Samsung Galaxy Trend Plus
recenze

Samsung Galaxy Trend Plus

Trendy druhá míza?
34

Když je něco oblíbené, neměňme to. To si říká Samsung posledních pár let, na což jsme si již zvykli. Jenže poslední dobou se setkáváme se zcela stejně vypadajícími modely, u kterých se mění takřka jen názvy. Příkladem budiž dnes testovaný Galaxy Trend Plus, který navazuje na loňský Trend. Jedinou zásadní inovací je lepší procesor. Zopakuje úspěch?

Loni na jaře se na našem trhu z ničeho nic objevil Samsung Galaxy Trend. Klasický zástupce nižší třídy, který si oblíbeným vzhledem a nízkou cenou získal slušnou popularitu. O necelých 12 měsíců později se dočkal nástupce v podobě modelu Galaxy Trend Plus, který se na první pohled vůbec nijak neliší. Stejný vzhled, displej, fotoaparát. Odlišnosti hledejme pod kapotou, kam jihokorejský výrobce nasadil silnější procesor a vše podpořil novějším Androidem. Bude ale takto drobné omlazení stačit k tomu, aby Samsung zopakoval úspěch?

Samsung Galaxy Trend Plus

Technické parametry Samsung Galaxy Trend Plus

Kompletní specifikace
Konstrukce121,5 × 63,1 × 10,6 mm, 118 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetBroadcom BCM21664, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: Broadcom VideoCore 4
PaměťRAM: 768 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11a/b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:48 hodin
Dostupnostleden 2014, 3 990 Kč

Obsah balení

  • telefon
  • USB kabel
  • nabíječka
Obsah balení

Samsung Galaxy Trend Plus – rychlý videopohled

Vzhled a konstrukce

Tentokrát se již opravdu nabízí otázka, zda se zabývat vzhledem telefonu. Na fakt, že Samsung často a rád recykluje vlastní designy, jsme si již tak nějak zvykli. Jenže jihokorejský výrobce se již ani neobtěžuje design u některých modelů měnit. Píše se rok 2012 a na našem trhu se objevuje Galaxy S Duos, o rok později Galaxy Trend a letos Galaxy Trend Plus. Tento trojlístek pojí podobná výbava, ale především zcela shodný design. Nenajdete sebemenší odlišnost.

Design se v tomto případě již třetí sezónu nemění

Oválné tvary, plastové materiály a stříbrné linky starající se o oživení již notně okoukaného designu. Ani ty však již netáhnou tak, jako před lety. Na druhou stranu přesně takový vzhled se lidem stále dost líbí. Galaxy Trend Plus vypadá sympaticky a především skvěle padne do ruky, za což mohou oblé tvary a kompaktní rozměry. Ty činí 121,5 × 63,1 × 10,6 milimetrů, přičemž hmotnost je pěkných 118 gramů. Kdo hledá telefon do kapsy, který schová v dlani a v lepším případě o něm neví, má adepta.

Přesto jsou obliny stále v kurzu

Čelní stranu zabírá především displej, nad kterým je čidlo přiblížení, reproduktor a logo výrobce. Pod displejem pak tradiční sestava tlačítek. Prostřední hardwarová klávesa Home, mimochodem je velká a velmi pohodlně se tiskne, je obklopena dvěma senzorovými klávesami. Senzorové klávesy jsou podsvětlené, ale nedokáží vibrovat.

Do ruky padne Trend Plus skvěle

Prvky na bocích nikoho nepřekvapí. Vlevo jde o slot pro paměťovou kartu a kolébkovou klávesu ovládající hlasitost, vpravo pak o odemykací tlačítko. Horní hranu okupuje 3,5mm jack konektor, spodní pak samozřejmě microUSB konektor pro nabíjení a spojení s počítačem.

Kvalita dílenského zpracování je na vysoké úrovni. Jednotlivé díly k sobě přesně lícují a především se při promačkání neozývají žádné nevyžádané zvuky. Takto bychom si zpracování představovali. Samsung tedy stejně jako loni a předloni chválíme.

Zvuk a displej

Samsung se neráčil měnit nejen design, ale také drtivou většinu vnitřností a tak nepřekvapí stejně slabý zvukový výstup. Hlavní reproduktor není příliš hlasitý a jeho zvukový projev působí nevýrazně a plechově. Už při střední hlasitosti se jednotlivé složky zkreslují a navzájem ruší. Lepší je to při poslechu z 3,5mm jack konektoru, kdy lze zvuk označit za lepší průměr s ohledem na cenu telefonu.

V případě displeje dle očekávání žádné změny, nicméně tady to ničemu nevadí. Čtyřpalcový TFT TN panel nabízí rozlišení 800 × 480 pixelů a výslednou jemnost 233 PPI. Barvy jsou dostatečně syté, viditelnost z úhlů či na slunci na velmi dobré úrovni. V rámci kategorie low-endů dokonce těžko najdete lepší zástupce. K ideálu tak chybí jen čidlo regulace jasu, za jehož absenci Samsung opět káráme.

Displej je slušný

Baterie a výdrž

Žádnou změnu neočekávejte ani pod zadním krytem, kde se i nadále nachází Li-Ion baterie s kapacitou 1 500 mAh. Kombinace výkonnějšího procesoru a novějšího Androidu se zřejmě „pokrátila“ a výdrž novinky dosahuje velmi podobných hodnot jako loňský Trend. Při středně náročném využívání, kdy vyřídíte 20 minut hovorů, pošlete 10 SMS, budete neustále on-line, strávíte navíc hodinu prohlížením internetu a hodinu poslechem hudby, se připravte na hledání nabíječky každý večer, po zhruba 15 hodinách.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže. Telefon byl připojen k zabezpečené Wi-Fi, přihlášen k síti 3G, jas displeje snížen na polovinu, aktualizace potlačeny a streamoval video v kvalitě 720p do peckových sluchátek Koss. Čas přehrávání se zastavil na 5 hodinách a 14 minutách, což je o 23 minut méně než u loňského Trendu. Na vině je kvalitnější video, loňský model totiž HD video nezvládal. Konkurenční Gigabyte GSMart Roma R2 dosáhl horšího času, pouze 4 hodiny a 36 minut.

Testu neunikla ani doba nabíjení. Z 0 % na 80 % to Trendu zabere 1 hodinu a 57 minut. Úplné nabití trvá 2 hodiny a 48 minut.

Prostředí

Úvodem této části recenze zabrousíme pod kapotu telefonu, kde nacházíme nejzásadnější vylepšení. Loňský jednojádrový procesor od Qualcommu, který byl zralý na odchod do důchodu, nahradil dvoujádrový procesor Broadcomm BCM21664 s taktem 1,2 GHz. Operační paměť RAM se však již nezměnila a nabízí solidních 768 MB, ze kterých zbývá po zapnutí zhruba 270 MB. Interní 4GB paměť je z velké části rozebrána samotným telefonem a po prvním zapnutí se připravte na zhruba 600 MB volného prostoru. Slot pro paměťové karty poté jistě uvítáte a aplikace lze přesouvat na paměťovou kartu.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Samotné prostředí představuje druhou zásadní změnu. Zastaralý Android 4.0 v loňském Trendu je v Trendu Plus nahrazen o poznání novějším Androidem 4.2.2 Jelly Bean. Přesto však Samsung za dvě generace starou verzi nepochválíme. Prostředí však alespoň vypadá více k světu. Například odemykací obrazovka podporuje widgety, přibyla druhá lišta s rychlým nastavením a přibyly i nové widgety. Dostalo se také na gesta, i když ve velmi omezené míře. Vibracemi vás telefon například upozorní na zmeškané události, pokud jej uchopíte po delší době do ruky.

Původní Trend trpěl velmi špatnou optimalizací, kdy se zejména po několika měsících telefon stával nepoužitelně zasekaným. Představení Trendu Plus s dvoujdárovým procesorem a modernějším Androidem dávalo naději na zlepšení. Na to ale rovnou zapomeňte, neboť plynulost prostředí je již v začátcích velmi na hraně a na některé operace či animace je nutné počkat klidně i 5 vteřin. Netřeba připomínat, jak to zdržuje. Navíc je více než pravděpodobné, že se tento stav postupem času zhorší.

Multimediální funkce začínají hudebním přehrávačem. Ten vaše skladby třídí dle ID3 štítků. Vyfiltrovat si můžete alba, interprety, seznamy skladeb, všechny skladby, ale poslouchat můžete i z vybraných složek. Ve spodní části se stále nachází panel k ovládání přehrávání. Můžete však přejít do běžného režimu, kdy vidíte náhled alba a časovou osu. Přehrávači nechybí ani ekvalizér, ale přednastavené profily jsou opravdu velmi nepovedené. Příkladem budiž zesílení basů, které pouze výrazně utlumí středy a výšky. Naštěstí si ale můžete jeden profil vytvořit sami. Dostalo se také na video přehrávač, avšak ten přehraje pouze soubory 3GP a MP4. Na soubory AVI potřebujete alternativní přehrávač, třeba MX Player. Trend Plus přehraje i HD videa.

V další výbavě počítejte s pokročilým kalendářem, který zastává aplikace S Plánovač. Hodit se budou poznámky s možností kreslení, diktafon, vědecká kalkulačka nebo správce souborů. Dokumenty si na telefon pouze prohlédnete, editace či tvorba nových není nativně možná. Čip GPS je průměrně citlivý a s asistencí internetu najdete svou polohu do několika vteřin. Bez internetu počítejte s časem okolo 10 vteřin. Na internet se podíváte skrze technologie HSPA s maximální rychlostí 21 Mb/s, což je mírně zlepšení oproti Trendu, který nabízel 7,2 Mb/s. K dispozici je běžný prohlížeč a také Chrome. Ve výbavě dle očekávání i nadále chybí NFC.

Fotoaparát

Samotný fotoaparát zlepšením neprošel, ale tady to nebylo nutné. 5 megapixelů, automatické ostření a přisvětlovací LED dioda je u telefonů do čtyř tisíc nadstandardem. Faceliftem však prošlo prostředí, které můžete znát z modelu Galaxy S4. To se zaměřilo na minimum funkčních prvků a většina nastavení je vždy skryta. Naopak přibylo tlačítko spouště videa a není nutné tudíž přepínat. Výsledné snímky stojí, stejně jako loni, za pochvalu. Jsou detailní, barevně věrné a telefon dobře hospodaří se světlem. Málokterý konkurent nabídne více. Čelní fotoaparát nabízí VGA rozlišení a kvalita tomu odpovídá. Hodí se tak jen pro videohovory, kterou jsou rovněž ve VGA rozlišení.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové snímky

V případě videa tu máme jistě vítané vylepšení. Díky výkonnějšímu procesoru dokáže Trend Plus nahrávat videa v rozlišení 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za vteřinu. Samotná kvalita je velmi slušná. Zamrzet může nemožnost nastavit nižší rozlišení, nebo fakt, že zvuk k videu je pouze mono.

Samsung Galaxy Trend Plus (testovací video) – exteriér, 720p (30 FPS)

Závěrečné zhodnocení

Samsung si bez velké námahy připravil další model, který obsadí nižší třídu, nabídne nízkou cenu a bude oblíbený. Na tuto konstelaci jihokorejský výrobce spoléhá. Galaxy Trend Plus je v podstatě dva roky starý model, který se výrobce snaží udržet při životě. Letos vylepšil procesor a konečně přidal i novější Android, za což si zaslouží menší pochvalu. Na stále slušné úrovni je displej, fotoaparát a konec konců i záznam videa, nově v HD rozlišení.

Na druhou stranu zde máme opět velmi bídnou optimalizaci, která je poznávacím znamením drtivé většiny Samsungů řady Galaxy. Nepomohl novější Android ani výkonnější procesor. Prostředí není plynulé, na animace se čeká a telefon občas nereaguje. To vše v prvních týdnech používání. Osobně se mi nechce domýšlet, jak použitelný bude telefon třeba za rok.

Aktuálně se Samsung Galaxy Trend Plus na našem trhu prodává za necelé 4 000 Kč. Loňský Trend je zhruba o 500 Kč levnější. Počty jsou asi jasné. Pokud toužíte po Samsungu, vyplatí se připlatit a mít letošní model, ačkoliv to na pohled nepoznáte. Drobná vylepšení pod kapotou za to stojí.

Konkurence

Prvním konkurentem je nová Sony Xperia E1, která se v těchto dnech začíná prodávat. Ta vede lepším zvukem, nápaditějším designem a novějším Androidem. Ztrácí horším fotoaparátem, chybějící LED diodou a menší pamětí RAM. Prostředí je však plynulejší a cena nižší.

Sony Xperia E1

Konkurentkou je i Nokia Lumia 520. Základní model s Windows Phone 8 oslní výkonným procesorem, ukázkovou optimalizací systému nebo barevnými kryty. Lumia 520 je také levnější. Chybí ji však přisvětlovací LED dioda.

Nokia Lumia 520

Poslední námi vybraný konkurent je Gigabyte GSmart Roma R2. Znovu telefon se čtyřpalcovým displejem, který však nabízí výkonnější procesor nebo 1 GB RAM. Výsledkem je mnohem plynulejší chod systému Android 4.2 Jelly Bean. Reálně je na tom Roma R2 hůře při srovnání fotografií. Kompenzace přichází v nižší ceně zhruba o 500 Kč.

Gigabyte GSmart Roma R2
samsung-galaxy-trend-plus
Klady
  • slušný 5Mpx fotoaparát
  • práce s HD videem
  • velmi slušný displej
  • nízká cena
  • pohodlný úchop
  • líbivý vzhled
Zápory
  • velmi špatně optimalizované prostředí
  • chudé základní balení
  • malá interní paměť
  • nulové inovace u deisgnu
Diskuze ke článku
Jméno
Dalsi zasekany Samsung...
Lukáš
V recenzi píšete že se Vám seká není plynulý.
Mám ho doma od začátku února žádné záseky, plynulý rychlejší než starší trend, nevím že se Vám seká ale mě ne a to mám už nainstalované docela dost aplikací, rozjede plynule i nejnovější hry Asphalt 8, Dead Trigger 2, Dark Knight Rises ... v Antutu 12224
Takže za tu cenu nejlepší mobil spokojenost doporučuji všem
Kunťa Punťa
Kunťa Punťa
Už u loňského Trendu jsem nechápal, jak za to někdo může dát ty peníze. V dané cenové relaci lze najít MNOHEM zajímavější a hlavně použitelné telefony.
75
Už jen absence LTE by měla potenciální zájemce od tohoto telefonu rychle odradit!

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze