Nejlevnější telefon se čtyřmi fotoaparáty. Testujeme Lenovo K9

10
Nejlevnější telefon se čtyřmi fotoaparáty. Testujeme Lenovo K9
  • Nabízí 5,7palcový HD+ displej
  • Nechybí 32GB interní paměť nebo Android 8.1 Oreo v čisté podobě
  • Duální fotoaparát najdete na čelní i zadní straně
  • Cena startuje pod hranicí 3 tisíc korun

Ze situace v poslední době by se mohlo zdát, že Lenovo na český trh posílá mobilní telefony pod značkou Motorola. Jenže takový pořádek je přepychem, který nám nebyl dopřán. A tak se z čista jasna na českém trhu objevilo Lenovo K9, které má ambice provětrat konkurenci v nejnižší třídě. A jde na to zatraceně dobře, alespoň tak na nás po prvních pár dnech novinka působí.

Lenovo K9 je na první pohled sympatický přístroj, který láká atraktivní modrou. Nejde o nijak přerostlý telefon, který v ruce působí až neuvěřitelně lehkým dojmem. Jinými slovy, výrobcem udávaných 155 gramů se až nechce věřit. Oblé tvary v kombinaci s tenkým tělem jsou garancí příjemného držení v jedné ruce. Dobře umístěna jsou boční tlačítka, přičemž odemykací klávesa má mírně zdrsněný povrch a tiskne se jistě. Odemknout však telefon můžete také prostřednictvím čtečky otisků prstů, což je první méně obvyklá věc na levných telefonech. Čtečka navíc funguje velmi dobře.

Čelní strana připomíná smartphony z období před zhruba dvěma lety. Displej je sice protáhlý, ale nemá žádný výřez ani průstřel, což si pochvalujeme. Rámečky nejsou nijak extrémní. Samotný IPS panel má 5,7 palce a HD+ rozlišení. K dispozici je automatická regulace jasu, ale její funkčnost není příliš ideální. Důležité však je, že displej vykazuje velmi dobrou čitelnost venku i z ostrých úhlů. Nad zobrazovačem bdí poměrně velká informační LED, která zeleným poblikáváním upozorňuje na zmeškané události. Za co si telefon zaslouží jednoznačnou pochvalu, je moderní USB-C, kterému dělá na spodní hraně společnost 3,5mm jacku.

Lenovo K9

Abychom uvedli vše na pravou míru, Lenovo K9 je loňským modelem, jenž byl představen na podzim 2018. Bohužel kvůli tomu je v něm nasazen starší Android 8.1 Oreo. Na druhou stranu je zde systém v takřka čisté podobě a funguje opravdu výborně. Vše je svižné a na nic se nečeká. Mnohé jde i na vrub dostatečné 3GB operační paměti. Z 32GB úložiště vám po prvním zapnutí zbývá zhruba 24 GB volných, a to je v telefonu připraveno ještě několik herních demo verzí, které můžete klidně odinstalovat.

Prodejním tahákem Lenova K9 by mohly být fotoaparáty. V součtu totiž na těle zařízení najdete hned čtyři – dva vzadu a dva vpředu. Velmi neobvyklý krok a u levných telefonů zcela nevídaný. Oba hlavní snímače, tedy ten vzadu i vpředu, mají 13megapixelové rozlišení. Naopak doplňkové sekundární fotoaparáty mají 5 megapixely a vždy slouží pro práci s hloubkou ostrosti.

Ukázkové fotografie

Nové Lenovo K9 si již na českém trhu můžete pořídit za 2 999 Kč, přičemž jej v redakci nadále testujeme. Pakliže vás cokoliv zajímá, neváhejte a zeptejte se nás v diskuzi pod článkem.

Technické parametry Lenovo K9

Kompletní specifikace
Konstrukce153,8 × 72,9 × 8 mm, 155 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5,7" (1 440 × 720 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 160 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediaTek helio P22, CPU: 8×2 GHz, GPU: ano
PaměťRAM: 3 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ne, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.1, NFC: ne
Operační systémAndroid 8.1
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:10 hodin
Dostupnostsrpen 2019, 2 990 Kč
Diskuze ke článku
Elmo
Okopírovaný Honor 9 lite
T
Mam takovou recnickou otazku ..... ma smysl vubec testovat odpad? A tim myslim uplny odpad, co nema ani NFC??? Pak jeste nejaky chudak naleti a takovou kokotinu si koupi .... to jsou proste mobily nekde pro jizni afriku, tak proc je tu vubec testujete? Muzete leda uzivatele varovat, to je tak vse. Ale v neprehledne zmeti znacek je to stejne uplne fuk. Co bych treba ocenil, by bylo nejake srovnani aktualnich modelu. Treba cinani maji naprosto dementni znaceni, kdy clovek vlastne nevi, jestli kupuje novy nebo 5 let stary model .... zvlast kdyz ti kokoti daji uplny stejny nazev (jo, dela to treba i samsung). Proste nejakou srovnavaci tabulku od nejnovejsich po nejstarsi s par sloupcema jako cena, odolnost, zda mu neco zasadniho chybi, ale s cim se da nejak prezit (jako treba Qi), jak je na tom s aktualizacema a podobne .... takova tabulka by se vyvazovala zlatem. K cemu je mi server, kde jsou vsechny kvazimodely otestovane, ale kdyz prijdu do obchodu, tak cumim jak kokot, protoze stejne nemam ani paru, co mam koupit. A v normalnim obchode je clovek uplne v riti .... ale ted mluvim i o internetovem obchode, proste clovek prijde a jede podle ceny a pak musi dohledavat recenze a co to vlastne ma a je to ..... ten je na hovno ..... ten je na hovno .... ten by usel ..... a pozor panacku, tomu chybi nfc! ..... a ten je na hovno ..... a ten by mozna usel ...... aaaa pozor panacku, to je uz 5 let stary model bez aktualizaci ..... a ten jen na hovno ..... ten je na hovno ..... ten by mozna usel ..... aaaa pozor panacku, ten ma sice dobry fotak, ale chybi mu prisvetlovaci dioda ..... a podobne .... chapete asi co mam na mysli .... no, vy, kdoz jste nekdy nekomu vybirali mobil, tak vite moc dobre, o cem mluvim:o)
Lukáš
Já prostě nepochopím, že když to má kompaktní dispej, je to v přerostlém těle. Kdyby to mělo 145mm na výšku, mohlo to mít potenciál.
Jarda
Lenovo k9 sem si koupil po té, co se se mnou rozloučila C2. Telefon mě nalákal právě na čtveřici fotoaparátu, bohužel velké zklamání. V mnoha situacích dokázala C2 udělat kvalitnější foto a to měla jen 8 MPx. K9 jako takový špatný počin není,ale kvalita fotoaparátu ho bohužel sráží maličko dolů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze