Motorola Moto G (2014): střední třída znovu na scénu

12

Své novinky odhalila v první zářijový týden také původem americká Motorola. Jde o dva nové smartphony, přičemž ten níže postavený plynule navazuje na minulý model Moto G. Nemění ani název a výbava doznala jen minimálních změn. Počítejte však s větším displejem s HD rozlišením nebo přítomností slotu pro paměťové karty.

Motorola Moto G (2014)

Dnešním dnem oficiálně začíná veřejná část veletrhu IFA 2014, nicméně Motorola aktuálně patřící Lenovu své novinky v Berlíně neukázala. Pro tiskovou konferenci si vybrala americké Chicago a ukázala nám například nový model střední třídy Moto G. Že ten název znáte? Ano, výrobce se s odlišením příliš netrápil a máme tu jednoduše druhou generaci loňského Moto G. Pro větší přehlednost jeho název budeme doplňovat letošním rokem.

Vyrostla

Nová Moto G (2014) dospěla. Alespoň po stránce fyzických rozměrů, neboť je mnohem větší. Výška činí 141,4, šířka 70,7 milimetrů a tloušťka 10,99 milimetrů, avšak v nejužším bodě jde pouze o 6 milimetrů. Za většími rozměry se podepsalo hned několik aspektů. V prvé řadě získává Moto G (2014) stereo reproduktory, které jsou umístěny na čelní straně.

Motorola Moto G (2014) – oficiální fotografie

Druhým důvodem je radikální nárůst úhlopříčky displeje. Ze 4,5 palců u první generace na rovných 5 palců u novinky. Bohužel se nezměnilo rozlišení, stále jde o HD, a výsledná jemnost již klesla pod 300 ppi. To rozhodně nepotěší, avšak stále by měl být displej, mimochodem technologie IPS, dostatečně kvalitní. Chráněn je pak sklíčkem Corning Gorilla Glass.

Bude více místa

Jiný vzhled, čelní reproduktory a větší displej. I tak by se daly shrnout podstatné změny mezi oběma generacemi. Pod kapotou se totiž již moc neinovovalo. Počítejte tak opět se čtyřjádrovým procesorem Snapdragon 400 o taktu 1,2 GHz a 1 GB RAM. Operační paměť by se vám mohla zdát menší, avšak Moto G (2014) využívá čistý Android 4.4.4 KitKat, který je krásně plynulý.

Novinka bude nabízena ve dvou variantách lišících se velikostí interní paměti. Vybírat bude možné z 8 GB nebo 16 GB. Naštěstí nebude druhé generaci konečně chybět slot pro paměťové karty, za což výrobce chválíme.

Mírného vylepšení se dočkaly také fotoaparáty. Ten zadní si polepšil z pěti na osm megapixelů, zatímco čelní z jednoho na dva megapixely. V obou případech jistě vítaný posun kupředu.

Bohužel beze změny zůstala baterie, která s kapacitou 2 070 mAh již nebudí tak dobré pocity, neboť displeje celkem výrazně povyrostl a jistě se bude dožadovat i většího přísunu energie.

Cena a dostupnost

Motorola Moto G (2014) bude nabízena v mnoha barevných kombinacích s výměnným zadním krytem. Dostupná bude již dnes na trzích v USA, Indii, Francii, Velké Británii, Německu, Španělsku a Brazílii. Do konce roku by se pak měla rozšířit ještě na více trhů.

Technické parametry Motorola Moto G (2014)

Kompletní specifikace
Konstrukce141,5 × 70,7 × 11 mm, 149 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 224 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 400 8930, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 305
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB / 16 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 5.1
Akumulátor2 070 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnost, ?
Diskuze ke článku
EnderW
No počkám si na cenu na anglickém Amazonu (podle US stránek Motoroly začíná prodej v 11 ráno CT, čili 5 - 6 odpoledne našeho času) a nejspíš dám před nějakým číňanem přednost tomuhle...
ok
Opravte si ty věty o fotoaparátech ;)
Petr
Kolik stojí?
Franta
V Guardian psali o cene 145 liber za novou moto G.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze