Nokia 6500 Slide: ocelové první housle
recenze

Nokia 6500 Slide: ocelové první housle

4

RECENZE - Vysouvací kovová novinka je nejlepším telefonem s prostředím Series 40. Chlubí se 3,2 Mpx fotoaparátem, natáčí VGA video a nechybí ani TV-Out, sítě 3.generace a kvalitní QVGA displej. Pokud hledáte špičkový telefon bez otevřeného operačního systému, mohla by vás nová Nokia 6500 Slide zaujmout. VIDEO

Nokia dlouho neměla přímého konkurenta pro duo Sony Ericssonů K800i a K810i. Doposud v nabídce finského výrobce chybí telefon klasické konstrukce s kvalitním 3,2 Mpx fotoaparátem, UMTS a bez operačního systému. Kromě hůře vybavené Nokie 6233 tak byla přímou konkurencí prakticky pouze chytrá Nokia N73. Jedinou Nokií Series 40 s 3,2 Mpx fotoaparátem a autofocusem doposud byla véčková 7390. Nyní přichází vysouvací Nokia 6500 Slide, která představuje to nejlepší, co Finové zatím v Series 40 předvedli. Až na HSDPA ji nechybí žádná v „hloupých“ telefonech běžná funkce. Pojďme se spolu podívat, jak se vlajkový model celé Series 40 povedl.


Nokia 6500 Slide: oficiální fotografie

Technické parametry

Rozměry 96.5 x 46.5 x 16.4 mm
Hmotnost125 gramů
SítěQuad-band GSM 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz + Dual-band 3G UMTS 850 / 2100 Mhz
Displej 240 x 320 pixelů, TFT, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2 palce
Paměť30 MB
paměťové karty MicroSD (256MB v balení spolu s telefonem)
Otevřený operační systém ne
Organizační funkceEmailový s přílohami a automatickým stahováním, kalendář, úkolovník, poznámky, opakovaný budík, stopky, odpočítavací měřič, kalkulačka, webový prohlížeč, Opera Mini, Yahoo Go!
Multimédia72-hlasá polyfonie, hudební přehrávač (MP3, WMA, AAC, eAAC, AAC+), stereo FM rádio s RDS, JAVA 2.0 s podporou 3D, video přehrávač, Yahoo Go!, hry
Fotoaparát3,2 Mpx (2048 x 1536), autofocus, LED diody, pokročilé funkce
video 640 x 480 bodů (VGA)
druhá kamerka pro videohovory
PřipojeníUSB 2.0 (Mass Storage) skrze micro-USB, Bluetooth 2.0 se stereo zvukem (A2DP)
GPRS (třídy 11), EDGE (třídy 11), UMTS (až 384 kb/s)
Baterie a výdržLi-pol BP-5M 900 mAh
pohotovost max.: 312 hodin
max. doba hovoru: 360 minut
Cena a dostupnost11 500 Kč
říjen 2007

V tenké krabici naleznete

  • český návod
  • stereo headset HS-47 s peckovými sluchátky
  • cestovní nabíječku
  • Li-pol baterii s kapacitou 900 mAh
  • paměťovou kartu MicroSD 256MB
  • USB kabel (microUSB – USB)
  • TV kabel (audiovizuální kabel)

U Nokie poprvé se setkáváme s tenkým designem krabice, která je nyní mnohem skladnější. V balení nechybí nic důležitého. Potěší hlavně microUSB kabel a audiovizuální kabel. Díky němu můžete připojit telefon například k televizi a návštěvě promítnout videa nebo fotografie přímo z telefonu.


TV kabel, microUSB kabel a sluchátka

Sony Ericsson W880i Plusy

  • ocelový kryt, kvalitní konstrukce
  • 3,2 Mpx fotoaparát s autofocusem a LED diodami
  • nahrávání VGA videa
  • kvalitní QVGA displej s dobrou čitelností na slunci
  • TV-out pro prohlížení obrázků a fotografií na televizní obrazovce
  • 3G UMTS pro rychlá data a videohovory
  • kvalitní hudební funkce včetně FM rádia s RDS a hudebního přehrávače
  • hlasitý reproduktor s dobrou reprodukcí i basy
  • aktivní pohotovostní režim nabízí přehled o dalších událostech v kalendáři apod.

Sony Ericsson W880i Mínusy

  • vyšší hmotnost
  • pomalejší reakce, občasné restarty, nereagování na klávesy
  • hodilo by se také HSDPA
  • přiložená sluchátka hrají pouze průměrně
  • pouze 2,5 mm audio konektor místo standardního 3,5 mm Jacku
  • omezení velikosti odesílaného emailu
  • chybí čtečka dokumentů Word, Excel nebo PDF
  • vestavěný webový prohlížeč zobrazuje plnohodnotné internetové stránky rozhozeně
  • videosekvence mají formát 3GP a při jejich natáčení nelze použít LED diody

Pro koho je Nokia 6500 Slide?

  • Pro ty, kteří hledají funkčně nadupaný telefon bez operačního systému.
  • Pro všechny, kdo chtějí nejlepší Nokii bez operačního systému.
  • Pro zájemce o poměrně kompaktní telefon s 3,2 Mpx fotoaparátem a záznamem VGA videa.


VIDEO: Nokia 6500 Slide ze všech stran. Konstrukce, design a ovládání

Design, konstrukce –ocelový, těžký, poctivý

Strohý, leč nenuceně elegantní vzhled, který zaujme hlavně kombinací krytů z oceli a černého laku. Neočekávejte designérské výstřelky. Nokia 6500 Slide sází na konzervativní prosté tvary a jednoduchá účelná řešení. Pokud hledáte přístroj se světelnými efekty, lesklými kryty nebo neotřelou klávesnicí, jste na špatné adrese. 6500 Slide hned od počátku dává najevo, že je seriózním telefonem s mnoha funkcemi, za který se nemusíte stydět ani na důležitém jednání.


Ocelový kryt je sice těžší, ale dodává telefonu na odolnosti i eleganci

Ve skutečnosti vypadá telefon větší, než se může z rozměrů 96.5 x 46.5 x 16.4 mm zdát. Při pohledu na přístroje se nezdá nijak malý. To je však pouze subjektivní, reálně totiž není telefon nijak přerostlý a vzhledem k funkcím a vysouvací konstrukci jej lze považovat za poměrně kompaktní přístroj. Bez problému se vleze do každé kapsy. O trochu horší to je s hmotností. 125 gramů této velikosti neodpovídá a při uchopení telefonu do ruky vás vyšší hmotnost vzhledem ke kompaktnímu tělu překvapí. Mohou za to kovové kryty, do kterých je telefon zabalen téměř celý. Dodávají telefonu na eleganci, ale bez nich by byl telefon jistě o dobrých 25 gramů lehčí. Vždyť jen zadní kovový kryt baterie váží téměř 14 gramů.

Kovové kryty jsou zřejmě jedním z nejvýraznějších prvků celého telefonu. Jedná se o poctivou nerezovou ocel s broušeným povrchem, která nejen že dobře vypadá, ale poskytuje také telefonu o něco lepší odolnost. Jak již bylo řečeno, nevýhodou je vyšší hmotnost. Pochválit lze dobré funkční zpracování a výbornou, nevrzající konstrukci. Měl jsem možnost vyzkoušet tři kusy modelu 6500 Slide a jednomu z nich příliš přesně nelícoval kryt baterie a měl lehkou vůli. Ostatní dva však byly v tomto ohledu bezchybné. Před koupí proto doporučuji toto zkontrolovat na prodejně.

Ač se to nemusí zdát, na ocelovém krytu se zachycují otisky prstů více, než na klasickém plastu. Aby si 6500 Slide zachovala svou reprezentativnost, musel jsem několikrát denně nerezovou ocel čistit a leštit. Přední stana je jednoduchá, nemá cenu popisovat její vzhled. Dodám jen, že pod displejem se nachází měkká gumová lišta, za kterou se lze zapřít při vysouvání a zasouvání telefonu. Elegantně strohá mřížka nad displejem pak skrývá kromě čočky fotoaparátu a sluchátka také světelné čidlo. Kompletně černá horní hrana přístroje pak sdružuje všechny konektory. Nalezneme zde nabíjecí zdířku, datový konektor microUSB (přes který ale nelze nabíjet) a také 2,5 mm konektor pro připojení sluchátek nebo dodávaného AV kabelu.

Spodní část telefonu matného, ale hladkého černého plastu, se táhne přes bok až na záda telefonu. Nejdříve se ale podíváme na prvky nacházející se po stranách. Zde nechybí tlačítka pro regulaci hlasitosti, poměrně měkká dvoufázová spoušť fotoaparátu a na druhé straně pak očko k provléknutí šňůrky či poutka. Osobně bych ale takto těžký telefon na krku nenosil.

Zadní stranu opět pokrývá elegantní broušená nerezová ocel v kombinaci s černým plastem na koncích. Do krytu je vygravírováno logo firmy Carl Zeiss, která má na svědomí optiku 3,2 Mpx fotoaparátu. Ten bohužel nemá krytku a telefon navíc na stole spočívá na obrubě čočky. Ta je naštěstí poměrně zapuštěná, takže by při normálním používání nemělo dojít k jejímu poškrábání.

Kvalita vysouvací konstrukce se liší kus od kusu. Ve všech případech je pojezd ušlechtilý, tichý a pohodlný. Pohybu pomáhá přiměřeně silná pružina. Jeden ze tří kousků však při zasouvání vždy tiše cvaknul a jakoby občas o něco drhnul. Ostatní dva byly opět zcela v pořádku a bez výhrad. Také toto si před koupí pečlivě zkontrolujte a případně požádejte o jiný kus. Celkově lze konstrukci Nokie 6500 Slide hodnotit jako výbornou. Hlavní výhodou jsou ocelové kryty, dobré zpracování a pohodlný výsuv.

Co je pod krytem? Baterie a paměťová karta

Pokud chcete sejmou zadní kryt, je nutné nejdříve stisknout malinkou pojistku na vrchní straně. Po odklopení krytu se dostanete ke slotu pro paměťovou kartu microSD, kterou lze vyměnit i za chodu. Li-Pol baterie typu BP-5M disponuje kapacitou 900 mAh, což na takto vybavený mobil není nijak mnoho. Výkonné komponenty, podpora 3G a multimediální funkce budou baterii vysávat. Na druhou stranu chybí operační systém Symbian, takže na tom 6500 Slide zdaleka není tak špatně, jako například původní Nokia N95. Při intenzivním používání v síti 3G vydrží 6500 Slide den a půl bez vypínání na noc. Běžné používání včetně datových funkcí v síti 3G povede k dvěma dnům. Při připojení do GSM sítě si můžete připočítat půl dne k dobru.


Také zadní kryt je z nerezové oceli | paměťová karta se objeví až po sejmutí krytu

Klávesnice – tak velké, jak jen tlačítko může být

Funkční klávesy pod displejem jsou taktéž kovové a vskutku komfortně velké. Práce s nimi je velmi pohodlná. Mají nízký zdvih, ale poskytují výbornou odezvu a kladou správný odpor. Problém není ani s velkou obrubou čtyřsměrné klávesy ani s potvrzujícím tlačítkem uprostřed. Jediné, co mi trochu vadí, je ulpívání vlhkosti a mastnoty z prstů na těchto klávesách. Výsledkem jsou nepěkné tmavé skvrny, které je třeba často stírat a leštit.

Tlačítka alfanumerické klávesnice již zdaleka tak velká nejsou. Pohodlné psaní je však díky jejich kvalitě zaručeno. Nokia prostě klávesnice umí a v modelu 6500 Slide to znovu dokázala. Při psaní na vrchní straně kláves nevadí vysunutá displejová část, což bývá někdy u sliprů problém. Lehce nafialovělé podsvícení kláves je dostatečné.

Zvuk - mono, ale kvalitní

Reproduktor na zadní straně telefonu si zaslouží pochvalu. I na nejvyšší hlasitost poskytuje velmi kvalitní zvuk, neskřehotá a nechybí mu ani poměrně dobrá basová složka. Poslech rádia nebo hudby přes něj není vůbec obtěžující – stejně jako u mnoha mobilů. Reproduktor se zkrátka Nokii povedl. Dobrý zvuk se line také ze sluchátka. Je však doplňován šumem, který sice neruší, ale bez něj by byl hovor kvalitnější.


Reproduktor na zadní straně je kvalitní | sluchátko v mřížce | pouze průměrný headset

K telefonu je přibalen headset HS-47 s klasickými peckovými sluchátky a dálkovým ovládáním s mikrofonem. Kvalita sluchátek je průměrná a postačí pouze nenáročnému posluchači. Zamrzí, že na těle telefonu není 3,5 mm konektor, ale menší 2,5 mm. Pokud budete chtít zapojit vlastní sluchátka, nezapomeňte předtím použít redukci. Díky Bluetooth A2DP profilu lze připojit také svá vlastní stereo Bluetooth sluchátka. Skrze ně ale není možno poslouchat FM rádio.

Displej – povedená klasika

Displeji nemám co bych vytkl. Jedná se o standardní zobrazovač, jaký Nokia použila již nesčetněkrát. Rozlišení 240 x 320 bodů, 16 milionů barev, úhlopříčka 2,2 palce a rozměry 34 x 47 bodů. Samozřejmostí je TFT technologie, díky níž je displej dobře čitelný i na přímém slunci. Jas je upravován světelným čidlem, ale změny nejsou příliš výrazné a jedná se pouze o mírné korekce.

Prostředí a ovládání – nová generace se představuje!

Nokia 6500 Slide je dalším telefonem na trhu, který přináší novou verzi uživatelského prostředí Series 40. Poprvé jsme si mohli nové prostředí vyzkoušet v modelu 7500 Prism. Změnilo se pouze několik věcí, ale výrazně. Většinou jde o příjemné novinky, po kterých uživatelé volali již dlouho. Pojďme si zopakovat, co nového nová generace přináší na přehledu níže.

  • nový emailový klient s automatickým stahováním a přílohami, který již není v Javě
  • jednotný editor pro psaní SMS i MMS zprávy (typ se mění automaticky i ručně)
  • hudební přehrávač sjednocen s videopřehrávačem
  • množnost měnitelných skinů hudebního přehrávače
  • nové prostředí pro přehrávání videí na celé obrazovce na šířku bez popisků a s přetáčením
  • nová podoba FM rádia, RDS, možnost měnit vzhled rádia
  • nový animovaný ekvalizér médií
  • u příchozích zpráv nebo zmeškaných hovorů se přímo v pohotovostním režimu zobrazuje i jméno odesílatele a obrázek
  • vylepšený webový prohlížeč, který však stále není nic moc a zobrazení složitějších stránek rozhodí
  • vylepšené možnosti rozpoznávání hlasu – učící mód
  • možnost zálohy a obnovy všech nastavení a dat na pam. kartu, synchronizace údajů s jiným telefonem Nokia

Poznámka: Některé pasáže textu byly převzaty z recenze Nokie 7500 Prism, která je softwarově takřka shodná. Všechny rozdíly a novinky jsou samozřejmě rozepsány a pečlivě popsány.


Aktivní pohotovostní režim je přehledný a užitečný. Zde Nokia boduje

Start telefonu je velmi rychlý: již 6 vteřin po zapnutí můžete vytočit číslo a telefonovat. Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď jen tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Ten v klasických telefonech umí pouze Nokia - a za to ji patří pochvala. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Pokud se vám aktivní pohot. režim nezamlouvá, lze jej vypnout a zobrazit pouze tapetu | Jdi na | upozornění na zprávu

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace jsou v tomto směru u Nokie dovedeny k dokonalosti. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, což mohou být digitální nebo analogové hodiny, animace, obrázky nebo video. Po časové prodlevě se aktivuje standardní, dobře viditelný spořič s digitálními hodinami. Displej se po určité době zcela vypne, aby šetřil baterii. Pokud ale nechcete, lze toto chování vypnout.


Čtyři možné podoby hlavního menu

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve čtyřech možných režimech. Klasický seznam 11 položek, matice menších ikonek v rozložení 3 x 4, matice velkých ikonek s popisy v rozložení 3 x 3 nebo praktický, leč pomalejší režim záložek. Ikonky jsou v režimu tabulek pěkně animované, lze je libovolně přeskládat, a menu si tak upravit k obrazu svému. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky nimž lze pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji nalezneme 6 povedených témat s mírnými elegantními vzory, které vkusně doplňují reprezentativní vzhled telefonu. Samozřejmě si lze z internetu stáhnout nová témata.


Vzhled nabídky lze měnit pomocí barevných témat

Jak je vidět z předchozích odstavců, možnosti personalizace jsou skutečně široké a menu je rozsáhlé. Bohužel si nelze nevšimnout pomalejších reakcí při otevírání každé položky a procházení menu. Telefon také záhadně občas nereaguje a odmítne spustit nabídku Jdi Na nebo odemknout klávesy. V takovém případě je nutné vyjmout baterii. Telefon se také několikrát denně restartoval. Všechny tyto neduhy snad napraví další verze firmwaru. Ten současný není příliš vyladěn.

Telefonní seznam a telefonování – 2000 jmen i videohovory potěší

Nokia 6500 Slide je kvadrální GSM telefon – přihlásí se tedy do všech čtyřech GSM pásem. Poradí si také se dvěma pásmy sítě 3. generace UMTS, díky čemuž si užijete videovolání a rychlých dat. U nás ale marně čekáme, až se operátoři probudí a pokryjí sítí 3. generace alespoň větší města. V současné době UMTS nabízí pouze O2 v Praze, Brně a centru Ostravy. Telefonní seznam nedoznal oproti předchozí generaci uživatelského prostředí žádných změn, kapacita činí skvělých 2000 vícepoložkových záznamů. Pryč jsou doby, kdy měly manažerské Nokie nepochopitelně místo jen pro 500 jmen.


Zobrazení telefonního seznamu je několik | úprava kontaktu

Kontakty v telefonu je možno abecedně seřadit buď podle jména, nebo příjmení. Vybrat si lze ze tří pohledů na telefonní seznam a navíc si zvolit i z různých velikostí písma. Ideální zobrazení si tak najde téměř každý. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu se dá přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, přezdívky, narozeniny, pracovní zařazení, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít maximálně 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet a následně podle nich filtrovat hovory.


Běžný hovor a prostředí videohovoru

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména a povely. Systém hlas automaticky úspěšně rozpoznává. Pokud by vám telefon přesto nerozuměl (např. kvůli vadě řeči), dá se v menu spustit učení výslovnosti a během několika minut naučit telefon vaši výslovnost. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem (ukáže se na celý displej), tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí přes půl displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Bohužel ale chybí možnost nahradit zvuk videa jiným hudebním souborem. Telefon kromě 72-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění.


Úprava skupin volajících | kapacita telefonního seznamu | příchozí hovor

Nově se v případě zmeškaného hovoru ukáže kromě zprávy o zmeškaném hovoru také číslo, jméno a obrázek volajícího. Nokia 6500 Slide má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To u nás však umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu.

Zprávy – až teď budou manažeři chválit

V sekci zpráv jsme Nokie pravidelně kvůli některým neduhům kritizovali. Tomu je nyní konec, protože Finové většinu nedostatků v nové generaci uživatelského prostředí odstranili. Pokud chcete napsat novou zprávu, dostanete se do jednotného editoru SMS a MMS zpráv. Telefon po vložení videa nebo obrázků změní typ zprávy automaticky na MMS. Typ je možno změnit i ručně, a zamezit tak nechtěným změnám. Editor je podobný předchůdcům, pouze v dolní části přibyl pruh s ikonkami pro vložení multimediálního obsahu (obrázků videí, zvuků, vizitek apod.). Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma, přičemž největší font je vskutku obrovský. Pochválit musím také kvalitní slovník T9. Ten ve výchozím nastavení píše s diakritikou, ale v nastavení lze zapnout její ořezávání. Ve finále tak Nokia zprávy nezkracuje. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné. Nově si lze přednastavit jeden nejčastěji používaný kontakt (přítelkyně, rodič, kamarád), který se při výběru příjemců zobrazí na prvním místě a opět posílání zpráv urychlí.


Nabídka zpráv | psaní SMS se třemi velikostmi písma | vytváření MMS

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nejde. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je klasicky 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk. Dále zde pak nalezneme další speciální typ zprávy - Zpráva na displej, což je SMS, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji. V různých místech menu (včetně zpráv) objevíme odkaz na aplikaci Yahoo! Go. Po spuštění se dostaneme do několika obrazovek s možností personalizace. Nechybí předpověď počasí, sportovní, ekonomické a všeobecné zprávy nebo třeba album Flickr.


Práce s emaily. Klient je kvalitní, umožňuje automatickou aktualizaci několika účtů současně.

Milým překvapením a konečným zadostiučiněním je nový e-mailový klient. Ten již není ve formě JAVA aplikace, kterou jsme v minulosti tolikrát kritizovali. Správným nastavením vás provede přehledný průvodce. Editor e-mailů je jednoduchý, ale dovoluje vložit i přílohy. Bohužel je zde trochu nepochopitelně limit pro velikost odesílané zprávy, a to maximálně 594 kB. Zapomeňte proto na odesílání fotografií a videí z vestavěného fotoaparátu, které jsou téměř vždy větší, než je tento limit. Přímo v menu zpráv lze vytvořit až 5 různých emailových schránek, přičemž jsou podporovány protokoly POP3 i IMAP4. Pro každou schránku zvlášť lze nastavit automatickou aktualizaci (pro POP3 je minimální interval 30 minut, pro IMAP4 je to 5 minut). V záhlaví se při aktualizaci na pozadí začne animovat ikonka a při nových emailech je telefon oznámí i hlášením stejně, jako příchozí zprávy. Vybrat si lze samozřejmě z několika režimů načítání: pouze záhlaví, záhlaví a text nebo celý email i s přílohami. Díky podpoře 3G je stahování rychlé a bezproblémové. V emailech není problém s diakritikou a podporováno je i uložení příloh. Telefon má ojediněle problém s kódováním v předmětu zprávy, jinak je vše v pořádku. Emailový klient je nyní i v „hloupých“ Nokiích doveden téměř k dokonalosti a práce s ním je pohodlná a rychlá.

Organizační funkce – manažer, jak má být

V organizačních funkcích se pro změnu kromě dvou maličkostí nezměnilo nic. Ostatně ani není příliš co měnit, organizační funkce jsou kvalitní. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře uložíte až 900 záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Samozřejmostí je opakování událostí a upozornění na ně. Narozeniny v kalendáři bohužel nejsou propojeny s kontakty a automaticky se neukazují.


Kvalitní kalendář a úkolovník

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém e pohodlně prochází také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo jako opakovaný na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky ani odpočítávací měřič. V nabídce nalezneme novou kalkulačku s pokročilými funkcemi, jejíž součástí je i kalkulátor půjček (úroková míra, splátky) a vědecká kalkulačka (tangens, počítání v radiánech apod.).


Poznámky | Nová kvalitní kalkulačka s věděckými funkcemi i praktickým kalkulátorem půjček | stopky

V aplikacích dále nalezneme světový čas, převodník jednotek. Zajímavou utilitkou je aplikace Nokia Widsets, která zobrazuje uživatelem nastavený obsah. Různé hry, RSS kanály nebo předpověď počasí lze přidávat a spravovat skrze PC, po zadání správných údajů. Stále však chybí paměť na kódy. S nostalgií vzpomínám na aplikaci peněženka ze starých Nokií. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut a nahrávat se nechá i na paměťovou kartu.


Aplikace: Presenter, Převodník jednotek, Světový čas, Sensor, Stahování, Yahoo Go

Datové funkce – chybí snad jen to HSDPA

Pokud se podíváme na webový prohlížeč, je vidět snaha o mírné zlepšení ve zpracování plnohodnotných stránek. Většina velkých stránek už se jakž takž na displej poskládá, ale stále to není ideální a formátování stránky není dodrženo téměř nikdy. Načítání navíc trvá velmi dlouho a pohyb po stránce je opravdu pomalý. Česká diakritika mu ale nedělá problémy. Pokud si ani na telefonu občas neodpustíte internet, doporučuji stáhnout šikovnou JAVA aplikaci Opera Mini, s níž lze surfovat mnohem pohodlněji, než s vestavěným prohlížečem. Ten stačí jen na jednoduché xHTML stránky a WAP.


Vestavěný webový prohlížeč: zde Nokia za konkurencí zaostává - prohlížeč je pomalý a webové stránky rozhodí

Datové funkce jsou velkou devizou Nokie 6500 Slide. Pro připojení totiž slouží GPRS, EDGE (oboje dokonce třídy 11), nebo mnohem rychlejší UMTS. Chybí snad jen HSDPA, kterým Nokia vybavuje jen chytré telefony s operačním systémem Symbian. Přes Bluetooth lze připojit telefon k počítači a použít jej poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení skrze dodávaný USB 2.0 kabel. Nokia přesedlala na nový typ konektoru microUSB, který se postupně stane standardem u spotřební elektroniky. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda chcete použít standardní režim pro práci s PC suite nebo Tisk a média; telefon se tak připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem. K dispozici je také mód Ukládání dat, kdy se paměťová karta přihlásí jako nový disk (klasické Mass Storage). I v tomto režimu je telefon přihlášen do sítě a lze na něj volat.


Na pohodlné surfování webem je určena spíše předinstalovaná Opera Mini

Hudební funkce – RDS a nová grafika

Velké změny se udály v hudebních aplikacích. Jedná se ale spíše o vzhledové vylepšení, než změnu funkčnosti. Samozřejmostí u hudebního přehrávače je roztřídění skladeb dle ID3 tagů. Skladby se dají prohlížet podle interpreta, alba a žánru. Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost vytvořit si vlastní seznamy hudby nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně songů je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Problémem není ani zaplněná 2 GB paměťová karta.


Hudební přehrávač je povedený

Po výběru písní se přesuneme již do prostředí přehrávač s novou grafikou. Novinkou je možnost vybrat si z odlišných barevných motivů a zcela tak změnit vzhled přehrávače. V Nokii 6500 Slide jsou na výběr pouze dva motivy, přičemž motiv Bubble Steel je doprovázen i zajímavými animacemi. Nová témata pro přehrávač však nahrát nelze. V prostředí přehrávače se přehledně zobrazují všechny informace o skladbě včetně obrázku, pokud je ke skladbě přiřazen. Po vzoru Sony Ericssonů se pohybem nahoru a dolů zobrazí rovnou menu přehrávače nebo přehrávaný seznam skladeb. Pohybem doprava a doleva se dá přecházet na další skladby nebo hranou píseň přetáčet. Přehrávač samozřejmě umí hrát i na pozadí. Pokud máte zapnutý aktivní pohotovostní režim, zobrazí se název právě přehrávané skladby v hudebním modulu a lze v něm přeskočit i na předchozí nebo další skladbu. Hudební přednes je přes dodávaná sluchátka dobrý, pro nenáročný poslech stačí. Chybí ale hlavně basy. Pro připojení vlastních sluchátek je nutné využít redukci z 2,5 mm Jack na klasický 3,5 mm Jack. Díky A2DP profilu jde hudbu poslouchat také stereo přes Bluetooth .


Hudební přehrávač lze převléknout do jiného kabátku | FM rádio má konečně RDS, přičemž ani zde nechybí témata

Hudební výbavu doplňuje FM rádio, které je také v novém hávu a rovněž si lze u něj zvolit ze dvou motivů. Pro fungování rádia je potřeba mít připojený headset, jež slouží jako anténa. Příjem rádia je průměrný a nijak nevybočuje. Ladit je možno automaticky nebo ručně, uložit pak až 20 stanic. Velkou premiéru si v modelu 6500 Slide odbývá RDS. Tuto praktickou funkci používá již poměrně dlouho Sony Ericsson a další výrobci, Nokia ji však ignorovala. Naštěstí jsme se jí dočkali a mohu říct, že funguje spolehlivě. Při dobrém signálu se informace o stanici či písni z RDS zobrazí za několik okamžiků. Pokud si chceme stanici uložit, přenese se informace z RDS do jejího názvu. Zde má nyní Nokia nad Sony Ericssonem navrch. Nechybí ani automatická změna frekvence, která se hodí hlavně při cestování. Obě funkce se daní vypnout, stejně tak lze nastavit mono výstup nebo poslech přes hlasitý reproduktor.

Další multimédia – poprvé TV-Out

Dříve, než si řekneme, co vlastně Nokia 6500 Slide umí, sluší se zmínit o velikosti pamětí. Vnitřní paměť telefonu o velikosti 30 MB je lepší nechat pouze pro emaily a provozní záležitosti. Multimédiím je určen slot pro paměťovou kartu microSD. S telefonem kartu dostanete, bohužel pouze s kapacitou 256 MB. Když uvážíme, že 10 vteřin videa zabere téměř 3 MB, není to mnoho. Pro hudbu, fotografie a video proto doporučuji koupit větší paměťovou kartu, jinak vám brzy dojde místo. Všechny soubory jsou spravovány v Galerii, nabízející několik druhů pohledů a možností třídění. Lze vytvářet libovolný počet složek, do kterých si soubory třídíte. Fotografiemi se můžete kochat prohlížením na šířku na celém displeji, dají se také tisknout nebo upravovat v editoru přímo z telefonu.


Videa jsou přehrávána v přehrávači hudby | potěší přehrávání na celém displeji na šířku bez rušivých popisků

Za zmínku stojí nový videopřehrávač, který je sjednocen s tím hudebním. Přímo v menu hudby tak máte odkaz i na všechna videa, které telefon v pamětích nalezl. Přehrávač videa přebírá nastavené téma z toho hudebního, jedná se totiž o stejnou aplikaci. Velmi potěšující je možnost přehrávat videa na šířku na celém displeji, přičemž sledování konečně neruší otravné popisky. Videa je možno navíc ještě přetáčet. Za sebou jsou přehrávána stejně, jako například hudba. Trochu nesmyslné je, že když opustíte přehrávač, hraje video stále na pozadí (stejně jako hudba). Vždy je tedy nutné video manuálně zastavit a až poté přehrávač opustit (pokud si ovšem nechcete vychutnávat hudbu z filmu na pozadí, v takovém případě se to hodí). Bohužel při pozastavení videa a vyskočení z přehrávače je při návratu nutné pustit video od začátku. Jinak se ale jedná o velký pokrok kupředu a Nokii 6500 Slide lze použít i pro nenáročné sledování seriálů či filmů.


Pro práci se soubory slouží přehledná Galerie | obrázky lze prohlížet i na šířku

Premiérou v Series 40 je přítomnost TV-outu. Skrze dodávaný kabel je možno telefon připojit k televizi (video a 2x audio kabel). Pár vteřin po připojení se na televizi zobrazí displej telefonu (na telefonu je displej také aktivní) se vším všudy. Pokud si prohlížíte webové stránky, hrajete hry nebo posloucháte hudbu, vše se přenáší do televize. Pokud zvolíte obrázek nebo video, odešle se do televize otočení pěkně na šířku automaticky na celou obrazovku. Poměrně pohodlně a rychle tak lze například návštěvě na velké obrazovce promítnout fotky a videa z výletu v pozadí doplněné o hudbu v telefonu. Do televize se navíc přenáší například i zvuk a obraz z videohovoru. Pohodlně tak lze vytvořit improvizovanou video-konferenci.


Předinstalovaných her je mnoho a dokáží na dlouhou dobu zabavit

V nabídce nechybí ani několik JAVA her. Již klasikou je třetí pokračování hada s 3D grafikou. V nabídce dále nalezneme povedené Golf Tour, 3D Rally, Highroller Casino nebo Backgammon. Screenshoty z her naleznete pod tímto odstavcem. Nokie si již tradičně poradí také s animacemi a hrami ve formátu Flash Lite. Nové JAVA a flash hry lze pochopitelně nahrát z internetu, počítače nebo jednoduše posláním skrze Bluetooth. Java je rychlá a ani náročnější 3D hry se v žádném případě nebudou sekat.

Fotoaparát – porazíme Sony Ericssony?

Fotoaparátu Nokie 6500 Slide, jeho možnostem a kvalitám fotografií se budeme také věnovat ve zvláštním článku. Nokia 6500 slide disponuje 3,2 Mpx fotoaparátem s automatickým zaostřováním a LED diodami, jehož optiku má na starosti známá firma Carl Zeiss. Možnosti fotoaparátu jsou standardní, veškeré funkce se však musí nastavovat zdlouhavě přes menu a chybí klávesové zkratky. Spoušť je dvoufázová, nejdříve je proto potřeba klasicky zaostřit a poté až snímek vyfotit. Spoušť je ale poměrně měkká, téměř bez aretací a zvláště ze začátku budete mít asi potíže rozpoznat jednotlivé polohy. LED diody, které asistují za zhoršených světelných podmínek, jsou velmi silné a svou intenzitou se blíží xenonovému blesku Sony Ericssonů K800i a K810i. Spolehlivě osvítí (i když ne tak intenzivně jako xenon) menší místnost.


Prostředí fotoaparátu je důvěrně známé. Vše se musí nastavovat přes menu

Kvalita snímků je celkově dobrá, i tak tu jsou ale poměrně velké rezervy, hlavně co se týče softwaru. Optika je na tom dobře a Carl Zeiss zde odvedl dobrou práci. Ostré snímky po celé ploše a výborné snímky v makro režimu potěší. Barvy jsou podávány dobře, i když někdy až moc zuřivě a sytěji, než ve skutečnosti. Zatímco ve tmě je úroveň šumu na dobré úrovni a nebrání detailům snímku, přes den se například na snímcích focených za zataženého nebe šum občas objeví a snímek trochu ruší. Na fotografiích je na první pohled vidět neduh snad všech Nokií Series 40. Softwarově doostřené snímky s viditelnou kompresí, sléváním barev a ztrátou detailů (listy na stromě nebo tráva se slévají do jedné plochy plné grafických fragmentů). Snad bude tento problém postupně opravován v dalších verzích firmwaru (my jsme měli v 3.80). Prozatím lze ale říct, že kvalitou fotografií se Nokia 6500 Slide rozhodně se Sony Ericssony K790i/K800i/K810i rovnat nemůže, na své symbianové finské kolegyně také ztrácí.


Dobré světelné podmínky = povedené snímky s dobrou kresbou, barvami i ostrostí. Komprese je ale bohužel patrná


Zatažené nebe však znamená, že je na snímcích více patrná komprese i artefakty


Pochválit musím špičkové makro. Na květině vpravo je ale velmi viditelná ošklivá komprese


Interiérové fotky nejsou špatné. Šumu je sice více, ale detaily se neztrácí


LED diododový blesk je opravdu velmi silný a spolehlivě osvětlí i několik metrů vzdálené předměty

Kde však oproti konkurenci vyhrává na celé čáře, je video. Nokia 6500 Slide je dalším telefonem finského výrobce, který dokáže natáčet poměrně kvalitní VGA video. To se sice kvalitou nevyrovná videu natáčeném Nokiemi N93/N93i nebo N95, ale přesto dokáže dobře zachytit důležité momenty. Snímková frekvence je pouze 15 snímků za vteřinu, čímž za symbianovými vlajkovými telefony zaostává. Bohužel je nahráván pouze mono zvuk a (na rozdíl od symbianových Nokií) je formát videa 3GP. Při rychlejších pohybech se proto obraz pixelizuje a trochu rozsypává. Velkou nevýhodou je nemožnost použití LED diod pro svícení v průběhu natáčení. Doufám, že to bude opraveno v další verzi firmwaru. To však nemění nic na tom, že video natáčené s 6500 Slide patří k těm nejlepším, jaké lze z telefonu na našem trhu dostat. Stejnou kvalitu videa poskytuje například telefony Nokia 6233, 6280 nebo 7390.

UKÁZKOVÉ VIDEO ZDE (3GP, 4,34 MB, 640x 480 px)

Zhodnocení – nejlepší Series 40? Ano, ale pomalé

Pokud hledáte nejlepší Nokii a nechcete zároveň operační systém Symbian, máte jednoduchou situaci. Nokia 6500 Slide je vlajkovou lodí celé Series 40, přičemž její výbava nepostrádá žádnou důležitou funkci. Oproti Sony Ericssonům sice chybí kvalitní webový prohlížeč nebo multitasking, naopak telefonní seznam, funkce pro volání a organizaci času má Nokia vyřešeny lépe. Silnou zbraní novinky je také vzhled. Nerezový kov v kombinaci s černým lakem působí velmi reprezentativně, pochválit musím i kvalitní konstrukci. Někoho může na druhou stranu odradit vyšší hmotnost a nijak malé rozměry. Trochu zklamáním byl 3,2 Mpx fotoaparát, od něhož jsme čekali lepší výsledky. VGA video naopak splnilo očekávání a mezi „hloupými“ mobily patří k nejkvalitnějším. Největším nedostatkem novinky je ale všeobecná pomalost telefonu. To však snad bude napraveno dalšími verzemi firmwaru. I když tedy má 6500 Slide určité nedostatky, je zároveň tím nejlepším, co může v současnosti Nokia Series 40 nabídnout. Hledáte-li reprezentativní a dobře vypadající telefon s všeobecně dobrou funkční výbavou, mohla by vás Nokia 6500 Slide oslovit. Handicapem je její vyšší cena, která je o více než 3 tisíce Kč vyšší, než u největšího (a v mnohém schopnějšího) konkurenta – Sony Ericssonu K810i.

nokia-6500-slide
Klady
  • ocelový kryt
  • kvalitní konstrukce
  • 3
  • 2 Mpx fotoaparát s autofocusem
  • nahrávání VGA videa
  • TV-out
  • UMTS
  • FM rádia s RDS
  • aktivní pohotovostní režim
Zápory
  • vyšší hmotnost
  • pomalejší reakce
  • občasné restarty
  • nereagování na klávesy
  • sluchátka hrají pouze průměrně
  • pouze 2
  • 5 mm audio konektor
  • omezení velikosti odesílaného emailu
  • chybí čtečka dokumentů Word
  • Excel nebo PDF
  • videosekvence mají formát 3GP a při jejich natáčení nelze použít LED d
Diskuze ke článku
Zora Švarcová
Dobrý den,chtěla jsem se zeptat,jeslti jde iodblokovat Nokia 6500 Slide,koupená zcela nová v obchodě v Británii.Syn mi ji tam koupil,tam fungovala a taty ne.Děkuji za odpověď Zorka
Velky Ja
...no jasne zorinko, zjistim a dam vedet, broucku
Pollino
Jde do této nokie vložit překladový sicojazyčný slovník? děkuju
noro
Zora,,ide to,,mam ju od 3G v IRL,,odblokovat som dal na SK,,STALO MA TO 15E,,upozornujem ze cez orange ti niektore funkcie budu na nic.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze