Nokia Asha 310: když chcete dvě SIM karty a Wi-Fi

2

Finská Nokia dnes představila další přírůstek do své rodiny telefonů Asha. Novinka Asha 310 vypadá velmi podobně jako starší modely a v podstatě jediným rozdílem je současná přítomnost Wi-Fi a slotu pro dvě SIM karty. Zbylá výbava zahrnuje slušný displej či základní 2megapixelový fotoaparát.

V minulém roce jsme se dočkali modelů Asha 305, Asha 306, Asha 308 a Asha 309. Dnes přibývá Asha 310. Proč zmiňuji právě tyto modely? Všechny jsou vzhledově zcela shodné a liší se jen v drobnostech ve své výbavě. Loňské dvojice se vyznačovaly nešťastným řešením, kdy nižší model měl Wi-Fi a neměl slot pro dvě SIM karty, přičemž vyšší model dvě SIM karty podporoval a naopak mu chybělo Wi-Fi. V případě dvojice 305 a 306 jsme navíc byli svědky rezistivního displeje. Výrobce se zřejmě nyní chytl za hlavu a přináší Ashu 310, která má konečně obě funkce.

Hranatá Asha popáté

Design není zapotřebí nějak dlouze připomínat. Poznávacím znamením jsou ostře střižené hrany a také poměrně líbivé barvy, mezi kterými se vyskytuje také stylová zlatá. Rozměry se také nezměnily, na výšku tu máme necelých 110 milimetrů, šířka je 54 milimetrů a tloušťka 13 milimetrů. Přidání obou funkcí se nijak nepodepsalo na hmotnosti, která je stále takřka 104 gramů.

Nokia Asha 310 - oficiální fotografie

Velmi decentní zlepšení se událo u baterie, která má kapacitu 1110 mAh, což je o celých 10 mAh více než starší modely. Sama Nokia slibuje údajně až 25denní výdrž a nebo až 17 hodin hovoru.

Průměrný displej a systém

Displej se nijak nezměnil. Počítejte tedy s třípalcovým TFT panelem a rozlišením 240 x 400 pixelů. Displej je kapacitní a dle dřívějších zkušeností se pohodlně ovládá. Systém je zajištěn novým prostředím S40 Asha Touch, které se výrobci povedlo velmi dobře přizpůsobit dotykovému ovládání. Použitý čipset ani velikost paměti RAM známo není. Víme však, že interní paměť dosáhla na nijak oslňujících 20 MB. Rozšíříte ji paměťovými kartami, přičemž jedna 4GB bude v základním balení.

Nokia velmi láká na možnost si zcela zdarma stáhnout až 40 her od vývojářství EA. Pokud však čekáte super moderní 3D hry, budete zklamáni. Jedná se o jednodušší hry, byť mnohdy zvučných jmen. Ačkoliv Nokia dotykové modely série Asha označuje jako chytré telefony, žádný otevřený operační systém nečekejte. I tak ale máte možnost instalovat další aplikace v Javě. Již předinstalována je dvojice Facebook a Twitter a z obchodu Nokia si lze stáhnout například i Foursquare.

Pouze velmi základní je fotoaparát s rozlišením 2 megapixely. Navíc chybí nejen automatické ostření, ale také přisvětlovací LED dioda, kterou Nokia opravdu opomenout nemusela.

Dvě SIM karty a Wi-Fi spolu

Již výše jsem zmínil, že Nokia Asha 310 nabízí jak slot pro dvě SIM karty, tak i Wi-Fi. Jde vůbec o první celodotykovou Nokii Asha s takovouto kombinací. První SIM karta se vkládá pod baterii, druhá má slot na levém boku telefonu a lze ji měnit za chodu tak, aniž by se telefon musel restartovat. Obě SIM karty dokáží být současně na přijmu.

V případě datových přenosů je Wi-Fi velmi vítané, neboť chybí 3G a vy se tak musíte spoléhat jen na dvojici GPRS a EDGE. Z další konektivity lze zmínit Bluetooth 3.0 nebo micro USB konektor, přes který je možné telefon nabíjet. Stále je však přítomen i původní 2mm jack konektor k nabíjení.

Nokia Asha 310 bude dostupná během února a března v Asii, Africe a Brazílii v černé, bílé a zlaté barvě. Další trhy budou zřejmě následovat. Doporučená maloobchodní cena činí 102 dolarů (zhruba 2000 Kč) bez daně.

Technické parametry Nokia Asha 310

Kompletní specifikace
Konstrukce109,9 × 54 × 13 mm, 103,7 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 3" (240 × 400 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset
Paměťvnitřní paměť: 20 MB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémNokia S40 6th Edition
Akumulátor1 110 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
DostupnostQ1 2013, 2 500 Kč
Diskuze ke článku
kasik
Nokia si sovu nabídku telefonu dost zneprůhledňuje. Model 305/306 s rezistivním disp. byl trochu šlápnutím vedle a tak potřebovali něco čím by vyplnili pomyslnou mezeru mezi výše postaveným modelem 311, který má už skutečně vše potřebné a na jisté úrovni ("lepší" fotoaparát, wi-fi, kapacitní disp. s tvrzeným sklem, rychlejší procesor apod.). No takže tam narvali 308/309 a díky cenovému rozdílu bych se nedivil kdyby 305/306 pomalu vymizela (i když tak jednoduše jistě nepůjde). Co však je nepochopitelné je to jejich rozlišování modelů zda mají jen wifi nebo dualsim. Modelem 310 vlastně jen přiznali, že obojí dohromady není problém a s cenou to taky moc nehne. To nemohli takto kombinovat výbavu od začátku? místo 6 modelů by měli 2-3 a taky by se nic nestalo.
Pychov14
prosím podporuje nová 310 nastavení SKUPIN??? Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze