Nokia Asha 503: dotykový základ s 3G a Wi-Fi

9

Dnes to na akci Nokia World nebyly jen nové Lumie. Nokia představila také své novinky v řadě Asha. Nejvybavenější je model Asha 503, který by mohl uspokojit všechně méně náročné uživatele. Líbivý vzhled, dotykový displej, ale také rychlá data 3G nebo připojení přes Wi-Fi. Došlo také na variantu s podporou dvou SIM karet.

Levné dotykové telefony dnes víceméně ovládají výrobci s operačním systémem Android. Zdatným konkurentem jim však je Nokia se svými telefony řady Asha. A právě tato rodinka dnes významně posiluje, na čemž má největší podíl právě v tomto článku představovaná Asha 503.

Průhledný kryt

Výrobce se vrhl na přepracování designu. Stále se sice jedná o kvádřík, nicméně velmi zajímavě vypadá použití dvojitého zadního krytu. Vrchní vrstva je průhledná a až pod ní se nachází konkrétní barevné provedení. Rovnou si můžeme říci, že Asha 503 bude k dispozici ve žluté, červené, zelené, modré, bílé a černé barvě. Rozměry telefonu činí 102,6 x 60,6 x 12,7 milimetrů. Hmotnost pak příjemných 111 gramů, respektive 110 gramů v případě varianta s jednou SIM kartou.

Nokia Asha 503 - oficiální fotografie

Displej poskytuje úhlopříčku 3 palce s rozlišením 320 x 240 pixelů. To bohužel není moc, avšak u levného telefonu to ještě lze odpustit. Typově se jedná o TFT TN displej, který je chráněn sklem Gorilla Glass.

Nepřehlédněte

Solidní fotoaparát

Nokia při představování kladla důraz na fotoaparát, který se pyšní pěti megapixely a přisvětlovací LED diodou. K dokonalosti chyb už jen automatické ostření. Pěkně vypadá prostředí, které je ovládáno tahy po displeji. Do stran lze tak snadno přepínat mezi režimy fotogrfaování, natáčení videa a galerií.

Podobně se ovládá také prostředí, což prozrazuje pouze jediné senzorové tlačítko pod displejem, které má funkci zpět. V prostředí potěší množství aplikací pro sociální sítě,mezi které během listopadu přibude také WhatsApp. Jako dárek vám Nokia také umožní stáhnout až deset her z obchodu zdarma.

Datový přeborník

Uživatele dlouho volali po dobře vybavené Ashe po stránce datových přenosů. Nokia toto volání vyslyšela, neboť v modelu Asha 503 se nachází nejen připojení přes HSDPA, ale také Wi-Fi. Možnosti připojení ještě doplňuje Bluetooth 3.0. S internetem se pojí také prohlížeč Nokia Xpres Browser, který by měl být opět o něco rychlejší a nabízet širší možnosti přizpůsobení.

Nokia Asha 503 - Dual SIM varianta

Závěrem nemůžeme zapomenout na to, že se bude Nokia Asha 503 nabízet také v dual SIM variantě. Nokia Asha 503 by měla být dostupná ještě do konce roku za cenu za 99 dolarů bez daně (necelé 2 000 Kč bez daně).

Technické parametry Nokia Asha 503

Kompletní specifikace
Konstrukce102,6 × 60,6 × 12,7 mm, 110,2 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (320 × 240 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, video: 320 × 240 px, 15 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 174 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia Asha
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:30 hodin
Dostupnostlistopad 2013, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Do toho tela by sa zmestil aj 4" displej ... zbytočné plytvanie.
Petr
Asha je extemne uspesna znacka v rozvojonych zemich jako je např. Indie. Mám Asha 311 (Dosavadni nejvyssi model), má Wifi a 3G, ale musim rict ze znovu bych uz do toho nesel a priste koupim radeji Lumii. Aplikaci na storu je malo a samotny store je az zoufale pomaly i pres Wifi. Nemá GPS a pres 3G mi nefungujou mapy i plno jinych aplikaci vyzadujici pripojeni k netu (Funguje vpodstate jen Nokia Browser(Opera ne) a email). Fotak nic moc, videa jen 15fps. Lituju toho kupu i kdyz to bylo jen za 2 litry, priste nebudu tak setrit, ale priste je tak za rok takze svou ashu budu mit jeste pekne dlouho na krku.
anonym
Bude podobný článek i na nokii ashu 500 a 502 ??
Roman
Já bych řek že je to, povedený telefon.. Place nahoru Nokii :-)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze