Nokia E66: velká fotogalerie a první dojmy

2

V redakci máme k dispozici prototyp očekávaného slideru E66 od Nokie. Je elegantnější, chytřejší a celkově vybavenější, než jeho předchůdce. Podívejte se na živé fotografie lesklého pracanta a přečtěte si, co nového nabízí.


Oficiální fotografie - Nokia E66 v šedém barevném provedení Grey Steel a bílém White Steel

Čistokrevný nástupce

Nokia E65 platí za jeden z nejhezčích telefonů profesionální řady E-series určené zejména pro pracovní využití. Elegantní vysouvací smartphone si získal díky svému designu, příznivým rozměrům, bohaté funkční výbavě i zákazníky, kteří by jinak o telefonu této kategorie nepřemýšleli.

TIP: přečtěte si podrobné preview s technickými informacemi

Po více než roce se nám do rukou dostává čistokrevný nástupce s označením E66. Zatímco rozměry a hmotnost se téměř nezměnily (telefon je nepatrně tenčí a o něco těžší), design se dočkal evoluce. Zejména při pohledu na bílou barevnou variantu se ani nechce věřit, že se jedná o pracovní telefon, protože by se hodil i do série L’amour nebo Supernova.

Nokia vsadila na lesklé plochy, které zabírají většinu povrchu telefonu. Zrcadlové je okolí displeje a lesklá je také funkční část klávesnice. Ta svým pojetím trochu evokuje nové Nokie N-Series. Jak funkční, tak alfanumerická klávesnice jsou velmi pohodlné. Zvyknout si je však potřeba na krajní kontextové klávesy pod displejem, které se nacházejí značně u strany a občas se tak stane, že místo nich ze zvyku stisknete klávesu blíže ke středovému tlačítko.

Také ženy si přijdou na své

Nokia E66 bude nabízena ve dvou poměrně značně se odlišujících barevných provedeních. Zatímco tmavě šedá verze oslovuje spíše muže, ženy v mém okolí by si téměř výhradně vybraly elegantní a velmi stylovou bílou variantu. Zde se Nokii opravdu povedlo trefit se do vkusu obou pohlaví a ženy-manažerky si určitě s bílou E66 přijdou na své.

Designovou zajímavostí je spodní část telefonu, kde si můžeme všimnout mírného schodu mezi posuvnou a hlavní částí. Při pohledu z profilu je patrné, že posuvná část s displejem jakoby leží na hlavní části. Zajímavé a elegantní řešení. Zadní stranu tvoří převážně kryt baterie z lesklé nerezové oceli. Zatímco u tmavé barevné varianty zde nalezneme typický znak telefonů E-Series – vygravírované čtverečky, u bílé varianty kryt baterie zdobí množství tenkých linek. Jedná se o efektní prvek, který se však časem ukáže jako nepraktický, neboť v tenkých linkách ulpívají nečistoty, které se celkem nesnadno odstraňují.

Baterie je kapacitně stejná, jako u modelu E65, tedy 1000 mAh. Výdrž je předčasné hodnotit. Na zadní straně nalezneme také modul fotoaparátu, který si díky 3,2 Mpx rozlišení, autofocusu a LED diodě oproti předchůdci značně polepšil. V prototypech bohužel fotoaparát nebyl funkční, takže jsme nemohli vyzkoušet fotografické schopnosti novinky.

Konstrukce je kvalitní

Vzhledem k tomu, že se jedná o prototyp, je předčasné hodnotit konstrukční kvalitu. Již teď je ale vše pevné a nikde nic nevrže. Jedna ze základních podmínek reprezentativního manažerského telefonu tak je splněna. Vysouvací mechanismus je řešen velmi dobře, pojezd je hladký a bez rušivých zvuků. Při pohybu pomáhá přibližně od poloviny přiměřeně pružina a v krajních polohách se dočkáme ideální aretace.

Po stranách telefonu nalezneme množství tlačítek a konektorů. Vše je dobře dostupné a klávesy pohodlné. Sbohem musíme dát mini-USB, v Nokii E66 se totiž nalézá již nový micro-USB konektor. Zamrzí přítomnost pouze 2,5 mm Jacku místo standardního 3,5 mm konektoru. Zvukový výstup do sluchátek je však velmi kvalitní a příjemně překvapil. Reproduktor telefonu umístěný na zadní straně naopak produkuje pouze průměrný zvuk.

Feature pack 2? Bohužel ne

Po představení telefonu se odehrávaly na diskuzích i fórech vzrušené debaty o použité verzi operačního systému Symbian S60. Nyní učiníme konec dohadům a oznamujeme, že Nokia E66 má starší Symbian S60 3rd Edition Feature pack 1 (tedy nikoliv Feature Pack 2). Na druhou stranu je ale pravda, že E66 dostala do vínku některé vlastnosti právě novějšího Feature Pack 2. Nalezneme zde nové ikonky a hlavně příjemné a velmi dobře vypadající přechodové animace.

Animace jsou trochu jiné, než v modelu N78 a dle mého názoru povedenější. Telefon je sice neporovnatelně svižnější, než N78, ale přesto si kvůli přechodovým animacím počkáte na vše o zlomek sekundy déle, než například u modelu N82. Ti, kdo potřebují s telefonem pracovat rychle, uvítají možnost animace vypnout. Poté je E66 opravdu velmi svižný telefon.

Nový kalendář a pár dalších funkcí

Celková výbava zůstala podobná modelu E65, její přehled naleznete v nedávno vydaném preview Nokie E66. V souvislosti s GPS samozřejmě přibyly navigační aplikace, potěší také kvalitní hudební přehrávač, podcasting, aplikace share online a rádio. Do výbavy přibyl rovněž slovník, do kterého si lze zdarma z webu Nokie stahovat jazyky (včetně češtiny) a možnost nechat si přeložená slova dokonce předčítat syntetizátorem. Novinkou je také český hlas pro čtení zpráv a dalších informací nebo možnost přistupovat z mobilu do podnikového intranetu.

Samozřejmostí jsou kvalitní organizační a kancelářské funkce. V této souvislosti je trochu nepochopitelné, že přeinstalovaný QuickOffice umí kancelářské dokumenty číst, nikoliv však upravovat nebo vytvářet nové. Pokud potřebujete dokumenty editovat, budete si muset stáhnout dodatečnou licenci za poplatek. Velmi užitečnou funkcí je automatické šifrování paměti telefonu i paměťové karty, což může zabránit úniku citlivých dat při odcizení telefonu.


Nový kalendář je mnohem lepší, ale bohužel poměrně pomalý

Zcela nový je kalendář, který nyní dostal do vínku animace při přechodu na jednotlivé dny, náhledové podokno v dolní části měsíčního pohledu a vyskakující bubliny s popisky k jednotlivým událostem. Nově zpracovaný je taktéž týdenní pohled (rovněž s animacemi a bublinami) a novinkou je denní grafický pohled, který doplňuje textovou agendu na každý den. Nový kalendář je celkově mnohem lepší, než ten původní. Hlavně nový denní a týdenní grafický potěší novou filozofií a zobrazením více informací při zachování dostatečné přehlednosti. Vadí mi však celková pomalost kalendáře, způsobená zejména animacemi, které nelze vypnout. Na zobrazení příslušných informací u jednotlivých dnů v zápatí u měsíčního náhledu je nutno vždy přibližně vteřinu čekat, což v některých situacích zdržuje. Přechod mezi jednotlivými pohledy trvá také 1-2 vteřiny. Nová je i grafika při přidávání události, ale bohužel jsme se nedočkali nových funkcí. Zejména postrádám možnost zadání časového pásma události. Celkově se kalendář povedl, ale doufejme, že se s novými firmwary dočkáme také jeho zrychlení. Drobnějším faceliftem prošly i kontakty, kde jsme se dočkali uhlazenějšího vhledu seznamu jmen doplněného o animaci činností. Vše ostatní však zůstalo při starém, včetně funkcí.


Nová funkce - režimy

Další novinkou ve výbavě je funkce pro přepínání režimů. Stisknutím jednoho tlačítka (například zástupce v aktivním pohotovostním režimu) lze přepnout telefon z pracovního módu do domácího. Jedním klikem se změní motiv, tapeta a také zástupci a aplikace v aktivním pohotovostním režimu. Funkce je to praktická, ale zůstává mi záhadou, proč zde není možnost propojení s více funkcemi, zejména s profily. Mnoho lidí si nechává doma na pracovním telefonu filtrovat hovory nebo si mění profil či vyzvánění. Pokud by bylo možno měnit vše najednou jedním kliknutím, bylo by to ideální. I současný stav však znamená výrazný posun dopředu a zajímavou novinku.


inovovaná grafika kontaktů

Povedená evoluce

Nokia E66 je velmi kvalitním manažerským telefonem, který navíc přidává stylový design a kompaktní konstrukci. I když se jedná o prototyp, udělal na mě velmi dobrý dojem. Potěší široká paleta funkcí zakomponovaných v tenkém těle. Evoluce se tak povedla a již se můžeme těšit na začátek prodeje. Během léta vám pak přineseme tradiční kompletní recenzi telefonu.

Diskuze ke článku
Jarda
Dobrý den, doslechl jsem se že ze signálem je natom E66 hodně špatně, tak bych se rád zeptal jaká je vaše zkušenost...
kolemjdouci
Neni to pravda mam ji a signal i kdyz je nekde slaby dovolam se

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze