HTC Desire 510
recenze

HTC Desire 510

64bitové poprvé
9

Ve střední třídě mobilních zařízení je dnes velmi těsno a vybrat si ten pravý kousek není mnohdy jednoduché. A abyste to měli ještě těžší, se svým modelem Desire 510 přispěchalo i HTC. Ten nabízí například 4,7palcový displej, 5Mpx fotoaparát, podporu LTE nebo také 64bitový procesor. Cena je však nastavena výše, než by bylo třeba. Podaří se mu ji obhájit, nebo zapadne do šedivého průměru?

HTC je rozhodně snaživý výrobce a jeho snaha nabízet své modely v co nejvíce kategoriích je rozhodně znát. Ty nejvyšší kousky určitě stojí za to, ty levnější však trpí jedním neduhem, a to že nejsou zas až tak levné. Platí to i pro dnes recenzovaný kousek. Jeho cena 5 300 Kč je totiž výše, než nabízí stejně vybavená konkurence.

Obsah balení:

  • USB kabel
  • zástrčka do zásuvky
  • sluchátka
  • úvodní příručka

Technické parametry HTC Desire 510

Kompletní specifikace
Konstrukce139,9 × 69,8 × 10 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 4,7" (854 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), , video: 1 920 × 1 080 px
ChipsetQualcomm Snapdragon 410 MSM8916, CPU: 4×1,2 GHz, GPU: Adreno 306
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDXC
Datové funkce5G: ?, LTE: ano, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 100 mAh, bezdrátové nabíjení: ne
DostupnostQ3 2014, 5 000 Kč

HTC Desire 510 – rychlý videopohled

Design a konstrukce: rozměrnější, ale povedený

Toto zařízení navazuje na zavedený vzhled modelů HTC a může vám připomínat dražší modely. Na přední straně najdeme 4,7palcový displej, který se nesnažil zabrat co nejvíce prostoru jen pro sebe. Pod displejem totiž ještě máme velký prostor, kde se umístilo pouze logo výrobce a mikrofon. Přeci jen si mohli designéři ještě trochu pohrát a zmenšit tak nevyužívané místo. I tak ale rozměry 139,9 × 69,8 × 10 mm nejsou v této kategorii ničím výjimečným. Nad displejem se potom nachází velká mřížka reproduktoru, sada čidel a přední kamerka. Notifikační LED diodu tu už bohužel nehledejte.

Na přední straně je příliš mnoho nevyužitého prostoru

Záda jsou vyrobena z měkčeného plastu, který je velmi příjemný do ruky a díky matnému provedení telefon nevyklouzává. V horní části najdeme čočku 5Mpx fotoaparátu, u kterého překvapí absence přisvětlovací LED diody, na kterou jsme zvyklí už i u levnějších modelů. Mřížka hlasitého reproduktoru se naopak usadila ve spodní části zad, na kterých také zaujme logo HTC. Jelikož je zadní kryt snímatelný, tak sloty pro microSIM kartu a paměťovou kartu najdeme právě pod ním, stejně jako uživatelsky vyměnitelnou baterii. Anténa NFC už tu ale chybí.

Měkčená úprava zad je velmi příjemná do ruky

Na zaoblených bocích také nalezneme důležité prvky výbavy. Horní strana hostí 3,5mm jack konektor spolu s vypínacím tlačítkem, naopak na spodní straně se umístil nabíjecí konektor. Zbylá tlačítka pro regulaci hlasitosti hledejme na pravém boku přístroje.

Celková konstrukce je zvládnuta na jedničku

Vzhledově se telefon povedl a za jediný neduh považuji zbytečně nevyužité místo pod displejem. Jinak se ale velmi příjemně drží díky zaobleným rohům a měkčeným zádům. Hmotnost 158 gramů je sice přeci jen vyšší, není to však velký nedostatek a alespoň máte pocit, že držíte kus hardwaru. Samotné zpracování je na velmi dobré úrovni, zadní kryt drží pevně na svém místě a s povrzáváním se setkáte jen při silném stlačení.

Displej: největší slabina?

HTC je známo tím, že své modely osazuje kvalitními zobrazovači, kterým v podstatě není co vytknout. To však platí spíše pro dražší modely, v tomto případě tu totiž máme panel TFT TN a na 4,7palcové úhlopříčce rozlišení 854 × 480 pixelů. To už opravdu není mnoho, zvláště v této cenové kategorii. Rastr sice není z běžné pozorovací vzdálenosti příliš viditelný, zamrzí ale výraznější zkreslování barev při náklonu zařízení kvůli použitému panelu.

Displej trpí horším rozlišením i pozorovacími úhly

Viditelnost na přímém slunci je ale na dostatečné úrovni a nechybí ani automatická regulace jasu dle okolních podmínek. Ochranu displeje zajišťuje odolné sklíčko Gorilla Glass 3, bohužel už ale po pár týdnech používání jsem zaznamenal drobné škrábance, pokud tedy plánujete s telefonem hruběji zacházet, určitě sáhněte po ochranné folii.

Zvuk: BoomSound se nekoná

U tohoto modelu už výrobce upustil od bezkonkurenčních stereo reproduktorů a máme zde pouze jeden reproduktor na zadní straně. I ten však nehraje špatně, nepostrádá basy a na občasný poslech hudby postačí. Díky dobré hlasitosti také nebudete mít problém s přeslechnutím příchozích notifikací. V dané relaci tedy patří do nadprůměru.

HTC Desire 510

Výstup do sluchátek je potom tradičně lepší zážitek a nejinak je to i zde. Zvuk je tedy na velmi dobré úrovni a nepostrádá jednotlivé složky. Pokud byste si ale chtěli pohrát s ekvalizérem, tak to bohužel nepůjde, žádný zde totiž nenajdete.

Baterie a výdrž: potěšující nadprůměr

Telefon je osazen vyměnitelnou baterií s kapacitou 2 100 mAh, což je díky menšímu rozlišení displeje a úspornému procesoru naprosto dostačující hodnota. Pokud tedy v 6 ráno odpojíte telefon z nabíječky, budete celý den on-line, vyřídíte pár hovorů a SMS, budete hodinku brouzdat na internetu a půl hodiny si zahrajete svojí oblíbenou hru, tak k deváté hodině večerní počítejte přibližně s polovinou baterie, tedy ještě dost sil na druhý, i když už o něco méně náročný, den.

Baterie potěší nadprůměrnou výdrží

Pokud byste ale chtěli strávit dovolenou v pralese nebo jen večer s přáteli s téměř vybitým zařízením, je tu připraven extra úsporný režim, který deaktivuje většinu funkcí a umožní pouze základní využití na volání, SMS, e-mail, kalendář a kalkulačku. Všechny ostatní aplikace a funkce budou potlačeny, zato se ale výdrž výrazně prodlouží a vy budete moci být stále na příjmu.

Vzhled extra úsporného režimu

Ani dnešní model se nevyhnul našemu standardizovanému testu výdrže, kdy skrze Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách nastaveným na 50 %. Telefon vydržel celkem 6 hodin a 43 minut, což je dostačující hodnota. Například Sony Xperia M2 dokázala přehrávat video 6 hodin a 34 minut. Naopak Alcatel OneTouch Idol 2 mini S vydržel pouze 5 hodin a 48 minut. Doba nabíjení také nevybočuje, na 80 % se nabije za 2 hodiny a 24 minut, do plné kapacity to potrvá o hodinu a minutu déle.

Hardware: střední třída v novém

Pod kapotou tepe čtyřjádrový Qualcomm Snapdragon 410 MSM8916 taktovaný na 1,2 GHz a tomu sekunduje 1 GB RAM, ze kterého zbude po spuštění asi 440 MB. Mnohem zajímavější je však fakt, že tento procesor podporuje 64bitovou architekturu. Co to ale znamená v praxi? Zatím v podstatě nic, jelikož Android doposud tuto architekturu nepodporuje, to by se mělo změnit až s příchodem nové verze Android L. Pokud tedy čekáte ultimátní výkon, musím vás zklamat. Hlavní výhoda takového procesoru totiž spočívá v možnosti použití 4 GB RAM a více, což u tohoto modelu rozhodně nehrozilo. Není samozřejmě na škodu mít 64bitový procesor, reálnou výhodu vám to ale neposkytne, minimálně dokud nepřijde aktualizace na nový Android. Grafickou část pak má na starost čip Adreno 306.

Benchmark testy: AnTuTu, NenaMark 2, Vellamo a 3DMark

Vnitřní paměť čítá 8 GB, přičemž k dispozici máte zhruba 3,7 GB. Bez problémů ji ale můžete rozšířit až o dalších 128 GB pomocí paměťových karet, na které jdou aplikace přesunout. Díky těmto parametrům telefonu výkon nechybí a nebudou vám odepřeny ani nejnáročnější hry typu Asphalt 8 nebo Dead Trigger 2. V samotném prostředí je vše také svižné a nesetkáte se s pomalými reakcemi či záseky.

Prostředí a software: KitKat a Sense

O běh systému se stará nový Android 4.4.3 KitKat spolu s nadstavbou HTC Sense 6.0. Nadstavba není malá a oproti čistému Androidu se značně liší, prostředí je však totožné s ostatními modely HTC.

Ze zamykací obrazovky můžete rychle spustit čtveřici aplikací, které si sami zvolíte. I samotné odemknutí můžete provést několika způsoby. Tahem od spodního kraje nahoru jednoduše odemknete telefon. Pokud ale potáhnete od středu doleva, vždy se objevíte na hlavní obrazovce s widgety. Naopak při tažení doprava se vždy dostanete na obrazovku BlinkFeed, neboli obrazovku zobrazující vámi navolený obsah z různých serverů nebo sociálních sítí. Nefunguje sice jako klasická RSS čtečka, můžete si ale vybrat z různých témat, například Hudba či Technologie, poté si navolit určité weby a tato obrazovka vás bude informovat o aktuálním dění na daném serveru. Zahraniční obsah je pochopitelně daleko bohatší než český, nechybí zde ale například naše zpravodajství mobilenet.cz. Notifikační lišta potom kromě zobrazování notifikací umožňuje rychlé nastavení funkcí, které si také můžete libovolně upravit. Celkově zaslouží prostředí pochvalu, jelikož je svižné a na nic nebudete muset otravně čekat, stejně efektivně zvládá i rychlé přepínání mezi spuštěnými aplikacemi.

U aplikací se ještě zastavíme, protože tu v základu přeci jen na nějaké narazíte. Především tu najdeme kompletní nadílku od Googlu, tedy jak Google+, Gmail, Mapy, Chrome nebo Hangouts, tak i Hudbu, Filmy, Knihy a Kiosek Play, Fotky, Disk nebo YouTube. Nechybí sociální sítě v podobě Facebooku a Twiteru nebo kancelářský balíček Polaris Office 5 v plné verzi umožňující prohlížení a editaci dokumentů, dostalo se i na správce souborů.

Fotoaparát: bez ostření i LED diody

Fotoaparát dostal do vínku 5 Mpx, schází mu ale bohužel přisvětlovací LED dioda i automatické ostření, což jsou funkce, které v této cenové kategorii běžně najdeme. Samotné prostředí nabízí výběr z několika režimů, tedy kromě automatického například HDR, panorama, podsvícení nebo text. Snadno si zde také nastavíte hodnotu ISO nebo expozice a nechybí i vyvážení bílé.

Výsledné fotografie potom spadají do průměru kategorie, neoslní výjimečnou kvalitou ani ostrostí a fotoaparát má tendenci slévat například zelené plochy. Pokud si ale budete snímky prohlížet pouze na displeji telefonu, tak budete spokojeni, v tomto případě totiž vypadají velmi kvalitně. Kvůli absenci LED diody vám je ale zapovězeno focení například v tmavých prostorech.

Ukázkové fotografie

Video dokáže natáčet v rozlišení 1920 × 1080 pixelů, není však FullHD jako FullHD. Stejně jako u fotografií neoslní přílišnou kvalitou a na velké obrazovce si své zážitky nejspíše promítat nebudete.

HTC Desire 510 – testovací video, 1080p, noc

Jelikož model disponuje přední kamerkou, nejsou vám zapovězeny videohovory nebo focení sama sebe. Rozlišení 0,3 Mpx je ale opravdu základní, zázraky tedy nečekejte. Jako zrcátko ale poslouží spolehlivě.

Ukázkový snímek: přední kamerka

Konektivita: LTE bez NFC

Jeden z mnoha důvodů, proč si pořídit chytrý telefon, je přístup na internet. Na ten se podíváte buď pomocí Wi-Fi 802.11b/g/n/ nebo datového připojení v podobě EDGE, GPRS, HSPA+ a dostalo se dokonce i na LTE, které je výsadou spíše dražších přístrojů. Prohlížeče zde potom najdeme rovnou dva, klasický Android Browser a Google Chrome. Spojení s vaším chytrým příslušenstvím zajistí Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, na NFC anténu už se ale bohužel nedostalo. Pochvalu ale zaslouží rychlá a spolehlivá GPS s podporou A-GPS a GLONASS, které vaši polohu zaměří během několika málo vteřin. K počítači se připojí jako zařízení MTP a umožní vám přenášet soubory z a do telefonu či počítače. Co už se ale nepřipojí je flash disk, funkci OTG tedy postrádá. Naopak potěší přítomnost FM rádia s RDS.

HTC Desire 510

Závěr: vyvážený kousek, ale…

Celkově nabízí tento model poměrně vyváženou výbavu, najdeme tu sice několik kompromisů, na druhou stranu ale i pár příjemných překvapení.

Vzhledově sice nijak příliš nevybočuje, konstrukce je ale na dobré úrovni a telefon se i velmi příjemně drží. Další potěšující fakt je výdrž baterie, díky níž s vámi telefon vydrží dva dny klasického používání. Rozhodně také přijde vhod přítomnost LTE, jelikož už má tato funkce reálné využití i v tuzemsku. Také prostředí není co vytknout, vše je ukázkově svižné a v tomto ohledu má HTC rozhodně navrch.

HTC Desire 510

Naopak slabým článkem je rozhodně displej, a to jak jeho rozlišení, tak i pozorovací úhly, konkurence je většinou mnohem dále. Fotoaparát bych do nevýhod přímo neřadil, absence přisvětlovací LED diody a automatického ostření ale rozhodně sráží použitelnost tohoto prvku výbavy, poslouží tak spíše jako základní obrazový zápisník. Někomu také může vadit absence NFC nebo notifikační LED diody, kterou nabízí i levnější konkurence a je to rozhodně škoda. No a poslední mínus? Cena. Telefon totiž seženete za zhruba 5 300 Kč a za tyto peníze se na trhu pohybují lepší modely, na které se nyní podíváme.

Konkurence:

Hlavním rivalem je Alcatel OneTouch Idol 2 mini S, který nabízí o něco menší, konkrétně 4,5palcový displej s vyšším rozlišením 960 × 540 pixelů. Boduje také v oblasti fotoaparátu, jelikož disponuje 8Mpx snímačem, kterému nechybí autofokus či přisvětlovací LED dioda. V oblasti výkonu jsou na tom velmi podobně, HTC pouze nabízí novější verzi procesoru. Oba dva nabízí podporu LTE, Alcatel však ještě přidává podporu NFC. HTC boduje lepší výdrží baterie, Alcatel naopak přidává drobnosti jako notifikační LED dioda nebo líbivější design. Cena se potom pohybuje okolo 5 000 Kč.

Alcatel OneTouch Idol 2 mini S

Dalším konkurentem je Sony Xperia E3, která disponuje 4,5palcovým displejem se stejným rozlišením, tedy 854 × 480 pixelů. Podobné jsou si telefony i v oblasti fotoaparátu, jelikož u Xperie také najdeme 5Mpx snímač, který však nepostrádá autofokus ani LED diodu. Další výhody jsou v přítomnosti NFC nebo větší baterie, která by měla poskytnout delší výdrž. Nevýhodou je naopak menší vnitřní paměť pouhé 4 GB. Tento kousek ale pořídíte za zhruba 4 600 Kč.

Sony Xperia E3

Ze stáje Sony se ještě nabízí model Xperie M2/M2 Aqua. Zde najdeme 4,8palcový displej s jemnějším rozlišením nebo srovnatelný procesor. Výhody se skrývají v 8Mpx fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou. Také přítomnost NFC nebo notifikační LED diody řadu uživatelů potěší, stejně jako exkluzivní skleněné zpracování. Pokud navíc sáhnete po verzi Aqua, čeká na vás i zvýšená odolnost vůči prachu a vodě. Sony Xperia M2 potom stojí okolo 5 500 Kč a verze Aqua, která se prodává výhradně u Vodafonu, vyjde na 6 277 Kč.

Sony Xperia M2 a M2 Aqua

Pokud byste lačnili po větším displeji, je tu pro vás Vodafone Smart 4 Power. Zde totiž najdeme 5palcový displej s rozlišením 960 × 540 pixelů. 5Mpx fotoaparát zde nepostrádá ostření ani LED diodu a kromě LTE zde narazíme i na NFC. Velká baterie potom zajišťuje dlouhou výdrž. Nevýhodou jsou naopak pouze 2 GB vnitřní paměti. Cena modelu je však nastavena na 4 377 Kč, což je téměř o tisíc korun méně.

Vodafone Smart 4 Power

Do konkurence s větším displejem se zařadilo také THL T11, které nabízí úhlopříčku 5 palců a na ní rozlišení 1280 × 720 pixelů. Najdeme tu také výkonnější osmijádrový procesor nebo rovnou 2 GB RAM. Nespornou výhodou je i 13Mpx fotoaparát s přisvětlovací LED diodou. Nechybí mu také NFC anténa, oželet však musíte funkci LTE. Pro někoho může být nevýhodou starší Android ve verzi 4.2.2 Jelly Bean, na druhou stranu dvojnásobná vnitřní paměť 16 GB určitě přijde vhod, stejně jako druhý slot pro SIM kartu. Cena se potom pohybuje okolo 5 500 Kč.

THL T11

Mezi konkurenci s odlišným systémem lze zařadit Prestigio MultiPhone 8500 DUO, které běží na operačním systému Windows Phone 8.1 a nabízí například 5palcový HD displej nebo 8Mpx fotoaparát. Je sice vybaven o něco starším procesorem, díky optimalizovanému prostředí mu ale výkon nechybí. Co už vám ale chybět bude, jsou funkce LTE a NFC, výdrž baterie je také o něco horší. Výhodou je pak ještě podpora funkce DualSIM a příznivější cenovka, která se pohybuje okolo 4 300 Kč.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO

Pokud byste ale funkci LTE vyžadovali i u Windows Phone, potom se určitě podívejte na Nokii Lumii 635, která sítěmi čtvrté generace disponuje. Kromě toho disponuje 4,5palcovým displejem s rozlišením 854 × 480 pixelů nebo 5Mpx fotoaparátem bez přisvětlovací LED diody. Další výbavu tvoří 512 MB RAM, pro Windows Phone to ale není problém. V ostatních parametrech si je Lumia 635 s modelem od HTC podobná, liší se až v ceně, která se zde pohybuje okolo 4 300 Kč.

Nokia Lumia 635
htc-desire-510
Klady
  • LTE
  • odladěné prostředí
  • výdrž baterie
  • konstrukce
Zápory
  • horší displej
  • cena
  • absence notifikační a přisvětlovací LED diody
  • zbytečné místo pod displejem
Diskuze ke článku
g
Tenhle mobil vedle Motorol, Huaweie a dalších působí s cenovkou 5 tis. komicky
14mirko
no ja neviem. v recenzii vravite, že ste sa nestretli so sekanim, ale mne sa zda, že sa seká az prilis. A tiez nereaguje na dotyky nič moc.
Jaroslav Hlbocký
Jaroslav Hlbocký
Hrozný mobil. Ale celkovo v ponuke HTC chýba kvalitný mobil do 5 palcov.
lojza
HTC z nas dela vocasy a do ciny by tohle si netrouflo dodavat ! tam ma shit za 1500 IPS display...otresne, nebrat, nepodporujte jejich slaboduchou myslenku ze nabizi neco dobreho kdyz to tak neni ! to guatemaly s tim za 1/3 ceny.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze