Nokia 8800 - za exkluzivitu se platí
recenze

Nokia 8800 - za exkluzivitu se platí

2

Do redakce se nám dostal nejdražší u nás prodávaný sériový telefon. Je jím ocelová Nokia 8800, která svou exkluzivitu dává náležitě najevo. Zatímco obal je vskutku vyjímečný, software je shodný s ostatními Nokiemi Series 40.

Po dlouholetém kralování Nokie 8910(i) na špici cenového žebříčku nyní nadchází střídání stráží. Přichází minimálně stejně exkluzivní Nokia 8800, která dohnala i funkční deficit původního modelu. Nabídne tak výbavu srovnatelnou s Nokií 6230i, ale v opravdu jedinečném obalu.


Nokia 8910i

Design, konstrukce - ocelová elegance



Zatímco Nokia 8910i byla titanová, hlavním materiálem u současného modelu 8800 je nerezová ocel. Ta způsobuje, že již při prvním pohledu na telefon jste si jisti, že před vámi neleží něco obyčejného. Kombinace matné lesklé oceli spolu s tmavými prvky působí opravdu exkluzivně a - ač to často nedělám - musím před designéry Nokie smeknout.


Nokia 8800

V zavřeném stavu se jeví jako zaoblený kvádřík s rozměry 107 × 45 × 16 mm. Potěší zejména malá tloušťka, což je důležité zvláště v kapse. Ta ovšem nebude příliš šťastná, protože bude zatížena celými 134 gramy. To je výrazně více než běžné telefony, podobných hodnot dosahují spíše chytré telefony. Kov dělá holt své. Při uchopení tohoto kousku chladné oceli do rukou na druhou stranu cítíte, že máte v ruce něco. Klávesnice je v zavřeném stavu zakryta, jsou z ní vidět pouze dvě kontextové klávesy, které ovšem nezastávají v tomto stavu žádnou funkci. Mezi nimi je gravitovaná vystouplá ploška, sloužící k otevírání telefonu. O tom však až později. Displej s rozměry 30x30mm se nachází nad ní. Kromě vypínacího tlačítka a reproduktoru není na vrchu nic výjimečného.


Nokia 8800 - exkluzivita nadevše

Vespod se nenachází tradiční nokiácký pop-port, ale pouze zdířka pro nabíječku a audio-konektor. To je škoda, značně to zužuje výběr příslušenství, Na bocích si však můžeme všimnout něčeho připomínajícího tlačítka. Po jejich stisku se však odblokuje zadní kryt, který lze ztěžka, ale přece jen odsunout. Skrývá se pod ním opravdu malinká baterie s kapacitou pouho pouhých 600 mAh. Ta v praxi udrží telefon v provozu zhruba 2 dny střídmého používání. Ačkoli to u Nokie nebývá zvykem, u takto drahého telefonu udělala výjimku a vyšla zákazníkovi vstříc. Do příslušenství totiž patří i baterie náhradní.


Nokia 8800 - v zavřeném stavu

Pro vysunutí stačí zatlačit na plošku mezi kontextovými tlačítky směrem nahoru. Horní část tak vyjede z jakési skořepiny. Vysunovací mechanismus má precizní zpracování a přesný chod. Pružina poté napomáhá snadnému zavření telefonu. Telefon se tak prodlouží o 35 mm. To není příliš mnoho místa pro klávesnici, jejíž tlačítka jsou titěrnější, než by bylo průměrnému uživateli příjemné. Vysunutím se také na zadní straně objeví čočka půlmegapixelového fotoaparátu, snímající obrázky v nestandardním rozlišení 800x600 bodů. Plocha okolo čočky je naprosto hladká a lesklá, takže si na ní můžete založit album otisků prstů. Se stejným problémem se potýká mimochodem tvrzené sklíčko displeje a veškeré lesklé ocelové plochy. Pokud tedy chcete zachovat exkluzivitu svého telefonu, nezbývá vám nic jiného než leštit, čistit a zase leštit. Zpracování celého telefonu je příkladné, vše je dokonale slícováno a ani při silném promačkání se žádná část nepohne ani o píď, ba ani nevrže. Pouze kryt baterie má opravdu jen nepatrnou vůli.

Nokia 8800 - zadní strana z kovu --- baterie je opravdu malá --- po vysunutí se objeví fotoaparát


Displej a klávesnice – pro ženské prstíky

Nokia 8800 podědila displej po modelu 6230i. Je samozřejmě aktivní typu TFT s rozlišením 208x208 bodů. Zobrazí na něm však až 256 tisíc barev, rozdíl ale nepoznáte. Displej je velmi jemný a plně dostačující. Na slunci si také počíná dobře. Oproti 8910i se jedná o velký skok kupředu. Praktické je, že je displej chráněn tvrzeným krycím sklíčkem, takže vám jej například klíče v kapse nemají šanci poškrábat.

Nokia 8800 - po zatlačení na plošku se vrchní díl spolu s klávesnicí vysune vzhůru a ta se tak objeví

Klávesnice má ideální pozici a tlačítka jsou také velice kvalitní. Problém je, že jsou menší, než je zvykem, a některé z nich nelze stisknout jinak než nehtem. ©patně se také mačká spodní řada kláves, a to kvůli kovové hraně obalu telefonu. Další nezvyk jsou kontextová tlačítka pod displejem, na která jsem v prvních dnech neustále zapomínal a mačkal místo nich klávesy se zeleným a červeným telefonkem: ty neměly k mé nelibosti kýžený účinek v menu. Po čase se na ale to dá zvyknout. Jednoduše další položka, kterou se od ostatních telefonů bude odlišovat. Trochu scestný je dotaz na zamknutí klávesnice při zasunutí telefonu. I při odemknuté klávesnici jsou dvě klávesy pod displejem nefunkční, což je škoda. Při příchozí zprávě by se hodila například možnost si zprávu přečíst. Takto musíte telefon vždy vysunout.



Nokia 8800 je malý a tenký telefon


Ovládání, menu – to už jsme někde viděli…

Od tohoto bodu se už bude Nokia 8800 tvářit jako zcela normální telefon vylepšené Series 40. Softwarová část telefonu je téměř shodná s Nokií 6230i. Nechci zde sáhodlouze popisovat něco, co je stále stejné, takže alespoň stručně. Jako pozadí si lze nastavit i animovaný obrázek, plusem je možnost změny barvy písma v pohotovostním režimu. Jako spořič displeje si lze nastavit kromě obligátních analogových a digitálních hodin i sadu obrázků, animaci (i ve formátu .m3g), nebo video.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800

Hlavní menu je graficky stejné, jako u již zmíněné Nokie 6230i. Ikonky jsou barevné, hezky animované, ale přece jenom jsem čekal alespoň nepatrnou grafickou změnu. Nějaké exkluzivní stříbrné, nebo inverzní téma by se určitě k modelu 8800 hodilo. Hlavní menu může být buď ve formě matice, nebo klasicky, jak je u nokií již dlouhá léta zvykem, jedna položka na jednu obrazovku.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Hlavní menu ----- seznam ----- matice ---- témata ----- u některých nejsou vidět černé popisky položek

Položky dalších úrovní mají u sebe také hezké ikonky, prostředí není tak sterilní jako u dřívějších nokií a není ani kýčovité jako například u telefonů korejské produkce. Rychlost telefonu je srovnatelná s Nokií 6230i, řadí se tak spíše k lepšímu průměru, mohlo to být ale ještě lepší. Přítomno je i hlasové ovládání a vytáčení, které se aktivuje pravou funkční adresou. Protože ta je v zasunutém stavu neaktivní, hlasové ovládání lze pomocí ní vyvolat až po vysunutí.

Telefonní seznam, zprávy

Telefonní seznam pojme až 1000 vícepoložkových záznamů s mnoha čísly, poznámkami i obrázky. Kontakty lze třídit do libovolného počtu skupin a těm poté přiřadit vyzvánění a v profilech je filtrovat. Telefon dokáže zobrazit kontakty na SIM kartě i v telefonu současně, zvolit si můžete mezi 4 typy zobrazení. Rovněž je možné si ke každému jménu přiřadit obrázek či hlasové vytáčení. Vyhledávání probíhá postupným psaním znaků. K telefonnímu seznamu nemám připomínky, patří k nejlepším mezi mobilními telefony.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800

V průběhu hovoru je k dispozici hlasité handsfree, jehož kvalita je, stejně jako ta ve sluchátku, na dobré úrovni. Vyzvánění je dostatečně hlasité, kromě jiných může být i ve formátu mp3 nebo aac. Technologií Push-to-talk tento elegantní kousek vybaven není, zato je však triální, takže hovory za velkou louží nejsou problémem.

Zprávy také ničím nepřekvapí, k dispozici jsou SMS, MMS s maximální velikostí 300 kB nebo E-mail s podporou příloh. Potěšil mě ale slovník T9. Nokia zde použila starý, osvědčený typ s bohatou slovní zásobou, namísto toho hybridního paskvilu z Nokie 6230i.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800


Organizační a datové funkce – rozený manažer

Zde se také mobil za 26 tisíc od svých bratrů za třetinovou cenu neodlišuje. Ve výbavě má opakovaný budík s volitelnou dobou odkladu (snooze), možností nechat se vzbudit rádiem či skladbou ve formátu mp3. Kalendář s měsíčním i týdenním pohledem, opakovanými událostmi a upozorňováním patří k samozřejmostem. Dále je zde úkolovník, poznámky, peněženka pro uchování citlivých údajů pod heslem, kalkulačka, stopky a minutka. Hlasový záznamník pojme najednou až 60 minut.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800

Nokia 8800 disponuje GPRS i EDGE, ovšem pouze třídy 8. Nevidím jediný rozumný důvod, proč Nokia s rychlostí datových přenosů manipuluje u každého modelu, jak se jí zachce. Infraport byste sice hledali marně, ale technologie Bluetooth je ve výbavě obsažena. Občas jsme s ní měli problémy, protože se Nokia 8800 občas odmítala propojit s jiným telefonem, nebo i s počítačem. Restart sice vždy pomohl, ale u takto drahého telefonu by se to stávat nemělo, navíc když je v podstatě jedinou možností, jak telefon spojit s počítačem, protože konektor Pop-port tentokrát chybí.

Nokia 8800

Internetový prohlížeč je vcelku standardní, zobrazí i jednodušší webové stránky a je velice svižný. Ocenil bych ale možnost nastavení ještě menší velikost písma. Na takto jemném displeji by se dal použít i menší font, než ten přítomný a poněkud veliký.

Nokia 8800 Nokia 8800


Zábava a multimédia – na ples i do tramvaje

Na stylový model nabídne i v této oblasti překvapivě širokou paletu funkcí. Paměť telefonu dosahuje téměř 50 MB, což plně dostačuje pro uložení kvanta obrázků i melodií. Vše můžete spravovat jako vždy v Galerii, sdružující veškerý multimediální obsah telefonu.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800

Za zmínku slouží pro tento telefon exkluzivně složené skladby od Ruichi Sakamota, které svým asijským nádechem mohou Evropana přinejmenším zaskočit. Některé z nich však mají něco do sebe a nebál bych si je nastavit jako vyzváněcí melodie. Kromě 64-hlasých MIDI melodií přehraje luxusní Nokia všechny běžné hudební formáty včetně .wav, .aac a .mp3. Nokia 8800 má ve výbavě i MP3 přehrávač, který vám však nevydrží hrát příliš dlouho, paměť 47,5 MB není pro poslech mnoho a plnohodnotný přehrávač nezastoupí. Poslech je možný buď přes hlasitý reproduktor, bluetooth sluchátko , anebo přes dodávanou bondovku. Ta zároveň slouží i jako anténa FM rádia, bez které si ho neposlechnete.

Nokia 8800 Nokia 8800

Nokia 8800 není ochuzena ani o Java-aplikace ve verzi 2.0. Po práci si můžete zahrát jednu ze tří předinstalovaných a mimochodem vcelku povedených her, nebo si doinstalovat další.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800

Známé doplňkové aplikace Converter a World Clock z předchozích Nokia telefonů dostaly nový kabát. Bohužel je to změna spíše k horšímu, protože ergonomie a přehlednost musely ustoupit novému designovému zpracování. Pro JAVA aplikace není vyhrazena celá paměť, k dispozici jsou zhruba v 3MB, ale i to je dostatečné.

Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Nokia 8800 Fotoaparát – fotíme luxusně, ale průměrně

Po vysunutí horní části se na zadní straně objeví malá pecka fotoaparátu. Již od pohledu je jasné, že snímky asi nebudou příliš kvalitní a skutečnost není příliš odlišná. Fotoaparát snímá obrázky v trochu neobvyklém rozlišení 800x600 bodů, tzn. 0,5 megapixelu. Kvalita fotek je průměrná, jsou mírně rozostřené po celé své ploše, ale není to až tak hrozné. Barevné podání je ucházející, barvy jsou možná až moc unylé. Uživatel si může snížit rozlišení a kvalitu fotografie, využít bohužel pouze 2-násobného digitálního zoomu, nebo si natočit video ve formátu 3GP. Videa mají rozlišení 176x144 a vcelku dobrou kvalitu i snímkovou frekvenci a hlavně lze natáčet dlouhé videoklipy až do zaplnění paměti. Noční režim se také může hodit.

Nokia 8800


Příslušenství

Ač to často neděláme, věnujeme nyní samostatný odstavec unikátnímu příslušenství k tomuto luxusnímu telefonu. V exkluzivní černé krabici s nerezovou sponou nalezneme kromě samotného telefonu také elegantní černé semišové pouzdro, cd a manuály v černé úpravě, headset a standardní nabíječku. Kromě ní se ale v krabici nachází i elegantní nerezový stojánek sloužící zároveň jako nabíječka. Kromě telefonu pojme i druhou dodávanou baterii, takže se může nabíjet zároveň s Nokií 8800. V okamžiku nabíjení baterie nebo telefonu se spodní část stojánku modře rozsvítí a po nabití začne tlumeně v pomalých intervalech blikat. Velice hezké provedení.




Závěr, zhodnocení

Nokia 8800 není v žádném případě tuctový telefon, který uvidíte běžně na ulici. Cenou kolem 27 tisíc překonává i nejdražší komunikátory a v kapse se usídlí jen lidem hledající styl a chtějí se odlišit. Od exkluzivního vzhledu, přes jedinečné vyzváněcí melodie, až po zajímavé příslušenství se skutečně od ostatních odlišuje. Nepočítáme, že by se po přečtení této recenze někdo rozhodl pro koupi tohoto telefonu, spíše to berte jako sondu do nejvyšších cenových kruhů. Inu nikdy nevíte, kdy vyhrajete ve sportce a budete o takovýchto telefonech přemýšlet.

nokia-8800
Klady
  • exkluzivní vzhled
  • kvalitní zpracování
  • příslušenství
  • displej
  • na stylový telefon vynikající funkční výbava
Zápory
  • nepohodlná klávesnice
  • malá výdrž baterie
  • nemá systémový konektor
  • cena
Diskuze ke článku
Jarda Pajonk
S bluetoothem mám tu samou zkušenost , musel jsem telefon vrátit, protože spojení nebylo stabilní a dokonce to došlo tak daleko , že mi vždy zablokovalo to druhé zařízení , dostal jsem nový telefon a bylo to to samé ……..Koupil jsem tedy jejich novinku 6111 a ten samý problém ….. mají někde chybu v sw , když zavoláte na nokii , tak o tom problému údajně neví , ale já znám asi 5 lidí , co ho takhle reklamovali
Bára
Telefon je to nádherný, v ruce bytelný, jeho funkcím bych asi nic nevytkla. Ovšem co mi vadí nejvíce, je barevné provedení témat, neboť jsou na úkor čitelnosti sms a dalších textů... Zkouším si stáhnout na netu nějaká témata, ale žádná mi barevně ani graficky nevyhovují. Nevíte o něčem? Prosím pošlete mi vaše náměty na mail. Díky

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze