Nokia 2600

První dnešní novinkou od Nokie je low-endový barevný telefon 2600. Nokia chce zřejmě navázat na velké prodejní úspěchy 5110 nebo 3310. Nokia 2600 je klasický model Series 40 bez fotoaparátu, MMS, Javy a Wapu. Na druhou stranu by se však měl prodávat za pouhé 3 tisíce korun.

Jak se zdá, tak Nokia poté, co zažila téměř pětiprocentní meziroční propad podílu trhu pochopila, že je čas přijít s modelem spadajícím do nejnižší kategorie, přitom ale dobře vybaveném, levném a bez designérských výstřelků. Výsledkem finského snažení je model 2600 a Nokia doufá, že se z něj stane podobný trhák jako ve své době telefony 5110 nebo 3310.

Designéři Nokie konečně připravili low-end konzervativního vzhledu. Nejenom že má novinka normální tvar, dokonce i klávesnice zůstala ušetřena výplodům designérů. Kryty jsou samozřejmě výměnné s decentními barvami.

Dalším důležitým kritériem při výběru mobilu nejnižší kategorie je nepochybně cena. Dlouho platilo, že telefony od Nokie byly vždy ve všech kategoriích nejdražší a obzvláště to bylo zřetelné právě u low-endových modelů, kdy Nokia této kategorie byla stejně drahá jako mnohé modely nižší střední třídy. V rámci agresivní cenové politiky s cílem získat zpět tržní podíl nasadila Nokia cenu u 2600 překvapivě nízko – 100 EUR, v přepočtu kolem 3200 Kč, což je za takto vybavený mobil slušná cena.

Jaká je tedy výbava Nokie 2600, do které výrobce tolik vkládá své naděje? Je to opět a zase Series 40 s pár změnami, které se týkají hlavně softwaru. Displej již není černobílý, ale barevný s rozlišením 128×128 bodů a schopností zobrazit pasivní technologií 4096 barev. Jedná se o stejný displej, který použila Nokia v celé plejádě svých předchozích modelů (6610, 7210, 6100, 7250…). Velká změna se udála v ovládání telefonu, kde se Nokia v rámci zjednodušení vrátila zpět k jediné funkční klávese Navi-key. Otázkou je, jak pohodlně se bude takové množství funkcí ovládat pouze jednou klávesou. Alespoň čtyřsměrná kurzorová klávesa zůstala. Zbytek klávesnice je již normální a myslím, že se na ní sms budou psát pohodlně. Co se týče telefonování nabízí Nokia 2600 i hlasité handsfree a (světe div se) odpočítávání provolaného času na displeji v průběhu hovoru. Do telefonního seznamu se vejde až 200 záznamů. I v této třídě telefonů je již samozřejmostí polyfonní vyzvánění. V této kategorii je však překvapením plnohodnotný kalendář a jednoduchý tabulkový procesor pro správu financí… V telefonu je připraveno i několik grafických schémat, animací a také skladatel melodií (nepochopitelně pouze jednohlasých). Tím výčet funkcí pomalu končí, podle doposud zveřejněných informací není přítomna Java ani multimediální zprávy. Jistá je dokonce i absence WAPu, což je v dnešní době nepochopitelné. Chybí infraport a zřejmě také systémový konektor Pop-port. Hmotnost činí 94,5 gramu.

Nokia směřuje model 2600 mezi začínající uživatele a zdá se, že se Nokia poučila z některých svých chyb a konečně přinesla líbivý a levný mobil pro masy.

Nokia 2600 by se měla začít prodávat na podzim 2004 za cenu kolem 3000 korun.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze