Moderní způsob potlačování nepokojů v zemi? Vypnutí internetu, vzkazuje Bangladéš

Moderní způsob potlačování nepokojů v zemi? Vypnutí internetu, vzkazuje Bangladéš
Fotografie: pixabay.com
  • Bangladéš potlačuje nepokoje vypínáním internetu často, na začátku letošního roku během bangladéšských parlamentních voleb vláda například zablokovala přístup ke zpravodajským webovým stránkám
  • Bangladéš v tom ale není sám – jen loni mělo 39 zemí vypnout přístup k internetu občanům více než 160krát

Zejména v asijských zemích je v současnosti stále modernější potlačování protestů pomocí vypnutí internetu. Aktuálně to ukazuje Bangladéš, kde se vláda snaží potlačit rozsáhlé studentské protesty, jež podle zahraničních zdrojů již vyústily v úmrtí desítek lidí a také například dočasné zavření vysokých škol. Jejich důvodem je přitom systém kvót vyžadující, aby cca třetina pracovních míst ve státní správě byla vyhrazena pro příbuzné veteránů, kteří v roce 1971 bojovali za nezávislost Bangladéše v indicko-pákistánské válce, která se odehrávala v roce 1971 a trvala pouhých 13 dní.

Bangladéšské úřady v rámci kontroly situace proto vypnuly v celé zemi přístup k internetu a telefonům s cílem zabránit šíření fám a dezinformací. V příspěvku účtu NetBlocks, což je globální internetový monitor, ze sociální sítě X je vidět, jak Bangladéš postihl téměř naprostý výpadek internetu. Jak uvádí engadget.com s odkazem na organizaci Access Now, jde o stále oblíbenější formu potlačení protestů. V roce 2023 mělo 39 zemí vypnout přístup k internetu více než 160krát, a to z různých důvodů, od zkoušek přes protesty až po volby.


Bangladéš, jehož většinová část území nedosahuje ani nadmořské výšky 10 metrů a obývá jej přes 170 milionů obyvatel, přitom patří mezi země, kde je vypínání internetu vcelku časté – stát tak činí obvykle kvůli potlačení politické opozice či aktivistů. Jeden z posledních případů vypnutí internetu se odehrál například během bangladéšských parlamentních voleb na začátku letošního roku, kdy vláda zablokovala přístup ke zpravodajským webovým stránkám.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze