THL W8S
recenze

THL W8S

Nadějná kopie z daleké Číny
65

V dnešní minirecenzi dáváme prostor dalšímu málo známému výrobci v našich luzích a hájích. Jde o čínské THL, které se zkouší prosadit napodobováním světově populárních modelů. Nedrží se však jen vzhledu, ale zdatně opisuje také výbavu. Model W8S se tak chlubí vysoce kvalitním displejem, slušným výkonem či 13Mpx fotoaparátem.

THL W8S - oficiální fotografie

Na náš redakční stůl doputoval mobilní telefon THL W8S. Že vám to vůbec nic neříká? Nebojte se, nemáte výrazné mezery. Jde o v našich končinách takřka neznámého výrobce, který pochází z Číny. Hned na úvod si můžeme objasnit, co taková zkratka THL znamená. Jde o Technology Happy Life, alespoň to hlásá sám výrobce na zadním krytu telefonu. Zda-li nám model W8S obstará šťastný život, se pokusí odhalit dnešní minirecenze.

Technické parametry THL W8S

Kompletní specifikace
Konstrukce144 × 73,6 × 9,9 mm, 154 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 4:01 hodin
Dostupnost, 7 000 Kč

THL W8s – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž

Úvodem nahlédneme do prodejního balení, které u čínských výrobců občas bývá bohatší. Náš odhad se potvrdil, nicméně vyloženě nabitou krabici neočekávejte. USB kabel, nabíječka, špuntová sluchátka, to je standard. Nalézáme nicméně ještě druhou baterii, a ta se rozhodně neztratí.

Obsah balení

Již výše jsme naznačili, že se THL snaží napodobovat populární modely. Dnes testovaná W8S se chce přiblížit vlajkovým lodím Samsungu. Nejvíce se podobá aktuálnímu Galaxy S4, ačkoliv mnozí by ve W8S mohli vidět jakýsi koktejl mezi Galaxy S III a Galaxy S4. Důležité je, že je telefon plastový a nabízí oblé tvary. Barevné podání plastu sází na poměrně zdařilou imitaci broušených kovových materiálů. Příkladné je konstrukční zpracování. Všechny části jsou spolu v pevném sevření a nikde nic nevrže. Chválíme.

Čelní strana inspiraci opravdu nezapře

Pokud někdo někoho napodobuje, málokdy se mu povede vyrovnat se originálu. A platí to v případě výrobce THL. Model W8S je výrazně větší než Samsung Galaxy S4. Konkrétní rozměry činí 144 × 73,6 × 9,9 milimetrů. Především šířka je už poměrně velká a v menších dlaních se W8S nedrží pohodlně. Hmotnost 154 gramů pak bereme jako adekvátní s ohledem na velikost displeje a výbavu.

Čelní stranu si pro sebe zabírá displej, ke kterému se ještě dostaneme. Pod ním je trochu více místa, což může prospívat lepšímu stisku kláves. Počítejte s hardwarovým domečkem a senzorovou dvojicí kolem něj. Senzorové klávesy jsou podsvětlené a nastavit si u nich můžete i vibrační odezvu. Nad displejem je nezbytná kamerka, čidla a také informační LED dioda, která zeleným blikáním upozorňuje na zmeškané události. V případě nabíjení svítí červeně.

Po pravé a levé straně se nacházejí tlačítka. Vlevo jde o dvojtlačítko regulující hlasitost, vpravo o odemykací klávesu. Mimochodem jedině tou můžete telefon odemknout. Není tedy možné při zamknutém telefonu stisknout domeček a očekávat rozsvícení displeje. Konektory se shlukly na horní straně. Výrobci se je nepodařilo začlenit do tenkého profilu telefonu a micro USB i 3,5 mm jack konektor vytvářejí nepříliš vzhledné hrby.

Tloušťka se dostala pod jeden centimetr

Když už je řeč o hrbech, jeden pořádný vytváří fotoaparát na zadní straně. Opět zřejmě menší zkušenosti čínského výrobce zapříčinily to, že se 13megapixelový snímač musí tyčit nad okolním povrchem. Vzhled to vyloženě nekazí, nicméně fotoaparát je dost náchylný na poškrábání. Na zadní straně se ještě nachází tři průduchy hlasitého reproduktoru.

Zadní plastová strana se snaží imitovat broušený kov

Zadní kryt se poněkud hůře sundává a je potřeba vyvinout větší sílu. Následně odhalíte Li-Ion akumulátor s kapacitou 2 000 mAh a také tři sloty. Dva jsou pro micro SIM karty a třetí pro paměťovou kartu. Kapacita zmíněné baterie není nijak oslnivá, avšak jak již víme, výrobce přibalil ještě jednu a tak můžeme přimhouřit oko. Výdrž jinak totiž není zvlášť dobrá a jeden pracovní den při středně náročném používání tvoří pomyslný strop. Pokud telefon ráno kolem osmé sundáte z nabíječky, budete celý den on-line, zhruba hodinku na internetu, hodinu strávíte poslechem hudby do sluchátek, vyřídíte 20 minut hovorů a pošlete 10 SMS zpráv, očekávejte, že budete po 10 až 12 hodinách bez energie.

To potvrdil i náš test výdrže, kdy telefon streamoval video v rozlišení 1080p.Telefon byl připojen k Wi-Fi, aktivní byla pouze jedna SIM karta, aktualizace potlačeny, jas displeje nastaven na 50 % a zvuk do sluchátek nastaven na poloviční hlasitost. Výdrž se vyšplhala na 4 hodiny a 24 minut. Například Samsung Galaxy S4 vydržel 8 hodin a 16 minut a Huawei Ascend D2 5 hodin a 2 minuty. THL naopak překonává Xperii Z (3 hodiny a 18 minut) či HTC One (3 hodiny a 57 minut).

Otestovali jsme také svižnost nabíjení. Z úplného vybití na 80 % to telefonu trvá nekonečné 3 hodiny a 21 minut. K úplnému nabití potřebuje 4 hodiny a 1 minutu.

Zvuk a displej

U zvuku jsme se dle očekávání dočkali pouze průměrných kvalit. Hlasitý reproduktor zřejmě nepřeslechnete, ale jeho méně kvalitní podání s radostí ano. Důraz je kladen na výšky, středy v podstatě chybí a náznak hloubek situaci nezachrání. Na nějaké poslouchání venku s přáteli se jednoduše THL W8S nehodí. Výstup do sluchátek je již o poznání lepší a k zahození nejsou ani dodávaná sluchátka, která nenáročnému posluchači dobře poslouží. Podávají dobré hloubky, které však nejdou na vrub zaniklých výšek či středů.

Dostáváme se k displeji, který bude na telefonu zřejmě lákat nejvíce. Výrobce nikde neudává, o jaký konkrétní typ TFT displeje se jedná. S čistým svědomím však mohu říci, že se vyrovná těm nejlepším IPS panelům. Na pěti palcích operuje rozlišení 1920 × 1080 pixelů a výsledkem je tedy jemnost 440 PPI. Naprosto brilantní jsou pozorovací úhly a skvělá je i čitelnost na přímém slunci. Podání barev je věrné a displeji opravdu není co vytknout. Jeho ochranu navíc zajišťuje sklíčko Corning Gorilla Glass 3.

Displej je špičkový

Prostředí a multimédia

Úvodem této části minirecenze se podíváme, s jakým hardwarem se model W8S vytasil. Pokud bychom telefon rozebrali, najdeme čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 s taktem 1,5 GHz. K radosti přispívají i 2 GB operační paměti RAM. Po zapnutí navíc zůstává takřka 1,5 GB RAM volného místa pro běh aplikací. Rovnou zmíníme, že interní paměť nabízí 32 GB, reálně však počítejte se zhruba 24 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťovou kartu.

Samotné prostředí zajišťuje operační systém Android ve verzi 4.2.1 Jelly Bean. To lze stále považovat za relativně novější verzi. THL využilo v podstatě čistý Android, změnilo pouze design některých ikonek, což je téměř vždy ku prospěchu věci. Odemykací obrazovka je klasická s možností přidávat už i na ni widgety. Ty se vrství na levé straně, na pravé straně je pak pevně nastaven fotoaparát. Inspiraci Samsungem THL opravdu nezapře, neboť například zvukové efekty doteku vodní hladiny jsou téměř stejné, jako u vlajkových lodí Galaxy S. Kopírování tedy proběhlo nejen u designu, ale i v softwaru.

V telefonu se nachází Android 4.2.1 i s pěkným překvapením v podobě animace

Pohotovostních obrazovek je k dispozici pět a nejsou průchozí. Na každé je navíc vždy pevně připojen widget vyhledávání Google. Jinak ale nejste omezováni při umísťování widgetů či zástupců aplikací ničím. Informační lišta je dvojího druhu. Jedním prstem stáhnete starou známou s informacemi o zmeškaných událostech. Totožným tahem, avšak dvěma prsty, se objeví lišta s rychlým nastavením. Mezi lištami lze následně vždy přepínat jedním tlačítkem. Jde tedy o stejný koncept, jaký nabídne právě čistý Android.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Hlavní menu je zpracováno horizontálně a aplikace jsou seřazeny do matice 4x5 ikonek. Bohužel není možné si aplikace nějak přeskládat či složkovat.

Příjemným překvapením je optimalizace systému. Veškeré animace běží s ukázkovou plynulostí. Nic se se neseká, na spuštění náročnějších aplikací se nečeká. Výhoda velké paměti RAM se tedy projevuje i v reálném používání. Dodat také musíme fakt, že prostředí působí plynulejším dojmem, než který na nás dělá Samsung Galaxy S4. Doplním ještě, že celý systém je kompletně v češtině, která je standardně v základní jazykové sadě Androidu.

Multimediální funkce zastupuje hudební přehrávač z dílen Googlu. THL si jen lehce změnilo ikonku aplikace. Dále je již vše při starém. Běžné dělení dle ID3 štítků, náhled alba při přehrávání a potěší, že nechybí ani pokročilý ekvalizér s možností definovat si vlastní profil.

Hudební přehrávač

Video přehrávač se řadí mezi ty schopnější. Zvládá přehrávat soubory AVI, včetně kodeků DivX a Xvid, i MKV soubory. Žádný problém nečiní ani 1080p videa. Narazíte až při snaze přehrát externí titulky, které nefungují. Pro tyto účely stáhněte například aplikace MX Video Player. V základní nabídce nenajdete žádnou hru, avšak nic vám nebrání, stahovat kliděn stovky her z obchodu Google Play. Prostoru je dost a výkon nechybí. Velmi slušně běží i náročný Real Racing 3.

Nyní se podíváme v krátkosti na výbavu, která se samozřejmě velmi podobá mnoha dalším telefonům s Androidem. Telefonní seznam je provázaný s Google +, ze kterého si například stáhne fotografie a další informace. THL W8S patří mezi tzv. Dual SIM telefony a v telefonu tak můžete současně pracovat se dvěma SIM kartami běžné velikosti (mini SIM). V nastavení najdete jednoduchého správce SIM karet, kde si nastavíte, pro jaké účely má být daná SIM karta primární. Pokud nenastavíte nic, telefon se vždy zeptá. Pokud budete na jedné SIM kartě hovořit, budete pro na druhé SIM kartě nedostupní. Zastavme se rovnou u kvality hovoru, která nijak nevybočuje ze slušného průměru. Opomenout nesmíme ani vyzváněcí profily, které nejsou běžnou součástí telefonů s Androidem.

Editor textových a multimediálních zpráv je spojen v jednu aplikaci. Tvorba probíhá výhradně pomocí české QWERTZ klávesnice, nechybí slovník pro snazší psaní či odpočítávání naspaných znaků. Organizační funkce obstarává běžný kalendář s mnoha typy náhledů. Nechybí kalkulačka, stopky, minutka nebo praktický úkolovník. Hodí se také jednoduchý správce souborů. Zastavme se ještě u GPS. Vaší polohu zjistíte s asistencí internetu do dvaceti vteřin. Bez internetu počítejte se zhruba jednou minutou.

Datové přenosy v THL W8S zajišťuje GPRS, EDGE a dvojice HSDPA a HSUPA. K dispozici je ještě samozřejmě Wi-Fi se standardy b/g/n. Nepočítejte však s nejmodernějším připojením skrze sítě LTE. Zcela se zapomnělo také na NFC, což už je výraznější prohřešek. Spokojit se budete muset s Bluetooth 4.0. Oželet budete muset také podporu USB OTG. Internet si prohlédnete na běžném androidím prohlížeči, který ještě zvládá také Flash. Jeho rychlost koresponduje s celým prostředím. Nemáme tudíž výtek.

Fotoaparát

Po vzoru vlajkových lodí velkých výrobců nabízí i THL W8S 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je poměrně hezky zpracované a vychází z Androidu 4.2. Po levém boku si snadno přepnete na panorama či rozpoznání obličeje. Vpravo je nastavení blesku, přepnutí na čelní fotoaparát, samostatné spouště pro fotografie a video a samozřejmě přístup k hlubšímu nastavení. Zde nechybí scénické režimy, vyvážení bílé, sériové snímání, samospoušť nebo nastavení hodnoty ISO. Maximálního rozlišení dosáhnete pouze při nastavení širokoúhlého formátu. Při focení ve 4:3 je vám k dispozici „jen“ 12 megapixelů.

Prostředí fotoaparátu

Samotná kvalita snímků není nijak vysoká. Chybí především ostrost a obrázky mají tendenci sklouzávat k rozmazaným výsledkům. Situace se zlepšuje za dostatečného světla.

Ukázkové fotografie



Ukázkové snímky

Umožněn je rovněž záznam videa a to v maximálním rozlišení 1920 × 1080 pixelů s frekvencí 29 snímků za vteřinu. Jeho kvalita je ucházející, barevné podání slušné a záběry se netrhají.

THL W8S (testovací video) – exteriér, 1080p

Závěrečné zhodnocení

I přes jisté rozpaky, které můžeme vůči čínským výrobcům mít, v našem testu THL W8S obstálo a je velká škoda, že jej na našem trhu nelze oficiálně zakoupit. V dnešní době je ale možná takřka vše a několik obchodů jej do České republiky dováží. Cena se pohybuje kolem 7 000 Kč, což je s ohledem na výbavu velmi slušná nabídka. THL W8S nás zcela nejvíce zaujal displejem, který snese ta nejpřísnější měřítka, a přesto obstojí. Nabízí jemné rozlišení, velkou úhlopříčku a skvělé pozorovací úhly. Radost udělá i výkon telefonu spolu s optimalizací systému. Telefon jen tak něco nerozhází a statečně s vámi bude držet krok.

O něco slabší je to s výdrží, ale jako kdyby to výrobce věděl a přibalil druhou baterku. Zvukové hody se rovněž nekonají, nicméně to je problém v podstatě většiny telefonů. Situace kolem fotoaparátu také není nejlepší, nicméně na momentky to stačí. Kritizovat bychom však mohli datovou nabídku, kde zamrzí absence NFC a konec konců pomalu i LTE.

Výhodou THL W8S je také podpora dvou SIM karet a jejich snadná správa. Uvítáte také dostatečně velkou interní paměť a přítomný slot pro paměťovou kartu. Suma sumárum před sebou máme velmi schopný smartphone, který uspokojí i náročnějšího uživatele a nabídnu mu veškerý komfort. Pokud požadujete výkon, velký a kvalitní displej a nevadí vám čínský výrobce bez zastoupení v ČR, zařaďte si W8S do užšího výběru.

Konkurence

Konkurentem číslo jedna je Gigabyte GSmart Guru G1, který se na našem trhu oficiálně prodává jen zhruba o tisíc korun dráž. Rovněž nabízí slušný výkon a jeho displej snese srovnání s W8S.

Gigabyte GSmart Guru G1

Dalším konkurentem je známější Huawei Ascend D2, který nabízí také velmi kvalitní displej, konstrukci z hodnotnějších materiálů či lepší výdrž. Na druhou stranu však jeho prostředí není tak dobře optimalizované a chybí slot pro dvě SIM karty. Jeho cena se aktuálně pohybuje pouze o tisíc korun nad W8S.

Huawei Ascend D2

Za zapůjčení THL W8S děkujeme e-shopu beexz.com

thl-w8s
Klady
  • příznivá cena
  • druhá baterie v základním balení
  • vynikající displej
  • sloty na dvě SIM karty
  • velká interní paměť
  • 2 GB RAM
  • dobře optimalizovaný Android 4.2.1
Zápory
  • chybí NFC
  • nepodporuje LTE
  • podprůměrný fotoaparát
  • pomalejší nabíjení
  • slabší výdrž
Diskuze ke článku
Vladimír Březina
Vladimír Březina
Ač nexusář, číňany mám rád. Momentálně čekám na vydání evropské verze Mi3,kterou mám v plánu testnout. Nevadí mi ani kopírovaný nebo inspirovaný vzhled u některých výrobců. THL dokonce asi nedělá ani špatné kousky,ale dokud nezmění to hnusné logo, záměrně kopírující HTC,tak je prostě zatím nemůžu brát vážně.
Každopádně díky pánům z redakce za recenzi.
m
cinske smartphony obzeram uz dlhsiu dobu, som rad ze pani redaktori mysleli aj na tuto oblast smartphonov, a velmi dakujem za recenziu, dufam ze znamejsie cinske kusky budu recenzovat castejsie... nejake jiayu g4 pripadne g2s, xiaomi hongami....drzim palce
Tazz1
ThL W8s mám již od léta a jsem s ním poměrně spokojen. V něčem bych ale redaktory poopravil. GPS je horší, dlouho fixuje a poté vypadává. Neříkám, že úplně tragická, při troše dobré vůle se to jakž takž dá, ale třeba na Nexus 7 (ať už 2012 či 2013) nemá ani náhodou. Oba Nexusy fixují během cca 2-3 vteřin a neztrácejí signál ani v MHD. Naopak foťák fotí opravdu dobře, chce si to s ním jen krapet pohrát a spíše jak na automatiku fotit skrze scénické režimy. V čem souhlasím je displej. Je to nádhera, na fotky, na filmy...super. Navíc na filmy je spousta místa, 32GB vlastní a pak paměťovka. Stejně tak nevím co měli autoři za balení, ale já dostal ještě dvě folie (jedna už byla špičkově nalepená) a super flip pouzdro. Celkově vyšel na cca 6.100,- Kč. Kdyby mu šlapala GPS jak má, tak by to byl prostě dokonalý telefon za neskutečnou cenu.
Tom
Dvě baterie již THL cca 2 měsíce nedodáví.
Kopií S4 určitě nebude jelikož W8 series je na trhu déle než S4.
Nevím jak jste fotili, ale telefon fotí naprosto v pohodě na úrovni S3.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze