Nokia Asha 210: QWERTY klávesnice, tlačítko WhatsApp a Wi-Fi

40

Středeční tajemství finské Nokie je odhaleno. Dočkali jsme se nového modelu v řadě Asha, který přináší plnohodnotnou QWERTY klávesnici a také například přímé tlačítko ke službě WhatsApp. Displej je nedotykový s úhlopříčkou 2,4 palce a prostředí zajišťuje známé prostředí Series 40.

Finská Nokia nás od pondělí lákala na něco nového, co představí ve středu. Aby nás navnadila ještě více, vypustila také dva detaily připravovaného telefonu, ze kterých bylo patrné, že novinka nabídne QWERTY klávesnici. Dnes, přesně v 9:00 našeho času, došlo k odhalení novinky Nokia Asha 210. Není to tedy Lumie, ale velmi levný zástupce určený všem vášnivým psavcům.

Barvičky ála Lumia

Design novinky vybočuje ze zaběhnutého trendu starších modelů řady Asha s QWERTY klávesnicí. Ty svým vzhledem odkazovaly na ještě starší manažerské Nokie řady E se zaobleným designem. Asha 210 vsází spíše na hranatější tvary. Vybírat si budete moci z pěti barevných variant. K běžné černé a bílé Nokia přidává modrou, žlutou a růžovou. Rozměry telefonu činí 111,5 milimetrů na výšku, 60 milimetrů na šířku a tloušťka je příjemných 11,8 milimetrů. Hmotnost výrobce dostal o půl gramu pod 100 gramů.

Nokia Asha 210 - oficiální fotografie

Čelní stranu okupuje na šířku položený displej s úhlopříčkou 2,4 palce a standardním rozlišením 320 x 240 pixelů. Pod displejem se nachází blok funkčních kláves. Jelikož je displej ještě ze staré školy, tedy nedotykový, nechybí dvojice kontextových tlačítek. Postrádat nebudete ani klávesy s telefonkem a Nokia přidává i dvě bonusová tlačítka. To první vás zavede přímo do aplikace WhatsApp. Druhá klávesa vás přenese k fotoaparátu, o kterém si řekneme za malou chvíli.

Velmi nadějně to vypadá s QWERTY klávesnicí. Nokia ustála touhu po extravaganci a klávesnice nabízí pravidelný tvar, stejně tak jednotlivá tlačítka jsou dostatečně velká. Praktická je rovněž zkratka k Wi-Fi na klávese s mezerníkem.

Dále již klasická Asha

Hlavní odlišností Ashy 210 je QWERTY klávesnice. V další výbavě již velká překvapení nečekejte. Z datové nabídky zaujme především již zmíněné Wi-Fi, neboť jinak se musíte spokojit pouze s kombinací GPRS a EDGE. Sítě 3G chybí. S počítačem se spojíte přes USB kabel, případně Bluetooth 2.1.

Jistě potěší, že Nokia opět plánuje prodávat i variantu Asha 210 Dual SIM, tedy s druhým slotem pro SIM kartu. Ta bude mimochodem typu mini SIM, což zatím považujeme za běžnou velikost dnešní doby. Dostávám se k fotoaparátu, který opět musel snášet velký důraz na cenu. Dostalo se jen na 2megapixelové rozlišení. Samostatné tlačítko pro fotografování tudíž budí rozpaky, neboť tato Nokia nijak kvalitní snímky produkovat nebude. Pokud si myslíte, že horší už to být nemůže, připravte se na záznam videa v rozlišení 176 x 144 pixelů s 10 snímky za vteřinu. To jsme už několik let neviděli.

Nokia Asha 210 Dual SIM - oficiální fotografie

Z další výbavy můžeme jmenovat slot pro paměťovou kartu, kterou úložiště rozšíříte až o 32 GB. Opomenuli jsme prostředí, které obstarává známé Series 40, ve kterém se velmi snadno zorientujete. Do telefonního seznamu si uložíte až 1000 vícepoložkových záznamů a dlouhé chvíle vám ukrátí hry psané v Javě. Poslední informace směřuje k baterii, jejíž kapacita činí slušných 1200 mAh. Nokia slibuje až 40 hodin poslechu hudby či 12 hodin prohlížení internetu.

Start prodeje Nokie Asha 210 by měl proběhnout během druhého čtvrtletí za cenu 72 dolarů. Což je v přepočtu zhruba 1500 Kč.

Technické parametry Nokia Asha 210

Kompletní specifikace
Konstrukce111,5 × 60 × 11,8 mm, 99,5 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 2,4" (320 × 240 px)
Fotoaparát2 Mpx (1 600 × 1 200), , video: 176 × 144 px, 10 FPS
Chipset
PaměťRAM: 32 MB, vnitřní paměť: ?, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g, Bluetooth: 2.1, NFC: ne
Operační systémNokia S40
Akumulátor1 200 mAh, bezdrátové nabíjení: ?
Dostupnostzáří 2013, 1 500 Kč
Diskuze ke článku
Majo B.
Opat som sklamany. Stale tie iste parametre, len "novy" design...
Aleš
Vypadá otřesně, k čemu to ta nokia spěje, dělá nekoužitelné querty klávesnice, kterou nikdo nechce, už žádná značka nevyrábí a ještě k tomu nevypadá vzhledově nejlépe...
Concionator
Ve slabém fotoaparátu a videu pro formát MMS bych neviděl žádnou potíž. Ten, kdo si tento přístroj koupí, buď bude vědět, do čeho jde, a zajímat ho bude spíše dobrá výdrž, jednoduché ovládání a poctivá hardwarová klávesnice, nebo to vědět nebude a pak to ani nebude potřebovat. :o)

Nokii klobouk dolů za to, že dělá i mobily pro běžnou potřebu či nenáročné lidi! Mimochodem - mobily, které jsou opravdu praktické a v nouzi nezradí (výdrží, sekáním, ovladatelností ve zhoršených podmínkách, titěrným písmem aj.).
Nokia dobře
Tohle je cesta pro Nokii, Wokna jí jinak zabijou, takhle má aspoň minimální šanci přežít.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze