Gigabyte Gsmart Guru G1
recenze

Gigabyte Gsmart Guru G1

Pětipalec pro leváky
49

Na redakční test nám dorazil další model od výrobce Gigabyte. Tentokrát se výbavou posouváme podstatně výše, zhruba do střední třídy. Počítejte již s velkým, pětipalcovým displejem s FullHD rozlišením, výkonným procesorem nebo 13megapixelovým fotoaparátem. Dokáže Guru G1 zatopit zavedeným výrobcům?

Gigabyte se na našem trhu čím dál více prosazuje a už nejde jen o modely z nižších tříd. Do dnešního testu jsme si vybrali nadějně vyhlížející Guru G1, které nabízí za slušnou výbavu, o kterou zavadíte až u telefonů vyšší tříd. Dokázal výrobce najít vhodný kompromis nebo se někde setkáme s nepříjemnými překvapeními?

Gigabyte GSmart Guru G1 – oficiální fotografie

Technické parametry Gigabyte GSmart Guru G1

Kompletní specifikace
Konstrukce147 × 72,1 × 7,2 mm, 158 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (1 920 × 1 080 px)
Fotoaparát13 Mpx (4 032 × 3 120), LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 19 FPS
ChipsetMediatek 6589, CPU: 4×1,5 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP4
PaměťRAM: 2 GB, vnitřní paměť: 32 GB, paměťové karty: ne
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.2
Akumulátor2 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:36 hodin
DostupnostQ4 2013, ?

Gigabyte GSmart Guru G1 – rychlý videopohled

Obsah balení

  • telefon
  • sluchátka
  • USB kabel a nabíječka

Vzhled a konstrukce

Telefon na první pohled nepoznáte od spousty ostatních. Gigabyte zvolil černou konstrukci bez výstřelků. Vše je také zaoblené, což přispívá k pohodlnému držení v ruce. Zaujmout by vás mohla tloušťka pouhých 7,2 milimetrů. Zbylé rozměry činí 147 milimetrů na výšku a 72,1 milimetrů na šířku. Hmotnost se vyšplhala na 158 gramů, což by se někomu mohlo zdát hodně, avšak obhajoba se skrývá v použitých materiálech. Většinová část zadní strany je z příjemně chladivého kovu. Chválíme.

Na první pohled je Guru G1 obyčejný dotykáč

Čelní strana není ničím zajímavá. Pod displejem se skrývá trojice senzorových kláves, která při zhasnutí takřka ani není vidět. Nad displejem je nezbytná kamerka, čidla a reproduktor. Spodní strana nic neukrývá, na té pravé se nachází pouze slot pro mini SIM kartu. K jeho otevření je potřeba speciální klíček, který najdete v základním balení. Tlačítka se seskupila na levém boku, což bude vyhovovat levákům. Pravák si musí zvyknout, že k odemčení využije prostředníček pravé ruky. Osobně jsem často místo odemykací klávesy mačkal klávesu regulující hlasitost, která se nachází v těsné blízkosti. Kritiku si výrobce zaslouží za zpracování tlačítek. Ta se na svých místech pohybují a jejich ovládání proto není nejpohodlnější. Konektory hledejme na horní hraně.

Guru G1 je velmi tenkým telefonem

Zadní strana se chlubí logem řady GSmart a samozřejmě fotoaparátem s LED diodou. Na našem kusu byl k překvapení všech fotoaparát mírně nakřivo. Zpracování telefonu je vyjma tlačítek na opravdu vysoké úrovni a není v podstatě co vytknout.


Zvuk a displej

Po zvukové stránce jsme byli svědky příjemného překvapení. Hlasitý reproduktor hraje nejen hlasitě, ale také kvalitně. V rámci střední třídy patří reprodukce Guru G1 rozhodně k tomu lepšímu a hravě předčí například i Samsung Galaxy S4 mini. Výstup do sluchátek kvalitou rovněž potěší, reprodukci nechybí hloubky i výšky, avšak vše je dost tiché.

Displej je pak chloubou modelu G1. Očekávejte pětipalcový IPS displej s rozlišením 1 920 × 1 080 pixelů. Výsledná jemnost se dostala na 441 ppi. Skvělá je čitelnost displeje na slunci, případně z ostrých úhlů. Ve zkratce tedy displej patří mezi to nejlepší, co dnes mobilní telefony nabízejí. O ochranu se stará sklíčko Corning Gorilla Glass.

Baterie a výdrž

V těle telefonu se nachází uživatelsky nevyměnitelná baterie typu Li-Ion s kapacitou 2 500 mAh. Při velmi střídmém používání se lze dostat až na 4 dny výdrže. To je ale telefon víceméně nepoužíván a pouze přijímá SMS, hovory a občas nějaký ten e-mail. Při náročnějším používání, kdy s telefonem pracujete a jste on-line, počítejte se dvěma dny. Telefon však lze při ještě náročnějším používaní vybít za den či pár hodin.

Provedli jsme také náš standardizovaný test výdrže, kdy byl telefon připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě a streamoval video v kvalitě 1080p do sluchátek. Aktualizace byly potlačeny, jas displeje snížen na 50 % a hlasitost také na 50 %. Výdrž se zastavila na 4 hodinách a 58 minutách. Nabíjení z nuly na 80 % zabere 2 hodiny a 21 minut, na úplné nabití si počkáte 3 hodiny a 36 minut.

Prostředí a multimédia

Na začátku této části recenze zabrousíme pod kapotu telefonu. Nacházíme zde čtyřjádrový procesor MediaTek 6589 s taktem 1,5 GHz a také 2 GB RAM, což je s ohledem na cenu telefonu velmi solidní hodnota. Po zapnutí vám většinou bude zbývat zhruba 1,4 GB RAM a to je velmi příjemná zpráva. Interní paměť je velkorysá, nabízí 32 GB. Je rozdělena na část o velikosti 1,97 GB a druhou část s velikostí 25,91 GB. Prostým součtem nám vychází přibližně 28 GB pro vaše data. Radost záhy kazí chybějící slot pro paměťovou kartu. Rozšíření není možné ani externě, neboť funkce USB OTG není podporována.

Samotné prostředí obstarává operační systém Android, a to v celkem nové verzi 4.2.2 Jelly Bean. Výrobce se spolehl v podstatě na zcela čistou podobu a tím nijak nezatěžuje průměrně výkonný procesor. K dispozici je tak pět pohotovostních obrazovek, které můžete osázet widgety a zástupci aplikací. Průchozí obrazovky nejsou.

Odemykací obrazovka a pohotovostní displeje

Informační lišta nabízí dvě varianty. První klasickou s výpisem zmeškaných událostí, a druhou, kterou stáhnete dvěma prsty a nachází se na ni rychlé nastavení. Hlavní menu je pak orientováno horizontálně. V nastavení telefonu jsme narazili na správce SIM karet. To by nebylo nic neobvyklého, kdyby telefon měl slot pro druhou SIM kartu. Takto je v nabídce možné jen vypnout datové přenosy, nic víc. Gigabyte zřejmě používá jedno stejné prostředí pro všechny modely bez rozdílu.

Otázka plynulosti je u telefonů s Androidem vždy hodně palčivá. Optimalizace se Gigabytu vcelku povedla a na základní operace se čekat nemusí. Rovněž otevírání aplikací nezabere zbytečný čas navíc. Někdy se však dočkáte mírného sekání, typicky u stahování informačních lišt.

Multimediální funkce se starají o vaši zábavu. V telefonu se nachází dva hudební přehrávače. Podporují třídění dle ID3 štítků a nechybí ani praktický ekvalizér. Kromě hudby se můžete spolehnout také na vcelku schopný video přehrávač, který si poradí s formáty AVI a MKV. Žádný problém nečiní ani videa v kvalitě 1080p. Zapomenout musíte jen na externí titulky, které nerozpozná. V základní nabídce chybí jakákoliv hra, ale není problém si jich spousty stáhnout z obchodu Google Play.

Videopřehrávač

Gigabyte také do telefonu předinstaloval aplikaci Nejlepší volba, kde vám doporučuje stažení několika šikovných aplikací. Mnohem více však jistě oceníte aplikaci Kingsoft Office, což je kompletní kancelářský balík pro práci s dokumenty MS Office. Ve zbylé výbavě počítejte s kalendářem, dvěma webovými prohlížeči, jeden je samozřejmě Google Chrome a nechybí ani Google Mapy, které se pojí s dobře fungující GPS. Fixace satelitů s asistencí internetu zabere zhruba 10 vteřin. Na internet se podíváte maximálně s rychlostí 42 Mb/s pomocí HSDPA. LTE chybí, což je již lehce škoda. Snad ještě více však zamrzí absence NFC.

Fotoaparát

Guru G1 nabízí 13megapixelový fotoaparát s automatickým ostřením a přisvětlovací LED diodou. Prostředí je poměrně hezky zpracované. Po levém boku si snadno přepnete na panorama či rozpoznání obličeje. Vpravo je nastavení blesku, přepnutí na čelní fotoaparát, samostatné spouště pro fotografie a video a samozřejmě přístup k hlubšímu nastavení. Zde nechybí scénické režimy, vyvážení bílé, sériové snímání, samospoušť nebo nastavení hodnoty ISO. Za zmínku určitě stojí čelní fotoaparát, který nabízí nadprůměrné rozlišení 5 megapixelů.

I přes vysoké rozlišení se nedočkáte kvalitních snímků. Za slušného světla fotografie trpí nedostatečnou ostrostí, což výrazně kazí výsledný dojem. Barevné podání je naopak slušné. Neostrost se dále prohlubuje s ubývajícím světlem.

Prostředí fotoaparátu

Ukázkové fotografie

Ukázkové fotografie

Telefon zvládá samozřejmě nahrávat také videa. Maximální kvalita je rozlišení 1920 × 1080 pixelů s 19 snímky za vteřinu, což není nijak oslňující hodnota a videa působí trhaně.

Gigabyte GSmart Guru G1

Závěrečné zhodnocení

Gigabyte GSmart Guru G1 je vcelku zajímavým telefonem s mnoha přednostmi. V prvé řadě je to tenká a kovová konstrukce. Dále zde máme vysoce kvalitní displej, který snese srovnání s těmi nejlepšími. Výrazněji nepokulhává ani zvuk, jak bývá u méně známých výrobců zvykem. Prostředí obstarává Android 4.2 a sázka na čínský procesor se vcelku vyvedla. Telefon běhá svižně, výkon mu nechybí a nebýt několika málo záseků, neměli bychom takřka co vytknout.

V další výbavě chválíme plnohodnotný kancelářský balík a mnozí možná uvítají také použití dnes stále nejběžnější mini SIM karty. Není tedy nutné vaši stávající SIM kartu nijak ořezávat.

Telefon se na našem trhu aktuálně prodává za zhruba 7 500 Kč a za tyto peníze již nemůžeme tolerovat absenci NFC. Uvítali bychom také podporu LTE. Radost neudělá ani chybějící slot pro paměťovou kartu, ačkoliv interní paměť je dostatečně velká pro všechny potřeby. Mínus si zaslouží fotoaparát, jehož výkon v dané třídě jednoznačně zklame.

Konkurence

Konkurentem může být například Alcatel One Touch Idol X, který nabízí takřka totožnou výbavu. Stejný displej i procesor, avšak slabší baterii a menší interní paměť. Cena Alcatelu je pak zhruba o 1 500 Kč výše.

Alcatel One Touch Idol X

Mobilních telefonů s Androidem a FullHD displejem není kolem osmi tisíc mnoho. Jmenovat tak můžeme například THL W8S, avšak tento model se u nás oficiálně neprodává. Pokud se spolehnete na dovoz několika málo obchodů, počítejte s podobnou cenou jako u Gigabytu. Výbava je velmi podobná, ale kovové tělo hovoří pro Guru G1. THL kontruje slotem pro dvě SIM či podporou paměťových karet.

THL W8S

Z dražších modelů jmenujme Sony Xperia Z. Za příplatek 3 000 Kč získáte telefon se zvýšenou odolností, lepším fotoaparátem a novějším Androidem. Například displej má ale Gigabyte lepší.

Sony Xperia Z
gigabyte-gsmart-guru-g1
Klady
  • 32 GB interní paměti
  • vcelku svižný chod
  • velmi kvalitní displej
  • malá tloušťka
  • kovová kosntrukce
Zápory
  • nepodporuje NFC a LTE
  • absence slotu paměťových karet
  • méně pohodlná boční tlačítka
  • podprůměrný fotoaparát
Diskuze ke článku
Redmarx
Nemam k telefonu nijake vetsi vyhrady, akorat je neprodejny, jen blazen da takovy prachy za telefon nizsi stredni tridy. Skoda, cekal jsem cenu maximalne 6.000,- No uvidime, treba ho rapidne slevnej, kdyz se to nebude prodavat.
Honza
Nizsi stredni trida? Ja mam tedy gsmart Sierra S1 a rozhodne mi to neprijde spatny, mam ho asi 3 mesice a naprostra spokojenost. V antutu 16434 bodu za ten peniz si myslim, ze slusny.
Jiří
Dobrý den,
recenze hezká, ale nemyslím si, že by "Číňani" podporovali své modely...
Otázka pro redakci: chystáte v dohledné době recenze telefonů značky ZOPO? / C2//C7?
klaďas
ten móres nedavat cim dal vic slot na msd/xd karty chytaj odkud, google, jabko ? a tak hlavne ze mame fullHD display, radeji jen HD a slot k tomu ! 19fps u fHD videa ? vrchol blbosti... GB nezklamal, nebrat !

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze