Mobilní signál v tunelech pražského metra? Jednání se protahují

2
Mobilní signál v tunelech pražského metra? Jednání se protahují
  • Pokrytí mobilním signálem v celém pražském metru je stále spíše v nedohlednu
  • Aktuálně váznou jednání mezi DPP a mobilními operátory
  • Cestující zatím mohou v tunelech telefonovat i datovat pouze mezi stanicemi Dejvická a Nemocnice Motol na trase A

Pražský dopravní podnik (DPP) chce iniciovat nové jednání s mobilními operátory o zavedení signálu do tunelů metra. ČTK to řekl generální ředitel DPP Martin Gillar. Důvodem je to, že se obě strany zatím nedomluvily na definitivní podobě spolupráce. Operátoři totiž nechtějí DPP poskytovat požadovaná data o pohybu cestujících.

„Operátor říká, že by mohlo dojít k porušování zákona o osobních údajích. My ale nechceme sledovat lidi, pro nás je důležitý pohyb SIM karet z přepravního hlediska. Chceme proto iniciovat další schůzku," řekl ČTK Gillar.

Podle Gillara nabídli operátoři to, že poskytnou DPP data souhrnně jednou za rok. Pro podnik je to ale podle něj nedostačující. „Výhodou on-line analyzování přepravních dat je jejich možné využití v oblasti zvyšování bezpečnosti cestujících v metru," řekl. Operátoři měli podle původní dohody udělat pilotní projekt a DPP s nimi uzavřít dlouhodobý kontrakt na pokrytí celé sítě metra mobilním signálem.

Požádali jsme o vyjádření k celé situaci také českou trojici operátorů, která vystupuje hromadně. Dle Martiny Kemrové, tiskové mluvčí T-Mobilu, má Dopravní podnik nejen požadavek na data týkající se cestujících, ale i řadu dalších nadstandardních technických a bezpečnostních požadavků, o nichž nadále jednají. „V celém projektu je už investováno tolik prostředků a času, že se velmi snažíme si s DP vše vyjasnit a najít oboustranně přijatelný kompromis, za něhož bude možno projekt dokončit. O konkrétním časovém horizontu pokrytí však v tuto chvíli mluvit nemůžeme.“, doplnila Martina Kemrová.

Nyní mohou zákazníci telefonovat pouze ve stanicích a vestibulech a i v tunelech metra A v nejnovější části z Dejvické do Motola. Letos během jara mělo dojít k pilotnímu provozu na trase linky C mezi stanicemi Roztyly a Muzeum. Zprovoznění se ale nyní odkládá. Kdy bude k dispozici pokrytí celé sítě metra včetně tunelů, není jasné. Stejně tak není zřejmé, kdy bude k dispozici v podzemních stanicích rychlejší připojení než aktuální EDGE.

Zdroje: cnews.cz, prazskypatriot.cz

Diskuze ke článku
Aa
A to existují země kde je v metru wifi pro cestující zdarma. Chápu že to není úplně levná a hlavně výdělečná záležitost ale vzhledem k nehorázným cenám by si lidé zasloužili mít možnost užívat telefonu v metru.
Pražačka
Zcela jistě tak stoupne cena mhd, těch několik minut, co člověk stráví v metru za to nestojí. A načítání pohybu cestujících, v době GPRs, TO snad ne! Ptali se vůbec jestli o to někdo stojí. Metro je doprava pro socky!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze