Nokia 7020 Fold: elegantní ohrožený druh
recenze

Nokia 7020 Fold: elegantní ohrožený druh

3

Finský výrobce pro nás připravil další stylové véčko ve vydařeném oblém kabátku, které zaujme jak příznivou cenou, tak svými funkcemi. Poklepejte na kryt a zobrazte zmeškané události, nebo si jej zamilujte pro množství jeho zajímavých témat i výborné multimediální funkce.

Finský výrobce pro nás připravil další stylové véčko ve vydařeném oblém kabátku, které má velký potencionál zaujmout jak příznivou cenou, tak svými funkcemi. Poklepejte na kryt a zobrazte zmeškané události, nebo si jej zamilujte pro množství jeho zajímavých témat i výborné multimediální funkce. Potěší i výborné dílenské zpracování. Nokia 7020 Fold pokračuje v tradici dobře vypadajících telefonů, za rozumnou cenu s dobrou funkční výbavou.

Technické parametry

Rozměry 91.2 x 46.7 x 17.3 mm
Hmotnost 86.2 gramů
Konstrukce véčková
Barevné provedení Grafit a Hot pink
Sítě GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej

Hlavní displej - rozlišení QVGA (240 x 320 px), 262 tisíc barev, úhlopříčka 2,2"

Vnější displej - monochromatický, 160 x 128 px, uhlopříčka 1.36", grafické efekty
Paměť 45 MB + paměťové karty microSDHC (max. 16 GB karty)
Otevřený operační systém ne / vlastní UI Nokia Series 40, 6th edition
Organizační funkce e-mailový klient, kalendář, úkolovník, poznámky, diktafon, kalkulačka, převodník jednotek, opakovaný budík, vyzváněcí profily, synchronizace s PC, Nokia Maps
Multimédia 64-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (podpora AMR, AMR-WB, MIDI, MXMF, MP3, AAC, MP4/M4A/3GP/3GA(AAC, AAC+, eAAC+, AMR, AMR-WB), X-Tone, WAV(PCM, a-law, mu-law, ADPCM), WMA (WMA9, WMA10)), FM rádio s RDS, přehrávač videa, 2,5 mm audio konektor, Java 2.0, Flash Lite 3.0, internetový prohlížeč
Fotoaparát 2 Mpx fotoaparát nahrávání videa v rozlišení 320 x 240 bodů rychlostí 30 snímků/s
Datové funkce USB (microUSB), Bluetooth 2.1 (EDR) GPRS / EDGE (multislot třída 32)
Baterie a výdrž Li-ion 860 mAh Doba hovoru: až 4 hodiny 36 minut (GSM) Pohotovostní režim: až 550 hodin (GSM)
Cena a dostupnost 5 499 Kč s DPH
podzim 2009

Komentovaný videopohled

V krabici naleznete

  • mobilní telefon
  • uživatelskou příručku CZ/SK
  • baterii BL-4S
  • kompaktní nabíječku AC-3
  • stereo headset (pecková sluchátka) WH-101
  • paměťová karta microSD 2GB

Design a konstrukce: švýcarská preciznost

V současné době je nabídka „véčkových“ telefonů na trhu žalostná až nedostatečná, proto každý telefon této koncepce uvítám s radostí. Novinka od Nokie má kromě kódového označení také nálepku vlastní řady, a to „Fold“, což značí příslušnost do stylové véčkové řady, která je přesto svou cenovou relací dostupná pro každého. Vzhled telefonu neohromí, ale ani nezklame. Z rukou designerů a inženýrů vyšla novinka o příjemných rozměrech 91.2 x 46.7 x 17.3 mm a hmotnosti 86,2 g, která vám v kalhotech díru rozhodně neudělá.

Celý telefon je příjemně zaoblen a bez vyloženě ostrých hran. Přední i zadní strana se „přátelí“ s šedými a tmavými odstíny. Na první pohled se tak proto může zdát, že se jedná o „šedivou“ myš. Ano, možná zevnějškem, ale rozhodně ne vnitřkem. Navíc je dostupná i růžová varianta, která je nepoměrně výraznější. Dlouho se nestalo, abych co se týče konstrukčních kvalit nebo použitých materiálů, nenechal na výrobku od Nokie nit suchou, nebo aspoň nenašel nějakou vadu, či slabinu. Opravdu paradoxní je, že zpracování této novinky je na mnohem lepší úrovni ,a to včetně kvality použitých materiálů, než u výrobků stejného výrobce vyšší řady N series. Asi už je každému z výše uvedených slov jasné, jak „na tom“ novinka je. Odvážil bych se dát jako ve škole známku „Výborná“ jak za konstrukční zpracování, tak za takřka nulovou vůli v zavřeném i otevřeném stavu.

Zadní kryt na svém místě drží jak „přibitý“, nikde se neozývají nepříjemné zvuky či skřípání. Stejná slova chvály platí i pro použité prvky a materiály, plasty jsou kvalitní, neprohýbají se. Ke zpříjemnění ovládání telefonu napomáhá speciální povrchová úprava, která evokuje pryžové prvky či „gumu“, tuto úpravu nalezneme na předním krytu, a taktéž polovina zadního krytu je zhotovena z pryžových materiálů. Povrchová úprava napomáhá snazší manipulaci s telefonem, přičemž může zabránit i nechtěnému vyklouznutí z rukou.

Novinka dostala do vínku dva displeje. První z nich se nachází na přední straně a jeho funkce je čistě informační. V otevřeném stavu nalezneme druhý a podstatně kvalitnější displej. Co se týče různých kláves, např. pro korekci hlasitosti, hledali bychom jej marně. Jak pravý, tak i levý bok je ochuzen o jakékoliv klávesy, postrádáme dokonce i klávesu, určenou pro spoušť fotoaparátu. Na levém boku se tak budeme muset spokojit pouze s hudebním, leč krapet menším hudebním konektorem 2,5 mm a na opačném boku se usadily dva konektory. microUSB, vyhrazený pro komunikaci s PC a standardní nabíjecí továrenský konektor Nokie. Zadní strana už nás ničím nepřekvapí, možná jen miniaturní čočkou fotoaparátu, která postrádá jakoukoliv přisvětlovací diodu.

Baterie a výdrž: tvrdohlavý silák

Pod pevnou skořápkou zadního krytu se vměstnal akumulátor typu Li-ion o kapacitě 860 mAh.Na první pohled se nejedná o převratnou kapacitu. Ale svou výdrží nakonec telefon předčí mnohá očekávání. S tímto typem akumulátoru se u mobilních zařízení od Nokie často setkáváme, a výsledky jsou různorodé, ale vesměs je výdrž průměrná až špatná. U této novinky jsem odhadoval cca dvoudenní výdrž při větším zatížení, ale hluboce jsem se zmýlil. Pokud jsem telefon stále používal (především volání, psaní a přijímání textových zpráv, pořizování snímků z fotoaparátu, nebo hraní her) atakoval jsem večer čtvrtého dne. Pokud jsem zvolil střídmější používání a telefon často ležel pouze na „stole“ a omezil jsem se pouze na textovou komunikaci a sem tam krátký hovor, dostal jsem se bez větších problémů na šesti denní výdrž.

Klávesnice: nekonečné místo s jistotou

Klávesnice vzhledem k velikosti telefonu nabídne rozměrnou celoplastovou klávesnici, s leptaným efektem a minimálním hmatovým rozlišením. Jediným „rušivým“ elementem jsou drážky. Přesto je klávesnice komfortní s dobrou, leč měkčí odezvou na stisk. Navíc každé stisknutí doprovází jako by drobné lupnutí spolu se cvakáním. Psaní na této klávesnici jsem si celkem pochvaloval, k překlepům docházelo minimálně, a jak jsem uvedl, odezva byla také dobrá. Hlavní ovládací prvek dostal oproti klávesnici jiný punc, je dobře hmatově oddělený i díky svému vyvýšení. V těsné blízkosti sousedí se čtyřmi klávesami - dvě jsou kontextové, a dvě zajišťují správu hovorů, čili jejich aktivaci, případně deaktivaci nebo vstup do registru hovorů.

Všechny klávesy jsou dostatečně podsvíceny světle modrým podsvícením. Středová navigační klávesa zůstala bohužel z hlediska podsvícení opomenuta.

Displej a uživatelské prostředí: přímo se dívej

Výrobce osadil novinku dvěma displeji, z nichž jeden je čistě informačního charakteru a monochromatického typu s modrým decentním podsvícením, o úhlopříčce 1,36“. Indikuje zmeškaný hovor nebo přijatou zprávu. Nevýhodou je, že po zhasnutí displeje není šance jak se o zmeškaném hovoru či zprávě dozvědět. Útěchou může být, že poklepáním na displej se aktivují hodiny, včetně zobrazení zmeškaných událostí. Aspoň toto řešení jsem uvítal, když ne jinou formu signalizace. Vnitřní displej je ke své ceně nadstandardní, což zmiňuji proto, že, v ceně kolem dvou tisíc se běžně nesetkáme s „panely“ které nabídnou jemné rozlišení QVGA (320 x 240) pixelů. Počet barev 256 tisíc je na druhou stranu dnes už běžnou hodnotou v low-endových telefonech. I velikost displeje příjemně překvapí, rozměry se zastavily na hodnotě 2,2“. Ovšem není vše jen dokonalé, protože oproti dražším displejům se stejným rozlišením postřehneme rozdíly, a zejména v pozorovacích úhlech, které jsou jedním slovem špatné. Stačí mírné naklonění displeje a dochází ke ztrátě barev a čitelnosti. Rovněž i na přímém slunci musíme počítat s horší čitelností, nejspíše chybí antireflexní folie.

Uživatelské prostředí je v poslední verzi šesté edice S40, která prošla drobnými inovacemi. Novinka se pyšní bohatými možnostmi customizace, Například podoba hlavního menu může mít mnoho „tváří“ - jako standardně 9-ti ikonkové, nebo v jednoduchém zobrazení, kdy se na displeji znázorňují velké ikony, „seznamové“ zobrazení, anebo v záložkách. Výrobce také připravil nepřeberné množství témat, kterými můžeme sladit telefon do křiklavých a extravagantních barev. Jednotlivé položky v menu můžeme skládat dle vlastních chutí. Prostředí a jeho ovladatelnost je samo o sobě bezproblémové. Je pravda, že bych si dokázal představit svižnější odezvu na jednotlivé úkony nebo rychlejší reakce. V širším měřítku se ale jedná o dobrý průměr, takže nehrozí, že čekáním upadnete do spánkového stavu.

Zprávy, telefonování, organizace: standart jak se patří

V oblasti textových zpráv i telefonování již tradičně nacházíme výborný standart. Při psaní textové zprávy se zobrazuje odpočítávání od 160-ti znaků. Můžeme aktivovat nebo deaktivovat vestavěný slovník T9, který nám usnadní psaní. Bohužel psaný text je včetně diakritiky, která výrazně zkracuje délku zprávy. Diakritiku ale naštěstí lze deaktivovat. Od majitelů telefonů s operačním systémem lze často slyšet nářky na absenci animovaných ikon – Smolíků. Tato „hloupá“ novinka nám je naštěstí nabídne. Paměť na přijaté zprávy je sdílená a není tak problém uchovat stovky zpráv dle vlastní libosti. Můžeme také využít integrovaného emailového klienta přímo od Nokie, který už není Java aplikací, ale je plně integrován v systému mobilního telefonu.

Telefonní seznam může někoho zklamat slabší kapacitou, do jeho útrob se vměstná pouze 1000 vícepoložkových kontaktů, které můžou obsahovat více čísel, emailovou adresu, vlastní vyzvánění nebo odlišení obrázkem. Také je můžeme zařadit do libovolných námi předefinovaných skupin. Jednotlivé kontakty můžeme kopírovat, přesouvat či hromadně mazat. Pochválit musím také bezproblémové řazení jmen s diakritikou, které už nejsou přesouvány na konec seznamu, ale správně podle abecedy.

Samotná kvalita hlasového výstupu ze sluchátka při plném signálu je uspokojivá. Zvuk je dostatečně hlasitý, ale působí trochu monotónně, jako by se někam vytratily hloubky nebo prostorovost. Paměť na příchozí a odchozí hovory pojme až 20 záznamů. Organizační funkce mají už dlouho neměnný základ. Spolehnout se můžeme na přítomnost poznámek, úkolů i kalendáře, který nabídne týdenní nebo měsíční vyobrazení. Opět zde platí stejné „paměťové“ pravidlo, že kapacita je vázána na dostupnost volné paměti. Budík může být pouze jeden, za to nás může budit periodicky, a můžeme si zvolit libovolný vyzváněcí tón. Sportovně založení lidé jistě uvítají přítomnost stopek či odpočítávání.

Fotoaparát: zblízka raději ne

Fotoaparát je v Nokii 7020 Fold pouze okrajovoukrajní záležitostí. Nečekejte žádná sofistikovaná nastavení, různé korekce a podobně. Čip fotoaparátu dokáže pořizovat snímky v maximálním rozlišení 2 megapixely (1600 x 1200 ) pixelů. K lepším snímkům můžeme využít alespoň manuální korekcí bílé, nastavení komprese pomocí tří stupňů kvality a výsledné rozlišení snímků. Ostatní funkce pak dotvářejí efekty a samospoušť. Zamrzí absence autofocusu. I přes slabší rozlišení, které by bylo i dostatečné, podává fotoaparát slušné snímky. V rámci možností jsou snímky poměrně ostré, samozřejmě ale pouze z větší vzdálenosti. Podání barev je na přijatelné úrovni. Na fotografiích jsou často patrné přepaly. Tomuto neduhu se totiž nevyhnete kvůli absenci možnosti nastavit expozici. Pořizované videonahrávky mohou být v rozlišení až QVGA (320 x 240) pixelů při snímkovací frekvenci 30 snímků za vteřinu. Maximální délka nahrávky je limitována pouze volnou dostupnou pamětí. Co sráží potencionál výsledných nahrávek, tak to je zvukový kodek, bohužel ve formátu AMR-NB.

Ukázkové snímky

Zábava: nekonečná zábava

Ač od Nokie 7020 nemůžeme čekat žádné převratné funkce, vymoženosti a technické „libůstky“ , v oblasti zábavy je slušným přeborníkem a nejednomu lépe vybavenému telefonu dá „na frak“. V nedávné recenzi u jednoho telefonu od Samsungu jsem lamentoval nad tím, že výrobce jaksi opomenul přidat JAVA aplikace a hry byly přítomny pouze v demo verzích. Tady naopak Nokii musím pochválit. V novince se nachází široká paleta jak her (např. Bounce, Block, Snake, Brain Champions a další 4 hry), tak i aplikací typu Facebook, My Space, You Tube, Reuters. Musím přiznat, že takto od výrobce „obdařený“ telefon je spíše výjimkou. Třešničkou na dortu je pak přítomnost aplikace Nokia Mapy, v jejímž kontextu ale zamrzí absence interního GPS modulu. Pro navigaci tak musíte připojit externí GPS modul. Přesto ale můžete v off-line režimu využívat mapy, které výrobce nahrál na dodávanou paměťovou kartu microSD o kapacitě 2 GB. Tato kapacita asi mnohým uživatelům nepostačí, a proto potěší podpora karet až do velikosti 16 GB.

Ač novinka disponuje stejným uživatelským prostředím 6.edice S40, jako předchozí modely Nokie bez operačního systému, přímo v hlavním menu nalezneme vstup do galerie, kde máme pohromadě všechny obrázky. Při větším počtu je tento systém velmi nepřehledný, řešením tak může být možnost vytváření vlastních alb a do nich pak přesouvat své obrázky či fotografie. Vestavěný hudební přehrávač si nezadá s přehrávači hudebních telefonů. Může mít libovolné téma, k dispozici je ekvalizér, řazení dle skupin, nebo vlastní playlisty. Sluchátka lze připojit do konektoru 2,5 mm (bohužel nikoliv standardního 3,5 mm) nebo můžeme poslouchat hudbu přes miniaturní reproduktor, který své místo našel pod numerickou klávesnicí. Hudební přednes ze sluchátek je výborný, „mini“ reproduktor podává dobrý výkon, i když trošku „plechového“ rázu. Komu by nestačily možnosti vestavěného hudebního přehrávače, může využít FM rádio s RDS, které hraje pouze s připojenými sluchátky.

Datové funkce: kde se schovaly?

Už při pohledu na cenu a jeho cílové zařazení je jasné, že nebude excelovat ve znalostech moderních datových technologií. Musíme mu odpustit absenci jak bezdrátových sítí, tak i sítí 3G. Postačit nám bude muset pouze starší technologie GPRS a EDGE, obou tříd 32. Konektivita s okolním světem je zajištěna prostřednictvím konektoru microUSB nebo technologie Bluetooth 2,1. Vestavěný internetový prohlížeč prošel technologickou omlazovací kůrou.Nokia do této, stejně jako dalších novinek integrovala prohlížeč známé firmy Opera. Jedná se o prohlížeč Opera Mini ve verzi 4,1, který si sice neporadí si s flash animacemi, ale kompenzuje to rychlejším načítáním stránek.

Zhodnocení: kvalita za hubičku

Nová Nokia 7020 Fold je výborným tahem na bránu. Výrobci se podařilo připravit mobilní telefon, který se může pochlubit solidní výbavou, atakující i telefony dražších cenových relací, a to při zachování nízké ceny. Naštěstí tato nízká cena nejde na úkor ovladatelnosti, a zvláště pak kvality použitých materiálů nebo konstrukčního zpracování. V cenovém rozmezí dva až tři tisíce se najde málo konkurentů, kteří můžou být takto dobře vybaveni, v podobně kvalitním a elegantním kabátku, a to to vše korunováno decentním vzhledem i dobrou myšlenkou. Navíc, véčkových telefonů razantně ubývá. Hledáte-li tedy elegantní malé a levné véčko, Nokia 7020 Fold poslouží velmi dobře.

Nokii 7020 fold můžete zakoupit ve značkovém obchod.nokia.cz

Klady
  • kvalitní zpracování
  • povrchová úprava zadního krytu
  • indikace událostí pomocí poklepání
  • bohatá aplikační výbava
  • Nokia mapy
Zápory
  • vnější displej má slabé pozorovací úhly
  • 2,5 mm hudební konektor
  • fotoaparát postrádá autofocus
Diskuze ke článku
jodaska
Prosím o radu, jsem zvyklá psát s predikcí, ale bohužel na jedno písmena s čárkou nebo háčkem se mi odečte téměř 100 znaků.Radíte, vypnout si diakritiku, ale stále jsem nenašla,kde to mohu změnit. Děkuji předem
Martina
Prosím o radu jak u nokie 7020 vypnout aby se neukládali poslané zprávy. Pořád se mi to ukládá a nevím jak to vypnou.Děkuji. e-mail: rtep.rt@seznam.cz
Svata
Prosím o radu, jak stáhnout fotky z Nokie 7020 do počítače s Windows 10. Děkuji.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze