Nokia E61i: workoholik s druhou mízou
recenze

Nokia E61i: workoholik s druhou mízou

1

Vylepšená verze rok a půl starého modelu E61 přináší pouze kosmetické změny. Tou nejvýraznější je 2 Mpx fotoaparát, nové funkční klávesy a microSD karty. Jinak ale zůstává vše při starém a E61i je opět připravena na pořádné pracovní nasazení. Bude však novým konkurentům stačit s dechem? To se dozvíte v naší recenzi. VIDEO

Původní Nokia E61 byla představena už v říjnu 2005. Spolu s E70 se jednalo o jeden ze dvou chytrých telefonů se Symbianem S60 a QWERTZ klávesnicí. Nyní se mi do ruky dostala inovovaná verze s obligátním „i“ na konci. Jedná se pouze o drobnou evoluci. Dopředu proto prozradím, že stávající uživatelé E61 nemají mnoho důvodů k upgradu. Pokud se ale rozhodujete mezi E61 a E61i, určitě sáhněte po druhé z uvedených možností.

Technické parametry - Nokia E61i

Rozměry 117 x 70 x 14 mm
Hmotnost150 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz+ 3G UMTS 2100 MHz
Displej 320 x 240 pixelů, TFT, 16 milionů barev, 57 x 42 mm
Paměť61 MB
microSD
48 MB RAM (24 MB volných po spuštění)
Operační systém Symbian 9.1a S60 3rd Edition
Organizační funkceEmailový klient s přílohami a automatickým stahováním (Nokia Intellisync Wireless Email 8.0 a řady dalších e-mailových klientů jiných výrobců: Mail for Exchange 1.5 (dodávaný v aplikaci Nokia Downloads!), Visto Mobile v5.5, RIM BlackBerry Connect v2.1 a Good Mobile Messaging (e-mailoví klienti závisí na operátorovi), kalendář, úkolovník, poznámky, budík, kalkulačka, převodník jednotek, světový čas, pokročilý webový prohlížeč, prohlížeč Word, Excel a Powerpoint, PDF prohlížeč, Zip manažer, Push-To-Talk
Multimédia72-hlasá polyfonie, Hudební přehrávač, video přehrávač, JAVA 2.0 s podporou 3D, Symbian S60 9.1,
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 8 x zoom,
natáčení videa v rozlišení 352 x 288 px rychlostí 15 snímků/s.
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage, Pop-port), Bluetooth 1.2 , GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (384 kbps), Push-To-Talk
Baterie a výdržLi-pol 1500 mAh
pohotovost max.: 400 hodin (GSM ) 312 (UMTS)
max. doba hovoru: 504 minut (GSM), 300 minut (UMTS)
Cena a dostupnost 12 700 Kč
červen 2007

V krabici naleznete

  • český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • bondovku na jedno ucho (mono) s tlačítkem pro přijetí hovoru
  • USB 2.0 kabel (USB / Pop port)
  • cestovní nabíječku AC-4E
  • baterie Nokia BL-4B, 1500 mAh

Sony Ericsson W880i Plusy

  • plnohodnotná QWERTZ klávesnice s českými znaky
  • kvalitní konstrukce
  • malá tloušťka
  • baterie s velkou kapacitou a dlouhou výdrží
  • rozměrný displej
  • Wi-Fi a 3G
  • pokročilé možnosti emailu včetně Blackberry a Mail for Exchange
  • poměrně kvalitní video

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • méně pohodlné funkční klávesy
  • chybí HSDPA
  • nepraktický Pop-port
  • Bluetooth pouze verze 1.2
  • oproti předchůdci horší možnosti editace dokumentů

Pro koho je Nokia E61i

  • Pro pracovně vytížené lidi, manažery apod.
  • Pro uživatele požadující zařízení ve stylu Blackberry, avšak s bohatší výbavou
  • Pro ty, co potřebují neustále pracovat s emaily a texty
  • Pro zájemce o QWERTY chytrý telefon, kteří ale nemají rádi dotykové displeje

Design, konstrukce – dvojvaječné dvojče

Pokud starší sestřičku E61 a novějšího sourozence E61i položíte vedle sebe, pro neznalého uživatele není problém si je splést. Rozměry 117 × 70 × 14 mm jsou zcela shodné, zůstaly i všechny základní designové prvky. E61 však byla i přes svou netradiční koncepci vcelku líbivým zařízením a Finům se oprávněně nechtělo měnit úspěšný vzhled. Vylepšení nástupci s písmenkem „i“ ve vzhledu přinášejí jen drobné změny. Například N93i však toto pravidlo porušila a předchůdci se podobá jen vzdáleně.


Nokia E61i si je velmi podobná bezíčkové variantě

Proporce telefonu jsou nezvyklé a manipulace s ním nebude pro nového uživatele příliš jistá. Prsty totiž musí obsáhnout tělo o daleko větší šířce, než u obyčejných telefonů. Rovněž telefonování s „plácačkou“ u ucha chce chvíli zvyku. Oproti předchůdci se o něco zvýšila hmotnost, který nyní činí rovných 150 gramů (na rozdíl od 144 gramů u E61). K nošení v kapse u kalhot se E61 příliš nehodí. Vzhledem větším rozměrům a hmotnosti se spíše usídlí ve vnitřní kapse saka nebo v kufříku.


VIDEO: konstrukce a vzhled telefonu

Video ve vysoké kvalitě stahujte zde [23MB / avi(xvid/mp3)].

Vyšší hmotnost je způsobena především použitím kovu, ze kterého je vyroben nejenom rám telefonu, ale také například kryt baterie. Kovová konstrukce zaručuje absolutní pevnost a eliminuje nelibé vrzání a jiné pazvuky. Nejinak tomu je i u Nokie E61i, která si za konstrukční zpracování zaslouží pochvalu. E61i je vzhledem k předchůdci o něco lesklejší. Rám kolem displeje i kryt baterie jsou z mírně lesklého kovu. Na rozdíl od stylových telefonů zde dostal přednost rozum a otisky prstů se na těchto plochách viditelně téměř nezachytávají.

Nejvýraznějším prvkem na přední straně je plnohodnotná QWERTY klávesnice. Rozměry a tvar některých tlačítek se trochu změnil, faceliftem prošly také kontextové klávesy pod displejem. Ty nyní doplňují další tlačítka pro rychlý přístup k některým funkcím. Vítanou změnou je také nahrazení joysticku klasickou pětisměrnou klávesou. Podrobněji se o pohodlnosti ovládání rozepíšu v kapitolce o klávesnici. Displej je opět umístěn na šířku a může se pochlubit nadprůměrnými rozměry. V oblasti nad displejem je tělo telefonu nejtlustší (13,9 mm). Na přední straně se zde nachází vypínací tlačítko a na druhé straně od sluchátka pak bílá LED dioda, upozorňující na zmeškané události a nové zprávy. Kovový kryt svým zakulacením přechází na horní stranu telefonu, která je nepatrně zkosena a oproštěna od všech ovládacích prvků.

Těch je naopak celkem dost na levém boku přístroje. Tlačítka pro ovládání hlasitosti jsou přesně tam, kde mají být a jsou dobře ovladatelná. Pod nimi je tlačítko diktafonu, díky němuž lze nahrát pohotově hlasovou poznámku. Nápad chvályhodný, provedení trochu nešťastné. Pro stisk je totiž zapotřebí velmi malé síly, díky čemuž jsem tlačítko při manipulaci s komunikátorem několikrát denně omylem stiskl. Jednou za čas jsem tak musel moje nechtěné vteřinové záznamy vymazat. Výstup reproduktoru je rovněž na levé straně. Může se pochlubit hlasitým a vcelku kvalitním zvukem, který nepostrádá basy.

V recenzi E61 jsme si stěžovali na vzhledově ne příliš povedenou spodní stranu přístroje. Tento neduh přetrvává a v letošním roce si E61i vyslouží kritiku také za absenci standardního mini-USB portu. Ten používá již řada telefonů z finské stáje a u pracovního telefonu by se tento konektor hodil dvojnásob. Zavděk tak musíme vzít pouze proprietární Pop-port. Vedle něj nalezneme okénko infraportu a malý konektor nabíječky. Zadní strana přístroje je zpracována stejně jako u předchůdce. Změnu zaznamenala ale čočka fotoaparátu v levém horním rohu. Nemá však žádnou ochranu a je pouze nepatrně zapuštěna.

Po odsunutí velkého kovového krytu na zadní straně se objeví neméně velká baterie. Ta má úctyhodnou kapacitu 1500 mAh, což je pro pracovně vytížené uživatele jistě potěšující. O výdrži více v další kapitole. Po sejmutí krytu baterie se ukáže na levé straně slot pro paměťové karty. Zatímco předchůdce používal ještě karty miniSD, novince chutnají už jen microSD. Doufejme, že u tohoto standardu výrobci telefonů nějakou dobu zůstanou. S telefonem dle prodejního regionu dostanete až 1 nebo 2GB paměťovou kartu.

Baterie a výdrž – pracovně vhodná

Li-pol baterie s kapacitou 1500 mAh slibuje opravdu dobrou výdrž. Pro uživatele na cestách je klíčový údaj o výdrži telefonu při běžném používání. Při testování byl telefon neustále přihlášen do sítě 3G a každých 5 minut stahoval nové emaily z několika účtů. Několikrát denně jsem také vždy v délce asi 10 minut prohlížel web přes Wi-Fi. Samozřejmostí je několik minut hovoru a pár SMS zpráv. Při tomto stylu používání vydržela E61i bez problému 2 dny bez vypínaní na noc. Pokud by byla přihlášena do sítě GSM, lze si připočíst ještě necelý den k dobru. Za výdrž si tak E61i zaslouží pochvalu a zařadila se na samotnou špičku mezi novými Nokiemi, co se týče výdrže. Stejnou baterii bude používat i komunikátor E90, který ale na zmíněné dva dny intenzivního používání vzhledem k velkému displeji a dalším „vybíjecím“ funkcím nedosáhne.

Klávesnice – stejně a přece jinak

Pokud zkoumáme změny u E61i oproti předchůdci, bude tou nejvýraznější nově zpracovaný blok funkčních kláves pod displejem. Nepříliš pohodlný joystick nahradila mnohem příjemnější a spolehlivě ovladatelná pětisměrná klávesa. Po stranách nalezneme čtyři tlačítka pro rychlé spuštění telefonního seznamu, menu, schránky el.pošty a vlastní funkce. Mnohem větší jsou také dvě kontextové klávesy pod displejem. Jejich úzké části však nelze použít a stisk je nutné provést vždy v místě popisku. Klávesy neposkytují vždy příliš dobrou odezvu, mají nevýrazný stisk. Po chvilce si ale na specifika ovládání lze zvyknout.

Zpracování QWERTY klávesnice je na první pohled stejné, jako u E61. Není to však úplně pravda. Jednotlivé řady jsou nyní stejně vysoké a spodní řada již není tak malá. Klávesy v rozích jsou navíc standardně velké a jejich stisk je proto pohodlnější. Jinak je ale zpracování kláves stejné. Pokud jste podobné zařízení nikdy nedrželi v ruce, budete si muset dlouze zvykat. Z počátku budete v psaní opravdu nejistí a denním chlebem bude hledání znamének a speciálních znaků. Na umístění českých znaků s diakritikou v různých částech klávesnice, které jsou přístupné po stisku klávesy v levém dolním roku, je také těžší si zvyknout. Po pár dnech jde však psaní rychle od ruky a po týdnu psaní není problémem pohodlné a velmi rychlé napsání emailu. Pro napsání čísla, znaku s diakritikou a některých speciálních znaků je potřeba předchozí stisk klávesy v levém dolním rohu. Její stisk dvakrát po sobě aktivuje tento mód trvale. Pokud například při přidávání události do kalendáře vyplňujete pole data nebo času, telefon automaticky přepne na číselný vstup. Zdaleka nejpohodlnější a nejrychlejší je psát oběma rukama, pro klasické ovládání telefonu a občasnému zadání textu však není problém používání pouze jedné ruky. Psaní na přístroji položeném na stole naopak příliš pohodlné není, E61i totiž není zcela stabilní a při psaní rušivě ťuká do stolu.

Displej – Velká ale hrubší paleta

Displej se může pochlubit opravdu královskými rozměry 57 x 42 milimetrů. Je samozřejmě typu TFT a zobrazí 16 milionů barev. Špičková je čitelnost i na ostrém slunci. Rozlišení 320 x 240 bodů sice není malé, ale rastr již nepatrně viditelný je. Přesto lze jemnost považovat za dostatečnou. Rozlišení typu 416 x 352 bodů (jako u Nokie E60 nebo N80) by ale novince určitě slušelo více. Vyšší rozlišení ale znamená zase vyšší spotřebu energie. Nokia se tak rozhodla pro rozumný kompromis.

Poznámka: Funkce a prostředí jsou navlas stejné s E61. Je zbytečné shodné věci popisovat dvakrát, proto vás odkazuji na recenzi E61 z října 2006. Dále popíšu pouze některé změny a novinky, například fotoaparát apod.

-- Přečtěte si nezkrácenou verzi recenze Nokie E61 zde --



Hlavní menu, ovládání – totéž v tmavě šedém

Také novinka se spoléhá na operační systém Symbian 9.1 S60 3rd edition. Na aktualizaci Feature Pack bohužel musíme zapomenout. Ve výbavě bohužel chybí opakovaný budík, hodinový diktafon, možnost vytvářet podsložky a nový webový prohlížeč. Malou změnou vůči E61 prošel aktivní pohotovostní režim. Na výběr je naopak nyní více zásuvných modulů včetně skenování Wi-FI. V duchu ostatních Nokií s S60 najdeme v hlavním menu aplikací Stáhnout!. Skrz tu si lze do telefonu nahrát emailová řešení, jednotlivé hlasy syntetizéru, témata, hry a další aplikace. K dispozici jsou také odkazy na komerční verze od známých společností (EA games, Handango apod.). Stejně jako ostatní telefony E-series, i menu E61i se zahalilo do elegantního ale konzervativního šedého kabátku. Reakce jsou stejně rychlé jako u E61. Zatímco tehdy jsme relativně chválili, nyní mi ve srovnání s novými Nokiemi s Feature Pack 1 připadá E61i zpomalená. Přesto se jedná o jeden z nejrychlejších smartphonů se starší verzí systému.

Kancelářské funkce – hroší, ale proč?

Obecná nabídka kancelářských funkcí se příliš nezměnila. V příslušné kategorii naleznete aplikace pro práci se zip soubory, PDF dokumenty i prezentace. Novinkou (již jsme viděli u E65) je aplikace týmy, což jsou jakési pokročilé skupiny volajících. Příjemnou novinkou je také hlasové čtení zpráv (bohužel bez podpory češtiny) a rychlé hledání souborů v telefonu. U E61 byly pro prohlížení a editaci dokumentů Word, Excel a Poewrpoint připraveny tři samostatné aplikace. U E61 nalezneme už jen standardní QuickOffice, který se nachází ve výbavě všech chytrých Nokií. Naštěstí je ale v módu editací.


Kancelářské funkce a editor dokumentů txt a doc

Zatímco možnosti editace dokumentů Word se oproti E61 nezměnily, ovladatelnost editoru Excelu se zlepšila. Quick Office nabízí intuitivnější a rychlejší prostředí pro editaci buněk a listu. Opravdu ale zamrzí nemožnost vkládat grafy, což u E61 bylo možné. Zklamáním je ale nemožnost vytvářet prezentace PowerPoint, jejichž editor jsme u E61 vcelku chválili. V práci s kancelářskými dokumenty si tak E61 oproti předchůdkyni pohoršila, a to je škoda. Díky otevřenému operačnímu systému však lze doinstalovat kancelářský software dle libosti.

Fotoaparát – Okno do světa i u manažerů

Fotoaparát je zřejmě největší inovací novinky s „i“ za jménem. Díky němu se E61i dostane na černou listinu některých velkých společností, které zakazují telefony s fotoaparátem. Většinu uživatelů však potěší, neboť mají konečně možnost čas od času zachytit zajímavou momentku nebo video. Fotoaparát je zde brán jen jako doplněk, nikoliv jako hlavní funkce. Tomu odpovídá také slabé rozlišení 2 Mpx, absence autofocusu, LED diody i krytky. Potěší ale rozlišení videa, které činí mírně nadprůměrných 352 x 288 bodů.

Prostředí fotoaparátu je jednoduché. Červené indikátory informují o zbývajícím počtu snímků a zvolených režimech. Veškeré nastavování se zdlouhavě provádí skrze kontextové menu. K dispozici je ale poměrně dost možností včetně vyvážení bílé, barevného tónů, režimu sekvence nebo nočního režimu. Focení se provádí střední klávesou a je průměrně rychlé, ukládání trvá asi 2 vteřiny.

Obrázky jsou poměrně ostré, také barvy vcelku odpovídají realitě. Patrný je ale silný zelený nádech snímků projevující se hlavně za zhoršených světelných podmínek. Digitální šum je poměrně v normě, objeví se pouze za zhoršených světelných podmínek nebo v již zmíněném zeleném oparu.

Kladně lze hodnotit video, které zvládá E61i natáčet v rozlišení 352 x 288 bodů rychlostí 15 snímků za vteřinu. V reálu je video přijatelně plynulé, pěkně ostré a s věrnými barvami.

Video (MP4, 1MB)

Zhodnocení – inovace bez legrace

Finální verdikt nemůže být jiný, než jste očekávali. Pokud právě používáte model E61, máte pramálo důvodů k upgradu. Tím největším důvodem je zřejmě fotoaparát, který se ale svou kvalitou hodí jen pro občasné momentky. Fotoaparát bude také rozhodujícím prvkem při koupi modelu E61 nebo E61i do firem. Pokud se uvažujete o koupi jednoho z nich, určitě lze doporučit novější E61i. Přináší pohodlnější ovládání, fotoaparát a příjemné malé novinky ve výbavě. Starší E61 se však stále prodává za cenu o 2 tisíce nižší. Záleží tedy na vás a vašich preferencích.

nokia-e61i
Klady
  • plnohodnotná QWERTZ klávesnice s českými znaky
  • kvalitní konstrukce
  • baterie s velkou kapacitou
  • rozměrný displej
  • Wi-Fi a 3G
  • pokročilé možnosti emailu
Zápory
  • displej mohl mít vyšší rozlišení
  • chybí HSDPA
  • nepraktický Pop-port
  • Bluetooth pouze verze 1.2
Diskuze ke článku
Vašek
Zrovna jsem si tuto hračičku koupil, ale mám problémy s tím stáhnout si na ni nějaké aplikace či hry. Neporadil by mi něko?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze