Huawei Ascend Y550
recenze

Huawei Ascend Y550

Opět hvězda?
18

Když výrobce vytvoří model, který má u zákazníků úspěch, byl by hřích nepokusit se o stejně schopného nástupce. Proto také na scénu přichází dnešní kousek, pokračovatel úspěšného modelu Ascend Y530. Změn se odehrálo hned několik, to hlavní však zůstalo zachováno, a sice dobrý poměr cena/výkon. Přibližně za 3 500 Kč totiž dostanete například 4,5"displej, 64bitový procesor nebo podporu LTE.

Již více než před rokem jsme měli tu čest poznat Huawei Ascend Y530. Jednalo se o velmi povedený kousek, který v našem redakčním testu obstál na jedničku. A jelikož měl i prodejní úspěchy, rozhodl se výrobce přijít s inovovaným modelem nesoucím název Y550. Malý číselný posun by mohl na první pohled evokovat jen mírnou inovaci, avšak není tomu tak. Neměnily se však rozměry, nýbrž výbava vnitřní. Novinka tedy stále disponuje 4,5palcovým displejem, nově zde ale narazíme na modernější procesor, dvojnásobnou paměť RAM či podporu LTE. Potěší také větší baterie a prodejní cena, která se pohybuje ve stejné hladině jako u předchůdce, tedy okolo 3 500 Kč. Obstojí tedy tento kousek opět na výbornou, nebo zde přeci jen narazíme na nedostatky?

Huawei Ascend Y530 Huawei Ascend Y550
rozměry 132,5 × 67 × 9,3 mm 133 × 68 × 9,5 mm
hmotnost 145 g 153 g
čipset Qualcomm Snapdragon 200 Qualcomm Snapdragon 410
RAM 512 MB 1 GB
baterie 1 750 mAh 2 000 mAh

Obsah balení:

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • pecková sluchátka
Obsah balení je standardní

Technické parametry Huawei Ascend Y550

Kompletní specifikace
Konstrukce133 × 68 × 9,5 mm, 153 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4,5" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 29 FPS
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: 150 / 50 Mb/s, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:12 hodin
Dostupnostlistopad 2014, 3 590 Kč

Huawei Ascend Y550 – videopohled

Design a konstrukce: klasický kvádřík

U tohoto kousku se výrobce nesnažil zaujmout nějakým nevšedním vzhledem, tudíž máme před sebou obyčejný plastový kvádr, kterých je na trhu opravdu hodně. Na přední straně se umístil 4,5palcový displej a ihned si nad a pod ním všimneme nevyužitého prostoru. Kvůli tomu není telefon tak kompaktní, jak by mohl být, s rozměry 133 × 68 × 9,5 mm však z průměru příliš nevystupuje. Naopak hmotnost 153 gramů už v ruce přeci jen pocítíte, opět se ale nejedná o závažný důvod, který by vás měl odradit od případné koupě. Pod displejem se kromě nevyužitého prostoru nachází trojice senzorových tlačítek, která bohužel nedisponují podsvětlením ani vibrační odezvou, ve tmě tedy budete zpočátku tápat. Nad displejem naopak najdeme kompletní nadílku, tedy sadu čidel, notifikační LED diodu a přední kamerku.

Celkové zaoblení přispívá k pohodlnému držení

Zadní kryt je vyroben z matného plastu, který nevyklouzává z ruky a díky lehce zaobleným hranám se i příjemně drží. V horní části se umístila čočka fotoaparátu spolu s přisvětlovací LED diodou, naopak ve spodní části narazíme na hlasitý reproduktor. Další zvukový výstup v podobě 3,5mm jack konektoru si zabral horní hranu telefonu, nabíjecí konektor naopak sídlí na spodní straně. Všechna tlačítka najdeme na pravém boku, tedy vypínací tlačítko a tlačítka pro regulaci hlasitosti. Samotné umístění je pohodlné a tlačítka se tisknou spolehlivě.

Zbytečným neduhem je povrzávající zadní kryt

Pod zadním krytem narazíme na slot pro paměťové karty a slot pro microSIM kartu, ke kterým se dostanete až po vyjmutí baterie, což může být zejména u paměťové karty poněkud omezující. NFC anténa si tu už potom své místo nenašla, což je v dané cenové kategorii ještě pochopitelné.

Vzhledově se model zaujmout nesnaží

Na první pohled vypadá konstrukce kvalitně a telefon působí bytelným dojmem. To je sice pravda, narazíme tu však na nepříjemný neduh, a sice povrzávání zadního krytu. To se projevuje nejen při silném stlačení, ale i při běžném použití, což je opravdu škoda a výrobce si mohl dát více záležet. Již dříve jsem zmiňoval větší prostor nad a pod displejem, je tedy jasné, že se Huawei soustředil více na cenu než na vzhled. Telefon se mi však v žádném případě nejevil jako ošklivý a během testování jsem si na jednoduchý design zvykl, proto ti, co nelační po nevšedním vzhledu, budou jistě s tímto kouskem spokojeni.

Displej: pozor na prsty

Displej si zachoval stejnou velikost i rozlišení jako u předchůdce, tedy 854 × 480 pixelů na 4,5 palcích. To nám dává jemnost 218 pixelů na palec, což už v dnešní době nikoho neoslní, při běžné pozorovací vzdálenosti si však stěžovat nebudete a rastr není příliš viditelný. Co se ale zlepšilo, je samotný panel, jelikož tu nyní narazíme na technologii IPS, díky které jsou pozorovací úhly na dobré úrovni. To samé bohužel nelze říci o jasu, jelikož na přímém slunci vám bude vyšší hodnota chybět. Co už ale postrádat nebudete je spolehlivou automatickou regulaci, stejně jako notifikační LED diodu. Potěší také přítomnost tvrzeného sklíčka, o přesném typu se však výrobce nezmiňuje.

Parametry jas i rozlišení displeje by mohly být o něco lepší

Proč si ale probůh máme dávat pozor na prsty? Displej je totiž velmi náchylný na znečištění, které je ve většině případů způsobeno právě „chmatáním“ na něj. V důsledku toho se poněkud sníží citlivost a příjemnost použití telefonu, nevyhnete se tedy častému čištění. S prsty souvisí ještě jeden zajímavý fakt. V dnešní době je už obvyklé, že displeje podporují několik dotyků naráz, a většinou se jedná až o 10 prstů najednou. U tohoto modelu je ale vše jinak, maximální počet dotyků je totiž dva, což může být omezující nejen v případě hraní nejrůznějších her. Celkově je však displej poměrně slušný a v dané cenové kategorii se jedná o povedený zobrazovač.

Zvuk: běžná kvalitka

Od hlasitého reproduktoru se obecně nedají čekat zázraky, obzvlášť v této kategorii. Jeho zvukový projev je však na dobré úrovni a méně náročným posluchačům na občasný poslech hudby postačí. Stejně tak dostačující je i hlasitost a s přeslechnutím příchozích notifikací nebudete mít problém. A pokud náhodou budete ve velmi hlučném prostředí, můžete se spolehnout na upozornění v podobě vibrací, které jsou u tohoto kousku opravdu silné.

Huawei Ascend Y550

Ani tento telefon vás nepřipraví o opravdový hudební zážitek díky 3,5mm jack konektoru. V tomto případě už ke zvuku v podstatě nemám výhrady, a oceníte jej zejména s kvalitnějšími sluchátky. Pro tvořivé jedince je tu připraven také nastavitelný ekvalizér.

Baterie a výdrž: příjemné dva dny

Telefon dostal do vínku baterii s kapacitou 2 000 mAh, což vzhledem k nižšímu rozlišení displeje a modernímu procesoru může značit dobrou výdrž. To se také projevilo v praxi, jelikož se není problém dostat i na dva dny provozu, a to telefon nemusíte nijak zvlášť šetřit. Pokud ráno odpojíme z nabíječky, během dne budeme hodinku surfovat na internetu, hodinku si zahrajeme náročnou 3D hru, půl hodinky si poslechneme hudbu a přitom budeme převážně online, tak k večeru počítejte ještě s polovinou baterie na kontě, a to není vůbec k zahození. Při šetrnějším zacházení jsou tedy možné i tři dny. Pokud vám navíc bude zbývat pouze několik málo procent, je zde k dispozici ultra úsporný režim. Ten sice deaktivuje veškeré procesy na pozadí a umožní pouze volání a SMS, budete však moci být na příjmu ještě dlouhé hodiny.

Výdrží telefon potěší

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. I v této disciplíně model nezahálel a vypnul se po 9 hodinách a 23 minutách, což je lehký nadprůměr. Pro srovnání, předchůdce Y530 vydržel pouze 6 hodin a 24 minut. Nabíjení se potom nese v klasickém duchu, kdy se do 80 % nabije za 1 hodinu a 28 minut, a do plné kapacity si počkáte 2 hodiny a 12 minut.

Hardware: moderní střed

Pod kapotou tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 taktovaný na 1,2 GHz a sekunduje mu 1 GB RAM, ze kterého zbude po spuštění asi 440 MB. Mnohem zajímavější je však fakt, že tento procesor podporuje 64bitovou architekturu. Co to ale znamená v praxi? Zatím v podstatě nic, jelikož Android doposud tuto architekturu nepodporuje, to by se mělo změnit až s příchodem nové verze Android L. Pokud tedy čekáte ultimátní výkon, musím vás zklamat. Není samozřejmě na škodu mít 64bitový procesor, reálnou výhodu vám to ale neposkytne, minimálně dokud nepřijde aktualizace na nový Android. Grafickou část pak má na starost čip Adreno 306.

Benchmark testy: AnTuTu, Vellamo, 3DMark a NenaMark 2

Vnitřní paměť čítá 4 GB, přičemž k dispozici máte zhruba 1,6 GB, což není úplně mnoho a jistě oceníte přítomnost slotu pro paměťové karty, díky němuž si paměť rozšíříte o dalších 32 GB. Většinu aplikací navíc můžete na kartu přesunout. Díky těmto parametrům telefonu výkon nechybí a nebudou vám odepřeny ani nejnáročnější hry typu Real Racing 3 nebo Dead Trigger 2. V samotném prostředí je vše také svižné a jen zřídka se setkáte s pomalejšími reakcemi či záseky.

Prostředí a software: Android nebo iOS?

Prostředí zajišťuje Android ve verzi 4.4.4 KitKat. Celkově je ale maskováno nadstavbou EMUI 2.3 od Huawei a rozdíl od ostatních Androidů rozhodně poznáte. Už tím, že v telefonu nenajdete menu s aplikacemi, všechny jsou totiž naskládány na hlavních obrazovkách tak, jako v iOS. Ale s tím rozdílem, že widgety aplikací máte pořád k dispozici. Rozdíl je patrný také v nastavení, které je rozděleno na kolonku Obecné, tedy podle výrobce nejpoužívanější nastavení, a kolonku Vše. Huawei připravil i tzv. Jednoduché prostředí, kdy se úvodní obrazovky změní na velké dlaždice s nejdůležitějšími funkcemi, které si můžete do jisté míry upravit. Je tu také připravena řádka motivů, můžete si tedy prostředí upravit přesně podle sebe.

Styl prostředí se podobá iOS

V předinstalovaných aplikacích pochopitelně narazíme na kompletní balíček od Googlu, tedy Google+, Gmail, Hangouts, Youtube a další. Nechybí tu také Facebook, Twitter, prohlížeč dokumentů Kingston Office nebo cloudové úložiště Bitcasa, na kterém jako zákazník Huawei obdržíte zdarma 20 GB prostoru. Dostalo se dokonce i na pár her od Gameloftu, většina je však pouhé demo.

Co se týče plynulosti prostředí, tak jsem byl po většinu času spokojen. Práce s telefonem je svižná, jen zřídka narazíte na pomalejší reakce či trhanější přechody. Některé aplikace se také spouštějí o něco déle, nejedná se však o závažný problém.

Fotoaparát: průměrných 5 Mpx

V dané cenové kategorii se zřídka kdy setkáme s kvalitním mobilním snímačem, o kterém bychom mohli bez výčitek říci, že je opravdu povedený. Nejinak je tomu v tomto případě, kdy telefon disponuje 5Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením či přisvětlovací LED diodou. Samotné prostředí nabízí základní nastavení hodnot ISO, vyvážení bílé či kompenzace expozice. Máte také na výběr několik režimů jako HDR nebo panorama, na makro režim se však už nedostalo. V případě dobrých světelných podmínek jsou snímky vcelku povedené, při zatažené obloze a v interiéru ale bohužel razantně přibývá šum a klesá úroveň detailů. Celkově svou kvalitou neurazí a spadá tak do průměru své kategorie, na „mobilní“ focení tedy postačí. Model disponuje také přední kamerkou s rozlišením 2 Mpx a jedná se tak o klasickou kamerku pro videohovory, poslouží však i na populární selfies.

Testovací snímky

Maximální rozlišení videozáznamu činí 1280 × 720 pixelů s 29 snímky za sekundu a opět zde platí, že čím více světla, tím lépe. Na přehrávání na velké obrazovce to opravdu není, na displeji telefonu však video vypadá povedeně, a o to přeci jde.

Huawei Ascend Y550 – testovací video, 720p

Multimediální funkce: potřebný základ

Začněme hudebním přehrávačem, které zde najdeme rovnou dva. Prvním je aplikace Hudba, kterou znáte z ostatních modelů Huawei. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby a můžete si vytvořit i vlastní seznam. Druhým je dobře známá Google aplikace Hudba Play, kterou není třeba popisovat. Zmiňme pouze, že zde nechybí nastavitelný ekvalizér. V telefonu najdeme také základní FM rádio, které nepodporuje funkci RDS ani nahrávání.

Další multimediální aplikací je Galerie, kde najdete jak své pořízené fotografie, tak i videa a filmy. Své snímky zde můžete také upravit oříznutím či otočením nebo přidat zajímavý efekt, například rámeček nebo jiný odstín. U filmů narazíme na formátové omezení, jelikož telefon nedokáže přehrát například formát .avi, pro tento typ souborů tedy určitě sáhněte po alternativním přehrávači z Google Play. Chybí také podpora externích titulků.

Konektivita: přivítejte LTE

V této kapitole nás model potěšil, jelikož v dané cenové kategorii podporuje funkci LTE se všemi potřebnými frekvencemi. To je opravdu dobrý tah a modelu to dává velkou konkurenční výhodu. Zbylá výbava je už klasická, tedy Wi-Fi b/g/n či Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. V místech bez pokrytí 4G sítěmi využijete datové připojení v podobě EDGE, GPRS a HSPA+. K počítači se potom telefon připojí jako multimediální zařízení (MTP). Nedostatkem může být absence NFC a USB OTG, flash disk tedy nepřipojíte.

Huawei Ascend Y550

Závěr: bestseller podruhé

Jako celek působí dnešní kousek velmi povedeně. Výrobci se totiž podařilo stvořit solidní model, který disponuje vším potřebným a přidává i lákadlo v podobě příjemné prodejní ceny. Tedy to, co započal předchůdce, pokračuje i s tímto modelem.

Nespornou výhodou je podpora LTE. Za tuto částku totiž nenajdete žádného konkurenta s touto vychytávkou. Dalším potěšujícím faktem je dobrá výdrž na baterii, kdy s vámi telefon vydrží dva pracovní dny. Nezradí vás ani prostředí, které je svižné, a se záseky se setkáte jen zřídka. Potěší i přítomnost režimů, jako je Jednoduchý či Ultra úsporný režim.

Huawei Ascend Y550

Vyloženě dechberoucím nedostatkem telefon netrpí. Zamrzí nedoladěná konstrukce, kdy kromě zbytečného místa kolem displeje narazíme i na povrzávající zadní kryt, což mohl Huawei vyladit a cenovka v tomto případě neomlouvá. Malá vnitřní paměť také radost neudělá, slot pro paměťové karty tu ale naštěstí najdeme. Někdo by mohl namítnout, že už by to chtělo jemnější displej, kvalitnější fotoaparát či podporu NFC, zde se ale dostáváme k další výhodě, a tou je cena. Ta je totiž stanovena na 3 500 Kč, což je adekvátní částka a díky ní se model stává atraktivním adeptem ke koupi. Zejména ti, co požadují rychlý internet za výhodnou cenu, mají jasného favorita.

Konkurence:

Pokud se u konkurenčních modelů zaměříme na funkci LTE, musíme jít cenově o něco výše. Pak se jako vhodný adept jeví Alcatel OneTouch Idol 2 mini S, který vychází na zhruba 4 800 Kč, u T-Mobilu však například stojí 4 300 Kč. Za tuto částku dostanete podstatně vybavenější kousek, v čele s jemnějším displejem, 8Mpx fotoaparátem či podporou NFC. Vhod přijde také dvojnásobná vnitřní paměť. Stejně velká baterie však kvůli vyššímu rozlišení displeje poskytuje menší výdrž a někomu už může scházet Android 4.4 KitKat.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Pokud pro vás však LTE není zásadní, můžete se poohlédnout to těchto alternativách. První je na řadě Asus ZenFone 4, který nabízí stejný displej i cenovku. Potěší přítomnost 8Mpx fotoaparátu nebo dvojnásobné vnitřní paměti, stejně tak druhý slot pro SIM kartu. Odlišnosti najdeme také v oblasti výkonu, jelikož Asus u svých modelů sází na procesory od Intelu. Nevýhodou oproti Huawei je menší kapacita baterie a absence automatické regulace jasu.

Asus ZenFone 4

Jemnější, 4,7palcový displej nabídne další konkurent, kterým je LG L90. Boduje také v oblasti fotoaparátu a vnitřní paměti, stejně tak i větší baterie zaručuje dobrou výdrž. Je vybaven také funkcí NFC. Zamrzí však absence notifikační LED diody. Cena se potom pohybuje okolo 4 300 Kč.

LG L90

V případě, že lačníte po velkém telefonu, může být vhodným kandidátem Honor 3C. Ten totiž nabízí 5palcový HD displej. Kromě toho potěší lepším fotoaparátem, větší vnitřní pamětí a také 2 GB paměti RAM. Vhod může přijít i druhý slot pro SIM kartu. Cenově potom model vychází na zhruba 3 900 Kč.

Honor 3C

Pokud je vaším primárním cílem ušetřit, nabízí se Op3n dott phone, který pořídíte už za 2 500 Kč v obchodech Tesco. Nenechte se však zmást, nejedná se o nepoužitelnou hračku na jeden den. Oproti Huawei nabídne vyšší rozlišení 4,5palcového displeje, strádá však špatnými pozorovacími úhly. Najdeme tu větší hodnotu vnitřního úložiště nebo naopak menší baterii. Někomu může také scházet notifikační LED dioda. Tisícikorunový rozdíl však není malý, rozhodování tedy nemusí být snadné.

Op3n dott phone

Jako zástupce jiných platforem tu máme Nokii Lumii 630. V tomto případě hledejme odlišnosti v menší paměti RAM, což u Windows Phone nepředstavuje velký problém, či o něco menší baterii. Nepotěší ani absence přisvětlovací LED diody, stejně jako čidla automatické regulace jasu a notifikační LED diody. Náladu naopak zvedne dvojnásobná vnitřní paměť. Pokud navíc sáhnete po modelu Lumia 635, nebudou vám odepřeny sítě čtvrté generace, tedy LTE. Lumia 630 potom vychází na zhruba 3 600 Kč a za Lumii 635 utratíte okolo 4 300 Kč.

Nokia Lumia 630 a 635
huawei-ascend-y550
Klady
  • LTE
  • výdrž baterie
  • cena
  • prostředí
Zápory
  • povrzávající zadní kryt
  • zbytečné místo kolem displeje
  • malá vnitřní paměť
Diskuze ke článku
Tr
Zdravím všetkých. Už cca týždeň tento telefón používam a môžem povedať že za tie peniaze je to perfektné. Samozrejme nemôžete od toho očakávať super fotky a videá, či vodeodolnosť ale keď som ho porovnával s Nexus 5 tak v plynulosti to bolo skoro na rovnakej úrovni. Spočiatku som sa bál tej nádstavby ale ukázala sa ako celkom príjemná a dokonca má aj vychytávky ktoré som na Nexuse nenašiel (napr stíšenie zvuku pri telefonáte otočením telefónu na display). Jediné čoho sa bojím že ho výrobca nebude podporovať a zostane na androide 4.4.4 a emotionUI 2.3 . Bola by škoda nevyužiť ten potenciál 64bit HW. Tá nádstavba vyzerá trochu detsky ale ked si zvyknete začne sa vám aj páčiť.
Jan Pivoňka
Jan Pivoňka
Telefon je dobrý, klidně bych ho bral. Jen se mi nelíbí nástavba EUI. Ve videopohledu mě pobavilo v části o foťáku - "a nechybí mu notifikační LED dioda". Vypadáto že říkáte přímo co si o tom myslíte a nevalíte to jak básničku :) Pan Perunov by ve videopohledech mohl mluvit trošku důraznějším hlasem. Jinak se mi minirecenze líbila.
Karel
Škoda že nemá Vodafonní LTE na 2100, jinak by byl dobrej.
ddddjd
Diky za clanek. Jen chybi zminka o GPS a hlavně LTE bands, které telefon zvlada. Vetsina dnešních recenzi toto postrada i na konkurencnich webech.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze