Nokia 7.2 ze střední třídy vytáhne do boje se 48megapixelovým Carl-Zeiss foťákem

10
Nokia 7.2 ze střední třídy vytáhne do boje se 48megapixelovým Carl-Zeiss foťákem
  • Hlavní 1/2" snímač nabídne rozlišení 48 megapixelů a světelnost f/1.79
  • 6,3palcovým Full HD+ displej se chlubí podporou HDR i vysokého kontrastu
  • Tělo telefonu je z kompozitního polymeru, který je o polovinu lehčí než hliník

Společnost HMD Global představila dlouho očekávaný model Nokia 7.2, jenž chce zamíchat kartami ve vysoce konkurenčním prostřední střední třídy. Hlavním esem v rukávu tohoto telefonu má být trojitý fotoaparát v čele se 48megapixelovým snímačem a líbivý displej.

Důraz na fotografie Nokia 7.2 dokazuje kromě počtu megapixelů u hlavního snímače také použitou optikou renomovaného výrobce ZEISS. 48megapixelový 1/2" snímač o světelnosti f/1.79 by se měl navíc osvědčit i při focení večerních snímků, disponuje totiž technologií Quad Pixel, která dokáže složit čtyři pixely do jednoho a vše je podpořeno umělou inteligencí, jež by měla finální výsledek ještě vylepšit. Během focení nočních snímků navíc zařízení dokáže rozpoznat, zda jej uživatel drží v ruce, nebo se nachází na stativu a podle toho upravit nastavení fotoaparátu.

Pochopitelně nechybí ani užitečný ultraširokoúhlý objektiv o rozlišení 8 megapixelů a světelnosti f/2.2 s rozsahem 118 stupňů nebo 5megapixelový senzor určený pro „bokeh“ snímky. Čelní kamerka o rozlišení 20 megapixelů a světelnosti f/2.0 je umístěna v kapkovitém výřezu, jenž se nachází ve Full HD+ displeji o velikosti 6,3 palce.

Displej je vybaven technologií PureDisplay, kterou jsme mohli vidět již u některých předchozích modelů. Pro uživatele to znamená, že se mohou těšit na líbivé barvy či schopnost telefonu vylepšit běžný obsah do HDR, a to klidně v reálném čase. Výrobce navíc údajně vylepšil světelnost i kontrast, což se může hodit při používání telefonu na přímém slunečním svitu.

O výkon se stará Snapdragon 660 spolu s 4/6 GB operační paměti typu LPPDDR4x a 64 až 128GB úložištěm, které lze rozšířit o paměťovou kartu o velikosti až půl terabajtu. Mnohé potěší rovněž přítomnost 3,5mm jacku či osvědčené kapacitní čtečky otisků prstů umístěné na zádech.

Tělo smartphonu o hmotnosti 180 gramů a celkových rozměrech 159,9 × 75,1 × 8,3 mm je z kompozitního polymeru, který je podle výrobce dvakrát odolnější než běžný polykarbonát a o polovinu lehčí než hliník. Z našich osobních dojmů můžeme prozradit, že telefon působí opravdu kvalitně a použití polymeru bychom jen těžko odhadli. Displej i záda navíc kryje ochranné sklo Corning Gorilla Glass 3. Telefon, který bude dostupný v bílé, šedé a zelené, by tak měl přežít i drsnější zařízení.

Nedlouho po představení by měla Nokia 7.2 obdržet aktualizaci na Android 10 s příslibem pravidelných měsíčních updatů. Telefon by se měl na náš trh dostat již v následujících týdnech za přibližně 10 tisíc korun. Více informací pro vás v současnosti zjišťujeme.

Diskuze ke článku
Petr
čekal jsem konečně telefon od Nokia bez rámečku, tělo z polymeru perfekt, ale telefon s rámečky už nechci, za mě palec dolu
Jab
Snapdragon 636, 660; notch, cena úplně mimo. Tyhle telefony by i před dvěma lety byly předražené. Velké zklamání. A přitom HMD/Nokia měla pár let zpět slušně nabito.
Tomáš
Zastarlé procesory a cena okolo 10 000? Ne děkuji. Za tu cenu se dají koupit mnohem výkonější a lepší zařízení....
Nyte
Výřez - nekoupitelné.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze