Nokia 6230: Revoluční evoluce
recenze

Nokia 6230: Revoluční evoluce

4

Exkluzivní megarecenze na novou, velmi povedenou Nokii 6230. Nokia se překonala a vyrobila funkčně asi nejlepší současný mobil. Jaký je se dozvíte v tomto vtipně pojmenovaném článku Revoluční evoluce. Autor zde velmi podrobně popisuje své první zkušenosti s používáním tohoto telefonu. K dispozici jsou také vlastní živé fotografie.

Úvod

V současné době má Nokia tři platformy mobilů. Nejjednodušší je Series 30, do které patří černobílé mobily 1100, 2100 a 2300. Poté je zde Series 60, což jsou chytré telefony běžící na operačním systému Symbian (do této kategorie patří modely 7650, 3650, 3660, 6600, 6620, N-Gage, N-Gage QD). Poslední a nejpočetnější skupinou je známá Series 40, do které patří většina mobilů představených za poslední rok (trio 6610, 7210, 6100, telefon s plnohodnotnou QWERTY klávesnicí 6800, odolná 5100, hudební 3300, 7250, 7250i, 3200, 6220 uff ?). Všechny modely patřící do této skupiny jsou funkčně téměř stejně vybaveny, mají pouze jiný obal. To Nokii jistě přineslo ekonomické výhody, protože odpadlo vyvíjení nových modelů. Stačilo požádat designéra o navržení nového krytu (často s roztodivnými tvary), softwarově se nepatrně upravily funkce a mobil byl hotov. Všechny mobily této Series 40 však měly tím pádem stejné některé neduhy. Často zmiňovaná byla absence Bluetooth a plnohodnotného infraportu, díky čemuž se manažeři, kteří měli 6310i nedočkali plnohodnotného nástupce. Téměř všechny modely Series 40, měly stejný displej (4096 barev, 128×128 bodů) a bohužel nekvalitní 4-hlasé polyfonní vyzvánění. Často zmiňovaná byla i absence opakovaného budíku a další drobnosti. Na konci minulého roku se však začalo blýskat na lepší časy, Nokia totiž mírně vylepšila a upravila platformu Series 40. Vznikla tak Series 45, do které patří modely 6650, 7600, 7200, 6820 a také 6230, kterou si dnes přiblížíme.

Právě tento telefon by se mohl stát plnohodnotnou náhradou již zastarávající, ale stále oblíbené 6310i.

Konstrukce a design

Nokia 6230 se prodává ve dvou barevných variantách, tmavé Graphit a nebo světlé Pearl White. Osobně se mi v reálu více líbí právě testovaná tmavá varianta, ačkoli na o brázcích je tomu naopak. Po dlouhé době je to telefon s konzervativním designem. Nokia zřejmě pochopila, že roztodivný designový patvar by se pro takový mobil nehodil, a já to jedině vítám.

Tmavá varianta je celá černá, přední část je oživena stříbrnými prvky a lištami. Na zadní straně je čočka fotoaparátu, která je umístěna uprostřed vystouplého lemu, díky němuž však neleží telefon na rovném povrchu úplně stabilně. Konektor Pop-port a zdířka pro nabíječku jsou na spodní straně telefonu. Kryty jsou (jak to u Nokie bývá zvykem) výměnné, ale zdá se, že výrobce použil jiný systém uchycení, díky němuž je mobil relativně pevný. Po pár rozebráních se ale zadní kryt začal pohybovat v horizontálním směru o zhruba půl milimetru. Ani při úporném psaní zpráv však není slyšet vrzání, což se ale na druhou stranu u takto drahého mobilu očekává. Kryty jsou vyrobeny z plastu, člověk však na omak nemá z tohoto modelu tak „bakelitový" dojem.

Paměťová karta je bohužel uložena až pod baterií, pro její výměnu se proto musí mobil vypnout. Při troše šikovnosti se dá karta vyjmout i za chodu, je to však značně nepohodlné.

Klávesnice

Klávesnice je dostatečně rozměrná a její podsvětlení příkladné. Ani zde se Nokia nedopustila žádných designových výstřelků, klávesy jsou dostatečně rozměrné s jistým stiskem. U mobilů Series 45 však přibylo další funkční tlačítko, a to možnost potvrzení uprostřed kurzorového kříže, čímž vzniknul jakýsi joystick. Zpočátku často uhnete místo potvrzení volby do jednoho ze čtyř směrů, během pár minut si ale přivyknete a musím říct, že tento způsob ovládání je mnohem pohodlnější a rychlejší, nemusíte již prstem uhýbat z funkčního tlačítka.

Zamykání probíhá klasicky stiskem menu *, můžete si nastavit i automatické zamykání či bezpečnostní zámek, kdy musíte při každém odemykání zadat kód.

Displej

Říká se, že displej je okno do duše telefonu. Nokia 6230 má ale toto okno velice malé. Displej je aktivní, podporuje zobrazení až 65tisíc barev, jenže je prostě malý a ani jeho rozlišení 128×128 bodů není nijak ohromující. Je to zřejmě jediná větší výtka k tomuto telefonu. Díky své aktivní technologii je ale dobře čitelný na přímém slunci, což byla slabina předchozích modelů Series 40.

Nokia 6230 Nokia 6230 Nokia 6230 Nokia 6230

Jako pozadí si můžete vybrat libovolný statický obrázek, animované gify se v pohotovostním režimu hýbat nebudou. Bohužel, Nokia neodstranila neřest předchozích modelů a to sice že písmo v pohotovostním režimu má černou barvu, a proto při zvolení tmavého obrázku na zobrazované údaje uvidíte velmi špatně. Rovněž si můžete nastavit jedno z osmi připravených barevných schémat, plnohodnotná témata i se změnou grafiky (jako u Sony Ericssonu) však Nokia nenabízí. Premiéru v tomto modelu slaví možnost vybrat si animovaný gif jako spořič. Po určitém čase však všechnu grafiku na displeji nahradí spořič s digitálními hodinami.

Nokia 6230 Nokia 6230 Nokia 6230

V pohotovostním režimu se stisknutím středu kurzorového tlačítka dostanete do hlavního menu, stiskem vpravo do kalendáře, směru vlevo je přiřazeno psaní nové sms, směrem dolů se dostanete do kontaktů a stisknutím tlačítka nahoru se spustí fotoaparát. Pravá výběrová klávesa je konfigurovatelná (např. nová mms, kalkulačka…) a levá vás přenese do nabídky Jdi na, kam si můžete přidat a organizovat spoustu funkcí, ke kterým potřebujete mít rychlý přístup.

Hlavní menu může mít klasickou podobu, kdy se budou zobrazovat klasické velké ikony přes celý displej, můžete si však zvolit i uspořádání do matice, v kterém se dá rychleji pohybovat. Další nabídky (kromě galerie) jsou již textové - tedy nic nového pod sluncem.

Paměť

Dříve než se začnu věnovat popisu funkcí telefonu, je dobré si něco říct o místě pro ně. Údaje o vnitřní paměti telefonu se různí. Nokia uvádí 7MB, kolegové z Mobilmanie 8,9MB. Úplně nový telefon skutečně uvádí velikost paměti kolem 9MB, poté co jsem ale začal paměť zaplňovat, zvětšovala se k mému údivu i její velikost a nyní mám k dispozici celých 10,2 MB. Zajímavé… Pokud by Vám vnitřní paměť byla malá, můžete využít i MMC kartu, do jejíž paměti se dostanete jednoduše z Galerie. Prvních několik tisíc prodaných kusů Nokií 6230 má v základním balení 32MB kartu s jednou skladbou ve formátu AAC a nahrané videoklipy. Bohužel jsem neměl možnost otestovat, jak velké karty telefon podporuje. Někteří nepochodili ani s 128MB kartami, jiní bez problémů spustí i 256MB. SD karta se sice do telefonu vejde, ale telefon s ní neumí pracovat.

Java aplikace a hry však zřejmě nemají k dispozici celou paměť telefonu, místo pro ně je omezené na 2MB, což je také dostatečné.

Telefon je velmi rychlý, má totiž tři procesory. Jedná se o nejrychlejší telefon, se kterým jsem se v poslední době setkal. Můžete poslouchat MP3, přijímat data přes Bluetooth, odesílat mmsku a přitom ještě hrát hru - a telefon nejeví žádné známky zpomalení.

Telefonní seznam, zprávy

Do kontaktů se dostanete jednoduše stisknutím dolní kurzorové klávesy. Telefon je schopen pracovat s kontakty na SIM kartě a zároveň s těmi v paměti telefonu. Jmen si můžete uložit až 1000 (2× více než u předchozích modelů), přičemž ke každému jménu i si navíc můžete uložit pět čísel (mobil, domů, kancelář, fax, normální), pět poznámek (e-mailová, webová a poštovní adresa, textová poznámka či adresa chatu) obrázek a zařadit jej do skupiny volajících. Telefon podporuje i funkci Presence, kdy se vedle jména bude zobrazovat i stav dotyčné osoby (ztišený telefon, jednání…) a Vy budete hned vědět, má-li cenu volat a kdy bude dostupný. Tuto užitečnou funkci však naši operátoři nepodporují. Jména lze vyhledávat i podle více písmen, což je velmi pohodlné. Nebojím se říci, že Nokie mají telefonní seznam zpracovaný nejlépe.

Vedle klasických sms zpráv, nabízí telefon také multimediální zprávy, které mohou být konečně i vícestránkové s možností zvolit si časování a možností poslat video. Maximální možná velikost přijatých a posílaných zpráv je 100kb. V telefonu je přítomen i e-mailový prohlížeč s podporou POP3 i SMTP, který ale nepracuje s přílohami. Funkcí, kterou jsem nemohl vyzkoušet, je Chat (ICQ), který v tuto chvíli čeští operátoři nepodporují.

Rádio, mp3

Telefon nabízí velkou porci multimediálního vyžití. Klasikou je již stereo FM rádio s pamětí pro 20 stanic a možností jejich pojmenování. RDS bohužel nepodporuje. Nokia 6230 je teprve třetím telefonem s přehrávačem skladeb MP3 (nepočítáme-li smartphony), s podporou playlistů a ID3 tagů. Místo skladeb ve formátu MP3 můžete použít soubory AAC, které jsou úspornější. Zatímco kvalitní MP3 by měla mít minimálně 128kb/s, souboru AAC stačí 96kb/s. Zvuk můžete upravit pomocí ekvalizéru, kde jsou již nastavení pro některé hudební styly, můžete si vytvořit i vlastní mód ekvalizéru (zde doporučuji nastavit basy na maximum). Rádio a MP3 můžete poslouchat buď přes hlasitý reproduktor nebo přes dodávané handsfree. Do konektoru Pop-port sice svá sluchátka Koss nepřipojíte, ale dodávané špunty také hrají slušně. Pokud nejste vyloženě audiofil, měly by vám stačit. Při poslechu rádia či mp3 můžete normálně telefon používat, hudba se přehrává na pozadí.

Polyfonní melodie, hlasové funkce

Telefon samozřejmě přehrává také polyfonní melodie. Nyní již není nutné MIDI soubory konvertovat do 4-hlasého SP-MIDI. Vyzvánění je dostatečně hlasité a výrazné, dobrá je i možnost nastavit také soubor MP3/AAC jako vyzváněcí tón. Při příchozím hovoru se MP3 načte okamžitě, nepozoroval jsem žádné zpoždění. Po dlouhé době nabízí Nokia ve svém telefonu hlasový záznamník (formát AMR), hlasové ovládání i vytáčení. Diktafonem můžete nahrát až tři minuty záznamu, které zabírají přibližně 280kb paměti. Hlasové vytáčení můžete přiřadit až k 50 osobám. Stažená videa jsou překvapivě kvalitní, minutové video se zvukem zabere přibližně půl megabajtu.

Fotoaparát a kamera

Fotoaparát fotí v rozlišení 640×480, přičemž si můžete zvolit jeden ze tří stupňů kvality. Vedle standardního obrázku, je k dispozici i režim Portrét sloužící pro focení osob do telefonního seznamu, dále je přítomen i noční režim, při kterém je ale výraznější šum. Překreslování na displeji je velice svižné a mile překvapen jsem byl schopnostmi foťáčku ve horšených světelných podmínkách, kdy pořizoval pěkně světlé a vykreslené obrázky. Video můžete nahrávat až do délky 4 minut, ale vzhledem k nízkému rozlišení to není nijak převratně využitelná funkce. Pokud nenatáčíte venku v dobrém světle, nečekejte příliš detailů, hodit se to však může. Nepříjemné je, že se aktivací foťáčku přeruší přehrávání rádia i mp3.

Galerie

Všechny tyto soubory můžete pohodlně spravovat v Galerii, pro obrázky je zde připraven i editor, ve kterém lze nastavit kontrast, vložit do obrázku rámeček nebo klipart, či jej oříznout. V Galerii můžete vytvářet svoje složky a podsložky, třídit soubory podle nejrůznějších kritérií atd.

Pro zvukové soubory a videa je připraven Přehrávač medií, který umožňuje přehrávat streamované video, což jsem ale zatím nevyzkoušel.

Soubory v počítači

Zatímco videa vypadají překvapivě lépe než na displeji telefonu, u obrázků je tomu naopak. Vyvážení bílé u obrázků je sice na fotomobil velice dobré, obrázkům však chybí především ostrost. Příjemně překvapen jsem byl snímky v šeru, kdy byly obrázky pěkně vykreslené a od foťáčku v mobilu bych takový výkon rozhodně nečekal. Nahrávky z diktafonu mají také vcelku dobrou kvalitu.

Organizační a ostatní funkce

Příliš změn nedoznal osvědčený a přehledný kalendář, kam přibyl akorát týdenní pohled a pár dalších malých změn, jako například možnost vícedenní schůzky atd. Úkoly zůstaly také víceméně stejné, novinkou je však opakovaný budík, pro který můžete zvolit jako signalizaci polyfonní melodii, skladbu ve formátu MP3/AAC nebo rádio. Přítomny jsou rovněž poznámky, kam můžete zapsat texty až do délky 3000 znaků a poté je i odeslat např. přes mms, infraport a bluetooth. Do peněženky chráněné kódem si můžete ukládat hesla, kódy nebo informace o své platební kartě, kterými poté můžete rychle vyplňovat formuláře na wapu při online nakupování. Telefon podporuje i dálkovou synchronizaci dat. Z dalších funkcí jmenujme stopky, minutku či kalkulačku i s podporou mocnin a odmocnin. V telefonu jsou nahrány tři aplikace (Converter, World Clock a Translator) a tři hry. Telefon podporuje JAVU MIDP 2.0, takže je možné hrát multiplayeru hry např. přes Bluetooth. Maximální velikost midletu, který do telefonu dostanete, je 128 kb. Hry určené pro předchozí modely Series 40 fungují i zde.

Nokia 6230 konečně podporuje Bluetooth, jehož funkce je příkladná, spojení s ostatními telefony i počítačem probíhá bez problémů. Přes infraport i modrý zub lze posílat a přijímat soubory, nejenom vizitky, jako tomu bylo dříve. Příjemné je, že zatímco probíhá např. přes Bluetooth příjem velkého souboru, můžete mezitím telefon normálně používat. Připojení mobilu k počítači pomocí modrého zubu je naprosto bezchybné, vše probíhá bez problémů. Přenášení souborů probíhá rychlostí kolem 100 kb/s, vše je tedy brzy hotovo. Užitečné je, že když připojíte mobil k počítači jako headset, mobil použije jako zvukový výstup reproduktory počítače a jako vstup mikrofon na počítači (pokud je nainstalován). V první chvíli jsem byl překvapen, protože jsem si přehrával na mobilu soubory mp3 přes hlasité handsfree, ale jakmile jsem se připojil přes Bluetooth k počítači, začal hudba hrát z počítače. Milé… Rovněž připojení k internetu s použitím Data Nonstop je spolehlivé, spojení nepadá a je rychlejší než u mého předchůdce 6610. Velké plus má Nokia 6230 také za rychlost v průběhu internetového připojení. Zatímco dřívější Nokie se téměř ani nedaly ovládat z důvodu výrazného zpomalení, na 6230 vše běží normálně. Dokonce ani při současném stahování z internetu, přenosu mp3 skladeb do telefonu a hraní Java hry jsem u Nokie 6230 nezaznamenal zpomalení.

Wapový prohlížeč je velmi rychlý, dokáže zobrazit i většinu internetových stránek, ale jejich prohlížení není příliš pohodlné kvůli malému displeji. Musíte neustále scrollovat do stran a není to moc přehledné, je to však užitčná funkce. Telefon podporuje GPRS třídy 10 i datové přenosy EDGE, které bohužel operátoři nepodporují. Tento telefon může při použití EDGE stahovat data rychlostí přes 300kb/s.

Tím se dostávám k závěru této recenze a shrnutí. Nokia 6230 je v současnosti nejlepší telefon, vyzdvihnout bych chtěl jeho rychlost a množství funkcí, přičemž řadu z nich ještě ani operátoři nepodporují. Nokia 6230 se konečně dá považovat za plnohodnotného nástupce 6310i, která je pořád nejpoužívanějším manažerským telefonem. Nokia nenasadila ani cenu příliš vysoko, 14 tisíc korun je na takto vybavený mobil solidní cena (Cena 7250 byla při uvádění téměř 18 tisíc). Každý nový mobil má bugy ve firmwaru, u telefonů od Nokie to platí trojnásob. První série 6230 nemá funkční skupiny volajících, musíte v menu obnovit standardní nastavení. Poté jsem se občas setkal v galerii s hláškami „chyba operace" při pokusu vymazat nebo přesunout soubor. Po restartování mobilu to už bylo v pořádku. Nejzávažnější chyba testovaného kousku se však projevila až po týdnu testování. Při vstupu do dříve funkční nabídky Jdi na se telefon restartoval a já jsem musel navštívit autorizovaný servis, kde mi přehráli firmware. Bohužel je k dispozici stále jenom první verze, nezbývá tedy než doufat, že to nějaký ten týden vydrží.

nokia-6230
Klady
  • rychlost
  • dobře čitelný displej
  • mp3
  • paměťová karta
  • bluetooth
  • XHTML prohlížeč
  • foťáček s videem
  • opakovaný budík
Zápory
  • nedoladěnost firmwaru
  • malý displej s nízkým rozlišením a pár dalších malinkých chybiček
Diskuze ke článku
Mirek
Neví náhodou někdo co znamená na display zobrazení sluchátka se šipkou??Zobrazuje se vždy při zobrazení hodin.Nikde to nemohu najít dík Mirek
Martin Pultzner
Dle vašeho popisu to vypadá na signalizaci zmeškaného hovoru, nebo na přesměrování všech hovorů jinam
Petr Jakl
Měl bych takovou lahůdkovou otázku. Chtěl bych vědět, jestli jde nastavit bluetooth spojení mezi notebookem a 6230 tak, aby mobil fungoval jako headset pro počítač. Chtěl bych volat přes Skype a neomezovat se na pohyb v dosahu mikrofonu. Já bych mluvil do telefonu a ten druhý s kým telefonuju by mě slyšel z počítače. Naopak, když by mluvil on, slyšel bych ho z reproduktoru z mobilu. Díky za radu.
Martin Pultzner
Teoreticky by to mělo být možné, Nokia 6230 (stějně jako většina mobilů) však nepodporuje profil headset inicializovaný z jiného zařízení. Dokáže proto využít jenom headset profil inicializovaný z telefonu, například k bluetooth sluchátku. Pokud ale máte bluetooth sluchátko, mělo by být možné zprovoznit spojení sluchátko-počítač, což by vyhovovalo Vašemu zadání.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze