Vodafone Smart 4 Power
recenze

Vodafone Smart 4 Power

Na vlně LTE
28

S příchodem léta na náš trh zavítal i nový telefon pod značkou operátora Vodafone. Tento kousek oproti předešlým opět povyrostl, a to nejen velikostně, ale i výbavou. Navíc má pro zákazníky připravená i milá překvapení v podobě podpory LTE nebo příjemné cenovky. Je to tedy trefa do černého? Nejen na to si odpovíme v dnešní recenzi.

Jak je již zřejmé, velký displej a rychlý internet začínají být stále více žádanými aspekty výbavy telefonu. Toho si pochopitelně jsou vědomi i výrobci, a proto se snaží takové telefony nabídnout za co nejpřijatelnější cenu. A právě Vodafone, spolu se společností Alcatel, která telefon vyrobila, je tím, komu se podařilo vytvořit cenově příznivý model, který však nabídne vše potřebné, jako je velký 5palcový displej nebo podpora LTE. Snaží se ale zaujmout i jinými kvalitami, například čtyřjádrovým procesorem, velkou baterií slibující dlouhou výdrž nebo přítomností NFC. Ale než si o tom všem povíme podrobněji, začneme postupně od základního balení.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • Zástrčka do zásuvky
  • 2 NFC tagy s návodem
  • Špuntová sluchátka
  • Stručný návod
Krabička a obsah balení

Technické parametry Vodafone Smart 4 Power

Kompletní specifikace
Konstrukce141 × 71,4 × 9,5 mm, 162 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (960 × 540 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 088 px
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 2 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ano
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor3 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:27 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 4 377 Kč

Vodafone Smart 4 Power – rychlý videopohled

Design a konstrukce: plast, jak se patří

Telefon není díky 5palcovému displeji žádný skrček a celkové rozměry činí 141 × 71,4 × 9,5 mm. Hmotnost se zastavila na hodnotě 162 gramů, což není málo, ale ruku ani kapsu vám rozhodě neutrhne. Co se týče vzhledu, tak telefon vypadá vcelku líbivě, i když jde pochopitelně vždy o subjektivní názor. Žádný kov zde sice nehledejte, plastová konstrukce je ale precizní, nikde nic nepovrzává a telefon vypadá bytelně. Díky zakulaceným rohům se také příjemně drží a nevyklouzává z ruky, záda jsou totiž matná a vyvedená z měkčeného plastu.

K používání už jsou potřeba větší ruce

Skoro celou přední stranu, jako vždy, zabírá displej, a pod ním se nachází trojice senzorových tlačítek, která disponují podsvětlením, takže ve tmě nebudete ztraceni. Nad displejem potom najdeme reproduktor sloužící pro volání, kamerku pro videohovory, notifikační LED diodu a sadu čidel, mezi nimiž nechybí ani čidlo automatické regulace jasu.

Konstrukce je kvalitně zpracovaná

Zadní strana skrývá čočku 5Mpx fotoaparátu spolu s přisvětlovací LED diodou a sekundárním mikrofonem, hlasitý reproduktor ve spodní části a logo Vodafone, které si našlo své místečko přesně uprostřed. Pod zadním krytem potom najdeme uživatelsky nevyměnitelnou baterii, slot pro paměťovou kartu a slot pro kartu microSIM. Na horní straně telefonu se nachází pouze 3,5mm jack konektor, jelikož se odemykací tlačítko přesunulo na pravý bok, což je rozhodně dobrý tah a při odemykání telefonu nemusíte nijak přehmatávat. Nad ním ještě najdeme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, jinak je tato strana už prázdná, stejně jako levý bok telefonu. Zbylé nezbytné prvky, jako nabíjecí konektor a mikrofon, se pak umístily na spodní straně.

Displej a zvuk: velký a hlasitý šikula

Úhlopříčka displeje se zastavila na hodnotě 5 palců. Pro někoho už příliš, pro někoho už možná málo. To nechám na vás. Každopádně v dané cenové kategorii jde o výrazný nadprůměr. Ohledně rozlišení už ale sporu nebude, 960 × na 540 pixelů tu přeci jen nevypadá nejlépe, rozhodně by více slušelo alespoň HD rozlišení. I tak je však z běžné pozorovací vzdálenosti displej dostatečně jemný a za cenu pod 5 tisíc se na Vodafone nemůžeme zlobit. Samotný panel je typu IPS, pozorovací úhly jsou na dobré úrovni a přímé slunce mu také nedělá veliké problémy a automatická regulace vše perfektně zvládá. Jediným neduhem displeje může být jeho nedostatečné ztlumení při minimálním jasu, kdy ve tmě přeci jen hodně svítí.

Displej je dostatečně jemný, zvuk zase kvalitní

Zvukový výstup zajišťuje jak hlasitý reproduktor na zádech telefonu, tak i 3,5 mm jack na horní straně. Ohledně reproduktoru se jedná o průměr. Nepřeřve sice stádo slonů, na ulici vám ale jeho hlasitost bude stačit. Samotný zvuk je na poměrně dobré úrovni, nechybí ani basy, což při poslechu rozhodně přidá, a neměl jsem výčitky svědomí, když jsem si doma pár písniček nahlas pustil. Sluchátkový výstup je pochopitelně o krok dál. I když po připojení sluchátek z balení to nebude tak markantní rozdíl, nenáročným posluchačům bude zvuk naprosto dostačovat a fajnšmekři mají po ruce kvalitnější modely, ve kterých už zní hudba, jak má. A pokud byste byli stále nespokojení, můžete si hudbu „dochutit“ pomocí vestavěného ekvalizéru.

Baterie a výdrž: největší lákadlo?

A nyní se dostáváme k jedné z velmi pozitivních částí telefonu, jelikož zařízení disponuje baterií s nadstandardní kapacitou 3 000 mAh. Na holičkách vás rozhodně nenechá. Při střídmějším použití, kdy v 8 ráno vypojíte telefon ze sítě, zkontrolujete nové emaily a internet, poslechnete si hodinku hudbu, napíšete pár zpráv a vyhrajete nějaký ten závod, ke konci dne počítejte s více než polovinou baterie na kontě. Je tedy jasné, že při neustálém hraní se telefon večera nejspíš nedožije, při naprosté ignoraci vám ale telefon vydrží i přes týden. Při průměrném používání půjde o dvou až tří denní telefon, což je rozhodně potěšující.

Výdrž telefonu je příkladná

Co se týče výsledků našeho standardizovaného testu výdrže, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi a přehrával HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 procent, dokázal fungovat 7 hodin a 46 minut, což je rozhodně dobrý výsledek. Pro porovnání, konkurenční model LG L90 vydržel 9 hodin a 6 minut, naopak Huawei Ascend G6 LTE 6 hodin a 23 minut. Doba nabíjení je ale bohužel také delší, na 80 % se nabije za 2 hodiny a 36 minut, do plné kapacity to potom potrvá dlouhé 3 hodiny a 27 minut.

Hardware: jen tak se nezapotí

Pod kapotou se skrývá čtyřjádrový MediaTek 6582 taktovaný na 1,3 GHz, kterému pomáhá grafický akcelerátor Mali 400-MP. K tomu tu máme rovný 1 GB RAM, po spuštění ale hodnota klesne na stále dostačujících 590 MB. Horší je to už s vnitřní pamětí, kdy celková hodnota činí pouhé 2 GB a dostupných uživateli je zhruba 1,8 GB. Ještě štěstí, že se dají aplikace přesunout na paměťovou kartu, které telefon podporuje až do kapacity 32 GB. Níže se můžete podívat na vybrané benchmark testy.

Výsledky v AnTuTu a Quadrant

Jak je vidět, výkon telefonu nechybí a proto není problém si zahrát i takové pecky jako Real Racing 3 nebo Asphalt 8, klidně na nejvyšší detaily, v tomto ohledu vás tedy rozhodně nezklame. Co se týče svižnosti prostředí, tak k tomu jsem v podstatě neměl výhrady. Vše je plynulé, nic se nezadrhává a telefon vás nenechá čekat. Zabrat mu ale dají náročnější aplikace typu Skype, které se spouštějí poněkud déle, stále ale v únosných časech.

Fotoaparát: zrcadlovku nevyhazujte

Fotoaparát dostal do vínku 5Mpx snímač a nezapomnělo se ani na funkce, jako je automatické ostření, HDR režim nebo QR skener. Dobrým pomocníkem je také přisvětlovací LED dioda. Samotné snímky se dají zařadit i do lepšího průměru, při dobrém světle jsou ostré a digitální šum se tolik neprojevuje. Ani v interiéru se nesetkáte s velkými nedostatky kvality, šum už zde ale je pozorovatelný. S ubývajícím světlem se pochopitelně kvalita snižuje, LED dioda se ale ze všech sil snaží neúspěch zvrátit a mnohdy se jí to i podaří.

Testovací snímky

Video dokáže telefon natáčet ve FullHD rozlišení, tedy 1920 × 1080 pixelů a kvalita se řadí do průměru. Neoslní nadměrnou ostrostí, ale v dané cenové kategorii ho lze považovat za kvalitní.

Vodafone Smart 4 Power (testovací videopohled) – exteriér, 1080p

Konektivita: vše co je třeba

V oblasti konektivity je na tom Smart 4 Power velmi dobře. Jediné co mu chybí je infraport a druhý slot pro SIM kartu, což je logické vzhledem k tomu, že jde o operátorský telefon. Jinak ale nabídne všechny funkce, počínaje internetovou konektivitou v podobě GPRS a EDGE, HSPA+ a konče velkým překvapením v této třídě, podporou LTE na frekvencích 800, 900, 1 800, 2 100 a 2 600 MHz. Toto je opravdu dobrý tah od výrobce, nabídnout co největšímu spektru zákazníků rychlá data, která se v Česku rozšiřují. Dále tu samozřejmě nechybí Bluetooth 4.0 a své místo si zde našlo dokonce i NFC, které je také v této třídě spíše výjimkou. Vodafone dokonce přibalil dva tagy, které můžete s telefonem používat. Vaši polohu pak rychle a spolehlivě zachytí vestavěný GPS modul s podporou A-GPS.

Vodafone Smart 4 Power

Prostředí a software: čistý Android

Ohledně softwaru, u kterého se jinak není třeba více pozastavovat, jelikož telefon běží na Androidu bez jakýchkoliv nadstaveb, zmíním pouze verzi zeleného mužíčka, která je nyní čokoládová, a sice 4.4.2 KitKat. To je v dané třídě pořád ještě výjimkou a je dobře, že Alcatel přinesl rovnou nejnovější verzi. Samotné prostředí je pak příkladně plynulé a svižné, slovo čekat při požívání tohoto telefonu ztrácí význam.

Uživatelské prostředí

S předinstalovanými aplikacemi to není nijak výjimečné, v telefonu najdeme pouze klienty jako Facebook, Twitter nebo Hangouts spolu s Google+. Vodafone ale přidal několik vlastních aplikací, a sice Můj Vodafone, Vodafone Protect, neboli služba ochrany zařízení, Smart Flow a Smart Weather, Updates a kompletní uživatelskou příručku k telefonu. Jelikož se v balení nachází také NFC tagy, přibyla zde aplikace NFC Task Launcher, díky které si jednoduše nastavíte funkce jednotlivých tagů.

Doplňkové aplikace

Co mě ale zamrzelo, je nepochopitelné padání aplikace Mapy. Nezáleží, co zrovna provádíte, občas si prostě usmyslí a ukončí se. Naštěstí byla však v těchto dnech vypouštěna aktualizace systému, která tento neduh zdá se vyřešila, alespoň už problém nepozoruji.

Závěr: kdo koupí, neprohloupí

Pokud bych měl tento telefon zhodnotit jedním gestem, bude to rozhodně palec nahoru. On je to totiž opravdu povedený model, který se může s klidem stát černým koněm ve své třídě, jelikož má rozhodně co nabídnout a cena je překvapivě nízká. Máme zde velký displej, který sice neoplývá vysokým rozlišením, kvalita je ale dostačující a baterie má alespoň méně práce. Ta mimochodem nabízí úctyhodnou kapacitu, která vám zaručí víkend na chatě bez nabíječky, a to navíc s rezervou. Konstrukce je také příkladná, je příjemný do ruky a působí bytelně.

Vodafone Smart 4 Power

A to ještě nebyla vyložena všechna esa. LTE v dané třídě prostě jinde nenajdete a pokud je pro vás tato funkce prioritní a máte omezený rozpočet, výběr v podstatě není. Na NFC výrobci také rádi zapomínají, zde to ale naštěstí není ten případ. Navíc samotné prostředí je velmi svižné a o výkon také není nouze, i ty nejlepší tituly jsou vám k dispozici.

Nesmíme ale pouze chválit. Největším nedostatkem je velmi malá, 2gigabytová vnitřní paměť, která je v dnešní době spíše pro okrasu než k reálnému použití. Paměťovou kartu ale do telefonu naštěstí vložíte a aplikace na ní můžete přesouvat. Fotoaparát do negativ zařadit nelze, prostoru pro zlepšení je tu sice spousta, i tak ale fotí obstojně a velkých výhrad jsem neměl. Shrnuto a podtrženo, doporučujeme.

Konkurence:

Ani tento model se však neobejde bez konkurence, která tlačí ze všech stran. Jako první je na seznamu Huawei Ascend G6/G6 LTE. Své zájemce si může získat designem, který je přeci jen líbivější. Displej pak má menší úhlopříčku, o to je ale jemnější, rozlišení totiž zůstalo zachováno. Plusové body získává větší interní pamětí a 8Mpx fotoaparátem. Vodafone boduje přítomností LTE, jelikož Huawei s touto funkcí u nás v podstatě neseženete. Cenou nižší o 1 000 korun pak Vodafone rozhodně vede.

Huawei Ascend G6/G6 LTE

Trochu exotičtějším modelem je Motorola Moto G 4G. Ta se u nás totiž neprodává, pro uskutečnění koupě se musíte vydat na německé či britské stránky typu Amazon. Za cenu v přepočtu kolem 5 000 Kč ale dostanete kvalitní HD displej nebo 8 GB vnitřní paměti spolu s podporou paměťových karet. Výkon a fotoaparát je v podstatě shodný, Vodafone vydrží o trochu déle na jedno nabití. Zamrzí také absence NFC a Vodafonu hraje do karet i nižší cena.

Motorola Moto G 4G

Pokud pro vás není rychlý internet hlavní funkcí, na scénu přichází Xiaomi Red Rice. Ten rozhodně září 4,7palcovým HD displejem, na který je radost pohledět. 8Mpx fotoaparát také pořizuje dobré snímky. Výdrží se Vodafonu snaží konkurovat a přeci jen to není jednodenní smartphone. Máme zde ale starší Android a chybí například NFC. Naopak tu ale najdeme druhý slot pro SIM kartu, který se může hodit. Cena ale hraje proti tomuto modelu, je totiž o 600 Kč vyšší.

Xiaomi Red Rice

Dalším konkurentem je novinka LG L90, která je Vodafonu velmi podobná. Nabídne o něco menší displej se stejným rozlišením, ale bez automatické regulace jasu, výkonnostně srovnatelný procesor, ale už 8 GB vnitřní paměti nebo 8Mpx fotoaparát. Trochu lepší je i v oblasti výdrže. Vodafone kraluje přítomností LTE, LG vrací úder infraportem. Rozhodujícím prvkem může být cena, která je u Smart 4 Power o 500 až 700 Kč nižší.

LG L90

Posledního kandidáta tu máme z řad Windows Phonů, a sice model Nokia Lumia 635. Lumia si s Vodafonem v oblasti LTE potyká, tuto funkci totiž také nabízí. Nabídne ale menší displej s nižším rozlišením nebo pouze 512 MB RAM, což ale u Windows Phone není omezující. Na druhou stranu 8 GB vnitřního úložiště nezní oproti 2 GB vůbec špatně. V oblasti fotoaparátu jsou modely podobné, Nokia však postrádá LED diodu, což je určitě škoda. Také nenabízí technologii NFC. Model se u nás začíná prodávat a cena je zhruba o 200 Kč vyšší než u Vodafonu Smart 4 Power.

Nokia Lumia 635
vodafone-smart-4-power
Klady
  • LTE a NFC
  • cena
  • dobrá výdrž
  • svižné prostředí
  • konstrukce
Zápory
  • pouze 2 GB vnitřní paměti
  • přední kamerka s nízkým rozlišením
  • pro někoho nižší rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Dan02
Komentář k videu je vynikající. Děkuji.
neprihlaseny
v recenzi postradam pro mne to nejdulezitejsi a sice jestli ma klasicky android vestaveny prohlizec a jestli v nem hlavne nechybi sekce laborator a rychle ovladaci prvky??
photo
Škoda toho lowendového foťáku, jinak povedený mobil.
milda
Tak takhle papírově vypadá dobře. Hlavně baterka 3000 mAh je sympatická. Nechápu, že stále výrobci 5" mobilů nám cpou baterky kolem 2000 mAh apod.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze