Nabití telefonu skrze NFC? Sony si tento způsob patentovalo

1

Bezdrátová technologie pro přenos dat NFC je v telefonech již několik let. Delší dobu v telefonech vídáme také bezdrátové nabíjení. Co takhle obě technologie propojit? S takovou myšlenkou nyní přišlo Sony a nechalo si ji patentovat.

Sony Xperia

Technologii NFC dnes najdete ve většině telefonů od střední výše a prakticky ve všech modelech Xperia od Sony. Japonský výrobce si začátkem března nechal patentovat zajímavé technologické řešení, které by teoreticky mohlo být mezi mobilními telefony revoluční. Vše spočívá v přidání druhé antény do NFC. Zatímco první by se nadále starala o přenos informací mezi dvěma telefony, druhá by přenášela energii z jednoho telefonu do druhého. Navíc technologie nebude omezena jen na telefon, ale bude pracovat s jakýmkoliv zařízením s NFC, jež bude nabíjení podporovat.

TIP! První dojmy ze Sailfish OS v Xperii X

Sony

Dnešní kritici bezdrátového nabíjení často zmiňují, že vlastně o skutečné bezdrátové nabíjení nejde. Telefony dnes vždy musíme položit na nabíjecí podložku, pouze do nich není nutné připojit kabel. V případě řešení od Sony by se vše zdánlivě posunulo dále. Telefon by ve svém okolí mohl vidět další zařízení, která by jej mohla skrze NFC dobít. Spároval by se s nimi a začal energii přijímat. Jeden háček celá věc přeci jen má. Telefon, který by energii poskytoval, by musel být připojen ke klasické nabíječce. V ten moment je otázkou, jak rychle by se dokázaly dvě zařízení jednou nabíječkou dobíjet. Na druhou stranu nemůžeme opomenout výhody. K nabití dvou telefon by stačila pouze jedna nabíječka.

Vše je však v prvotním stádiu a není vůbec jisté, zda se dočkáme realizace této zajímavé možnosti nabíjení telefonů. V současné době by možná uživatelé Xperií mnohem více uvítali, kdyby Sony nasadilo standardizované bezdrátové nabíjení do svých produktů.

Zdroje: pocket-lint.com, appft.uspto.gov

Diskuze ke článku
MS
Pojďme si definovat: vzdálenost na kterou NFC funguje je do 4cm. tedy minimálně telefony/zařízení budou muset být na sobě položeny a pravdou je, že jen jeden bude muset být v zásuvce. Patentové schéma od Sony je pouze obrazné využití technologie. Přesto je to výborný nápad, který snad budou implementovat dříve než za 3 roky. Pro nás s Qi nabíječkami je nových zařízení pomálu a cesta zpět ke kabelu neexistuje..) NFC je velmi zajímavá alternativa.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze