Nokia 5200: hudební dejavu
recenze

Nokia 5200: hudební dejavu

7

Levnější z dvojice vysouvacích hudebních telefonů s nezvyklým červeno-bílým vzhledem. Nižší cena se odrazila na horším displeji a fotoaparátu, v balení nenaleznete ani paměťovou kartu a redukci na 3,5 mm Jack. Jinak se ale jedná o dobře vybavený telefon s Bluetooth, EDGE, novým hudebním přehrávačem, FM rádiem a intuitivním uživatelským prostředím. Vyplatí se šetřit nebo připlatit za dražší model 5300? To se dozvíte v naší recenzi.

Těsně před Vánoci vypustila Nokia na náš trh dvojici telefonů s odvážným sportovním designem a vysouvací konstrukcí. Z vnějšku vypadají oba takřka shodně, změny se však odehrávají pod povrchem. Nokia 5200 je ta horší ze zmíněné dvojice. Na první pohled od sebe telefony nerozeznáte, na ten druhý však lze objevit pár rozdílů. Oproti vyspělejšímu bratříčkovi zamrzí především horší displej, fotoaparát a absence paměťové karty v základním balení. Pokud chcete využít 5200 jako hudební přehrávač, je investice do karty nutná. V recenzi budou použity pasáže z recenze dražšího modelu 5300, protože jsou oba telefony konstrukčně zcela shodné a výbavou velmi podobné


Nokia 5200

Co se nám líbí:sportovní vzhled, pohodlná klávesnice, kvalitní hudební přehrávač se speciálním tlačítkem, FM rádio, Bluetooth s podporou A2DP, intuitivní uživatelské prostředí Nokia Series 40

Co se nepovedlo: Vůle vysouvací konstrukce, příliš plastový vzhled, horší displej, pouze VGA fotoaparát, tužší boční klávesy, pouze 8 MB vnitřní paměti, méně kvalitní sluchátka, v základním balení chybí paměťová karta i redukce na sluchátka

Technické parametry

Rozměry 92 × 48 × 21 mm
Hmotnost104 gramů
SítěTri-band GSM 900 / 1800 / 1900
Displej pasivní CSTN, 128 x 160 bodů , 262 tisíc barev
Paměť8 MB + microSD karty (karta není součástí balení)
Operační systém-
Organizační funkceadresář pro 1000 vícepoložkových záznamů, SMS, MMS, emailový klient s přílohami, kalendář, úkolovník, poznámky, kalkulačka s pokročilými funkcemi, časovač, stopky, opakovaný budík, synchronizace s PC, synchronizace se serverem
Multimédia64 hlasá polyfonie, reálné tóny, hudební přehrávač (MP3, AAC, eAAC, eAAC+, WMA), FM rádio s funkcí Visual, přehrávač videosekvencí ve formátech 3GP a MP4, editor obrázků, JAVA 2.0 s podporou 3D, Flash
Fotoaparát VGA (640 x 480 px), noční režim, grafické efekty, vyvážení bílé
video 176 x 144 bodů,
Datové funkce USB 2.0 (podpora Mass Storage), infraport, Bluetooth 2.0 (stereo zvuk), GPRS (třída 10), EDGE (třída 10)
Baterie a výdržLi-ion 820 mAh
pohotovost max.: 263 hodin
max. doba hovoru: 192 minut
Cena a dostupnost4 700 Kč
od prosince 2006

Hlavní rozdíly oproti Nokii 5300:

  • Horší pasivní displej s nižším rozlišením
  • Pouze jedno hudební tlačítko místo tří
  • V balení chybí paměťová karta, USB kabel a redukce na 3,5 mm Jack
  • Bílá klávesnice místo stříbrné
  • Díky menšímu displeji o něco vyšší výdrž


Dražší kolegyně Nokia 5300 - rozdíl je v displeji, barvě klávesnice a bočních klávesách

V krabici naleznete:

  • Český návod
  • CD se softwarem PC Suite
  • Headset (typ HS-47) s 2,5 mm konektorem, mikrofonem a tlačítkem pro přijetí hovoru
  • Barevné molitany (černé a červené) ke sluchátkům
  • Nabíječka

Design a konstrukce – ještě bělejší plasty 21.století?

Nokii 5200 rozhodně nelze po designové stránce hodnotit jako ortodoxní telefon. V průběhu používání jsem se od mého okolí dočkal naprosto protichůdných reakcí. Jedni vyzdvihovali odvážný a svěží vzhled v kombinaci s jednoduchými linkami a oblými hranami, někteří se však kvůli lacině vypadajícím plastům a tvarům vyjadřovali o hudební 5200 jako o dětské hračce. Je jen na vás, jak ji zhodnotíte, ze zkušeností však vím, že nelze mít neutrální názor. Mně osobně se Nokia 5200 začala po dvoutýdenním používání celkem líbit, ačkoli na začátku testování jsem k jejímu designu přistupoval spíše s despektem.


Sportovně střižená Nokia 5200

Již při pohledu na fotografie je jasné, že si Nokii 5200 s jejím bílým plastovým tělem a červenou gumou do společnosti s sebou nevezmete. Manažer o tento přístroj ve výloze ani okem nezavadí.Tento telefon patří do rukou teenagerů či aktivně žijících lidí, jimž nevadí svěží a do jisté míry kontroverzní vzhled. Překvapivě kladných reakcí jsem se dočkal od všech žen, kterým jsem telefon ukázal. Ač bych to rozhodně nepředpokládal, Nokia 5200 nemusí být vůbec špatným dárkem pro něžné pohlaví.

Rozměry v zavřeném stavu jsou průměrné, údaj 92 × 48 × 21 mm ani jednou hodnotou nevybočuje ze zažitých standardů. Naproti tomu hmotnost 104 gramů (o 3 gramy méně, než vybavenější 5300) je na plastový telefon střední třídy nezvykle nadprůměrná hodnota. Nokia i zde použila stále oblíbenější vysouvací konstrukci, která však má v tomto přístroji své mouchy. Nejprve ji musím pochválit za příkladnou práci pružiny, který v ideální čas pomůže vysunutí a zasunutí. Horní díl se pohybuje po tenkých kovových kolejničkách, které zaručují odolnost výsuvného mechanismu proti opotřebení. Stačí palec zapřít o příslušnou lištu pod displejem a zhruba od třetiny vykoná pružina zbytek práce.

Horní díl však není v kolejničkách uložen příliš pevně a lze jej snadno od spodní části oddálit nebo k ní přitlačit. Posledně jmenované se děje při vysouvání, kdy se horní část tře o výstupky klávesnice a vyluzuje ošklivý šoupavý zvuk. Horní kryt není pevný ani v příčném směru, ve vysunutém stavu s ním lze poměrně značně hýbat na všechny strany. Pokud však odhlédneme od výsuvného mechanismu, je konstrukce telefonu i přes plastový vzhled dokonale pevná a nikde nelze narazit na známky vrzání či nekvalitní konstrukce.

Přední strana je jeden ze dvou malých rozdílů mezi modely 5200 a 5300. Zatímco vybavenější kolegyně dostala do vínku také některé stříbrné prvky, levnější 5200 se spokojí pouze s kombinací bílé a červené. Bílému „ipodovskému“ plastu sekunduje červený (případně modrý, podle barevné verze) gumový povrch. Do něj je vyřezán jak logo výrobce na pravé straně, tak popisky bočních kláves, opatřené navíc gumovými výstupky. Pryž je na povrchu dobře přichycena, nehrozí tak její odloupnutí ani na hranách. Pokud Nokie 5300 a 5200 položíme vedle sebe, lze si všimnout širšího černého rámečku kolem menšího displeje v případě posledně jmenovaného. Pod displejem je navíc díky většímu prostrou lépe umístěna lišta pro opření palce při vysouvání.

Boky telefonu jsou posety hlavně pryžovými klávesami, o který bude řeč v další kapitole. Nechybí však ani další prvky, mezi kterými nalezneme okénko infraportu na pravé straně a očko na provlečené poutka v pravém horním rohu. Levá strana hostí 2,5 mm konektor pro připojení headsetu. Nechápu, proč Nokia nepoužila rovnou standardní 3,5 mm konektor. Nokia 5200 navíc nemá na rozdíl od dražší 5300 redukci na standardní 3,5 mm Jack, jste tak odkázání pouze na dodávaný, ne příliš kvalitní, headset.

Zatímco spodek telefonu je nezvykle prázdný, na horní stranu zavítalo několik nečekaných hostů. Patří mezi ně úzká zdířka nabíječka a novinkou je také standardní mini-USB port, dovolující použít pro připojení k počítači například obyčejný kabel od digitálního fotoaparátu. Nepochybně se jedná o krok správným směrem, na druhou stranu však tím pádem není model 5200 kompatibilní s celou řadou příslušenství určenou původně pro proprietární konektor Pop-port. Staré známé vypínací tlačítko nechybí ani zde, je sice trochu tužší, ale dobře přístupné a ovladatelné.

Zbývá nám přesun k zadní straně přístroje, jejíž vágnost zažehnává pouze červená guma. V rozích jsou na ní umístěny malé výstupky, díky kterým se zadní plocha nedotýká při položení na stůl jeho povrchu a nehrozí tak poškrábání. Na zadní straně zaujme jen mřížka reproduktoru a čočka VGA fotoaparátu, doplněná o zrcátko. Celá zadní strana se dá sejmout, nejdříve však musíte překonat trochu krkolomný a ne úplně snadný systém snímání. Nokia mohla použít lepší systém zámku krytu, zvláště když se slot pro paměťové karty skrývá až pod ním. V základním balení ale nenalezneme žádnou paměťovou kartu, kdo to myslí s multimédii vážně, bude nucen do ní investovat. Baterie s kapacitou 820 mAh neexceluje výdrží, při standardním používání vydrží zhruba 2-3 dny, při poslechu hudby a využívání datových funkcí se však odporoučí za méně než 48 hodin.

Klávesnice – bílé pohodlí

O alfanumerické klávesnici se nemá cenu dlouze rozepisovat, Nokii se v poslední době klávesnice daří a výjimkou není ani tato. Číslicová tlačítka jsou dostatečně velká, s ideálním zdvihem i odporem při stisku. Totéž platí o nadprůměrně velkých kontextových klávesách. Stěžovat si nemůžeme ani na kvalitní čtyřsměrnou klávesu s potvrzením uprostřed. Klávesnice je kvalitně podsvícena sytě modrými diodami.

Poměrně zajímavou novinkou, vzešlou z finských dílen, jsou pryžová tlačítka na bocích telefonu. Jsou celkem čtyři (o dvě méně, než v případě modelu 5300) a všechny mají stejnou konstrukci. Zatlačením gumového výstupku dochází ke stisku plastového tlačítka pod ním. Zatímco stisk je jistý u každé ze šestice kláves, tlačítko pro ovládání hudby na levé straně je na tom lépe. Není tak tuhé a stisk je pohodlný. O něco tužší jsou pak klávesy pro regulaci hlasitosti napravo, totéž lze říci i o spoušti fotoaparátu. Celkově si však na všechny pryžové klávesy lze zvyknout, pro příště by ale mohly klást méně odporu.

Displej – do očí bijící rozdíl

Telefony máme v redakci současně, a tak jasně vidíme propastní rozdíl mezi displeji levnější 5200 a dražší 5300. Zatímco druhý telefon nabízí jemný a velký QVGA displej, 5200 se musí spokojit s obyčejným pasivním displejem typu CSTN a rozlišením 128 x 160 bodů. Na jeho obranu musím říct, že se jedná o jeden z nejlepších pasivních displejů, s kvalitním zobrazením barev a rychlým překreslováním. Bohužel však nezapře svůj původ a je hůře čitelný na slunci a při natočení se rychle jeho barvy invertují. Je to nejzásadnější rozdíl mezi dvojicí telefonů a pokud nemáte napjatý rozpočet, rozhodně se vyplatí investovat do dražšího modelu.

Hlavní menu, ovládání – Series 40 3rd edition, klapka 4

Nyní se recenze dostává do fáze, kdy musí nevyhnutně dojít k opakování již pětkrát napsaného. Nokia 5200 je totiž čtvrtým telefonem vybaveným displejem s tímto rozlišením a zároveň prostředím Series 40 3rd edition. Podrobný popis novinek, menu, ovládání a dalších specifik jste si mohli přečíst již v minulých recenzích. Doporučuji proto přečíst například recenzi Nokie 6125, nebo 6111.

Po zapnutí vás opět přivítá pohotovostní režim, který může být vyzdoben také flashovou animací. Zobrazit si můžete buď pouze tapetu, poté tapetu doplněnou o ikony směrů kurzorového kříže a nakonec známý aktivní pohotovostní režim. Je opět plně upravitelný, jednotlivé moduly lze posouvat, mazat, či přidávat jiné. Nechybí ani možnost vybrat si vlastní zástupce do pruhu odkazů. V záhlaví se neustále zobrazuje stav telefonu, ikonky funkcí, síla signálu a stav baterie, který však není příliš názorný, obzvláště při vybité baterii. Piktogram je totiž stále zelený a i těsně před vybitím má baterie kousek výplně. To může být pro některé uživatele matoucí.


Pohotovostní režim bez... | ... s ikonkami směrů | Aktivní pohotovostní režim | možnosti jeho nastavení

Kromě pruhu zástupců v aktivním pohotovostním režimu si zkratky k důležitým funkcím můžete nastavit i do menu „Jdi na“, skrývajícího se standardně pod levou klávesou. Ideálně tak téměř nemusíte spouštět hlavní menu a možnosti personalizace tak díky konfiguraci všech kláves dosáhly vrcholu. Po nastavené době se načte jeden ze spořičů displeje, následovaný vypnutím podsvětlení a zobrazení data a hodin, doplněné o ikonky zmeškaných či nových událostí. Informace mohly být větší, šikovnou vlastností je blikání displeje po několika minutách, upozorňující na příchozí zprávu či zmeškaný hovor. Vysunutí a zasunutí telefonu může být doprovázeno zvukem i animací. Zasunutím klávesnice se nic v menu nepřeruší, pokud se nacházíte v pohotovostním režimu, nabídne telefon zamknutí, které je ale potřeba potvrdit. Mnohem raději bych však uvítal automatické zamčení při zasunutí, nutnost jej potvrzovat je, obzvláště v kombinaci se zapnutou animací, otravná.


Nabídka Jdi na | Hlavní menu jako seznam | a jako matice

Hlavní menu již důvěrně známe, lze jej zobrazit ve dvou možných režimech. Klasický seznam 12 položek pod sebou nebo matice ikonek v rozložení 3 x 3. Ikonky nejsou animované a zaznamenali jsme navíc jednu novinku. Přímo z hlavního menu lze spustit aplikaci Senzor pro seznamování se a komunikaci přes Bluetooth s ostatními telefony Nokia. Zmínit musím také přítomnost položek kopírovat/vyjmout/vložit v kontextových menu, díky kterým lze konečně pracovat s textem a přenášet jej mezi různými funkcemi telefonu. Mobil si můžete přizpůsobit obrazu svému pomocí témat. V přístroji jsou nahrána čtyři, celkem povedená a převážně s hudební tématikou. Telefon je nadprůměrně rychlý, reakce jsou téměř okamžité, zde model 5200 díky menšímu displeji vyhrává nad dražší 5300.


V paměti nahraná grafická témata kompletně změní vzhled menu

Hudební funkce – nový přehrávač, nová filozofie

V Nokiích, zdá se, konečně odzvonilo původnímu typu přehrávače, který nezvládal rozdělovat skladby podle ID3 tagů. Tuto možnost již nový přehrávač má. Ale pěkně popořádku. Nokia se svou hudební řadou XpressMusic vytáhla do boje s Walkmany Sony Ericssonu. Prvním klíčem k úspěchu je kvalitní přehrávač, který zde nalézáme. Po aktualizaci hudební knihovny lze skladby procházet dle interpreta, alba, žánru a skladatelů. Pro přesnější výsledek lze také kombinovat dvě kritéria a hledat tak skladbu podle interpreta a následně hledání zpřesnit výběrem konkrétního alba. Chybí snad jen zjemňování výběru postupným psaním, jako tomu je například v telefonním seznamu. Při zaplněné knihovně se to může hodit. Nejdříve je ale potřeba koupit paměťovou kartu a kabel. Ani jedna z těchto pro poslech hudby nezbytných součástí příslušenství se v prodejním balení nenalézá


Nový hudební přehrávač s tříděním podle ID3 tagů

Přehrávač si také vytváří vlastní seznamy skladeb nejčastěji hraných či posledně přidaných skladeb. Samozřejmostí je možnost uložit si v telefonu vlastní seznamy skladeb nebo je přenést z počítače pomocí aplikace v Nokia PC Suite. Oblíbené skladby si v průběhu přehrávání můžete přidávat do stejnojmenného seznamu. Pohyb po knihovně skladeb je okamžitý, při žádné operaci není nutné čekat, a to chválíme. Po výběru písní se přesuneme již do nového prostředí přehrávače s modrým poloprůhledným pozadím. Nokia však opět nedbala na drobnosti, a tak si nelze nevšimnout chybně zarovnaných údajů o čase nebo některých piktogramů. Maličkosti však vytváří celkový dojem a - i když je prostředí mnohem lepší než to původní - prostor na zlepšení vidíme stále.

Při přehrávání jsou k dispozici všechny důležité informace o skladbě, které se při delších textech naštěstí posouvají. Nechybí odehraný a zbývající čas, ani piktogramy o zapnutém opakovaném či náhodném přehrávání. Pomocí čtyřsměrného tlačítka lze ovládat přetáčení i posun o skladbu vpřed/vzad. Boční tlačítko pro spuštění hudebního přehrávače funguje kdekoli v menu, ovšem nikoli při zamčených klávesách. Dálkové ovládání na headsetu tlačítka pro ovládání hudby neobsahuje, pokud tedy máte telefon v kapse a chcete přeskočit na další skladbu, je nutné jej z kapsy vyjmout, odemknout tlačítka a poté ovládat. Trochu zdlouhavé. Za zmínku stojí také grafický ekvalizér, včetně plně manuálního nastavení a schopnost hrát stereo na bezdrátových Bluetooth sluchátka díky profilu A2DP. Kvalitou zvuku se budeme podrobně zabývat v příslušné kapitole.

FM rádio – klasika nad klasiku

Rádio se oproti starším telefonům nezměnilo, do paměti si lze uložit až 20 stanic, RDS stále chybí. Nokia nabízí službu Visual Radio pro doplňkové informace stanice stahované přes GPRS, v České republice však tuto službu nevyužijete. Příjem rádia je kvalitní, oproti jiným telefonům jsme nepozorovali změnu. Také rádio se dá v pohotovostním režimu ovládat boční klávesou, telefon si pamatuje, jakou hudební aplikaci jste spustili naposled, a tu poté hudební klávesa spustí.


Prostředí FM rádia je již klasické

Kvalita zvuku a sluchátka – řvoucí novorozeně

Než se pustíme do hodnocení sluchátek, musím pochválit výjimečně silný zvukový výstup reproduktoru, který navíc není ani na nejvyšší hlasitost zkreslený a poskytuje vcelku kvalitní poslech. Škoda, že se Nokia neodhodlala integrovat stereo reproduktory.


Přibalená sluchátka - Adaptér na 3,5 mm Jack je součástí balení pouze dražšího modelu 5300

Přibalený headset HS-47 je stejný, jako u jiných modelů značky, kvalitou zvukového výstup tedy příliš nepřesvědčí. Zvuk je plochý, téměř zcela postrádající basy. Kdo to jen trochu myslí s hudbou vážně, sáhne po adaptéru na 3,5 mm Jack, který však není součástí balení. V každém větším elektru by ale neměl být problém klasický adaptér z 2,5 mini Jack na 3,5 Jack koupit.

Zábava a multimédia – 3D JAVA i Flash samozřejmostí

Další multimediální výbava je zcela shodná s ostatními telefony z finských dílen. Nechybí přehledná galerie s několika možnými pohledy, prezentací obrázků na celý displej a také editor fotografií. Novinkou je možnost přetáčet videa, která lze pouštět i na celé obrazovce. Pro sledování filmů se však kvůli nízkému rozlišení displeje 5200 nehodí, v průběhu celého přehrávání jsou navíc zobrazeny rušivé popisky kláves, jež nelze skrýt. Možnost vytvářet složky v Galerii a třídit do nich libovolně soubory je dnes již samozřejmostí. Vnitřní paměť telefonu však má pouze 7 MB, pro multimédia tak bude nutné používat paměťovou kartu formátu microSD, kterou je ale třeba koupit.


Různé možnosti zobrazení Galerie | Úprava obrázku

Nokia 5200 samozřejmě disponuje technologií JAVA včetně podpory 3D zobrazení. Předinstalováno je několik her, včetně 3D verze populárního hada a arkádového stavění potrubí. Oproti dražší 5300 zde chybí zábavná hra „hudební kvíz. Co se aplikací týče, opět zde nalezneme užitečný převodník jednotek a zajímavou aplikaci Sensor, který skrze Bluetooth vyhledává telefony Nokia v okolí a umožňuje výměnu profilů, fotografií nebo chat přes Bluetooth. Nokia 5200 zvládá také animace formátu Flash, tím pádem také hry v této technologii. Omezením však je nízké rozlišení displeje.


Snake 3D | Canal Control | Aplikace Sensor pro seznamování a komunikaci přes Bluetooth

Telefonní seznam a telefonování – opět 1000

Nokia 5200 je klasický triální GSM telefon, který si nerozumí s modernějšími sítěmi 3.generace. V této cenové kategorii bychom to však zatím ještě neočekávali. Telefonní seznam nedoznal žádných změn, kapacita činí pouze 1000 vícepoložkových záznamů (tedy stejně, jako v případě 5300). Kontakty mají oddělené jméno a příjmení, nenastává tak již problém v synchronizaci a jména v telefonu lze také abecedně zobrazit buď podle jména nebo příjmení. Pohledů na telefonní seznam je opravdu mnoho, navíc si lze vždy vybrat mezi různými velikostmi písma. Vyhledávání probíhá postupným psaním a lze zobrazit paměť SIM karty i telefonu současně. Ke každému jménu lze přiřadit až 6 typů čísel, adresu PTT, webové, emailové a poštovní adresy, poznámky, vyzváněcí tón, obrázek či video. Každé jméno může mít až 16 přiřazených informací. Samozřejmostí jsou skupiny volajících, kterých lze vytvořit neomezený počet.


Pohled na telefonní seznam | detail kontaktu | možnosti zobrazení | hovor

K dispozici je i hlasové vytáčení, u něhož není nutné předem nahrávat jména, protože je systém automaticky rozpoznává a musím říct, že celkem úspěšně. Na příchozí hovor lze upozornit jak vyzváněcím tónem a obrázkem, tak videoklipem, nikoli však flashovou animací. Video se pak v případě příchozího hovoru zobrazí v dolní polovině displeje a jeho zvuk se použije jako vyzváněcí tón. Zajímavá funkce, ale ocenil bych možnost nahradit zvuk videa standardním vyzváněcím tónem. Telefon kromě 64-hlasého polyfonního vyzvánění zvládá i MP3, AAC , WAV i WMA vyzvánění.

Zprávy – multimédia plus? Změna k lepšímu

Editor zpráv je shodný s ostatními Finy, veškeré informace včetně příjemce i textu se vyplňují na jediném displeji. Zvolit lze mezi třemi velikostmi písma. V průběhu psaní je možné také změnit typ zprávy, například z textové na multimediální apod. Pochválit musím také kvalitní slovník T9, který sice píše s diakritikou, ale podle nastavení ji může před odesíláním ořezat. U přidávání příjemce je možné vybírat také ze seznamu nejčastěji používaných kontaktů, což je rovněž velice užitečné.


Možnosti typů zpráv | psaní SMS | dvě možné velikosti písma

Paměť pro SMS zprávy je omezena pouze kapacitou vnitřní paměti telefonu, na paměťovou kartu však zprávy ukládat nelze. Maximální velikost odesílaných MMS zpráv je 300 kB. Vložit do nich lze obrázky, video, zvuk, vizitky i záznamy z kalendáře. Novinkou je zpráva typu Multimediální plus, která umožňuje vkládat obrázky s plným rozlišením, motivy, odkazy streamování a dokonce také telefonem nepodporovaný obsah, například dokumenty Word, Excel apod. Zvláštním typem zpráv je Zvuková zpráva, což je jednoduchá MMS obsahující pouze zvuk, dále pak Blesková zpráva, ta se příjemci rovnou zobrazí na displeji . Nokia 5200 má ve výbavě také Push-to-talk, které promění mobil ve vysílačku. To však u nás umožňuje pouze operátor O2, a uživatelům jiných operátorů tak bude tato speciální funkce k ničemu. Bohužel jej nelze nastavit na jinou funkci.


Psaní nové MMS | email | psaní emailu

Zklamáním je emailový klient opět ve formě Javové aplikace. Oproti dřívějším Nokiím však prošel další omlazovací kůrou a je zase o něco více použitelný. Stále však zůstává pouhou Java aplikací se všemi jejími neduhy. Odkaz se sice nachází přímo v sekci zpráv, největší nevýhodou je ovšem kontrola nových zpráv na pozadí. Vždy tak musíte aplikaci manuálně otevřít a zprávy stáhnout. Naštěstí jsou už plně podporovány přílohy, které nyní mohou být jakkoliv velké. To je spolu s novým prostředím největší změna oproti dřívějším klientům. Zůstává bohužel obecná pomalost emailového klienta, i když také zde je znát určitý posun. Podporovány jsou protokoly POP3, IMAP4 a SMTP. Klient naštěstí zobrazuje správně českou diakritiku. I když se v této kategorii jedná o jeden z nejlepších emailových klientů, trpí tím, že je napsán v jazyce Java a nedokáže pracovat na pozadí.

Organizační funkce – hudba a zábava ruku v ruce

Pro organizaci času je Nokia 5200 vybavena stejně dobře, jako manažerské telefony z vlastní stáje. Výbava je shodná například s Nokií 6233. Do kalendáře lze uložit libovolné množství záznamů, k dispozici je měsíční, týdenní i denní grafický přehled. Zadat lze pět typů poznámek: Jednání, Volat, Narozeniny, Poznámka a Upomínka. Zajímavou novinkou je změna pozadí kalendáře podle zvoleného měsíce (zimní, letní, jarní téma apod.).


Kalendář

Nadcházející události se zobrazují v aktivním pohotovostním režimu, v kterém lze pohodlně procházet také jednotlivými dny. Bezproblémová je synchronizace s počítačem, stejně tak i v případě úkolů a poznámek. Budík lze nastavit jednorázově, nebo na zvolené dny. Budit vás kromě standardního tónu může jakýkoli hudební soubor a nebo rádio. Nastavit se dá i doba odložení buzení. Nechybí stopky, odpočítávací měřič ani kalkulačka, která je ve formě Java aplikace a nabízí i pokročilé funkce typu: tangens, procenta, operace s číslem pí a paměť na výpočty. V aplikacích dále nalezneme graficky povedený převodník fyzikálních veličin, světový čas však chybí, stejně tak paměť na kódy. Maximální délka nahrávky diktafonu je 60 minut.


Kalkulačka | stopky | opakovaný budík | Push-to-talk | převodník jednotek

Datové funkce – stará dobrá (?) klasika

Internetový prohlížeč si kromě standardního WAPu poradí i s jednoduchými webovými stránkami, kterým zachovává i správné formátování. Česká diakritika mu též nedělá problémy. V prohlížeči však dochází ke značnému plýtvání místem, samotná oblast zobrazení stránky je mnohem menší, než by mohla být. Na plnohodnotné internetové stránky si Nokia 5200 kvůli nízkému rozlišení netroufá, objeví se vždy značně „rozhozené“ a jejich načítání je také velmi zdlouhavé.

Nokia 6111 Nokia 6111

Pro připojení slouží GPRS (třída 10) a EDGE (třída 10), podpora sítí 3.generace zcela chybí. Přes Bluetooth a infraport lze připojit Nokii 5200 k počítači a použít ji poté jako modem pro přístup k internetu. Milovníci „drátového“ spojení mohou využít připojení USB 2.0 kabelu, který však není součástí prodejního balení. Potěší ale standardní mini-USB konektor, díky čemuž můžete použít pro připojení telefonu k počítači například standardní kabel od digitálního fotoaparátu. Po připojení kabelu se telefon dotáže, zda-li chcete použít standardní režim pro práci s PC suite, Ukládání dat (Mass Storage, ale pouze pro paměťovou kartu), anebo Tisk a média, kdy se Nokia 5200 připojí jako hudební přehrávač a rozumí si například s Windows Media Playerem.

Fotoaparát – VGA dnes ostudou

Vestavěný fotoaparát na zadní straně disponuje maximálním rozlišením VGA, tedy 640 x 480 bodů, a to je dnes opravdu málo. V dané cenové kategorii se stává pomalu standardem 1,3 megapixel a Nokia 5200 nenabízí ani čtvrtinové rozlišení. Fotoaparát lze rychle aktivovat příslušným tlačítkem na pravé straně, které posléze slouží jako spoušť. Fotografuje se v režimu na šířku, a jedná se tak zřejmě o jediný telefon s VGA fotoaparátem s tímto způsobem focení. Prostředí fotoaparátu je však intuitivní, lze využít také digitální zoom, který však pracuje pouze pomocí výřezů. Novinkou je možnost vybrat přímo při focení jeden z barevných efektů a dokonce také vyvážení bílé. Samospoušť, noční režim a rychlé snímání více obrázků za sebou též nechybí.


Prostředí fotoaparátu (fotí se v režimu na šířku)

Fotografie s VGA rozlišením se opravdu dnes již nenosí a - i když patří svou kvalitou k těm lepším mezi VGA snímky, na konkurenci silně ztrácí. Zarazí mozaikovitost a místy neostrost obrázku. Kvůli absenci LED diody je Nokia 5200 v noci nepoužitelná. Se zlou se potážete také v případě, že chcete fotit text, chybí totiž také automatické zaostřování. Do režimu videa se lze rychle přepnout horizontálním směrem pětisměrné klávesy. Video je však pouze v rozlišení 174 x 144, což kvalitou stačí maximálně na poslání v multimediální zprávě.


Ukázkové fotografie

Video (176 x 144, 3gp, 203 kB)

Zhodnocení – já jsem levnější, kdo mě chce?

Zatímco Nokia 5300 pro nás byla příjemným překvapením, model 5200 byl spíš zklamáním. Rozdíl mezi telefony je necelé dva tisíc korun, což je sice poměrně dost, ale pokud nemáte napjatý rozpočet, vyplatí se je za vyšší model připlatit. V prodejním balení Nokie 5200 totiž chybí paměťová karta, redukce na 3,5 mm Jack a také kabel pro připojení k počítači. Pokud toto vše koupíte zvlášť, dostanete se již velmi blízko ceně vyššího modelu 5300. Ten však navíc nabízí mnohem kvalitnější displej a s tím související širší možnosti v prostředí telefonu, lepší fotoaparát a v neposlední řadě také trojici hudebních kláves na boku. Pokud však máte dvě rozdílně staré ratolesti a chtějí mít stejné, leč přece jiné telefony, je dvojice 5200 a 5300 dobrou volbou.

nokia-5200-xpressmusic
Klady
  • Sportovní vzhled
  • pohodlná klávesnice
  • kvalitní hudební přehrávač se speciálním tlačítkem
  • FM rádio
  • Bluetooth s podporou A2DP
  • intuitivní uživatelské prostředí Nokia Series 40
Zápory
  • Vůle vysouvací konstrukce
  • příliš plastový vzhled
  • horší displej
  • pouze VGA fotoaparát
  • tužší boční klávesy
  • pouze 8 MB vnitřní paměti
  • méně kvalitní sluchátka
  • v základním balení chybí paměťová karta i redukce na sluchátka
Diskuze ke článku
nikoli
jmdhdj
gsgd
5200 ma sice horsi displej a fotak ale ma vetsi interni pamet a je mi simpatictejsi proste mi staci. peace
grifin
chtel bych se zeptat jestli lze normalne pres bluetooth pripojit PC a kopirovat tam java aplikace , hry, mp3, obrazky, tak jako to lze u jinych znacek.
Saru
Kterej mobil si mam wybrat ? Nokii 5200 nebo Sony Ericsson W300i ????
Prosim prosim .. pomocte ! když ta mi swoje typy napište na icq - 498665506 .... děkuji předem !!!!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze