Gigabyte GSmart Roma R2
recenze

Gigabyte GSmart Roma R2

Nenápadný šikula
124

Značka Gigabyte není na našem trhu neznámá, ale přeci jen nepatří mezi velké výrobce. Její modely však dokáží zaujmout zajímavou výbavou spolu s příznivou cenou. A to je přesně případ dnes testovaného modelu s dlouhým názvem GSmart Roma R2, který nabízí například slušný displej, Android 4.2 nebo podporu dvou SIM karet.

Gigabyte GSmart Roma R2 se na našem trhu objevil zhruba před měsícem bez většího ohlasu a je dost možné, že o této nadějné novince mnoho z vás ani neví. Výrobce připravil model nižší třídy s cenovkou, která nepřekračuje hranici 4 000 Kč.

Gigabyte GSmart Roma R2 - oficiální fotografie

Technické parametry Gigabyte GSmart Roma R2

Kompletní specifikace
Konstrukce125 × 63,2 × 9,3 mm, 125 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 592 × 1 944), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6572, CPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 3.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor1 400 mAh, bezdrátové nabíjení: ?, doba nabíjení: 2:43 hodin
Dostupnostříjen 2013, 3 800 Kč

Gigabyte GSmart Roma R2 – rychlý videopohled

Vzhled a výdrž

Recenzi začneme pohledem na prodejní balení. V něm nečekejte žádné zázraky, neboť zde najdete USB kabel, nabíječku a velmi obyčejná pecková sluchátka. Nejzajímavější je tak samotný telefon. I tak si ale od mnoha pozorovatelů vyslouží přívlastek šedá myš. Výrobce se nehnal do žádných extravagancí a telefon nabízí klasický kvádrovitý tvar s ostřeji řezanými hranami. Oživujícím prvkem může být mírně zkosená brada, do které je zakomponováno logo řady GSmart nebo lesklý blok na zadní straně, kde se nachází fotoaparát.

Obsah balení

Roma R2 patří mezi kompaktnější telefony s rozměry 125 milimetrů na výšku, 63,2 milimetrů na šířku 9,3 milimetrů z profilu. Také hmotnost 125 gramů není nikterak vysoká. Čelní stranu zabírá z větší části displej, pod kterým jsou tři senzorová tlačítka. Ta jsou podsvětlená a můžete si u nich nastavit hmatovou odezvu, což chválíme. Kritizujeme však chybějící informační LED diodu.

Telefon patří mezi kompaktní kousky

Tlačítka na bočních stranách jsou pohodlná a především odemykací klávesa na pravém boku je opravdu velká a snadno se tiskne. Všechny konektory se pak nachází na horní straně. Pochvalu si zaslouží i konstrukční zpracování. Telefon je plastový, ale působí pevně. Nikde se nic nehýbe a nevrže.

Pod zadním krytem se skrývá trojice slotů. Správně asi tušíte, že jeden slouží pro paměťovou kartu, další dva pro SIM karty běžné velikosti. Nacházíme zde také uživatelsky vyměnitelnou baterii s kapacitou 1 400 mAh, což opravdu není moc. Nicméně i tak telefon při středně náročném používání, kdy budou aktivní obě SIM karty a datové přenosy vydrží celý den. Večer je však nabíjení nutností. Provedli jsme náš standardizovaný test výdrže se streamováním videa v kvalitě 720p, v telefonu byla jen jedna aktivní SIM karta, a dosáhli jsme výdrže 4 hodiny a 36 minut. Následné nabíjení z nuly na 80 % zabere 2 hodiny a 10 minut. Úplné nabití trvá 2 hodiny a 43 minut.

Zvuk a displej

Zvukový výstup u Romy R2 nijak zvlášť nenadchne. Hlasitý reproduktor hraje spíše tiše a nijak kvalitně. Situace u výstupu do sluchátek je poznání lepší, ovšem pouze po připojení kvalitnějších sluchátek. Ta dodávaná se hodí opravdu jen jako handsfree.

Naopak chválu můžeme pět na téma displej. Úhlopříčka 4 palce a rozlišení 800 x 480 pixelů vytváří vcelku solidní jemnost. Připočtěme si IPS panel a získáváme pěknou podívanou jak z ostrých úhlů, tak za ostřejšího sluníčka.

Prostředí a multimédia

Na začátku této části recenze zabrousíme pod kapotu telefonu. Nacházíme zde dvoujádrový procesor MediaTek 6572 s taktem 1,3 GHz a také 1 GB RAM, což je s ohledem na cenu telefonu velmi solidní hodnota. Běžně navíc po zapnutí zůstává zhruba 700 MB RAM volných, díky čemuž můžete spouštět velké množství aplikací a her bez toho, aby se vám ty starší nechtěně ukončovali a vy je museli spouštět znovu. Skromná je interní paměť – pouze 1,27 GB. Naštěstí nechybí slot pro paměťové karty, na které lze instalovat aplikace.

Displej se povedl

Samotné prostředí obstarává operační systém Android, a to v celkem nové verzi 4.2.2 Jelly Bean. Výrobce se spolehl v podstatě na zcela čistou podobu a tím nijak nezatěžuje průměrně výkonný procesor. K dispozici je tak pět pohotovostních obrazovek, které můžete osázet widgety a zástupci aplikací. Průchozí obrazovky nejsou.

Prostředí Androidu 4.2

Informační lišta nepodporuje stahování dvěma prsty, což právě Android 4.2.2 měl nabízet, ale zde zřejmě výrobce zasáhl. K druhé liště se dostanete přes lištu první. Hlavní menu je tradiční, horizontálně orientované.

Otázka plynulosti je u telefonů s Androidem vždy hodně palčivá. Optimalizace se Gigabytu vcelku povedla, na základní operace se čekat nemusí. Ale například právě přepínání informačních lišt je nepříjemně trhané a náročnější operace telefonu zaberou čas. Po návratu z nějaké hry pak několik vteřin trvá, než se telefon vrátí do normálního režimu. Nenáročným uživatelům, kterým je tento model určen, však výkon jistě postačí.

Multimediální funkce se starají o vaši zábavu. V telefonu se nachází dva hudební přehrávače. Podporují třídění dle ID3 štítků a nechybí ani praktický ekvalizér. Kromě hudby se můžete spolehnout také na vcelku schopný video přehrávač, který si poradí s formáty AVI a MKV. Dokonce telefon dokáže přehrát i videa v rozlišení 1080p, avšak zde již záleží na konkrétním videu. Videa v kvalitě 720p přehraje spolehlivě. Zapomenout musíte jen na externí titulky, které nerozpozná. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale není problém si jich spousty stáhnout z obchodu Google Play.

Hudební přehrávač

Z dalších prvků výbavy jmenuje podporu dvou SIM karet. Pro tyto účely je v nastavení přichystán správce, kde si zvolíte, jaká SIM karta má být primárně využívána k volání, SMSkování či datům. Případně nezvolíte nic a telefon se vás vždy optá. Pokud zrovna z jedné SIM karty voláte, jste pro volající na druhou SIM kartu nedostupní. Poté však dorazí SMS zpráva o zmeškaném hovoru.

Gigabyte také do telefonu předinstaloval aplikaci Nejlepší volba, kde vám doporučuje stažení několika šikovných aplikací. Mnohem více však jistě oceníte aplikaci Kingsoft Office, což je kompletní kancelářský balík pro práci s dokumenty MS Office. Málo vídaná věc u telefonu nižší třídy. Zbylá výbava nijak nevybočuje za zaběhnutého trendu levných telefonů s Androidem. Nechybí obyčejný kalendář s běžnými typy náhledů, kalkulačka, opakované budíky či stopky a odpočet. Datová nabídka čítá HSDPA, připojíte se přes Bluetooth či kabelem k počítači, a internet lze prohlížet například v Chromu. Nechybí však ani klasický androidí prohlížeč. Marně byste v telefonu hledali NFC.

Fotoaparát

Roma R2 nabízí 5megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je poměrně hezky zpracované. Po levém boku si snadno přepnete na panorama či rozpoznání obličeje. Vpravo je nastavení blesku, přepnutí na čelní fotoaparát, samostatné spouště pro fotografie a video a samozřejmě přístup k hlubšímu nastavení. Zde nechybí scénické režimy, vyvážení bílé, sériové snímání, samospoušť nebo nastavení hodnoty ISO.

Prostředí fotoaparátu
Fotoaparát

Výsledné snímky nikoho příliš nenadchnou, neboť jim chybí ostrost a jsou velmi náchylné na rozmazání při zhoršujících se světelných podmínkách. Fotografování v interiérech je proto často takřka nemožné.

Ukázkové snímky

Ukázkové fotografie

Závěrečné zhodnocení

Gigabyte GSmart Roma R2 je zajímavým přírůstkem do vod nižší třídy. Spadá téměř mezi nejzákladnější telefony s Androidem, mezi kterými se může chlubit velmi kvalitním displejem, vcelku slušnou optimalizací nebo kompaktními rozměry. Potěší také nasazení Androidu 4.2.2, většina konkurence využívá starší verze.

Výrobce do nabídky systému přidal kancelářský balíček, za což si zaslouží jednoznačně plus. Stejně tak za schopný video přehrávač nebo podporu a pohodlnou správu dvou SIM karet. Na druhou stranu je nutné pokárat za podprůměrný fotoaparát a také slabší zvuk. Ani výdrž není oslňující a s ohledem na to, že je baterie slabší, nepotěší ani poměrně dlouhá doba nabíjení.

Konkurence

Mezi konkurenty lze zařadit například Huawei Ascend Y300, který svou výbavou téměř kopíruje Gigabyte. Bohužel Huawei nabízí starší typ procesoru a neporadí si s HD videem. Nepotěší ani menší paměť RAM, a pokud se vám Huawei vysloveně nelíbí a oželíte horší fotoaparát, bude Gigabyte lepší volbou.

Huawei Ascend Y300

Mezi konkurenty můžeme počítat i Vodafone Smart III, který si výkonově vyšlápl na Gigabyte a rovněž si s HD videem poradí. Nabízí však starší verzi Androidu nebo o něco horší displej. Vše ale dokáže vyvážit cenou, která je aktuálně takřka o tisíc korun níže.

Vodafone Smart III

Silnou konkurentkou je Nokia Lumia 520, která je alternativou s operačním systémem Windows Phone 8. Vyniká lepším výkonem a mnohem plynulejším prostředím. Lépe také fotí, ale chybí ji přisvětlovací LED dioda. Její cena je aktuálně o pár set korun níže.

Nokia Lumia 520
gigabyte-gsmart-roma-r2
Klady
  • kancelářský balík
  • slušný displej
  • 1 GB RAM
  • poradí si s HD videem
  • schopný video přehrávač
  • Android 4.2 Jelly Bean
  • kompaktní rozměry
Zápory
  • chybí NFC
  • slabší zvukový výstup
  • podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Breta
No, nepopiram ze to muze byt dobry tel. Ale po osobni zkusenosti a zkusenostech od znamych bych si od znacky gigabite nic nekoupil, mysleno po strance spolehlivosti.
Dominik Pilař
Dominik Pilař
Že by Blackberry z10 od nového výrobce
A_P_H
Dobrý den,
velmi pěkná minirecence. Chtěl bych se zeptat jestli hodláte udělat i plnohodnotnou recenzi.
A_P_H
Chtěl bych tedy zeptat na pár věcí. Jak špatné je to s baterkou? a s fotoaparátem?
Hledám mobil pro bratra tak nějak kolem 4K a přijde mi to jako nejlepší volba. s tím že ten mobil chce bratr hlavně na hry a nejde mu o fotak. Předem děkuji za odpověď.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze