Huawei Ascend Y330
recenze

Huawei Ascend Y330

Sázka na cenu
10

Mobil nižší střední třídy stále známější značky zaujme především ty, kteří chtějí rozumný Android za dostupnou cenu. Telefon se totiž prodává přibližně za 2 300 Kč a za to vám nabídne 4palcový displej, dvoujádrový procesor nebo 3Mpx fotoaparát. Je to tedy dobrá koupě nebo je nízká cena vyvážena až příliš velkými kompromisy? Na to odpoví dnešní recenze.

Pokud jste nenáročný uživatel a chcete ušetřit, dnes recenzovaný kousek může být přesně pro vás. Nabídne totiž dostačující parametry zabalené v kompaktním těle a ověnčené dobrou cenovkou. Takové modely však nabízí i ostatní výrobci, uvidíme tedy, jestli tento něčím dokáže zaujmout.

Technické parametry Huawei Ascend Y330

Kompletní specifikace
Konstrukce122,1 × 63,5 × 11,3 mm, 126 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát3,1 Mpx (2 048 × 1 536), , video: 640 × 480 px
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
Dostupnostkvěten 2014, ?

Huawei Ascend Y330 – rychlý videopohled

Design a konstrukce: elegantní kvádřík

Příznivci minimalizmu určitě zbystří, jelikož díky 4palcovému displeji činí rozměry 122,1 × 63,5 × 11,3 mm a telefon se tak pohodlně vejde i do malé kapsy. Příjemná hmotnost 126 gramů ze standardu nevybočuje a telefon se drží příjemně, což ještě umocňují krásně zaoblené rohy. I přes použití plastových materiálů je konstrukce kvalitně zpracovaná, odnímatelný zadní kryt drží pevně na svém místě a po této stránce ve mně zanechal dobrý dojem.

Zpracování konstrukce se povedlo

Čelní straně dominuje displej s již zmiňovanou úhlopříčkou 4 palce a pod ním se nachází trojice senzorových tlačítek, jejich rozmístění si ale budete muset zapamatovat, nedisponují totiž podsvětlením. Prvky na přední straně pak završuje reproduktor umístěný nad displejem. Ano, žádná čidla ani přední kamerku tu bohužel nehledejte. Dokonce tu není ani informační LED dioda, která by si tu své místo určitě zasloužila.

Žádné neobvyklé prvky na telefonu nenajdete

Zadní strana je elegantně lesklá, tento efekt ale za několik okamžiků zmizí pod vašimi otisky prstů. V horní části najdeme čočku fotoaparátu s hezkým stříbrným lemováním, což osvěžuje vzhled a telefon se tak neztrácí v záplavě jednobarevných kvádrů. Pod fotoaparátem se pak vyjímá stříbrné logo Huawei. Sloty na paměťovou kartu a SIM kartu se spolu s vyměnitelnou baterií nachází pod zadním krytem. Horní strana telefonu hostí vypínací tlačítko, i přes kompaktnost zařízení tak bohužel musíte nepříjemně přehmatávat, a 3,5mm jack konektor. Na levém boku najdeme dvojici tlačítek pro regulaci hlasitosti, naopak na pravém boku se nachází nabíjecí konektor.

Displej a zvuk: na dobré cestě

Displej dostal rozlišení 800 × 480 pixelů, což je na čtyřech palcích dostatečná hodnota a jemnost je na dobré úrovni. Panel je typu TFT IPS a nabídne poměrně slušné pozorovací úhly, i když při pohledu ze spodu jsou barvy velmi zkreslené. Přímé slunce také zvládá bez větších problémů, jas si ale budete pokaždé nastavovat ručně. Sklíčko displeje není tvrzené a je velmi náchylné k poškrábání. Pokud tedy víte, že telefon bude směřovat do dětských rukou nebo bude určen někomu, kdo si při používání telefonů nebere servítky, doporučujeme určitě zakoupit ochrannou fólii.

Jemnost i čitelnost displeje jsou dostatečné

Pokud jste do teď v textu a na fotografiích marně hledali umístění hlasitého reproduktoru, tak vám nyní prozradím, že reproduktor pro hovory a hlasitý jsou jedno a totéž. Ano, toto skloubení už používá jen málo výrobců, Huawei se ale přiklonil právě k tomuto tahu. Má to své výhody. Při položení telefonu na stůl není reproduktor zakrytý a hudba i notifikace jsou dobře slyšet. Co se týče kvality zvuku, spíše nenadchne. Jako upozornění na notifikace poslouží, ale hudba se z něj neposlouchá dobře, obzvlášť na nejvyšší hlasitost. To výstup do sluchátek je jiná káva a poslouchat oblíbenou hudbu je jedna radost. Zvuk je velmi kvalitní a toto zařízení se pro poslech hudby ve sluchátkách opravdu hodí. Pokud byste i tak nebyli spokojeni, můžete použít vestavěný ekvalizér.

Baterie a výdrž: klasika, nic víc

V této kapitole se neodehraje nic překvapivého, telefon totiž disponuje uživatelsky vyměnitelnou baterií s kapacitou 1 500 mAh. Výdrž se tedy nevymyká zažitému 1 až 1,5dennímu standardu, u hůře vybaveného mobilu bychom čekali více. Pokud si ale budete hlídat jas displeje, odoláte pokušení zahrát si hru nebo zkontrolovat příspěvky na mobilenet.cz, telefon vás odmění klidně i dvěma až třemi dny výdrže. Při bezhlavém paření vám naopak nevydrží ani do večera.

Výdrž je opět v průměru

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy telefon připojený k Wi-Fi přehrával HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách na 50 %. Výdrž činila 5 hodin a 2 minuty, tedy spíše horší průměr. Nepříjemné je to ale zejména u nabíjení, jelikož výrobce přibalil nabíječku s výstupním proudem pouhých 550 mA a do plné kapacity se telefon nabije za dlouhé 3 hodiny a 13 minut. Do 80 % kapacity si počkáte 2 hodiny a 24 minut. Není tak od věci použít jinou, silnější nabíječku.

Hardware: zakopává

Telefon je vybaven dvoujádrovým MediaTekem 6572 taktovaným na 1,3 GHz, kterému sekunduje základních 512 MB RAM, kdy je po spuštění k dispozici cca 200 MB. Z celkových 4 GB vnitřní paměti pak máte zhruba 1,8 GB, takže také žádná sláva. Je vidět, že toto je dnešní úplný základ. Paměťové karty ale podporuje a aplikace na ně přesunete, v tomto ohledu tedy není takový problém.

Výsledky benchmark testů: Quadrant a AnTuTu

Výkon není silnou stránkou tohoto zařízení, i když na tom není vyloženě špatně. Hry typu Hill Climb Racing nebo Subway Surfers si bez problémů zahrajete, v samotném prostředí si už ale často počkáte, hlavně přepínání mezi aplikacemi dělá telefonu problémy. Za danou cenu však míří jinam než do řad geeků a pařmenů, ti se jistě poohlédnou jinde a nenáročným uživatelům výkon postačí, při běžných operacích je dostatečně rychlý.

Fotoaparát: slušné 3 Mpx

Telefon dostal do vínku 3Mpx čip bez jakékoliv asistence v podobě automatického ostření či přisvětlovací LED diody. I tak jsou ale výsledné snímky docela ucházející. Za dobrých světelných podmínek fotí slušně, i když poněkud schází ostrost. V interiéru to už taková sláva není, kvůli absenci stabilizace navíc musíte držet telefon opravdu v klidu, jinak je výsledek rozmazaný a vhod přijde akorát tlačítko „smazat“. Zapomeňte také na focení blízkých předmětů kvůli absenci automatického zaostřování. Také focení při slabém světle za moc nestojí, přisvětlení prostě chybí a nic se s tím dělat nedá, to je ale neduh všech zařízení, která postrádají tento prvek výbavy. I přes to je ale fotoaparát v lehkém nadprůměru v dané kategorii.

Video dokáže natáčet v rozlišení 640 × 480 pixelů a na displeji telefonu se video díky malé úhlopříčce sleduje příjemně. Na prohlížení rodinných vzpomínek na televizi to ale není. Samotné prostředí fotoaparátu nenabídne nic převratného, pouze nastavení vyvážení bílé, časovače a rozlišení snímku, případně pak možnost pořízení panoramatu.

Huawei Ascend Y330 – testovací video, 480p

Konektivita: dobře známý základ

Zde nenajdeme nic výjimečného pro tuto cenovou kategorii. K internetu se připojíte buď pomocí Wi-Fi b/g/n nebo skrze EDGE, GPRS či HSPA+. Z dalších prvků tu máme Bluetooth 4.0, NFC tu už nehledejte. GPS s podporou A-GPS pak vaši polohu zachytí zhruba do půl minuty. Telefon také podporuje DLNA, můžete tedy jednoduše přehrát obsah zařízení na vaší televizi skrze Wi-Fi. Také s počítačem se bez problému propojíte pomocí přiloženého USB kabelu. Funkci USB OTG už ale nezvládne, flash disk tedy nepřipojíte.

Huawei Ascend Y330

Prostředí a software: vylepšený Android

Prostředí zajišťuje Android v jeho poněkud už postarší verzi 4.2.2 Jelly Bean. Za starší verzi Androidu pak může především využitý SoC, vyhlídky na aktualizaci jsou navíc prachmizerné. Prostředí je ale maskováno nadstavbou Emotion UI 2.0 od Huawei a rozdíl od ostatních Androidů rozhodně poznáte. Už tím, že v telefonu nenajdete menu s aplikacemi, všechny jsou totiž naskládány na hlavních obrazovkách tak, jako v iOS. Ale s tím rozdílem, že widgety aplikací máte pořád k dispozici. Rozdíl je například patrný také v nastavení, které je rozděleno na kolonku Obecné, tedy podle výrobce nejpoužívanější nastavení, a kolonku Vše. Huawei připravil i tzv. Jednoduché prostředí, kdy se úvodní obrazovky změní na velké dlaždice s nejdůležitějšími funkcemi, které si můžete do jisté míry upravit.

Styl připomíná iOS

Instalací různých aplikací se výrobce příliš nezaobíral. Najdeme tu pouze klienty Facebook, Twitter, Hangouts a Google+. Máme zde také cloudové úložiště Bitcasa, na kterém jako zákazník Huawei obdržíte zdarma 20 GB prostoru.

"Jednoduché prostředí" a cloud Bitcasa

Celkové prostředí plynulostí rozhodně neoplývá. Se záseky na každém kroku se rozhodně nesetkáte, rychlý sled úkonů už mu ale zatopí a zpomalení systému je pak jasně zřetelné.

Závěr: neslané, nemastné, ale levné

Tohle už tu bylo. Telefon nenabízí nic převratného, už dobře známý hardware pouze tentokrát dostal na záda logo Huawei. Pokud se ale na model podíváme jako na samostatný model, tak tu máme dostačující základ s příjemnou cenovkou. Displej vám i na slunci ukáže vše co je třeba, fotoaparát poměrně kvalitně zachytí nezapomenutelné okamžiky a dlouhé chvíle si zkrátíte nějakou plošinovou hrou nebo brouzdáním na internetu. Volání a SMS pak zvládá na jedničku, tak co více si přát? Za danou cenu je to standardní nadílka, i když mezery tu jsou, například v podobě nedoladěné optimalizace prostředí nebo absence čidel či notifikační LED diody, a nemalá konkurence si rozhodně říká o svou pozornost.

Huawei Ascend Y330

Konkurence:

Nejvíce tomuto kousku zatopí Vodafone Smart 4 mini. Ten totiž nabídne velmi podobnou výbavu, tedy 4palcový displej, dvoujádrový procesor nebo 3Mpx fotoaparát. Přidává ale pár milých drobností v podobě automatické regulace jasu, notifikační LED diody, možnosti natáčení videa v HD rozlišení nebo prodejní ceny, která činí 1 877 Kč, tedy o nějakých 400 korun méně než Huawei.

Dalším konkurentem je Sony Xperia E1, která se také příliš neliší. Sází například na procesor od Qualcommu, který zvládá natáčení HD videa a je malinko výkonnější, nebo na větší baterii. Největším tahákem je zvukový výstup, který je zde velmi kvalitní. Automatická regulace jasu také přijde vhod. Huawei se potom snaží oponovat o 200 Kč nižší cenou.

Sony Xperia E1

V případě, že jste ještě nenáročnější uživatel, případně hledáte kompaktní telefon pro děti, nabízí se Alcatel OneTouch Pop C1. Ten nabídne ještě menší úhlopříčku 3,5 palce a dolů šlo i rozlišení panelu. Máme zde stejný procesor, ovšem s nižším taktem 1 GHz. Také 2Mpx fotoaparát je tu spíše jen do počtu. Velkou výhodou ale může být podpora dvou SIM karet. Vše také zachraňuje cena, která se pohybuje okolo 1 900 Kč.

Alcatel OneTouch Pop C1

Nesmíme také opomenout zástupce jiných platforem, konkrétně Nokii Lumii 530 s Windows Phone 8.1. Ta sebevědomě běží pod taktovkou čtyřjádrového Qualcommu taktovaného na 1,2 GHz, RAM paměť však zůstává beze změny, tomuto operačnímu systému to ale bohatě dostačuje. Je zde také lepší 5Mpx fotoaparát. Ruku v ruce s výbavou jde ale i cena, která činí 2 900 Kč. Alternativou ještě může být současná Lumia 520, ta za stejný peníz nabídne například horší dvoujádrový procesor. Boduje naopak dvojnásobnou interní pamětí nebo záznamem HD videa.

Nokia Lumia 530 a 520
huawei-ascend-y330
Klady
  • cena
  • konstrukce
  • nadstavba Emotion UI
Zápory
  • pomalejší prostředí
  • lehce poškrabatelný displej
  • absence notifikační LED diody
  • hlasitý reproduktor
Diskuze ke článku
mildaaa
Hodnotit zvuk z "reproduktoru" na jakémkoli mobilu je zbytečné. Hudbu z něj (bez sluchátek) může poslouchat jen hudební barbar nebo děcka.
sa.i.o11
Woow prvý videopohled a bez najmenšieho zaváhania,veľmi dobrá práca.
Lukyn
Mediatek=nepoužitelná GPS
Honza
Pekný telefon

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze