Honor 3C Lite (Holly)
recenze

Honor 3C Lite (Holly)

Hodně světlých chvilek
29

Pravidelní čtenáři dobře vědí, že Honor není nikterak nová značka, ale jedná se o obchodní název pro řadu telefonů od Huawei. Jejich debut s názvem 3C předvedl, jak vypadá zdařilý poměr ceny vůči užitné hodnotě. 3C Lite, známý také jako Honor Holly, se pokusí předvést něco podobného, ale ještě s větším důrazem na cenu. Podaří se mu to?

Nabídka levných telefonů s Androidem je doslova nepřeberná. Co se ale mění, jsou zákaznické preference. Zatímco dříve by cenovka kolem tří tisíc znamenala spoustu kompromisů, dnes jsou zákazníci náročnější, protože se cena nejlevnějších přístrojů posunula ještě o kousek níž. Co tedy dostanete, když se rozhodnete připlatit si a má to vůbec smysl?

Honor Holly

Obsah balení

Nabíječka a sluchátka typu „pecky“ sice nijak nepřekvapí, ale zase se výrobce nepokoušel šetřit až na dřeň.

Obsah balení. Klasika.

Technické parametry Honor Holly

Kompletní specifikace
Konstrukce142,2 × 72,3 × 9,4 mm, 156 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 280 × 720 px)
Fotoaparát8 Mpx (3 264 × 2 448), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 16 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:02 hodin
Dostupnostduben 2015, 3 300 Kč

Design a zpracování: plastové blues

Asi nikoho nepřekvapí, že telefon je vyroben z plastů a stejně tak i působí. Poznat je to zejména na zadní plastové skořepině. Ta je navíc trochu lesklá, což působí zachytávání otisků a také náchylnost k vyklouznutí celého telefonu. Nutno ovšem podotknout, že zadní strana drží jako přibitá a k jejímu oddělání je potřeba trochu delší nehet a trocha síly. Nikde nic nevrže, a to ani při promačkání.

K cenovce s nižším číslem odkazují také rozměry telefonu. Vzhledem k pětipalcovému displeji je 142,2 × 72,3 × 9,4 mm relativně hodně. Stejně tak můžeme mluvit o hmotnosti 156 gramů, zvláště když tato hodnota není vyvážena kapacitou baterie, která je v tomto případě spíše slabších 2 000 mAh.

Ani zpracování telefonu se nijak nevymyká.

Když se podíváme na čelní stranu, uvidíme displej zasazený do docela silných rámečků. Nahoře je to pak sluchátko, kamera s rozlišení 2 Mpx a čidla jasu a blízkosti. Dole se pak nachází trojice senzorových tlačítek pro ovládání operačního systému. Ta však nejsou podsvícená, jak bývá zvykem, a tak se ve tmě musíte spoléhat na odražené světlo. Alespoň že je možné zapnout vibrační odezvu.

Boky telefonu nabízejí klasickou sestavu čítající 3,5mm jack (nahoře), microUSB (dole) a ovládání hlasitosti s vypínačem (vpravo nahoře). Pod už probíranou skořepinou pak nalezneme rovněž celkem konvenční sestavu čítající 8Mpx fotoaparát s LED, slot pro microSD a dva sloty pro micro SIM karty, z nichž první zvládne 3G sítě, druhý pak jen 2G.

Všechny části jsou přesně tam, kde byste je čekali.

Honor 3C Lite není žádná hvězda přehlídkových mol, to ostatně není ani jeho záměr. Vzhledem k ceně však jde o solidně postavený telefon bez závažných vad.

Displej: není co vytknout

Pakliže se někde projeví nízká cena přístroje, pak je to především u displeje. Proto je obzvláště potěšitelné, že zde nenajdeme žádnou výraznější chybu. Rozlišení 1 280 × 720 bodů při úhlopříčce 5 palců je zcela dostatečné, stejně tak jako nasazení IPS technologie. Tomu odpovídají živé a jasné barvy, velmi dobré pozorovací úhly. Jako dostatečný lze zhodnotit i jas, dobře funguje i jeho automatická regulace, i přesto, že byla občas příliš velkorysá, takže jsem ve výsledku raději sáhnul po ruční regulaci.

Displej se povedl, ale nepodsvícená tlačítka zamrzí.

Z nadstandardních funkcí ještě zmiňme opravdu jasnou notifikační diodu, která bliká zeleně při zmeškaných událostech a červeně při nabíjení. Nastavení však chybí. Odemykání poklepáním, které ji přítomné u dražšího modelu zde bohužel chybí.

Zvuk: symfonii nečekejte

Jak telefon překvapil displejem, tak něco podobného u zvuku se nekoná. Jeden slabý reproduktor se snaží, seč může, ovšem zhruba od poloviční hlasitosti slyšíte jen zkreslený zvuk bez basů. Sluchátka jsou na tom o něco lépe a lze je označit jako průměrná, stejně tak jako výstup při telefonování.

Malinký reproduktor toho příliš nepředvede.

Baterie a výdrž: zázraky nečekejte

Dalším místem, kde se šetřilo, je baterie. Oproti Honoru 3C má kapacitu sníženou na 2 000 mAh, což už je mezní hodnota pro pohodlné používání. Jinými slovy: na jeden den výdrže se dostanete, ale ne při nějakém zátěžovém režimu, jako je například hraní her nebo sledování videí. Naopak na dva dny výdrže se dá dostat pouze v případě, že jste s telefonem jen na příjmu.

Honor Holly
Baterie je malá už od pohledu.

Tyto dojmy z používání potvrzují i výsledky našeho redakčního testu, při němž streamujeme video s rozlišením displeje (720p) do telefonu s 50% jasem displeje a 50% hlasitostí zvuku ve sluchátkách. Při této konfiguraci telefon vydržel pár minut nad pět hodin, což je opravdu slabý výsledek. Vinu na tom nese nejenom slabá baterie, ale i opravdu jasný displej. Honor 3C má o 300 mAhvětší baterii, což se projevilo tak, že vydržel o hodinu a půl déle, což je zároveň jeden z hlavních argumentů, proč si za něj připlatit.

Tyto hodnoty by mohlo zachránit alespoň rychlé nabíjení, ale to se nekoná. Na 80 procent si počkáte zhruba dvě hodiny, na plné nabití pak dokonce tři. Podtrženo a sečteno: baterie je jedním z nejslabších míst tohoto jinak povedeného přístroje.

Hardware a výkon: hned se lépe dýchá

Použitý čipset Mediatek 6582 nabízí čtyři jádra s taktem 1,3 GHz, což pro základní práci postačuje. Grafická jednotka Mali-400 MP zvládne i náročnější hry, byť za cenu omezení detailů nebo počtu snímků. Stejně tak můžeme mluvit i o paměti RAM ve velikosti 1 GB, což je zcela dostatečná hodnota, zvláště když je po startu volných skoro 600 MB.

Stejně tak vzbuzuje optimismus i pohled na stav interní paměti. U takto levných telefonů bývalo a ještě i bývá obvyklé, že je uživatel přiškrcen na zcela nezbytné 4 GB nebo o trochu lepších 8 GB. Zde však telefon nabízí 16 GB, z nichž je po prvním startu přístupných něco přes dvanáct. To je opravdu dostatečná hodnota, zvláště když je zde k dispozici možnost rozšíření paměťovými kartami, oficiálně až do kapacity 32 GB. Aplikace lze přesouvat i na kartu, ale ne celé, jak je u Androidu 4.4. obvyklé.

Výsledky benchmarků.

Výsledky benchmarků nejsou nikterak špatné. Je jasné, že tak levný telefon nebude trhat rekordy, ale stačí na veškeré běžně prováděné činnosti a troufne si i na náročnější hry. Byť ty nejnáročnější asi nepoběží tak rychle nebo s takovým počtem detailů, jak jejich tvůrci zamýšleli.

Operační systém a uživatelské prostředí: nebojte se emocí

Telefon používá Android ve verzi 4.4.2 a Emotion UI 2.3. I když by název nadstavby mohl vyvolávat nějaké obavy, v podstatě se jedná jen o mírné úpravy, které spočívají především ve vzhledu. Ikonky v nastavení jsou barevnější, zamykací obrazovka má více možností a nabízejí se nějaké nové widgety, ale celé je to velice blízko telefonům s čistým Androidem.

Operační systém se od čistého Androidu liší jen v designu a detailech.

I díky tomu je celý telefon rychlý, svižný a bez záseků. Jediné, co bych Emotion UI vytknul, je fakt, že chybí menu se všemi aplikacemi, které jsou takto rozházené po domovských obrazovkách.

Fotoaparát a videokamera: příjemné překvapení

Fotoaparát je dalším příjemným překvapením tohoto přístroje a stejně tak jako některé další aspekty vypadá, jako by pocházel z telefonu zařazeného o třídu výše. Za dobrých světelných podmínek vypadají snímky pěkně ostře a s jasnými barvami. Když budeme chtít být kritičtí za každou cenu, pak si při zvětšení můžeme všimnout docela radikální komprese, která ničí detaily, ale to není nic, co by mělo běžnému uživateli vadit.

Dobré barvy i ostrost; levný fotomobil už neznamená automaticky špatný.

V interiéru už pak výsledky tak přesvědčivé nejsou, při horším světle se ztrácí zejména živé podání barev. Totéž lze říci i o dvoumegapixelové přední kameře, která se horko těžko vypořádává se špatnými světelnými podmínkami.

Přední kamera má dostatečné rozlišení, ale hůře zachází se světlem.

Pochválit můžeme i video. Není to žádná náhražka, ale plnohodnotné FullHD při 30 snímcích za sekundu. K danému výsledku si sice telefon dopomáhá snížením datového toku a tím i redukcí detailů, ale stále je to něco, za co se ve své cenové třídě rozhodně nemusí stydět.

Honor 3C Lite – testovací video (1080p, 30 FPS)

Funkční výbava: plusy i mínusy

Když procházíme funkce telefonu, lze najít některá světlá místa. Vedle FM rádia s RDS, mezi ně patří například podpora dvou karet SIM, konkrétně ve velikosti microSIM. Jejich správa odpovídá zvyklostem Androidu a stejně tak je standardní i fakt, že pouze první karta umí 3G sítě, zatímco ta druhá jen 2G.

Tím se ale pomalu dostáváme k jedné další chybě, kterou je absence LTE. Možná data v telefonu tolik nepotřebujete, možná si vystačíte s Wi-Fi, ale jakmile jednou ochutnáte rychlost a stabilitu, která přijde s rozsvícenou ikonkou 4G, pak už nechcete zpátky. Stejně tak chybí i NFC, ale to už není takový problém.

Zhodnocení a závěr: zajímavá alternativa

Ideální telefon neexistuje a už vůbec ne v případě, kdy za něj chcete utratit něco málo přes tři tisíce korun. Tento se však v mnohém případě danému ideálu blíží, i když pár hloupých nedostatků jej sráží zpátky na zem.

Nejdříve ale o tom, co se nám na telefonu doopravdy líbilo a proč bychom jej doporučili případným zájemcům. Pozitivní je fakt, že se telefon nesnaží šidit kvalitu, aby dostál některým svým papírovým parametrům. Displej tak skutečně vypadá jako HD IPS, stejně tak osm megapixelů u fotoaparátu není jen prázdné číslo. A vnitřní paměť 16 GB byla ještě nedávno vyhrazena jen o mnoho dražším telefonům.

Honor Holly

Když se ale na telefon podíváme v globálu, zjistíme, že spoustu věcí by šlo udělat jinak a lépe. Zejména pak u baterie: za stejné peníze a při stejných rozměrech umějí jiní výrobci nabídnout dokonce dvojnásobnou kapacitu. A když už má být baterie tak slabá, měly by tomu odpovídat rozměry a hmotnost a slušelo by se také LTE.

Osobně bych si tedy několik stokorun připlatil a zamířil do obchodu pro staršího a dražšího sourozence Honor 3C, zvláště kvůli jeho silnější baterii. Na druhou strunu zase chápu, že kdo vybírá telefon v této cenové kategorii, ten počítá každou stokorunu. U tohoto modelu si může být jisti, že za ně dostane opravdu maximum.

Konkurence

Jak jsem již řekl v úvodu, takto levných telefonů je celá řada a každý se snaží ušetřit na jiném místě a zaujmout něčím jiným. Pojďme se podívat na strategie některých z nich. Kupříkladu THL 4400se dá koupit za nějakých tři a půl tisíce a jeho hlavní předností je obří baterie s kapacitou 4 400 mAh. Zbytek výbavy je podobný s testovaným Honorem, tedy až na kapacitu vnitřní paměti, která činí jen 4 GB.

THL 4400.

Pokud je pro vás podpora LTE jedním z důležitých parametrů, ale nechcete za telefon moc utrácet, pak se podívejte po mobilu s názvem Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5"). Ten za 3,5 tisíce umí LTE a výbavu má rovněž v mnohém podobnou s testovaným Honorem, tedy až na horší displej.

Alcatel OneTouch Pop 2 (4,5").

Pokud byste na svém mobilu raději viděli jméno renomovaného výrobce, pak můžete sáhnout po LG F60, ten má až na Dual SIM téměř shodnou výbavu, ovšem menší vnitřní paměť. Cena už ale povyskočila na necelé čtyři tisíce. Velkou předností však může být to, že již brzy obdrží aktualizaci na Android 5.0 Lollipop.

LG F60.

Jestli chcete naopak vyzkoušet něco jiného, konkrétně operační systém Windows Phone, pak se v této cenové variantě a obdobné výbavě nabízí Nokia Lumia 630.

Nokia Lumia 630.
Diskuze ke článku
THCjirka
Tak ta Lumia 630 mě s prominutím pobavila :D Jinak celkem zajímavý text
marek1
co takhle to porovnat s Lumií 640.
kvok
Největším konkurentem je dle mě Vodafone Smart Prime 6. LTE, NFC, Snapdragon, ... skvělý poměr cena/výkon.
vffls
Kvok má pravdu,souhlasím :)

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze