Nokia E6 v redakci: první dojmy a video

7

Přečtěte si první dojmy z business modelu E6 s ultra-jemným displejem, QWERTY klávesnicí a novým Symbianem Anna. Bude ideálním kandidátem na pracovní telefon nebo se něco nepovedlo? Jak je to s kompatibilitou aplikací a novým Symbianem Anna na netypickém displeji?

Do naší redakce minulý týden dorazila dvojice nových Nokií se systémem Symbian Anna - modely E6 a X7. My vám nyní přinášíme první dojmy ze serioznějšího telefonu z dvojice novinek. Jaký je nástupce Nokie E72 a jak se povedlo optimalizovat nový Symbian na displeji s novým rozlišením?

Nokie E6: oficiální fotografie

Veškeré další informace se dočtete v podrobné recenzi, kterou pro vás chystáme. Jakou funkci máme vyzkoušet? Co by vás zajímalo? Máte-li jakékoliv dotazy ohledně Nokie E6, ptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Nokia E6 – videopohled

Na plnohodnotného nástupce poměrně populárního modelu E72 se čekalo opravdu dlouho a až nyní jsme se dočkali. Nokie E6 má velmi podobné rozměry i hmotnost a design také zůstal z větší části zachován. Opět se jedná o elegantní business smartphone, u kterého musíme pochválit perfektní zpracování, kvalitní kovovou konstrukci i další materiály. Zpracování je tedy na jedničku, což platí i o plnohodnotné QWERTY klávesnici. Ta sice přišla o dvě tlačítka, ale díky tomu je větší mezerník, což přijde určitě vhod. Na klávesnici se píše velmi dobře a nelze k ní mít námitek.

Novinkou je dotykový displej, kvůli kterému zmizela dvě funkční tlačítka pod ním, která již nejsou potřeba. Dotykový displej není ledajaký, ale jedná se o jeden z nejjemnějších displejů na současném trhu. Při rozlišení 640x480 pixelů a úhlopříčce 2,46 palce je stejně jemný, jako například displej Apple iPhone 4. Kvůli technologii AMOLED je však i přes perfektní jemnost při bližším zkoumání vidět zobrazovací matice. Při běžném používání je však displej prvotřídní, s výbornými pozorovacími úhly, kontrastem a čitelností na slunci. Mohl by však být větší, současná úhlopříčka 2například pro pohodlné prohlížení webu není ideální. Po prvních testech vypadá být také dobrá výdrž, a to díky velké 1500 mAh baterii.

Velmi jsme byly zvědavi na aktualizovaný operační systém Symbian Anna a dvojnásobně na fakt, jak se bude ovládat na poměrně malém displeji, který má navíc jiné rozlišení a orientaci, než všechny další nové Symbian telefony. Symbian Anna jsme vám představili v v samostatném článku a videu zde. Obecně se mnoho věcí zrychlilo a odstraněny byly některé palčivé nedostatky. Těšili jsme se na nový webový prohlížeč, který se mnohem pohodlnější ovládá, ale kvůli jeho mizerné optimalizaci je pohodlné prohlížení webu prakticky nemožné kvůli pomalému a sekanému vykreslování. Nový prohlížeč je tak paradoxně mnohem pomalejší, než ten starý. Snad update tento nedostatek brzy odstraní. Jinak ale Symbian Anna zařízení prospěl, běh je rychlý a vyšší rozlišení displeje na výkonu není znát. Celý systém lze bez problému ovládat také pomocí navigační klávesy, což se také mnohdy může hodit.

Problémem bude kompatibilita některých aplikací. Při běžném prohlížení Ovi Store jsme narazili na několik chybějících aplikací, které nejsou pro vyšší rozlišení či orientaci displeje připraveny. Namátkou zmíním například oblíbenou a užitečnou aplikaci Googa Sync, synchronizující Google kalendáře s kalendářem telefonu. Ta v Ovi Store chybí a po instalaci z jiného zdroje zjistíme proč. Některé její grafické prvky překrývají text, ale jinak korektně funguje. Výrazně ubylo také her, což ale majitele tohoto telefonu příliš trápit nemusí. Nezbývá tedy než počkat, než vývojáři přizpůsobí své aplikace i vyššímu rozlišení

Celkově jsou první dojmy z Nokie E6 velmi dobré. Kazí je špatně optimalizovaný prohlížeč a místy stále na konkurenci ztrácející Symbian. Počkejte si určitě na recenzi, kde se dozvíte kompletní hodnocení. Zatím odkáži na videopohled a také podrobné představení Symbianu Anna s komentovaným videopohledem.

Technické parametry Nokia E6

Kompletní specifikace
Konstrukce115,5 × 59 × 10,5 mm, 133 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,46" (640 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), , video: 1 280 × 720 px, 25 FPS
ChipsetCPU: 1×680 MHz
PaměťRAM: 256 MB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémSymbian^3
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostčervenec 2011, ?
Diskuze ke článku
slávek miloslav
vaše nepoznaná hyperaktivita vs mobilní telefon je opravdu zábavná, žel málo vypovídajíci. jak rychlý prohlížeč musí mít váš mt? :-)
hodinová "střílečka" vám to jistě vynahradí.. :-)
freeman
Po prom videu ma eufória s E6 opadla. Som v rozpakoch.
huja
mě přijde ta e6 celkově zpomalená, je to asi dáno špatnou optimalizací na jemnější displej, protože x7 reaguje daleko rychleji. a dovolím si malou poznámku k redaktorovi-jsme v česku a žádnou "enu" neznám, tak by se slušelo vyslovovat jméno firmwaru česky
Semir
X7 se Vám za 2 dny vybije ;). Takže pokud chcete mobil, který vám vydrží třeba i 14 dní kupte E6 ...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze