Na letiště s vybitým mobilem nechoďte, můžete mít problém

4

Lidé by měli před cestou na dovolenou pamatovat na kapacitu baterií ve svých mobilech. Na letišti jim to usnadní situaci. Bezpečnostní předpisy se stále zpřísňují a v případě, že cestující přijdou před kontrolu s vybitým mobilem, musejí počítat s komplikacemi v podobě podrobné prohlídky. Pracovníci ostrahy totiž mohou vyzvat cestující k zapnutí elektronických zařízení.

Pracovníci tuzemských letišť věnují zvýšenou pozornost prohlídce elektronických zařízení. Je to dáno charakterem těchto přístrojů a zároveň stále rostoucím výskytem mobilních telefonů, tabletů a notebooků v zavazadlech cestujících. „Před bezpečnostní kontrolou je nutné veškerou větší elektroniku z kabinového zavazadla vyndat do přepravky k samostatné kontrole mimo zavazadlo. Samozřejmě je nutné počítat s tím, že u těchto zařízení mohou probíhat podrobnější ruční prohlídky nebo prohlídky detektory výbušnin,“ upozornila Marika Janoušková z Letiště Václava Havla Praha.

Roaming

Důvodem kontroly funkčnosti mobilních telefonů a dalších elektronických zařízení je ověření nezávadnosti přístroje. „V případě nemožnosti spuštění je třeba připravit se na mnohem podrobnější kontrolu, nicméně samo o sobě toto není automatickým důvodem k vyloučení z přepravy,“ vysvětlila Janoušková. Možnosti dobití mobilních přístrojů v prostorách letiště jsou však omezené.

Některé státy podle odborníků na leteckou dopravu zpřísnily pravidla dokonce natolik, že zařízení, která nelze na stanovišti zapnout ani dobít, nejsou pro přepravu v kabinovém zavazadle přípustná. Týká se to například USA a Velké Británie. Zástupci českých letišť proto doporučují mít zařízení vždy dobité tak, aby bylo schopné zapnutí a ověření funkčnosti.

Slabá baterie

„Co se týká doporučení pro převoz elektroniky, tak stále platí, že elektronika musí být vyjmuta z kabinového zavazadla cestujícího těsně před kontrolou a podrobena kontrole samostatně. Je to nejrychlejší a nejefektivnější. A ještě jedno doporučení: nenechávat drahou elektroniku v zavazadle, které je následně uloženo v nákladovém prostoru letadla, ale to platí pouze z důvodu možné krádeže,“ uvedla Michaela Kubešová.

Zdroje: Tisková zpráva

Diskuze ke článku
Strášce Galaxyje
Tak určitě. Spíš bych řekl, že v bezpečnostním rámu je nějaký skener, který přes bezdrátové technologie jako je wifi, bluetooth a NFC prohledá váš mobil, aby měly tajné služby co nejvíce informací o tom, kdo jste, co děláte a proč skutečně letíte tam, kam letíte. A pokud se tomu pokusíte zabránit vyndáním nebo vybitím baterie, oni si najdou důvod, jak vás přinutit.
šaman
tak ono nema cenu chodit z vybitim mobilem nikam...Dovela me zajima jestli tato opatření jsou i na Ruzynskem letišti v praze..
Arnold
Klasická kontrola jako s foťákem, zapnout, mrknout skrz hledáček, zda se nejedná o fake. Nic nového pod sluncem a už se to dělá x let.
Mato
Už som sa stretol so žiadosťou o zapnutie laptopu pri kontrole na košickom letisku (let do Prahy).

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze