoudit. Oceňuji také mód supercitlivosti, který známe již z Lumie 920, a který umožňuje i ovládání i v rukavicích nebo nehty. Pokud by se vám zdál příliš citlivý, můžete ho v nastavení snadno vypnout.

Lumia 720 pracuje jak v sítích GSM, tak i CDMA, a podporuje i technologii HSDPA umožňující stahování mobilních dat rychlostí až 21,1 Mbps. Mezi dalšími možnostmi bezdrátového připojení nechybí samozřejmě ani Wi-Fi ve verzích IEEE 802.11 b/g/n, Bluetooth 3.0 a Nokia nezapomněla ani na podporu NFC.

V případě navigačních schopností telefon kromě amerického GPS podporuje i ruský GLONASS, díky čemuž je možné dosáhnout mnohem přesnějšího zaměření polohy. Nokia je velice silná i se svými mapami a bezplatná kvalitní navigace Nokia Here je to, na co zákazníci slyší. Na rozdíl od vyšších modelů dostanete k Lumii 720 hlasovou navigaci pouze pro určitý region (v našem případě Českou a Slovenskou republiku). Ze zběžného pohledu bych však k těmto mapovým pokladům měl pár výtek. V okolí mého bydliště jsou zakresleny ulice, které neexistují. V některých případech se jedná ve skutečnosti pouze o vyšlapané cestičky.

Výkon a výdrž

Co se týče výkonu a výdrže, tak je ještě brzy na konkrétní hodnocení ani závěry. Z hlediska výkonu nemám žádné výhrady a vzhledem k prakticky shodným útrobám platí vše, co jsem již řekl u Lumie 620. Reakce systému jsou skutečně rychlé a vše je plynulé. Zatím nesetkal s jediným samovolným restartem nebo zamrznutím.

Nokia u Lumie 720 použila stejnou baterii s nadprůměrnou kapacitou 2000 mAh, jako v případě Lumie 920. To vzhledem k méně výkonnému hardwaru a menšímu displeji proti Lumii 920 slibuje skutečně nadprůměrnou výdrž. Zatím se mi nepodařilo ani při intenzivním používá včetně stahování a instalaci aplikací ze zálohy za jediný den telefon vybít. Troufám si říci, že při běžném používání by pro něj neměly být dva dny žádný problém, při méně intenzivním používání by mohla výdrž atakovat i tři dny.

Fotoaparát

Skutečně kvalitní fotoaparát s hardwarovou spouští bude bezesporu jedním z hlavních taháků tohoto telefonu. Zadní fotoaparát s autofokusem a LED diodou má netradiční rozlišení 6,7 megapixelu, které produkuje fotografie s rozlišením 2848 x 2144 pixelů. Skutečná lahůdka je však použitý objektiv Carl Zeiss, který má má clonové číslo f-1,9, což je opravdu výborná hodnota nejen mezi telefony, ale obecně mezi fotoaparáty.

Po krátkém vyzkoušení mohu říct, že papírové parametry skutečně nelhaly a z fotoaparátu lezou skutečně povedené fotografie i při horších světelných podmínkách. Kromě toho však má fotoaparát i výkonný LED blesk. Jedinou pihou na kráse je, že si neporadí s redukcí červených očí, ale jinak vám pro běžné momentky Lumia 720 bez problémů nahradí levný kompakt a mezi telefony střední třídy fotí vysoce nadprůměrně.

Telefon však má velice kvalitní i přední kameru, která nabízí rozlišení 1,3 megapixelu (1280 x 960 pixelů). V tomto případě je clonové číslo sice o trochu horší, ale stále má dobrou hodnotu F-2,4. Obě kamery umožňují i natáčení HD videa v rozlišení 1280 x 720 pixelů s 30 fps.

Novinku nyní v redakci podrobujeme důslednému testování. Na co konkrétně se máme zaměřit? Ptejte se na vše, co vás zajímá, a my vaše dotazy zapracujeme do připravované recenze. Pokud jste sami majitelé telefonu, oceníme vaše tipy a postřehy z užívání.

Technické parametry Nokia Lumia 720

Kompletní specifikace
Konstrukce127,9 × 67,5 × 9 mm, 128 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,3" (800 × 480 px)
Fotoaparát6,7 Mpx (2 848 × 2 144), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm S4 Plus MSM8227, CPU: 2×1 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ano
Operační systémWindows Phone 8.1
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ano (nutno dokoupit kryt), doba nabíjení: 2:32 hodin
Dostupnostkvěten 2013,
Diskuze ke článku
Tomáš
Ked padne cena okolo 250€ a beriem ju všetkými desiatimi ta modra je super ! najlepšia lumia škoda toho komplikovaného bezdrotoveho nabijania , kedy sa dočkáme celej recenzie ?
Smarter
Prosim obsirneji se v recenzi venujte mapam a navigacim v mobilu a taky aplikaci City Lens.
Dale bych poprosil sirsi pojednani o vyberu aplikaci ve WP Store a Nokia Store pro tuto Lumii. Mam na mysli hlavne vyber a funkcnost aplikaci jako nastroje, treba dalekohled a pod.
A jeste jak to bude s Fm radiem.
Dekuji
Juraj
Prosím, zamerajte sa na obmedzenia spôsobené RAM. Ktoré aplikácie vám neišli nainštalovať a či to je výrazný problém. Ďakujem
JFK
Děkuji za videorecenzi a opět bych se rád vrátil k Windows 8 phone. Můj dotaz míří spíše k samotnému systému, než Lumii 720, ale přesto. Lze už nyní přeposlat emaily s přílohou (se kterou neumí systém pracovat)? Android i iOS tohle zvládají, ale HTC 8s o neumělo. Vím, že vyšly další aktualizace systému a proto by mě zajímalo, jestli tato schopnost systému byla přidána.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze