Nokia 6080: Krasavec, dokud ho nezapnete
recenze

Nokia 6080: Krasavec, dokud ho nezapnete

2

Nokia 6080 je telefon, který vypadá jako ten nejdražší high-end. Pokud by vám tedy někdo oznámil jeho cenu, určitě byste se podivili, jak je to možné. Hned vzápětí, když váš známý odemkne klávesnici a vy uvidíte displej, bude vám hned vše jasné. Telefon, co jste právě viděli, je typický low-end, jen v převleku hodnotnějších přístrojů.

V této recenzi vám v podstatě nepředstavíme nějakou převratnou novinku, ale pouze re-design staršího modelu s označením 6070. Tato inovace je však natolik zásadní, že úplně mění celý charakter přístroje. Jak je již zmíněno v úvodu, telefon působí navenek velmi stylově a honosně. To už ale příliš předbíhám. Tato kritika také nebude stoprocentně originální, neboť opisovat tytéž výtky a pochvaly je zbytečné, a tak je většina recenze zkopírována z posudku mého kolegy na Nokii 6070. Nicméně i přesto všechno je Nokia 6080 velmi zajímavý telefon, který vyniká hlavně svou cenou a designem. Pokud tedy hledáte reprezentativní a levný telefon, doporučuji vám přečíst si následující odstavce.


Oficiální fotografie všech tří barevných provedení Nokie 6080

Technické parametry

Rozměry105 x 44 x 19 mm
Hmotnost91 gramů
SítěGSM 900 / 1800 / 1900 MHz
Displej128 x 160 pixelů, TFT, 65 tisíc barev
Paměť4,5 MB
Organizační funkceOrganizér, úkoly, poznámky, kalkulačka
Multimédia24-hlasá polyfonie, MP3 zvonění, stereo FM rádio, JAVA 2.0
FotoaparátVGA (640 x 480 px), 4x zoom, video 128 x 96 px
PřipojeníUSB 2.0, infraport, GPRS (třídy 10), EDGE (třídy 6), Push –to-talk
Udávaná VýdržLi-ion 820 mAh, až 300 hodin pohotovost, až 210 minut hovoru

Vzhled, konstrukce – elegán na druhou, který nemá rád, když se na něj sahá

Myslím, že podnadpis mluví za vše. Nemá ani cenu stále dokola opakovat, jak je telefon designově velmi vyvedený, stačí se jen podívat na fotografie. Tělo přístroje má lesklý černý povrch, který narušují stříbrnou barvou klávesy společně se značkou výrobce a obrubou reproduktoru.


Celkový pohled a dvě fotografie z boku

Ono celkově nese přístroj minimum stříbrné barvy, na rozdíl od Nokie 6070, kde byl černý jen zadní kryt. Novinka ovšem podědila právě zadní část, která na povrchu tvoří malé vroubky a na které je pás s čočkou fotoaparátu, zrcátka a nápisu „Nokia“. Boky telefonu vyplňuje černý pás vyrobený ze slitiny kovu a v něm se ukrývají dvě postranní tlačítka spolu s infraportem a tlačítkem pro vypínání.


Telefon v ruce | detail infraportu | zadní strana | pohled zezhora

Rozměry přístroje zůstaly zachovány, činí tedy stejných 105 x 44 x 19 milimetrů. Na váze nástupce přibral pouhé tři gramy a váží tedy nyní 91 gramů. Důležitým detailem je obrovská, až neskutečná, náchylnost přední zrcadlové plochy mobilu na omaky. Ta se musí ustavičně čistit, jinak bude vypadat velmi „ohmataně“, což na nikoho dojem neudělá.


Telefon na jiném než na bílém podkladu

Pokud je telefon náchylný k „upatlání“, logicky bude náchylný i ke škrábancům. Mně se podařily „vyrobit“ dva škrábance, a to jsem mobil choval jako v bavlnce. Holt za styl se vždycky platí...


Detail horního reproduktoru, ... | ... systémového konektoru a ... | ... zadního pásu s čočkou fotoaparátu a zrcátkem

Co se týče konstrukce, nemám zde sebemenší výhrady. Vše je naprosto pevné a má nulovou vůli, ani při hrubším zmáčknutí telefonu. Opravdu musím konstrukční zpracování velmi pochválit, snad nikdy jsem v ruce nedržel pevnější low-end.


Rozložený mobil | další pohled na přístroj | detail vroubkování zadního krytu

Klávesnice, displej – moderna a pravěk

Přesně takový kontrast je mezi těmito dvěma tématy. Na jedné straně je to stylová (ač někdy trochu nepraktická) klávesnice, na straně druhé je to pasivní displej s pomalým překreslováním, malým rozlišením (128 x 160 px) a nízkým počtem barev (65 tisíc). Displej je navíc velmi hrubý a díky jeho pasivitě je také špatně čitelný na slunci. Opravdu se Nokii moc nepovedl.


Zhasnutá a .. | ... rozsvícená klávesnice | pasivní displej a zrcadlový kryt je ve dne opravdu vražedná kombinace Na klávesnici se přitom píše velice pohodlně, čemuž jsem do poslední chvíle nevěřil. Tvoří ji totiž pětisměrná klávesa, dvě kontextová a dvě tlačítka pro přijmutí či odmítnutí hovoru. Zapomenout nesmím ani na čtyři linky alfanumerické klávesnice, které vypadají spolu se vzhledem telefonu velice dobře. Jak jsem již zmínil, osobně jsem neměl s touto klávesnicí problém, ale horší to bylo u žen dlouhými nehty. Ty na tomto mobilu příliš psát nemohly, ale myslím si, že se na to dá zvyknout. Ideální to tedy zřejmě nebude, ale zase taková tragédie to také není. Stejně se opět jedná o typický příklad toho, jak se za styl platí použitelností.

Následující zbytek recenze (kromě závěru a obsahu balení) byl s mírnými úpravami převzat z recenze Nokie 6070, kterou si můžete přečíst zde. Obrázky displejů pochází rovněž z této recenze.

Hlavní menu, ovládání – souboj želvy s hlemýžděm

Nokia model 6080 osadila druhou verzí svého uživatelského prostředí Series 40 známého ze starších telefonů výrobce. Nové prostředí a aktivní pohotovostní režim nabízející 3.verze se tak nekoná. Pro zapnutí telefonu je proto nutná SIM karta. Po úvodní animaci a nezvykle dlouhém zavádění pohotovostního režimu se nám zobrazí důvěrně známé prostředí s ikonami a hodinami v záhlaví. Tapeta může být i animovaná, flash ani video však tato verze uživatelského prostředí ještě nezvládne. Pokud použijete tmavou tapetu, lze si zvolit barvu písma pohotovostního režimu, čímž zůstanou všechny informace čitelné.


V Nokii 6070 vládne Series 40 2.generace -- pohotovostní režim, hlavní menu ve formě matice a seznamu

Všechny směry navigační klávesy, stejně tak jako levá a pravá funkční klávesa, jsou uživatelsky nastavitelné. Standardně je ale levé klávese přiřazen vstup do uživatelského menu a stiskem pravé se otevře menu telefonního seznamu. Klávesou dolů se zobrazí seznam kontaktů, směr vlevo vyvolá novou SMS zprávu, stiskem pravé klávesy se zapne kalendář a pohybem nahoru se pak aktivuje fotoaparát. Do menu se vstupuje stiskem potvrzovací klávesy. Už při prvním stisku kterékoli klávesy zjistíme, že je Nokia 6080 velmi pomalá. Všechny volby provádí se zpožděním a samotné menu se zapíná téměř dvě vteřiny. Jedná se o jeden z nejpomalejších telefonů současnosti, zvláště pokud si nastavíte jiné než standardní bílé téma, s kterým je telefon přece jen o něco svižnější. Hlavní menu může být buď ve formě seznamu nebo matice 3 x 3 ikony. V menu je 11 položek, tudíž při zobrazení ve formě matice zůstanou dvě položky na další stránce. Ostatní úrovně menu jsou textové s malými ikonkami usnadňujícími orientaci.


Dvojice dalších předinstalovaných barevných schémat

Telefonní seznam a telefonování – 500 jmen postaru

Není nic těžšího, než poněkolikáté psát o tomtéž. V případě Nokií Series 40 mám pocit, jako bych to dělal snad stokrát. Telefonní seznam dovoluje uložit až 500 vícepoložkových záznamů. Ke každému z nich lze uložit až 5 čísel a 5 poznámek, emailů, adres atd. Jak je již dobrým zvykem, nechybí možnost přiřadit obrázek, nebo kontakt zařadit do jedné z vytvořených skupin volajících, kterých může být neomezené množství. Skupinám lze poté přiřadit vyzváněcí melodii, nebo lze podle nich filtrovat u jednotlivých profilů hovory. Telefonní seznam dokáže zobrazit paměť telefonu a SIM karty nejednou a také umí vyhledávat postupným psaním písmen. Vzhledem k tomu, že se jedná o starší, 2.generaci Series 40, nelze si zadávat a synchronizovat oddělené jméno a příjmení. Na příchozí hovory upozorní hlasité vyzváněcí melodie, které mohou být 24-hlasé nebo ve formátu MP3. Hlasité handsfree rovněž nechybí. Potěší možnost hlasového vytáčení a ovládání.


Telefonní seznam a hovor

Zprávy – jak je dobrým mobilním zvykem

Mezi zprávami se také žádná revoluce nekoná. Kromě klasických SMS a MMS se v menu nachází i možnost vytvořit Bleskovou zprávu, která se příjemci rovnou zobrazí na displeji a vybraným slovům můžete nastavit i efekt blikání. Tento typ zprávy však podporují pouze novější Nokie, takže je potřeba si předem zjistit, jaký telefon to vlastně příjemce má. Při psaní SMS a MMS pomáhá český slovník T9, který píše s diakritikou, ale neořezává zprávy. V editoru zprávy se také setkáte s grafickými smajlíky, které se automaticky nahrazují místo těch textových. MMS mohou být i vícestránkové, maximální velikost odesílané zprávy je však stanovena na 100 kB. Pro zprávy si můžete nastavit libovolné vlastní upozornění.


Nabídka zpráv -- Editor SMS -- editor MMS -- emailový klient

Emailový klient je opět ve formě JAVA aplikace, s čímž souvisí nemožnost stahování zpráv na pozadí a pomalejší práce s klientem. Pracuje s účty typu POP3 a IMAP 4, pro odesílání používá standardní protokol SMTP. Klient dokáže pracovat i s přílohami do velikosti 100 kB, tudíž lze najednou odeslat i tři fotografie z vestavěného fotoaparátu. Kromě obrázků a videosekvencí si však klient s jinými soubory neporadí.

Organizační funkce – naplánuje do puntíku

I přes nízkou cenu nabídne kompletní organizační výbavu tak, jak ji známe z vyšších modelů. Chybí snad jen praktická peněženka s pamětí na kódy, kterou se Nokia z nějakého důvodu rozhodla do nových telefonů nedávat. Nechybí kalendář s měsíčním i týdenním náhledem a možností zapsat 5 různých typů poznámek, včetně narozenin. Podoba kalendáře se nezměnila od dob 6610 a popravdě není příliš co vylepšovat. Úkolovník také přežil beze změny, nabízí zapsání úkolů s různou prioritou, nastavitelnou dobu splnění a možnost upozornění. Vše lze synchronizovat s počítačem, a to buď místně přes kabel či infraport, nebo se vzdáleným serverem.


Kalendář s měsíčním, týdenním a denním náhledem -- možné události -- převodník jednotek -- světový čas

Budík byl též dotažen k dokonalosti. Je opakovaný, vzbudí vás i MP3 melodií nebo rádiem a pokud se vám ještě nebude chtít vstávat, lze buzení odložit o uživatelem nastavitelný čas. V menu Organizér dále nalezneme jednoduchou kalkulačku i s převodníkem měn, stopky a odpočítávací měřič. V sekci Média nechybí ani diktafon, který dokáže najednou nahrát maximálně 5 minut. Nokia 6080 má předinstalovány také dvě dobře známé aplikace (Převodník II a Světový čas) v novém grafickém kabátku. Jedna aplikace však oproti modelu 6070 přibyla, a tou je vědecká kalkulačka, která zahrnuje odmocniny, sinus, cosinus a další pokročilé funkce.

Datové funkce – rychlejší, levnější

Jak je u finského výrobce dobrým zvykem, nechybí ani u modelu 6080 EDGE. Vzhledem k nižší ceně se však setkáváme pouze s třídou 6. Kromě GPRS třídy 10 se lze v síti O2 připojit také pomocí obstarožního vytáčeného HSCSD. Díky konektoru Pop-port a přítomnosti infraportu lze telefon použít i jako modem. Vestavěný prohlížeč si poradí i s jednoduchými xHTML stránkami. Složitější internetové stránky mu však dělají problémy a jejich zobrazování je pomalé a pohyb po nich těžkopádný. Infraport může sloužit také k posílání vizitek, záznamů v kalendáři i multimédií. Vzhledem k ceně jen málo přesahující 3 tisíce korun lze Nokii 6080 považovat za datově velmi dobře vybavený telefon. Chybí snad jen Bluetooth, jež si pomalu razí cestu i do telefonů nejlevnější cenové kategorie.


Z datových funkcí má 6070 pouze infraport a GPRS

Zábava a multimédia – hudby si příliš neposlechnete

Co se týče multimediálních funkcí v kategorii levných telefonů se sice Nokia polepšila, vzhledem ke konkurenčnímu Sony Ericssonu však stále zaostává, a to zejména v oblasti paměti. Zatímco Sony Ericsson svému levnému modelu K310i nadělil přes 20 MB paměti, uživatelé Nokie 6080 se budou muset spokojit jen se 3 MB paměti. Po vybalení z krabice však máte kvůli předinstalovaným aplikacím a multimédiím pouze 1,5 MB. Ačkoli tedy 6080 podporuje MP3 soubory, do paměti si nahrajete maximálně jeden a ještě velmi ořezaný. Obrázky, témata, videosekvence a zvuky lze spravovat v Galerii, kde si lze vytvářet vlastní složky a soubory mezi nimi libovolně přesouvat. Kvůli malé paměti si ale v telefonu sbírku fotogafií asi nevytvoříte. K dispozici jsou tři možnosti zobrazení galerie a čtyři možnosti seřazení souborů (podle názvu, data, formátu a velikosti). Stejné možnosti máte také v nabídce aplikací.


Galerie s několika možnými náhledy

Nokia si pro model 6060 připravila dvojici celkem povedených her. Arkádová Canal Control dává hráči za úkol rychle sestavit co nejdelší potrubí pro zisk bodů a postupu do dalšího kola. Tou druhou hrou je kultovní Sudoku, které snad nemusím představovat. Multimediální možnosti uzavírá stereofonní FM rádio, které dokáže hrát na pozadí, a vy tak můžete s telefonem při poslechu hudby dále pracovat. Nutno podotknout, že rádio nepočítá s podporou RDS ani AF (přelaďování na alternativní frekvenci). Uložit lze až 20 stanic, pro jejich poslech však musíte připojit dodávaná sluchátka. S telefonem je standardně dodáván stereo headset, který disponuje poměrně solidní kvalitou reprodukované hudby. Potěší také to, že headset umožňuje nastavení hlasitosti bez nutnosti sahat do kapsy a hlasitost měnit na telefonu.


Hra Canal Control -- diktafon -- FM rádio

Fotoaparát – už zase to VGA

Fotoaparát bohužel nepřináší žádné překvapení. Má pouze VGA rozlišení, tudíž snímá fotografie s maximálními rozměry 640 x 480 bodů. Stejně mizerné jsou i možnosti nastavení fotoaparátu, který kromě nočního a sekvenčního režimu neumí nic jiného. S Nokií 6080 lze provádět i snímání potají, protože lze všechny zvuky fotoaparátu vypnout. Výsledné fotografie se hodí pouze pro MMS a jsou dle očekávání nevalné kvality. Mezi fotoaparáty s tímto rozlišením se však přesto jedná o nadprůměrný výsledek. Telefon umí natáčet také videosekvence v rozlišení 128 x 96 bodů a formátu 3gp. Kvůli nízkému rozlišení a kvalitě je taktéž nelze doporučit pro nic jiného než MMS.


Prostředí fotoaparátu

Testovací fotografie


Fotky z interiéru jsou vcelku slušné | v exteriéru je většinou barevné podání velmi nevěrohodné a kvalita fotografie taky špatná | při testu makra fotoaparát též neuspěl

Video 1 (.3gp, 209kB)

Obsah krabice – ve velké krabici málo obsahu

K telefonu Nokia 6080 dostanete poměrně velikou krabici, ale moc věcí v ní zas nenajdete. Standardní výbava zahrnuje návod, záruční list, nabíječku a stereo headset. O datovém kabelu si nechte jenom zdát...


Otevřená a ... | ... zavřená krabice spolu s telefonem

Zhodnocení – styl pro každého

Nokia 6080 opravdu představuje výhodnou alternativu k drahým high-endům pro ty, kteří chtějí jednoduchý telefon a kladou důraz na vzhled. Za cenu kolem 4 tisíc korun tedy koupíte opravdu stylový mobil, se kterým neuděláte nikde ostudu. Musíte mu ovšem odpustit zastaralost všech funkcí displejem počínaje a fotoaparátem konče. Abych byl ale upřímný, tak mě tento telefon neutvrdil v tom, že bych si ho chtěl koupit, protože pro mě osobně by bylo jistě výhodnější koupit si třeba Sony Ericsson K510i, který mě zaujal daleko více. To je však věc názoru a sympatie k tomuto mobilu.

nokia-6080
Klady
  • velmi stylový design
  • výborné konstrukční zpracování
  • velmi slušné organizační funkce
  • FM rádio
  • nízká cena
Zápory
  • pomalé odezvy telefonu
  • náchylnost na otisky prstů a škrábance
  • málo kvalitní displej a fotoaparát
  • absence paměťových karet
  • špatná kvalita fotoaparátu
Diskuze ke článku
Mery
a tato cena 2 533kč je i s DPH? prosim odpovezte mela bych zajem
Jarda
Tak mi odešel stávající telefon, skvělá a nedostižná Nokia 301 (series S40 6. generace), tudíž jsem sáhnul do šuplíku po tomto elegánovi.
Byl koupen v roce 2007 a v roce 2014 odložen. A dnes 16.12.2018 opět vytažen.
A víte co? On funguje. A funguje skvěle :-). Pravda odezva je skutečně pomalejší, ale jinak má všechno co je potřeba. A víte co je hrozně smutný? Že takzvaně nová 3310 má horší softwarové vybavení. Teda kromě přehrávání MP3, to 6080 neumí.
Když se podívám jak dnes vypadají a čím jsou vybavené dnešní tlačítkové telefony tak je mi do pláče.
Jo a chytrej telefon nechci. Proč? Na telefonování a posílání zpráv je moc velkej, moc málo vydrží jak fyzicky, tak bateriove a na prohlížení internetu je moc malinkej. To chce aspon 10 palcový display, tudíž tablet. Na mesengera mi stačí pc...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze