Zopo ZP1000
recenze

Zopo ZP1000

Modrá žiletka
19

Líbí se vám tenký, elegantní a luxusní design, jakým se chlubí nejdražší modely výrobců telefonů, ale nechce se vám utrácet za mobil celý měsíční plat? Pak by vás mohl zaujmout tento model méně známé značky Zopo. Vypadá opravdu dobře a nezaostává ani ve výbavě.

Obsah balení

  • Telefon
  • Nabíječka
  • USB kabel
  • Pecková sluchátka 3,5 mm jack
  • Klíček pro přístup ke slotu se SIM kartami
Jednoduché balení nějaké překvapení neukrývá.

Zopo ZP1000 – rychlý videopohled

Technické parametry Zopo ZP1000

Kompletní specifikace
Konstrukce143,3 × 70 × 7,2 mm, 148 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát14,2 Mpx (4 352 × 3 264), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 16 FPS
ChipsetMediatek 6592, CPU: 8×1,7 GHz, GPU: ARM Mali-450 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostbřezen 2014, 7 400 Kč

Design a zpracování: dražší, než se zdá

Kapitola o designu a zpracování obvykle bývá na prvním místě z čistě formálních důvodů. Tentokrát tomu je tak i proto, že je ze všech kapitol ta nejdůležitější. Jinými slovy můžeme říci, že telefon si zakládá na svém vzhledu.

Je to patrné už na první pohled. Modrá a zlatá barva nejsou mezi mobilními telefony rozhodně obvyklé, a tak po telefonu sáhnou především ti, kteří se nějakým způsobem snaží odlišovat. Modrá barva přitom nevypadá nikterak extravagantně, naopak je docela decentní a je opravdu zajímavá. Zlatá, soudě alespoň podle fotografií, je už pak něco, co slouží spíše jako šperk nebo módní doplněk. Zlatá a modrá jsou jediné dvě barevné varianty v oficiální české distribuci.

Decentní vzhled nijak neexperimentuje, pozornost je kladena spíše na detaily.

Další závan luxusu na vás dýchne ve chvíli, kdy telefon vezmete do ruky a podíváte se na něj z profilu. Na fotkách nebo videu to možná tak nevynikne, ale při fyzickém pohledu se jako první dere do úst slovo žiletka. 7,2 mm na tloušťku je výborná hodnota. Přináší to s sebou i některé nevýhody, o těch si řekneme později, ale doba je zkrátka taková, že se štíhlost líbí, a to i u telefonů. Hmotnost 148 gramů je naopak nadprůměrná, může za to zejména použitý kov. Pro úplnost ještě uveďme půdorys základny: 143,3 × 70 mm. Pro telefon s danou úhlopříčkou jsou to zcela standardní rozměry.

Pojmenování žiletka však nemá nic společného s tím, že by se telefon nějak špatně držel. Ano, má displej s úhlopříčkou pět palců a ještě dost místa nad ním i pod ním. Je to sice otázka vlastních preferencí, ale kupříkladu mě osobně takováto velikost připadá už poněkud nepohodlná, zvláště pak v situacích, kdy mám k dispozici pouze jednu ruku.

Zopo ZP1000

Na druhou stranu jsou rohy i hrany zaoblené a kovová záda jsou příjemná na omak, i když někdy mohou mírně studit. Tím se pomalu dostáváme k zadní straně. Ta je pevnou součástí telefonu. To je nezbytné pro nízkou tloušťku telefonu a jeho opravdu solidní konstrukci, která se nikde neprohýbá, nikde nevrže a působí jako jednolitý blok, ale každá mince má dvě strany. Nedostanete se tak k baterii a přístup k SIM kartám není úplně nejsnazší – použít k tomu musíte speciální klíček pro přístup.

Displej: Není co vytknout

Jak už bylo řečeno, displej má úhlopříčku pět palců. Jeho dalšími parametry je rozlišení 1280 × 720 bodů a IPS technologie. Už papírově je to solidní kombinace a stejně tak působí i v reálu. Podsvícení je opravdu silné, pozorovací úhly standardně dobré, stejně tak jako barevné podání. Jen rozlišení mohlo být při dané úhlopříčce o něco vyšší, ale zase se jedná o to, co od telefonu osobně potřebujete a je potřeba myslet i na nízkou cenovku.

Ke kvalitě displeje nelze mít připomínky.

Dalším pozitivem je i fakt, že z velikosti displeje neubírají tlačítka menu. Ta jsou senzorová a nacházejí se dole pod displejem. Svítí spíše slabě, ale v praxi to nevadí, spíše naopak. Totéž ale nemohu říci o notifikační diodě, která se nachází v pravém horním rohu. Je sice fajn, že její světlo neosvítí půlku místnosti a nevzbudí vás uprostřed noci, ale tady je slabé až příliš. Při pohledu pod úhlem si jej dokonce můžete splést s odlesky.

Už po vybalení z krabice je telefon opatřen plastovou fólií. Samotné krycí sklíčko by však mělo být samotné Gorilla Glass 3, takže tenká plastová fólie, která se obvykle velmi brzy zaplní mikroškrábanci, asi brzy padne za oběť uživatelskému odstranění.

Zvuk: šedý průměr

Zvukový projev nás nijak výrazně neoslovil. Zadní reproduktor používejte spíše jen na hovory, při poslechu hudby se z ní vytratí většina dynamiky. Přední sluchátko při hovoru by také sneslo lepší zvukový projev, zejména pak přidat na hlasitosti. V menu sice najdete položky pro vylepšení zvukového výstupu, ty ale jako jiná softwarová řešení nemůžou řešit hardwarový problém.

Mřížka reproduktorů vypadá dobře, ale zvukový výstup je spíš podprůměrný.

Baterie a výdrž: daň za štíhlost

Zabudovaná Li-Pol baterie má kapacitu 2 000 mAh. Sami asi tušíte, že to není nijak oslnivá hodnota, čemuž odpovídají i postřehy z praxe. Žádný vyložený průšvih to není, Zopo ZP1000 můžeme stále zařadit do rodiny tzv. „jednodenních smartphonů“. Jeden den byste tedy měli přežít bez větších obtíží, ale spoléhat na to, že se vám něco podobného podaří zopakovat i další den, už je hodně bláhové. Stejně tak si musíte dávat pozor při intenzivním používání, kdy vám Zopo nemusí vydržet ani do večera.

Tak úzké tělo v kombinaci s rozměrným displejem zkrátka nemůže dopadnout jinak. Potvrzují to i výsledky našeho standardního testu streamování videa o rozlišení displeje s 50% jasem a zvukem nastaveným na 50 % hlasitost pouštěným do sluchátek, ve kterém běžel telefon okolo 5,5 hodiny, což je spíše průměrná hodnota. Ani nabíjení nepředvádí nějaké rekordní výkony: nakrmit baterii zpátky na 80 % trvalo téměř dvě hodiny, do plného stavu to trvalo další hodinu.

Hardware a výkon: nevyvážená směs

Telefon používá čipset MTK MT6592 8X o taktu 1,7GHz, který tvoří osmijádrový procesor na architektuře ARM Cortex-A7 a grafický čip Mali-450 MP4 s taktem 700MHz. To jsou bezesporu velmi dobré hodnoty, otázkou spíše zůstává, proč tak vysoké. Samozřejmě, „osmijádro“ se dobře vyjímá na propagačních materiálech a na štítku v obchodě, v praxi ale také vykazuje dobré výsledky.

Zopo ZP1000

Jenomže takové výsledky je nutné zaplatit, čehož následkem je už zmiňovaná nízká výdrž. Výrobce se to pokouší zalepit položkou v menu, která snižuje maximální výkon procesoru a tím by měla prodloužit výkon. Asi jistě chápete, že je to stejně absurdní, jak to zní. Telefonu by zkrátka daleko více slušely slabší a úspornější vnitřnosti. Zvláště pak v případě, když uvážíme, že spousta uživatelů jeho potenciál nikdy plně nevyužije.

Takové dobré výsledky se samozřejmě odrazí i při používání telefonu, na které se tak bez obav můžete pustit i do náročnějších her.

Výsledky benchmarku. Mezi špičku samozřejmě nedosáhne, ale na danou cenovou třídu je to více než dobré.

Naopak v oblasti pamětí je telefon mírně pozadu. Jeden gigabajt paměti RAM (po spuštění je dostupných asi 700 MB) je pro čtyřkový Android sice dostačující hodnota, ale dva gigabajty by umožnily uživateli se více rozlétnout. Ještě horší je ale situace ohledně uživatelské paměti. Telefon hlásá 16 GB, ale jak všichni dobře víme, ne celá tato hodnota je uživatelsky přístupná. Zde jsou po spuštění přístupné necelé 4 GB jako Interní úložiště pro aplikace a jejich data a 10 GB jako Paměť telefonu pro uživatelské soubory. Při běžném provozu to samozřejmě stačí, ale pokud si například chcete do telefonu nahrát větší hudební nebo filmovou sbírku, pak se zde budete muset velmi omezovat. Telefon totiž nemá slot na microSD kartu.

Operační systém a uživatelské prostředí: vše při starém

Vnitřní uživatelské prostředí obstarává starý známý Android 4.2.2 Jelly Bean. MediaTek sice již vypustil ovladače i pro novější Android 4.4, sem se ale ještě nedostal. Výrobce se naštěstí nesnažil systém vylepšit nějakou masivní nadstavbou, a tak všechno funguje rychle, stabilně a známým způsobem. I zde se ovšem najdou přidané drobnosti, které potěší. Mohli byste si je sice vyřešit sami pomocí instalace dalších aplikací, ale i tak to přijde vhod, zejména pro méně technicky zdatné uživatele.

Prostředí telefonu. Klasický Android.

Jedná se především o položku Zvukové profily. Mnozí uživatelé si na ně zejména při dlouhodobém používání severských telefonů docela zvykli a klasické nastavení Androidu jim pak přijde docela omezené. Škoda jen, že profily jsou nastaveny napevno a nelze je dále editovat. Stejně tak je nelze plánovat nebo automaticky přepínat. Náročnější uživatelé se tak stejně neobjedou bez nutnosti instalovat další aplikaci.

Drobnosti jako zvukové profily a detaily o vnitřní paměti.

Fotoaparát a video: kvůli tomu si jej nekupujte

Jak už to tak u telefonů bývá, jejich fotoaparáty vypadají podle papírových parametrů jako naprosté hvězdy. Hýří se tu megapixely (zde konkrétně 14,2 Mpx), chybět samozřejmě nemůže FullHD video a všechna možná nastavení, která mají udělat fotky ještě krásnější. A pak přijde praxe.

Za dobrých podmínek, tedy při slunečném počasí v exteriéru vypadají fotografie docela dobře, ovšem nemusíte mít příliš cvičené oko, abyste si všimli rozostřených okrajů a silné komprese v místech, kde je vícero hran pohromadě (typicky u listí na stromech nebo trávníku). Jakmile začne ubývat světla, dramaticky se začne navyšovat šum na obrázcích a příliš to nezachrání ani LED blesk.

Ukázkové fotografie.

Navíc jsou zde chyby, které ještě prohlubují nechuť pracovat s fotoaparátem. Umístění čočky a přisvětlovací diody do míst, kde se často ocitnou vše prsty, je spíše otázkou zvyku, ale pomalé a trhané překreslování snímané scény i při tak výkonném hardwaru není příliš přesvědčivou vizitkou výrobce.

Totéž v bledě modrém můžeme říci i o videu. Slibovat FullHD je jedna věc, druhá je pak sledovat koláž barevných slideshow, celých 16 snímků za sekundu, což může být zážitek hraničící s nahlížením do změněných stavů vědomí. Proto je lepší sáhnout po něco nižším HD videu, které je už normálně použitelné.

Najdou se zde i nadstandardní funkce, jako je například jakýsi pokus o záznam objektů z více úhlů. Nečekejte však něco jako efekty v Matrixu, ale podivně trhané video, které navíc přehrajete pouze v telefonu.

Jedinou pozitivní zkušeností s fotoaparátem je tak ten přední. Má docela vysoké rozlišení (5 MPx) a dobře položené ohnisko na obličej uživatele. Ideální telefon k pořizování selfies, tedy pokud jste propadli tomuto druhu sociální zábavy.

Výbava: Dvě SIM, jedna malá, druhá menší

Při zkoumání hardwarové výbavy telefonu jsme vynechali slot pro dvě SIM karty. Přístup k němu je trochu krkolomný. Do malé štěrbiny je potřeba strčit dodávaný klíček (v nouzi postačí kancelářská sponka) a vypadne na vás šuplíček se dvěma sloty. Do jednoho se vejde karta o velikosti microSIM, do druhé pak dokonce nanoSIM.

Šuplíček na dvě SIM karty není úplně snadno přístupný.

Práce s nimi se pak v ničem neliší od ostatních androidích telefonů, které mají podobnou výbavu. Větší karta se zvládne přihlašovat jak ke 2G, tak ke 3G sítím. Menší karta pak zvládá jen starší způsob přenosu dat, její schopnosti tak končí u pomalého EDGE. V menu si pak můžete nastavit, kterou kartu chcete používat na hovory, kterou na zprávy anebo jejich použití rovnou svázat s konkrétním telefonním číslem.

Z výbavy ještě jmenujme FM rádio s RDS, které hraje po připojení sluchátek. Zdařilý je i hudební přehrávač, ten zase obsahuje náznaky pokročilejších funkcí jako je vytváření playlistů anebo ekvalizér.

Zopo ZP1000

Datová výbava plně odpovídá pořizovací ceně. Možná byste v dané hladině našli přístroje s podporou LTE nebo NFC, které v tomto telefonu chybějí, ale to je otázka osobních priorit. Naopak Wi-Fi je přítomno i vs specifikaci n, stejně tak Bluetooth ve verzi 4.0. Všechno funguje bez problémů: kovová záda mají nahoře a dole dostatečně široké plastové pruhy, za kterými se ukrývají antény. Nemusíte se tak bát problémů s příjmem signálů, jak se to občas podaří jiným výrobcům, kteří se rozhodnou pro kov.

Kovová záda problémy s příjmem signálů nezpůsobují.

K organizačním funkcím lze jen zopakovat to, že se jedná o Android 4.2. V základu sice naleznete aplikaci Documents To Go, která umožňuje prohlížet a vytvářet kancelářské soubory, ale pro profesionální použití zřejmě sáhnete po jiné aplikaci. Totéž platí i o vestavěných aplikacích pro práci s emailem a kalendářem. Zkrátka, jak již bylo řečeno, klasický Android.

Zhodnocení a závěr

Pokud vás zajímá styl a chcete něco dobře vypadajícího, ale zároveň ne moc drahého, pak se zde nejspíše nespletete, Zopo ZP1000 je zajímavou volbou. Použitá výbava by mohla přilákat i zájemce o výkonný přístroj za přiměřenou cenu, avšak je otázkou, nakolik takoví lidé překousnou některé nedostatky, mezi něž patří omezená paměť a nepříliš podařený fotoaparát.

Konkurence

Protože hlavními atributy tohoto telefonu je jeho vzhled a tloušťka, vybrali jsme telefony s podobnými vlastnostmi. Pokud chcete zůstat u Androidu, mohl by vás zaujmout Alcatel One Touch Idol Alpha. Ten také dobře vypadá, stojí přibližně stejně, má na tloušťku jen 7,5 mm a hlavně je výrazně lehčí: nějakých 117 gramů.

V dané cenové hladině je zajímavý už trochu starší model Huawei Ascend P6, ten má tloušťku pouze 6,2 mm a špičkový design, kvalitní materiály, plus důraz na detail, který u tohoto výrobce nebyl vždy samozřejmostí.

A rovněž by vás mohl oslnit model Gigabyte Gsmart Guru G1, který za podobné peníze nabídne lepší výbavu, např. s velký, pětipalcový displej s FullHD rozlišením, výkonný procesor nebo 13megapixelový fotoaparát.

Mezi telefony s Windows Phone je jedním z nejtenčích Nokia Lumia 925 (8,5 mm), ta je však při podobné výbavě dražší. Zaujme ale 8,7Mpx fotoaparátem s vynikajícími nočními snímky a kvalitní je také 4,5“ AMOLED displej a další výbavou.

Mobilní telefon Zopo ZP1000 do testu zapůjčil obchod zopomobile.cz

Diskuze ke článku
zoppo
Už pozdě za takovou cenou s takovými parametry .moxim 2500Kč!
doro
Prej windows mobile :D amateri :D
lojza
3 prusery : video: ano (1 920 × 1 080 px, 16 FPS), CPU: 8×1,7 GHz, Baterie 2 000 mAh
jako sorry bozo ale uz todle by me od koupe odradilo a to bych ten aparat ani nezapnul...
nenechme se ukolibat shity z ciny, je fu-c-k ze Oppo dela i kvalitni kusy a kdesicosi, todle ale neni to co by cesky zakaznik zde chtel videt. MeDiaTek mor se prevaluje do evropy, ale evropan jasne dava najevo co chce : qualcomm neboli podporu LTE a to mu davaj zavedene znacky.
elektro odpad
LTE: ne, paměťové karty: ne, baterie 2 000 mAh, - a to má být podle vás "vyvážená výbava" a že "telefon, v něčem nezaostává"?!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze