Nokia 6233: legenda pokračuje?
recenze

Nokia 6233: legenda pokračuje?

13

Nástupce legendární dvojice 6230/6230i vsází kromě bohaté multimediální, datové a organizační výbavy také na elegantní design. Nokia 6233 vypadá dražší než je, navíc nabídne výborný displej, podporu sítí 3.generace a 2Mpx fotoaparát. Povede se jí navázat na úspěchy modelu 6230i? Rozhodně to nebude mít lehké...

Nokia 6230 znamenala ve své době převrat. Mobilní telefon klasické velikosti a rozměrů nabídl kromě barevného displeje, fotoaparátu a EDGE také paměťovou kartu. Navíc byl model 6230 velmi rychlý a snadno ovladatelný. Tímto telefonem Nokia předběhla dobu a odrazilo se to také na prodejích, podporovaných masivní reklamní kampaní. Inovovaný nástupce s přidaným „i“ na její úspěchy, i když v menší míře, navázal.

Přidal displej s větším rozlišením, nové uživatelské prostředí a 1,3 Mpx fotoaparát. Nyní tu máme model 6233, kterému dali Finové jediný úkol. Navázat na úspěchy dvojice 6230 a 6230i na dnešním trhu. Zdaleka to však nebude mít tak jednoduché, jako jeho předchůdci. Trh se posunul dále a 6233 rozhodně neplatí za špičkový telefon. Některé prvky výbavy ji prostě chybí. Má však jiné zbraně: cenu, eleganci a nápis Nokia na obou stranách. Bude jí to k ukrojení tržního podílu stačit?

Co se nám líbí: Kvalitní konstrukce s ocelovým rámem, elegantní a reprezentativní vzhled, výborný displej, kvalitní klávesnice, podpora 3G UMTS i EDGE, Bluetooth, stereo reproduktory, paměťové karty, aktivní pohotovostní režim, natáčení videa ve VGA rozlišení

Co se nepovedlo:Chybí přední kamerka pro videohovory, horší kvalita fotografií z vestavěného fotoaparátu, chybí blesk, pouze 500 jmen v adresáři, složitější nastavení datových funkcí, pouze 6 MB vnitřní paměti

Technické parametry

Rozměry108 × 46 × 18 mm
Hmotnost110 gramů
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900 + UMTS 2100 MHz
Displej aktivní TFT, 240 x 320 bodů , 262 tisíc barev
Paměť6 MB + microSD karty (64 MB karta v balení)
Operační systém-
Organizační funkce500 vícepoložkových kontaktů, emailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka, časovač, stopky, opakovaný budík, převodník jednotek, synchronizace s PC, synchronizace se serverem
Multimédia64-ti hlasá polyfonie, reálné tóny, MP3 přehrávač, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, stereo FM rádio s funkcí Visual Radio, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D
Fotoaparát2 Mpx (1600 x 1200 px), 4x zoom, video VGA (640 x 480 px)
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), infraport, Bluetooth, GPRS (třída 10), EDGE (třída 10), UMTS (384 kbps)
Baterie a výdržLi-pol 970 mAh
pohotovost max.: 340 hodin
max. doba hovoru: 240 minut
Cena a dostupnost7 500 Kč
od sprna 2006

Design a konstrukce – Sirocco za osm tisíc

Nokia 6233 je jedním z mála telefonů, které vypadají mnohem lépe ve skutečnosti, než na obrázku. Když jsem poprvé viděl oficiální fotografie, připadala mi 6233ka s nevzhlednou pětisměrnou klávesou a velkými tlačítky nevyváženě. Opak je však pravdou. Z Nokie 6233 vyzařuje elegance, téměř až luxus, a to obzvláště v případě černé verze.


Černá varianta má elegance na rozdávání

Je tomu tak hlavně díky lesklému černému povrchu na přední straně, v kombinaci s masivní chromovou lištou, obkružující celý telefon. Součástí klávesnice jsou poté ještě další chromové prvky, dokreslující eleganci přístroje, z kterého dýchá luxus. Ležíc na stole vypadá Nokia 6233 mnohem dražší než je a určitě bude svého majitele dobře reprezentovat. Ze svého okolí jsem však na design telefonu slýchával také zcela opačné názory. Konstrukce celého telefonu je pevná a celistvá, při silnějším promačkání si nepatrně zavrže pouze plastový kryt baterie.


Výrazný ocelový rám obepíná celý telefon

Nokia 6233 nepatří mezi klasickými telefony k nejmenším, na druhou stranu se nejedná o obra. Oproti 6230i však přeci jenom narostla na 108 × 46 × 18 mm (na rozdíl od 103 × 44 × 20 mm). Jediným zlepšením tak je tloušťka, která se dostala pod 20 mm. Nárůst hmotnosti o 11 gramů na 110 gramů je již znatelnější. Je to způsobeno zejména kovovým rámem. Hodnoty kolem 110 gramů bychom však pro telefony bez operačního systému měli považovat za hraniční. Mnohem lépe vybavená chytrá Nokia N73 totiž váží jen o 6 gramů více. Nosit Nokii 6233 v kapse u kalhot však není žádný problém, na nepatrně vyšší hmotnost si lze za krátký čas zvyknout.

Design přední části telefonu rozdělil mé okolí na dva tábory. Ti, kterým se líbí, oceňovali černou plochu klávesnice ozdobenou stříbrnými prvky. Ti druzí pro změnu stejné prvky odsuzovali. Názor si tak musíte udělat sami, nejlépe však naživo. Na lesklém povrchu přední strany mají tendenci ulpívat otisky prstů, občas tedy bude nutné celý telefon vyleštit. Lesklý je také pás táhnoucí se kolem boku telefonu, do kterého jsou zasazeny boční tlačítka a prvky. Kromě tlačítka Push-to talk, které bohužel nelze nastavit na nic jiného, se na levé straně nachází také výstup levého reproduktoru a vyklápěcí plastová krytka, za níž nalezneme microSD kartu. Standardně s telefonem dostanete kartu s kapacitou 64 MB.


Černé boční strany skrývají ovládací prvky

Na opačném, tedy pravém boku, se vyjímají tlačítka pro regulaci hlasitosti a také spoušť fotoaparátu v dolní části. Mezi nimi pak nalezneme výstup pravého reproduktoru ve společnosti nenápadného krycího sklíčka infraportu. Zatímco na spodní straně opět nechybí datový konektor Pop-port a úzký konektor pro nabíjení, vrchní stranu okupuje, jak jinak než vypínací tlačítko. Je sice velké, ale více zapuštěné a pro jeho stisk je potřeba vyvinout trochu více síly. Všechny ostatní klávesy kolem telefonu jsou však výborně ovladatelné a dobře přístupné.


Zadní strana je designově poměrně jednoduchá -- kryt je potažen příjemnou měkkou gumou

Zadní strana již není plná lesku a převlékla se do matného gumového kabátku. Na omak je příjemný, zůstávají na něm však stopy po kontaktu s nehty či předměty v kapse. Jednoduchým přejetím postiženého místa prstem však lze uvést povrch opět do původního stavu. Matnou zadní stranu jakoby křižuje lesklý proužek s čočkou fotoaparátu a zrcátkem pro autoportréty. Malá baterie skrývající se pod krytem je překvapivě typu Li-pol s poměrně dobrou kapacitou 970 mAh. Díky ní vydrží Nokia 6233 při běžném používání v síti 3G zhruba 2 dny, pokud je přihlášena do sítě GSM tak o něco více. Vybít telefon během jednoho dne však samozřejmě není problém, obzvlášť při datování, poslechu hudby či hraní her.


Poměrně malá baterie pod malým krytem --- telefon dobře padne do ruky --- paměťová karta má své místo ve slotu na levém boku

Displej – creme brilaux

Displej patří rozhodně k těm prvkům výbavy, které si zaslouží pochvalu. Rozlišení 240 x 320 bodů v kombinaci s rozměry 31 x 41 mm zaručují velmi jemnou podívanou. Jeho rastr je pouze velmi těžce rozpoznatelný pouhým okem, díky čemuž se je na displej radost dívat. Je samozřejmě aktivní, typu TFT, což kromě živých barev a dobrého kontrastu zaručuje také dobrou čitelnost na slunci. Jas ani kontrast regulovat nelze, není to však díky dobrému nastavení obou hodnot nutné.


Displeje je opravdu výborný -- jasný, sytý, jemný a dobře čitelný na slunci

Klávesnice – chutná tabulka čokolády

Jednotlivá tlačítka klávesnice působí díky svému tvaru jako jednotlivé čtverečky v tabulce čokolády. Jsou dostatečně velká a velmi dobře ovladatelná. Všechny alfanumerické klávesy mají jistý, i když poněkud měkčí a méně výrazný stisk. Na nižší zdvih a slabší odezvu se však dá velice rychle zvyknout a psát rychle a pohodlně. Dobře ovladatelné jsou také plastové klávesy na bocích telefonu, které jsou nadprůměrně velké a i po hmatu dobře rozlišitelné. Klávesnice je podsvícena modrým, ale vcelku slabým světlem. I přesto je však podsvětlení dostatečné.


Klávesnice připomíná tabulku čokolády a píše se na ní opravdu pohodlně

Menu a ovládání – barevný rychlík

Nokia 6233 používá pro vás již dobře známé prostředí Series 40 3.generace, které díky vysokému rozlišení vypadá na displeji velmi dobře. Oproti prvnímu zástupci této platformy – Nokii 6280 – jsme se dočkali několika vylepšení, která ale nejsou nijak výrazná. Přesto potěší. Na druhou stranu se Nokia stále nezbavila některých snadno odstranitelných neduhů, které kazí jinak velmi dobrý dojem z prostředí jako celku.


Aktivní pohotovostní režim v neaktivním... --- ...a aktivním stavu --- uspořádání modulů a zástupců -- Ikony směrů kurzorového kříže -- pouze tapeta Po zapnutí nás přivítá pohotovostní obrazovka obohacená o tzv. Aktivní pohotovostní režim, zobrazující stejně jako v chytrých telefonech nadcházející události v kalendáři, vlastní poznámky a stav rádia i MP3 přehrávače. Navíc jsou v jeho horní části ikony pro rychlé spuštění několika funkcí. I když vypadá písmo lépe než u Nokií s nižším rozlišením, stále je nepochopitelně zubaté, což nevypadá vůbec dobře. Po vstupu do aktivního pohotovostního režimu (podle volby dolní nebo horní kurzorovou klávesou) se písmo vyhladí a pozadí zašedne pro lepší přehlednost. V tomto režimu lze jednoduše listovat jednotlivými dny kalendáře, přeházet mezi radiovými stanicemi, či MP3 skladbami. V dolní části si lze navíc zapsat poznámku, kterou budete mít neustále na očích. Jednotlivé moduly lze navíc libovolně přeskládat, zvolit si lze také zástupce do pruhu odkazů. Aktivní pohotovostní režim je opravdu užitečný, je vidět, že se Nokia snaží své telefony přiblížit těm chytrým. Mohla by však zapracovat na grafickém provedení, které obzvláště v neaktivním stavu nevypadá nejlépe a kvalit smartphonů nedosahuje.


Hlavní menu ve formě seznamu | matice 3 x 4 | matice 3 x 3 s popisky | záložky | přesun položek v menu

Pokud aktivnímu pohotovostnímu režimu nepřijdete na chuť, lze jej vypnout a zobrazit klasicky pouze tapetu, nebo také ještě ikony jednotlivých směrů kurzorového kříže. Barvu písma lze v pohotovostním režimu měnit, takže lze používat i tmavé tapety. Nastavit lze jak jednotlivé směry kurzorového kříže, tak pravou kontextovou klávesu. Levá klávesa vás zavede do vlastního menu Jdi na, kam si lze poskládat často používané funkce, aplikace a oblíbené internetové adresy pro rychlý přístup.


Nabídka Jdi na | barevná témata | téma "Snake" změní také ikonky hlavního menu | odlišné téma v pohotovostním režimu

Hlavní menu lze zobrazit buď jako seznam položek, matici animovaných ikon 3x3 nebo 3x4. Nechybí ani nesmírně praktický způsob zobrazení pomocí záložek, který jsem pro jeho rychlost používal během testování. Položky v hlavním menu lze navíc libovolně přeskládat, a na prvních pozicích si tak nechat nejvíce používané položky. Grafika menu je povedená, sterilní prostředí dřívějších Nokií je pryč. Dobrému pocitu z grafiky pomáhá i vysoké rozlišení displeje. Vyzdvihnout však musím také rychlost telefonu. Po určitém mezidobí, kdy jsme označovali finské Nokie spíše za průměrně rychlé telefony, navrací se pověstná rychlost z dob modelu 6230. Na nic vás nenechá čekat a odezva je výborná. Dokonce i při práci s obrázky ji nelze označit jako pomalou.. Zajímavé však je, že při použití jiného tématu, než standardního (které je však graficky povedené), se rychlost v menu nepatrně sníží.

Telefonování a telefonní seznam – propracovaný, ale malý

Telefonní seznam se u Nokií již po dlouhá léta neměnil, v 3.generaci uživatelského prostředí přišly nepatrné změny. Kontakty již mají konečně oddělené jméno a příjmení, nenastává tak již problém v synchronizaci a jména v telefonu lze také abecedně zobrazit podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Paměť telefonu je však nepochopitelně omezena na pouhých 500 jmen. To je dosti nepochopitelné, když všechny předchozí Nokie této třídy měli paměť sdílenou, nebo na 1000 jmen. Většině lidí to bude jistě stačit, mnoha manažerům a obchodníkům však určitě ne. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové a emailové adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 13 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet.


4 možnosti zobrazení telefonního seznamu | detail kontaktu a jeho úprava

K dispozici je i hlasové vytáčení, u kterého není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem, tak videoklipem. Ten se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC a WAV vyzvánění. Nokia 6233 má jako novinku stereofonní reproduktory, ze kterých zní melodie i MP3 skladby opravdu velmi dobře. Zvuk je dostatečně hlasitý a díky stereo reproduktorům také dostatečně široký.


Hovor | videohovor | prostředí videohovoru | Při aktivním profilu letadla nelze používat síťové funkce

Nokia 6233 dokáže pracovat také v sítích 3.generace UMTS. Standardně má nastavený duální režim, ve kterém se - pokud není k dispozici síť 3G - přihlásí do standardní GSM sítě. V duálním režimu trvá hledání sítí o poznání déle než ostatním mobilům. S podporou sítí 3.generace přichází spolu s vysokorychlostními datovými přenosy i videohovory. Zde však narazíte, protože Nokia 6233 nedisponuje přední kamerkou. Videohovory tak provozovat lze, ale na displeji uvidíte jen druhou stranu. Té lze odesílat buď černo nebo můžete použít zadní fotoaparát a ukazovat druhému účastníkovi vaše okolí. Opravdu nechápu, proč se Nokia rozhodla přední kamerku neimplementovat, dnes se tyto provizorní řešení již nenosí.

Zprávy – nechceme email v Javě

Editory zpráv jsou nyní blíže chytrým telefonům, veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní lze také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím také kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je také velice užitečné.

Nokia 6233
Nabídka zpráv | Editor SMS s třemi velikostmi písma

Do paměti telefonu se vejde 150 SMS zpráv, maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk, dále pak Blesková zpráva, ta se příjemci rovnou zobrazí na displeji a poslední specialitou je Pohlednice, která odešle obrázek k operátorovi, jenž jej vytiskne a doručí na zadanou poštovní adresu. Nutná je však podpora operátora a nám se zprávu nepodařilo odeslat. Nokia 6233 má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To však umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude speciální tlačítko na levé straně k ničemu. Bohužel jej nelze nastavit na jinou funkci.


Editor MMS | Grafičtí smajlíci

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Javové aplikace. Oproti dřívějším Nokiím však prošel další omlazovací kůrou a je zase o něco více použitelný. Stále však zůstává pouhou Java aplikací se všemi jejími neduhy. Odkaz se alespoň nachází přímo v sekci zpráv. Největší nevýhodou je nemožnost stahování nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy stáhnout. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna oproti dřívějším klientům. Zůstává bohužel obecná pomalost emailového klienta, i když také zde je znát určitý posun. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. Doufejme, že se Nokia v této oblasti brzy vzpamatuje, protože takto by práce s emaily v telefonech nejvyšší třídy vypadat neměla. Opravdu se těším, až bude emailový klient součástí firmwaru telefonu a ne ve formě Java aplikace.


Prostředí emailového klienta ve formě Java aplikace | Nyní lze přidávat i přílohy o velikosti několik MB

Organizační a datové funkce – trio v podobě GPRS, EDGE i UMTS

Pro organizaci času je Nokia 6233 vskutku dobře vybavená. Výbava je shodná například s Nokií 6230i. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Kalendáři prospělo vyšší rozlišení displeje, protože v dolní části se navíc zobrazují události zvoleného dne. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka.

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně také procházet jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a nebo třeba rádio. Nastavit se dá také dobu odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme graficky povedený převodník fyzikálních veličin a světový čas. Paměť na kódy chybí. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut.

xHTML prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu také nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 6233 i přes dobré rozlišení netroufá, objeví se vždy „rozhozené“. Sony Ericsson a jeho K800i si z plnohodnotnými stránkami poradí mnohem lépe. Pro připojení slouží GPRS (třída 10), EDGE (třída 10) a v případě pokrytí také 3G síť UMTS, která dovoluje stahování dat rychlostí až 384 Kb/s. Přes Bluetooth a infraport lze připojit Nokii 6233 k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení dodávaného USB 2.0 kabelu. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda-li chcete použít standardní režim, nebo přenos dat (Mass Storage). V druhém případě se paměťová karta telefonu objeví v počítači jako flash paměť a není nutné instalovat žádné ovladače.

Zábava a multimédia – paměťové karty se budou hodit

Multimédia nejsou Nokii 6233 vůbec cizí, díky podpoře paměťových karet formátu miniSD bude místa dostatek. K telefonu dostanete kartu s kapacitou 64 MB, což zejména pro hudební soubory dostatečné není. Škoda jen, že vnitřní paměť telefonu má jen necelých 10 MB, naštěstí se téměř vše dá přesunout na paměťovou kartu a mít tak dostatek místa pro případné příchozí soubory a zprávy. JAVA 2.0 s 3D technologií je již samozřejmostí. V telefonu je předinstalována pouze jedna JAVA hra a sice nová verze populárního hada. Objevuje se zde v novém slušivém 3D kabátku a se spoustou nových možností, včetně multiplayeru přes Bluetooth. Další aplikace lze samozřejmě doinstalovat, využít lze i paměťovou kartu. Zamrzí nemožnost minimalizace aplikace, kterou například Sony Ericsson, nebo Motorola již delší dobu zvládají. Rychlost Javy je i přes velký displej velmi dobrá, pro informace o naměřených hodnotách využijte náš podrobný katalog mobilů. Telefon umí přehrávat také Flash, o čemž svědčí Sudoku vytvořené v této technologii. Jedná se o plnohodnotnou hru s rychlými reakcemi. Nahrát lze i další Flash animace ve formátu .swf. Se všemi námi zkoušenými si telefon poradil.

Obrázky, videa a další multimédia lze spravovat v přehledné Galerii. Možnost horizontálního prohlížení na celém displeji je již součástí dobrých mravů, nechybí ani editor obrázků. K dispozici je několik možných zobrazení miniatur a řazení položek v galerii. Samozřejmě je možné libovolně přesouvat soubory mezi pamětí telefonu a paměťovou kartou (to platí i pro JAVA aplikace a hry).

Nokia 6233 má ve výbavě i stereo FM rádio s funkcí Visual Radio. Neumí sice RDS, ale nabízí 20 míst pro uložení nalezených stanic. MP3 přehrávač najde díky paměťovým kartám uplatnění, nechybí grafický ekvalizér a funkce Rozšíření sterea, která znatelně zlepšuje dojem ve sluchátkách. Headset se svou kvalitou řadí do průměru, náchylný je však na správné připojení, což však může být pouze chyba Pop-portu našeho telefonu. Pokud připojíte headset do konektoru přímo a nikoliv mírným podebráním, dochází k neustálému odpojování sluchátek a přerušování reprodukce. Hlasitost je dostatečná, stejně tak basová složka a celkové prokreslení zvuku. Sluchátka slouží jako anténa pro FM rádio a lze pomocí nich regulovat hlasitost i přepínat skladby a stanice. Opět musím vyzdvihnou kvalitní stereoreprodukory na těle telefonu.


Předinstalované hry v Javě i Flash

Fotoaparát – něco tomu stále chybí

Fotoaparát s rozlišením 2 Mpx se ovládá v režimu na šířku, prst pravého ukazováčku přesně dosedne na spoušť na pravém boku. Maximální rozlišení činí 1600 x 1200 bodů. Zvolit si lze mezi čtyřmi nižšími rozlišeními a třemi kvalitami snímku. 6-ti násobný plynulý digitální zoom pracuje formou výřezů. K dispozici je noční režim a také rychlá sekvence tří obrázků za sebou. Ty se pak uloží do zvláštní složky. Bohužel ale chybí přisvětlovací LED dioda. Nepotěší také absence možnosti kompenzace expozice. Novinkou je možnost vyvážení bílé, kde máme na výběr ze čtyřech možností. I když se na zadní straně skví nápis 2 MEGAPIXEL, na ostatní telefony se stejným rozlišením kvalitou ztrácí. Fotky jsou sice ostré a barvy v normě, ale na větších jednobarevných plochách se objevují barevné digitální fragmenty a šum. Znatelná je také komprese, která nezmizí ani při nejvyšší kvalitě. Kvůli absenci autofocusu i jakéhokoli přepínače jsou makro fotografie nepoužitelné a velice nekvalitní. Fotografie mají velikost kolem 300 kB. V nejvyšší zvolené kvalitě, která se však znatelně nepromítne do výsledného výstupu, mají kolem 600 kB.


Volby fotoaparátu

Pochvalu si naopak zaslouží videosekvence, jejichž maximální rozlišení je až 640 x 480 bodů. Taková videa jsou již poměrně náročná na paměť a 6 sekund zabírá v nejvyšší kvalitě více než 1MB paměti. Kvalita videí je velmi dobrá, snímková frekvence je i u nejvyššího rozlišení ještě poměrně vysoká (odhadem kolem 18 fps). Procesor telefonu ale zřejmě při nejvyšším rozlišení nedokáže zpracovat všechny body snímku videa najednou a například rychle jedoucí automobily jsou nepatrně šikmé. Pokud se však na scéně nepohybuje nic rychlého, je vše v pořádku.

Video (3,5 MB, 3gp)

Závěr a hodnocení

Nokia 6233 je velmi povedený telefon, kterému ve výbavě nic podstatného nechybí. K tomu navíc přidává elegantní vzhled a poměrně příznivou cenu. Zklamáním byla malá vnitřní paměť, chybějící přední kamerka pro videohovory a také emailový klient v Java aplikaci. Celkově je však Nokia 6233 telefon s velmi dobrou užitnou hodnotou, ale již není tou špičkou, za jakou se daly ve své době považovat modely 6230 a 6230i. V této kategorii je konkurence velmi silná a uvidíme jak se modelu 6233 bude dařit

nokia-6233
Klady
  • Kvalitní konstrukce s ocelovým rámem
  • elegantní a reprezentativní vzhled
  • výborný displej
  • kvalitní klávesnice
  • podpora 3G UMTS i EDGE
  • Bluetooth
  • stereo reproduktory
  • paměťové karty
  • aktivní pohotovostní režim
  • natáčení videa ve VGA rozlišení
Zápory
  • chybí přední kamerka pro videohovory
  • horší kvalita fotografií z vestavěného fotoaparátu
  • chybí blesk
  • pouze 500 jmen v adresáři
  • složitější nastavení datových funkcí
  • pouze 6 MB vnitřní paměti
Diskuze ke článku
Stepan
Zdravim, jiz mesic se snazim zakoupit si telefon Nokia 6233. Nejdrive u T-Mobile, pak u O2 a nakonec v prodejne Nokia na Flore. vsude jsem dostal do ruky telefon, kde je podivny software nebo firmware. Jedna se o podivne chovani polozky "Kontakty". Do kolonky "Prijmeni" zadam prijmeni, do kolonky "Jmeno" zadam jmeno. V "Nastaveni" nastavim, aby seznam zobrazoval nejprve Prijmeni a pak Jmeno. Pokud ovsem telefon vypnu a zapnu, kontakty se prohazuji, ze nejprve se objevuje "Jmeno" a potom "Prijmeni" pricemz abecedni poradi jakoby neexistovalo. Vyhledavani jmen stylem, ze zadam pismeno "N" a zobrazi se tedy vsechny kontakty zacinajici na "N" je prakticky nemozne a nefunckni. Zadam-li "NO" ocekaval bych, ze se zobrazi tedy vsechna prijmeni zacinajici na "NO" a to v abecednim poradi, ale ani toto nefungovalo. Mel jsem v ruce telefon, ktery ma znamy v provozu delsi dobu a kontakty funguji tak nejak "normalne". Zrejme se ted siri telefony s nejakym chybnym software. Diky za vyjadreni.
Noris
Jsem úplně obyčejným uživatelem,nyní více než nazlobeným díky N 6233.Do nedávna jsem nosil brýle na čtení jen občas,od té doby,co vlastním výše zmíněný telefon je musím nosit s sebou neustále.Velká písmena(největší v nabídce) jsou velká asi jako kolegův penis,-jen tak mimochodem jmenuje se Zuzana.Postrádám u 6233 tzv.peněženku ukrytou pod heslem k uložení pinů platebních karet,čísel účtů apod.(předchozí ,údajně zastaralejší model 6230 ji měl),stejně jako omezenou paměť pro kalendář-ta je nedostačující.Nejsou vyměnitelné kryty a to už vůbec nechápu ,co přes to poškrábané sklo po půl roce uvidím,nedej bože kdyby telefon upadl tak nešťastně,aby prasklo sklíčko.V neposlední řadě dělá potíže klávesnice,kdy při psaní zpráv třetí pozice písmen nevydává žádný tón,což dost mate.Napájení tohoto přístroje je na menší konektor než jsme u Nokií ztvyklí,a proto je nutné pokud vlastníte hands free ,nebo jiné Nokie v rodině jako já vozit s sebou další nabíječku ,řešit autonabíječku alespoň redukcí na starších modelech.
Slečna Ferka
Sháním obrázky hada Snake III. Je moooc miloučkej :O) Tak kdyby jste ňákej náhodou našli, tak dejte vědět na mejlik . Prosíííííííííííííííííím !!!
tomáš
mobil má hezké zpracování a dobré fukce jenom nevím zda je fotoaparát dobrý svou kvalitou fotografii a videi nevím jestli jsi mám koupit tento mobil nebo jiný do 7000 kč co myslíte?

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze