Google Nexus 5: další příval tajných fotografií (13x aktualizováno)

Podle posledních spekulací Google představí nový Nexus 5 ke konci října. Společně s ním by mělo dojít i k odhalení nové verze operačního systému Android 4.4 KitKat. Celé to dává smysl, protože loňský říjen byl pro Google také měsícem, kdy představoval své novinky. Jestli jsou tyto spekulace pravdivé se dozvíme už tento měsíc.

Aktualizováno 31. 10. 2013

Je poslední říjnový den, půl jedenácté dopoledne. Google nás stále napíná, Nexus 5 nebyl oficiálně představen a tak je stále čas na tajné fotografie. Ty dnešní potěší slušnou kvalitou. Můžeme si tak prohlédnout budoucí Nexus 5 v celé své kráse. Závěrem nutno podotknout, že novinka může být představena každou chvílí. Velmi pravděpodobně dnes nebo zítra.

Aktualizováno 30. 10. 2013 - další fotografie

Kdy bude Nexus 5 představen stále nevíme, a to navzdory tomu, že se má už v pátek začít prodávat. Čekání na to, až se Google osměl,í si můžeme ukrátit další várkou fotografií. Ty jsou poměrně detailní, ale nás na nich zajímá nejvíce asi baterie. Ta je totiž rovněž zabrána do detailu a odkrývá se nám nemilá skutečnost. Kapacita baterie v Nexusu 5 bude pouze 2 300 mAh, což není mnoho. Nicméně až reálné používání ukáže, kolik hodin v provozu Nexus 5 zvládne.

Aktualizováno 29. 10. 2013 - potvrzeny oficiální specifikace

V pátek se Nexus 5 dostane do prodeje, Google jej ale stále oficiálně nepředstavil. I když je známo prakticky vše, potěší dnešní oficiální únik specifikací od kanadského operátora Wind Mobile. Stránka se specifikacemi sice byla obratem stažena, média si jí ale samozřejmě všimla. Operátor potvrdil většinu specifikací včetně například 8Mpx fotoaparátu s optickou stabilizací, avšak kromě kapacity akumulátoru, který by měl mít, podle spekulací, kapacitu jen 2 300 mAh. Stále však doufáme, že skutečnost bude jiná. Veškeré známé specifikace jsme již přidali do našeho katalogu a vy se tak v předstihu můžete podívat na lákadla, kterými se bude snažit Google nalákat zákazníky.

Technické parametry Google Nexus 5

Kompletní specifikace
Konstrukce137,8 × 69,2 × 8,6 mm, 130 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,95" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 488), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 800 MSM8974, CPU: 4×2,3 GHz, GPU: Adreno 330
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 16 GB / 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n/ac, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 6.0
Akumulátor2 300 mAh, bezdrátové nabíjení: ano
Dostupnostlistopad 2013,

Aktualizováno 28. 10. 2013 - bílá varianta

Několik dní nebylo o budoucím Nexusu 5 nic slyšet. Minuli jsme několik termínů, kdy měl být údajně představen. Nejnovější únik má na svědomí známý Twitter účet Evleaks, který uveřejnil tiskovou fotografii bílého Nexusu 5. Spolu s tím se také objevilo datum 1. listopadu, jako start prodeje obou varianta v obchodu Google Play. K představení by tedy mohlo dojít ve dříve spekulovaném termínu 31. října. Google však oficiálně nic nepotvrdil, ani nenaznačil. Je tak možné, že k představení nebude pořádána žádná akce a Google jednoduše svou novinku představí na svém blogu.

Aktualizováno 20. 10. 2013

Po úniku ze samotného Google Play obchodu tu máme další únik ze zahraničí. Tentokráte svoji trochou do mlýna přispěl čínský server ctechcn.com. Na jeho stránkách se objevil render s bílou variantou chystaného Nexusu 5. Není potvrzeno, že se jedná o pravdivý obrázek, prozatím totiž není jisté, zda chystaný smartphone bude v bílé variantě celý, nebo to bude jen otázkou zadního krytu.

Aktualizováno 18. 10. 2013

Dnešní únik je zřejmě ze všech nejdůležitější. Nový model totiž neuhlídal sám Googlu, když mu dnes v noci Nexus 5 unikl do obchodu Google Play. My také máme k dispozici první oficiální fotografii. Zároveň také známe zřejmě přesnou cenu 16GB verze. Ta by měla startovat na 349 dolarech bez daně, což je v přepočtu 6 500 Kč. K představení Nexusu 5 by mělo dojít 28. října. Některé zdroje však hovoří o 21. říjnu.

Nexus 5

Aktualizováno 15. 10. 2013

Po týdnu odmlky pro vás máme další informace týkající se připravované novinky Google Nexus 5, dnes se jedná o nově uniklé a poměrně kvalitní fotografie zařízení pocházející z Ruska. Telefon si tak můžeme prohlédnout téměř ze všech stran. Na té zadní nechybí pro Nexus telefony tolik charakteristické textové logo. Z nově uniklých obrázků je také patrné, že zadní strana bude velmi náchylná na otisky prstů, což není dobrá zpráva. 14. říjen, jakožto den oficiálního představení se však bohužel nepotvrdil.

Zadní strana Google Nexusu 5 bude náchylná na otisky prstů.

Aktualizováno 8. 10. 2013

Včerejší uniklé specifikace vzbudily obavy především kvůli baterii s kapacitou 2 300 mAh. Dnes se objevily informace, že Google plánuje Nexus se dvěma různými bateriemi. Mimo to známe také ceny. Ona známá slabší baterie se bude pojit s 16GB interní pamětí a vyjde na 299 dolarů, tedy zhruba 6 000 Kč bez daně a dalších příplatků. Pokud však sáhnete po 32GB verzi, získáte baterii s kapacitou 3 000 mAh. Za tuto verzi si zaplatíte 399 dolarů, zhruba 8 000 bez daně a dalších příplatků.

Aktualizováno 7. 10. 2013

V dnešní aktualizace se odkrývá další řádka vlastností plánované páté generace Nexusu. Vše díky tomu, že unikl kompletní manuál k telefonu LG-D821, což je kódové označení právě chystaného Nexusu 5. Ten nabídne 4,95palcový IPS displej s rozlišením 1920 × 1080 pixelů, na kterém poběží operační systém Android 4.4 KitKat. O jeho běh se postará čtyřjádrový procesor Snapdragon 800 s taktem 2,2 GHz, k ruce budou 2 GB RAM a grafický akcelerátor Adreno 330. Fotoaparát na zadní straně nabídne 8megapixelové rozlišení a optickou stabilizaci obrazu, na čelní straně čekejte kamerku s 1,3 Mpx.

Nexus 5

Manuál dále prozradil, že baterie bude mít kapacitu jen 2 300 mAh, což není příliš mnoho vzhledem k velikosti displeje. Rozměry telefonu by měly činit 133 × 68,7 × 9,1 milimetrů a hmotnost 139,5 gramů. Mezi konektivitou nebude chybět LTE, Bluetooth 4.0 či NFC. K dispozici budou verze s 16GB či 32GB úložným prostorem. Nakonec se ukazuje, že dřívější informace o nano SIM kartě byly zřejmě špatné. Nově se uvádí slot pro běžnější micro SIM kartu. Poslední podstatnou informací je přítomnost informační LED diody.

Aktualizováno 1. 10. 2013

Po zhruba dvou týdnech se o chystaném Nexusu 5 dozvídáme opět něco nového. První informace hovoří o tom, že by nejnovější referenční telefon Googlu měl pracovat po vzoru Applu pouze s nano SIM kartou. Tuto informaci odhalil ukrajinský operátor Life :), který na svých stránkách uvedl, že nano SIM kartami vybaví iPhone 5s, 5c a Nexus 5. Další únik zahrnuje fotografii, kde jsou detailně zabrána záda telefonu. Odhaluje se nám tak měkčený plast, zřejmě podobný tomu, který jsme viděli u Nexusu 7 druhé generace. Nechybí ani velké logo řady Nexus.

Tisková fotografie a benchmark - aktualizováno 17. 9. 2013 16:00

Jen pár hodin po předchozím úniku se na internet dostala také údajná oficiální fotografie nového Nexusu 5. Ta sice potvrzuje vzhled zadní strany, pozorné oko ale odhalí, že vzhled přední strany se v části nad displejem mírně odlišuje od snímků z baru. Uvidíme, kde tak nakonec bude pravda. Z benchmarku gfxbench.com byl nyní také v nejnovějším záznamu potvrzen čipset Snapdragon 800 a FullHD rozlišení displeje.

Nové fotografie - aktualizováno 17. 9. 2013

LG neuhlídalo svůj připravovaný Nexus 5 a dnes tak na internet unikly kvalitní fotografie a video této novinky, která by měla být představena 14. října. Zařízení na obrázku má stejný design s výraznou čočkou fotoaparátu na zadní straně, jako telefon, který byl vyfotografován při odhalování sochy Androidu 4.4 KitKat, se kterým by novinka měla přijít do prodeje. Jak je z fotografií vidět, zadní strana už není skleněná a pokrytá originálním motivem jako u Nexusu 4, ale materiálem bude zřejmě měkčený plast s úpravou soft touch. Přední strana s výrazným rámečkem designově navazuje na Nexus 4. Dále je zřetelně vidět, že rámečky kolem displeje, který by měl mít úhlopříčku 5,2 palce, nejsou tak tenké, jako u LG G2 a zejména nahoře a dole je poměrně hodně prostoru. Celé zařízení tak bude zřejmě větší než právě LG G2, což je poměrně škoda, protože gédvojka je vzhledem k velikosti displeje opravdu hodně kompaktní. Uvidíme však, jaké parametry nakonec bude nový Nexus mít, stále se jedná totiž pouze o spekulace a neoficiální úniky.

LG Nexus 5 na nových fotografiích

Aktualizováno 14. 9.

Podle všeho se blíží představení nového Nexusu 5 a s ním i nové verze OS Android 4.4 KitKat. Po internetu kolují spousty informací od neznámých zdrojů o akci konající se 14. října, kdy by měl Google tyto novinky představit. Spekulace jsou navíc podloženy jednoduchou logikou. Google totiž představil svůj Nexus 4 minulý říjen, tento měsíc by tedy platit měl. Jak na tom budou odhady s přesností data se tím pádem dozvíme již za pár týdnů.

O zařízení, ani samotné nové verzi Androidu, toho zatím moc nevíme, i když v poslední době unikají informace a fotografie právě o tomto dalším referenčním modelu Googlu. Předběžně a bez záruky tedy zatím platí, že všechny novinky se dozvíme 14. října.

Android 4.4 by měl být dostupný opravdu pro všechny

Aktualizováno 12. 9.

Americký úřad FCC nedokázal zabránit dalšímu úniku a nám se tak do rukou dostávají fotografie připravované páté generace telefonu Nexus. Snímky patří mezi kvalitní (v kategorii úniků) a ukazují nám Nexus 5 v celé jeho kráse. Nemusí se však jednat o finální verzi zařízení a například zadní kryt může vypadat jinak. Nexus 5 bude disponovat tenkými rámečky kolem displeje, ostatně stejně jako zmiňovaný LG G2. Na jeho specifikace, které by měly být shodné právě s Nexusem 5, se můžete podívat zde.

Uniklé fotografie Nexus 5

Jestli tyto úniky byly pravdivé bychom se navíc mohli dozvědět už za pár týdnů. Google totiž plánuje představení Android 4.4 KitKat a je zvykem, že s velkými aktualizacemi přichází i nové přístroje. Zda se bude jednat o Nexus 5 a jestli bude vypadat takto, se tedy dozvíme již velice brzy.

Původní informace z 10. 9.

I když se telefony řady Nexus nemohly nikdy chvástat tituly jako ,,nejprodávanější'' a ,,nejvybavenější'', jsou telefony od Google velice oblíbené, alespoň mezi skalními fanoušky, kterých je více než dost. Proto je každá nová informace o připravovaném pokračování řady Nexusů tolik žádaná.

Telefony Nexus si mezi uživateli vybudovaly díky Google dobré jméno. Jde o cenově dostupné telefony (tedy hlavně v zahraničí, konkrétně v USA), které nabízejí skvělou funkční výbavu a také jedinečný nezaměnitelný design. Nyní se všichni nemohou dočkat oficiálního představení pokračovatele této řady. K tomu by mělo dojít v následujících týdnech.

Android 4.4 KitKat a jeho socha před centrálou Google.

Téměř okamžitě po uvolnění informace, že se nová verze Androidu 4.4 bude jmenovat KitKat, se na internetu objevilo video z odhalení nové podoby sochy před centrálou Google. Na tomto videu byl zachycen jistý zaměstnanec, který držel v ruce telefon řady Nexus, který však neodpovídal žádnému doposud prodávanému telefonu. O této události jsme vás informovali zde. Video bylo krátce po tom, co se tato informace dostala do světa, staženo přímo Googlem a bylo označeno jako soukromé. Kdyby o nic nešlo a nebyl to nový Nexus 5, přece by nebyl důvod video stahovat. Naštěstí se video tak úplně neztratilo a díky pohotovým fanouškům se na něj máme možnost podívat.

Na videu si ve 38 vteřině všimněte muže, který v ruce drží doposud neviděné zařízení Nexus. Jedná se o Nexus 5?

Nyní se na internetu objevila další fotografie, která znázorňuje, jak by mohla novinka vypadat. Podle současných trendů je rámeček vedle displeje minimální, stejně jako v případě novinek LG G2 a Samsung Galaxy Note 3. A co vy, těšíte se na nový přírůstek do rodiny Nexus?

Díváme se na nový Nexus 5? To se snad již brzy dozvíme.

Předpokládaná specifikace

Na závěr se pojďme se v krátkosti podívat na předpokládané parametry této novinky. Na zbytek si budeme muset ještě chvíli počkat.

  • Procesor: Snapdragon 800
  • Takt procesoru: 2,3 Ghz
  • Operační systém: Android 4.4 KitKat
  • Paměť RAM: 2 nebo3 GB
  • Konektivita: LTE, NFC
  • Úhlopříčka displeje: 5,2 palce

Zdroje: phonearena.com, 9to5google.com, gfxbench.com, rbmen.blogspot.jp, gsmarena.com, androidpolice.com, pocket-lint.com, ctechcn.com

Diskuze ke článku
Milan Kutaj
Milan Kutaj
Už by si mohli uvedomiť, že menej je niekedy viac (uhlopriečka) ...
petr
Po spatne zkusenosti, si uz vzivote nekoupim nic, co ma cokoliv spolecneho s LG.
Jiri
Uz se tesim, ale kempovat pred obchod nepujdu :)
vanter
trochu me mrzi ta plastova zada, N4 vypada mnohem lepe. kdyby dali kov, tez by ziskal luxusni vzhled. takto budu cekat radsi na dalsi generaci. a ty reci se sklem jsou mimo, me spadnul N4 nekolikrat a nikdy se nic nestalo. momentalne design drzi xperie a prekvapive huawei s P6

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze