Gigabyte GSmart Arty A3
recenze

Gigabyte GSmart Arty A3

Jsem levný a je to znát
16

Levných telefonů je nespočet, avšak za pozornost jich stojí pouze pár. Do segmentu velmi levných telefonů zamířil i Gigabyte, který se už kromě počítačových komponent soustředí na periférie a nyní i na mobilní telefony. V počítačovém průmyslu se mu celkem daří, podaří se mu však také získat základnu fanoušků na poli chytrých telefonů?

Oficiální snímky telefonu

Gigabyte se asi rozhodl, že už ho moc nebaví vyrábět pouze počítačové komponenty a periferie, a rozhodl se zamířit i do segmentu chytrých telefonů. Nicméně ne všem výrobcům je souzeno, aby se jim dařilo v každém odvětví svých prodejů. Na český trh se dostal i model GSmart Arty A3, telefon s 5" displejem a obstojným výkonem, to ale samo o sobě neznamená úspěšnou kombinaci.

Obsah balení

  • telefon Gigabyte Arty A3
  • microUSB kabel
  • sluchátka
  • nabíječka
  • ochranná fólie na displej
  • druhý zadní kryt v bílé barvě
Balení telefonu

Gigabyte GSmart Arty A3 – rychlý videopohled

Technické parametry Gigabyte GSmart Arty A3

Kompletní specifikace
Konstrukce145 × 73,2 × 9,4 mm, 165 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 5" (854 × 480 px)
Fotoaparát8 Mpx, LED dioda, autofocus, video: 1 920 × 1 080 px, 30 FPS
ChipsetMediatek 6582, CPU: 4×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSD
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor2 000 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:00 hodin
Dostupnostčervenec 2014, 3 200 Kč

Design a zpracování: jsem plastový, ale pevný

V Gigabytu si příliš nelámali hlavu s tím, jak bude Arty A3 vypadat a z čeho bude vyroben. Volba byla jasná a jako materiál byl zvolen plast, který je všudypřítomný a nalezneme ho i na předním panelu, takže displej není krytý žádným tvrzeným sklíčkem. V balení telefonu je alespoň přibalená ochranná fólie, která vám sklíčko částečně nahradí. Rozměry telefonu jsou 145 × 73,2 × 9,4 mm a v ruce telefon působí příjemně. Hmotnost je sice vyšší, konkrétně 165 gramů, ale telefonu v této kategorii to můžeme odpustit.

Gigabyte GSmart Arty A3

Čelní strana telefonu hostí velký displej s úhlopříčkou pěti palců, okolo kterého se táhnou celkem tenké boční rámečky. Nad a pod displejem je ale místa přehršel, a pokud potřebujete prostor na odložení kelímku s kávou, pak to jistě oceníte. Displej se ale ovládá dobře a dosáhnete na velkou část jeho plochy. Širší rámečky nad a pod displejem alespoň dávají dostatek prostoru pro držení telefonu na šířku.

Přední strana telefonu

Pod displejem je trojice kapacitních tlačítek s haptickou odezvou. Podsvícení je příjemně silné a stejně tak i haptická odezva, která vám dodává jistější pocit zmáčknutí tlačítka. Nepochopitelná je ale volba funkce levého tlačítka, které slouží jako tlačítko nastavení a pro multitasking tak musíte tlačítko podržet, což je dnes již starší rozložení. Nad displejem je poté sluchátko pro hovory, přední 2Mpx snímač, senzor přiblížení a senzor okolního jasu. Celá horní část poté připomíná kov, ale jde pouze o texturu plastu.

Gigabyte GSmart Arty A3

Plastová estráda pokračuje i na zádech, ale originální černý zadní kryt má příjemnou texturu a přirovnal bych ho k povrchu Huawei Ascend G630. Přibalený bílý kryt je pak velmi kluzký a neposkytuje takovou podporu při držení, jako ten černý. Jinak zde najdeme 8Mpx snímač s LED přisvětlením, logo GSmart a také celkem velký hlasitý reproduktor.

Záda telefonu

Zadní kryt je sundavací a nalezneme pod ním vyměnitelnou baterii s kapacitou 2 000 mAh. To je na papíře velmi málo, a o moc lepší to není ani v praxi. Displej je sice díky svému rozlišení málo energeticky náročný, to ale nebrání tomu, aby se z Arty A3 stalo přinejlepším dvoudenní zařízení. Mimo baterii zde najdeme také dva sloty na miniSIM karty. Nechybí slot na microSD kartu.

Zadní kryt je sundavací

Boky telefonu jsou součástí zadního krytu, a tím pádem jsou velmi příjemně zaobleny. Telefon vás tedy nebude řezat do rukou a poskytuje příjemné uchopení. Co se funkčních prvků na bocích telefonu týče, najdeme zde pouze kolébku hlasitosti a tlačítko zapínání na pravé straně a microUSB konektor s 3,5mm Jackem na vrchní straně. Na levé straně nic není a zůstává tak nevyužitá, což je škoda a hodilo by se zde umístit například kolébku hlasitosti, která je takto celkem vysoko. Na spodní hraně pak nenajdete kromě mikrofonu vůbec nic.

Boky telefonu

A3 bych si dokázal představit lépe navržené, nicméně cena telefonu kolem 3 200 korun nedovoluje žádné módní výstřelky či exkluzivnější tvary a materiály. Velkou nevýhodou je pak absence přisvětlovací LED diody. Gigabyte se sice snažil vytvořit zajímavě vypadající telefon, ale levné materiály působí až kýčovitě a například oproti Cube1 G503 Gigabyte ztrácí. Konstrukce je však pevná a hlavně zadní kryt je dost tuhý, neskřípe a ani se neprohýbá.

Displej: rastr jako plot

Dnes již průměrná úhlopříčka displeje, která činí v tomto případě 5 palců, určitě nikoho neuchvátí a musíme se smířit s tím, že pořádné telefony s menší úhlopříčkou jsou prostě pasé (kromě několika výjimek). Velká úhlopříčka však přichází s určitými nároky na rozlišení, které A3 určitě nesplňuje. Rozlišení 854 na 480 bodů je prostě špatné a rastr připomíná drátěnku, obzvláště na barvitějších plochách. Displej je alespoň typu IPS, což v tomto případě neznamená mnoho, ale pozorovací úhly a barvy jsou pořád lepší, než u klasického TN panelu.

Gigabyte GSmart Arty A3

Plocha displeje navíc není moc kluzká, a pokud potřebujete hodně scrollovat, pak se vám bude občas prst na ploše zadrhávat. Čím však displej boduje je automatická regulace jasu, kterou v této cenové kategorii moc často nevidíme i přes to, že jde o velmi základní část výbavy. Co se jasu týče, tam je A3 na svojí kategorii průměrný a nelze mu nic vytknout. S dobrými výsledky na přímém slunci tak nepočítejte.

Zvuk: snažím se, jak jen to jde

Zvuková složka telefonu se celkem povedla, alespoň co se hardwaru týče. Zadní hlasitý reproduktor je relativně rozměrný a tak vás nebude tolik tahat za uši při vyšších hlasitostech. To však nemění nic na tom, že mu chybí jakákoliv rozmanitost zvuku a tóny jsou ploché. Rozhodně však kvůli tomu nezmeškáte hovor nebo upozornění na nový e-mail, jelikož je reproduktor dostatečně hlasitý.

Gigabyte GSmart Arty A3

Reproduktor pro hovory je na tom o něco lépe a protější stranu prezentuje velmi čistě. Zde však dochází k naprosto opačnému problému, než má hlasitý reproduktor. Nevadilo by totiž, kdyby byla hlasitost o něco vyšší a mohli byste tak volat i z rušnějších míst. Výstup do sluchátek má výkonu tak akorát na klasická pecková sluchátka, ale zvuk je velmi plochý a „udušený“. Přidaným bonusem je ale přítomnost FM rádia.

Baterie: šlo by to lépe

Telefon má úhlopříčku pět palců, čemuž odpovídají i rozměry. Toho ale bohužel Gigabyte nevyužil, a do telefonu implementovat baterii s nevelkou kapacitou 2 000 mAh. Ta dává telefonu výdrž nevybočující z průměru a při vysoké zátěži nepočítejte s více než jedním necelým dnem používání. Při ekonomičtějším zacházení dojde ke zlepšení a telefon vás odmění i dvěma dny výdrže. Ocenili bychom však větší baterii, která by telefonu dala více šťávy. Pokud jste však na telefonu závislí, tak oceníte možnost baterii vyměnit.

Gigabyte GSmart Arty A3

Přinejlepším průměrnou výdrž potvrdil i náš test, který se skládá z přehrávání HD videa ze streamu se zapojenými sluchátky na 50% hlasitost a jasem displeje nastaveným také na 50 %. Telefon se samovolně vypnul průměrně po 307 minutách a následně nabil na 80 % kapacity za 128 minut, na 100 % kapacity se dostal po 180 minutách. Výsledek je tak lepší než u modelu Cube1 G503 (215 minut stream), to však moc neznamená a například LG L70 se dostalo na skoro dvojnásobnou výdrž s 544 minutami.

Hardware: zahraj si na mě

Kde si Gigabyte Arty A3 získá příznivce je čistý výkon, který je srovnatelný i s o dva tisíce dražšími modely. Může za to hlavně čipset Mediatek MT6592, ve kterém tepe čtyřjádrový procesor na frekvenci 1,3 GHz a v kombinaci s nízkým rozlišením displeje obstarává velmi pěkné herní výsledky. Grafický čip je čtyřjádrové Mali-400. To se projevuje i na pohybu v systému, který je plynulý a ničím nerušený. Telefon si toho však moc nezapamatuje, pokud mu trochu nepomůžete. Interní paměť jsou totiž pouhé čtyři gigabajty a pro vaše data je připraveno přibližně 900 MB, což skutečně není moc. Částečně to zachraňuje přítomnost slotu na microSD kartu, kterou si můžete paměť rozšířit o dalších 32 GB. Pokud ale kartu používat nechcete, pak se budete muset spokojit s tím, že hodně fotografií, videa, her a aplikací si prostě neužijete a jste odkázáni na velmi malou paměť. Přesouvat můžete pouze aplikace, které vám to dovolí. Operační paměť se zastavila na jednom gigabajtu a pro multitasking vám většinou zbyde celkem dostatečných 400-500 MB.

Snímky z benchmark testů

Telefon jsme prohnali také třemi benchmarky, a to AnTuTu, Vellamem a Nenamarkem. Z AnTuTu si telefon odnesl celkem pěkný příděl, a to 17 864 bodů. Vellamo obsahuje tři testy – prohlížeč, multicore a metal. V prohlížeči získal 1 539 bodů, v multicore testu 1 148 bodů a v metalu 656 bodů. V postarším NenaMarku 2, který je zaměřen na grafický výkon, si připsal 53,9 snímků za sekundu. To se projevuje i v praxi a na telefonu si i slušně zahrajete, hlavně díky nízkému rozlišení displeje, například Hungry Shark Evolution, který není příliš známý pro svojí dobrou optimalizaci.

Fotoaparát: potřeboval bych pár dioptrií

I Gigabyte GSmarty Arty A3 si vysloužil dva fotoaparáty, a to konkrétně přední 2Mpx kamerku a zadní 8Mpx snímač s LED přisvětlením a funkcí automatického ostření. Na telefon svojí třídy jsou sice snímky obstojné, to však nemění nic na tom, že fotografiím chybí barvy a detaily se většinou slévají a díky kompresy ztrácí rozlišení na významu. Jako „nouzovka“ však telefon postačí, ale na snímky za šera či tmy zapomeňte. Přisvětlení je akorát tak silné, abyste našli ve tmě klíče, a na focení prostě nestačí.

Testovací snímky

Přední snímač je na tom podobně. Velké množství slitých detailů a „vyprané“ barvy, které postrádají sytost a kontrast. V tomto případě bychom přední fotoaparát obětovali a přivítali spíše notifikační diodu nebo například vyšší rozlišení displeje. Pokud však potřebujete čelním fotoaparátem něco vyfotit, pak pouze za velmi dobrého světla, a ani tehdy nebudou výsledky ideální. Prostředí je okopírované z čistého Androidu, nicméně máte k dispozici jednu extra funkci, kterou je multi angle view, tedy snímání objektu z více úhlů.

Snímky z předního fotoaparátu

Video dokáže telefon překvapivě natáčet ve FullHD rozlišení, ale v tomto případě je to pouze číslo, které nic moc neznamená. Výsledný obraz vypadá jako olejomalba a detailů si moc neužijete. Avšak jako nouzové řešení dokáže posloužit a to dokonce i za horšího osvětlení za použití přisvícení. Potěší však digitální stabilizace obrazu, která odvádí slušnou práci.

Gigabyte GSmart Arty A3 – testovací video, 1080p

Konektivita: mám dvě SIMky a GPS

Trochu zvláštní je počet telefonů v nejnižší cenové kategorii, které mají slot na dvě SIM karty. Arty A3 není výjimkou a stejně jako u spousty protivníků, tak i zde si budete moci užít dvou SIM karet naráz. Obě jsou standardu miniSIM, ovšem pouze jedna zásuvka podporuje sítě třetí generace, a proto si dávejte pozor, do kterého slotu dáváte jakou SIM kartu, ať si neomezujete datový tarif na jedné SIM kartě.

Gigabyte GSmart Arty A3

Telefon tak podporuje sítě GSM (pásma 850 / 900 / 1800 / 1900 MHz) a 3G (pouze pásma 900 / 2 100 MHz a to pouze na jednom ze dvou slotů). Wi-Fi poté podporuje standardy 802.11b/g/n. Další bezdrátové přenosy uskutečníte pomocí Bluetooth, které je ve verzi 4.0 s plnou podporou A2DP. NFC by byl u takovéhoto telefonu zbytečný nadstandard, a proto s klidem přejdeme jeho nepřítomnost. Jako poslední ještě zmíním přítomnost GPS a A-GPS, které se postarají o navigování. Fixace sice není z nejrychlejších, a pokud potřebujete rychle chytit spolehlivý signál v zastavěné oblasti, pak budete nejspíše chvíli pobíhat, než se signál uchytí, ale v otevřeném prostranství je fixace spolehlivá a polohu dobře drží.

Systém: jsem čistokrevný robot

Stejně jako další výrobci, i Gigabyte zvolil nejjednodušší cestu, která vede přes nemodifikovaný Android. Ten je v telefonu ve verzi 4.4.2 KitKat a máte tak k dispozici prakticky nejnovější verzi systému. Ta na telefonu běží svižně a nezpůsobuje záseky nebo nefunkční aplikace a hry.

Snímky ze systému

Gigabyte neexperimentoval, a za to mu patří velký dík. Pokud by se Gigabyte rozhodl použít vlastní nadstavbu, tak by to telefon zbytečně zpomalovalo, a stejně by se přílišného zlepšení funkčnosti určitě nedočkal. Pokud jste někdy čistý Android používali, tak budete s Arty A3 jako doma. Nezměnilo se totiž nic, až na pár položek v nastavení, a jestli jste obeznámeni například s Nexusy nebo Google Play Edicemi různých telefonů, pak pro vás bude A3 kapitola ze staré známé knížky. Nezměnila se zamykací obrazovka ani základní plocha, která tak hostí vámi zvolené aplikace a widgety s možnost použití karet Google Now.

Snímky ze systému

Čistota prostředí se také projevila na rychlosti, jakou se systémem pohybujete, a leckterý dražší telefon by se mohl přiučit. Animace jsou plynulé a aplikace se spouštějí velmi rychle. Na nic nečekáte a pokud oželíte různé vychytávky z ostatních nadstaveb například od Samsungu, Sony nebo Xiaomi, pak vás Arty A3 odmění velmi příjemnou zkušeností.

Software: umím se sám vyčistit a pomůžu napsat esej

Oproti ostatním výrobcům si však Gigabyte dovolil předinstalovat několik základních aplikací, které vám pomohou s organizací systému a textovou editací. Systém si tak vyčistíte pomocí utility CleanMaster, která vás bude sem tam vyzývat k vyčištění operační paměti a upozorní na nepoužívané soubory, které zabírají zbytečné místo. Nad baterií budete mít lepší kontrolu díky aplikace Battery Doctor, která přidává i malou stavovou ikonku do levého horního rohu, kde se dozvíte procento nabití a po stažení notifikační lišty také odhadovanou dobu, po kterou vám telefonu zůstane ještě funkční.

Aplikační výbava telefonu

Sice si to osobně nedokážu představit, už jenom kvůli horšímu displeji, ale Gigabyte přidal i balíček Kingsoft Office pro vaše pracovní nasazení, a pomůže tak editovat dokumenty, nebo vytvářet tabulky. Chce to trochu odvážnou povahu, jestli se chcete do něčeho rozsáhlejšího pouštět, nicméně ta možnost tu je. Z ostatních aplikací zde najdeme již pouze aplikaci pro zapisování poznámek a tvorbu fotografických koláží. Zbytek doplňují pouze standardní aplikace od Googlu, ale přítomnost Obchodu Play otevírá dveře do světa miliónů aplikací.

Zhodnocení: já se polepším

Gigabyte GSmart Arty A3 mě po používání Cube1 G503 trochu zklamal. Od renomovaného výrobce jsem čekal exkluzivní přístup a lepší celkový dojem ze zařízení. Co však velmi potěší je nízká cena, který činí přibližně 3 200 korun a patří mezi to nejlevnější, co lze zakoupit. Konstrukčně je telefon na celkem obstojné úrovni, ale design je slepeninou, která neví čí je a Gigabyte se tak trochu hledá, jelikož každý telefon tohoto výrobce vypadá naprosto jinak.

Gigabyte GSmart Arty A3

Mezi hlavními nedostatky nesmí chybět displej, který na své úhlopříčce 5 palců hostí pouze rozlišení 854 na 480 pixelů, což vytváří podprůměrnou jemnost 196 bodů na palec. Dalším problémem je přinejlepším průměrný fotoaparát, jehož výkonnost s ubývajícím světlem klesá přibližně tak, jako cena YotaPhonu.

Gigabyte GSmart Arty A3

Telefon ale potěší hlavně hráče s omezeným rozpočtem. Díky čtyřjádrovému čipsetu si totiž zahrajete i nejnáročnější hry. To však pouze pokud jde hra přesunout na microSD kartu, jelikož na základních 900 MB se vám stěží vejdou tři větší hry, pár fotek a jedno hudební album. Nemůžu však popřít to, že mě Arty A3 zklamal a jedná se o celkem nezajímavé zařízení. Hlavní klientelu tak opravdu budou tvořit hráči s omezeným rozpočtem.

Konkurence

V cenové hladině kolem tří tisíc korun můžeme zmínit například LG L70, které sice není tak výkonné, ale je kompaktnější a má větší baterii. S Arty A3 sdílí chybějící LTE nebo malou interní paměť. LG L70 vás vyjde na přibližně 3 600 Kč.

LG L70

Za cenu 2 300 Kč také seženete Huawei Ascend Y330, který sice nedosahuje takového výkonu jako Arty A3, ale je menší, lehčí a právě o necelou tisícikorunu levnější. Arty A3 vyhrává na všech výkonnostních frontách a má také větší displej, ale za příplatek.

Huawei Ascend Y330

Povedenějším telefonem s velmi podobnými parametry je Cube1 G503, což je prvotina nového výrobce. Společně sdílejí čipset a celkovou hardwarovou výbavu, ale Cube1 nabízí příjemnější displej a v průměru o 300 korun nižší cenu.

Cube1 G503

Nokia Lumia 630 stojí kolem 3 600 Kč. Za tuto cenu získáte jeden z nejnižších modelů s Windows Phone, ale nabídne krásné zpracování, výborně odladěný systém a menší rozměry. Sice je porovnávání mezi platformami ošemetné, ale Arty A3 opět vítězí z pohledu výkonu.

Nokia Lumia 630

Prestigio MultiPhone PAP8500DUO je druhým telefonem s Windows Phone, který by mohl zaujmout. Stojí přibližně 4 300 korun a za tuto cenu nabídne obdobný výkon a celkovou výbavu jako Arty A3. Sdílejí například stejně velký displej nebo podporu microSD karet.

Prestigio MultiPhone 8500 DUO
gigabyte-gsmart-arty-a3
Klady
  • slot na microSD kartu
  • relativně výkonný hardware
  • Dual SIM
  • pevnost konstrukce
  • dostupná cena
Zápory
  • výdrž na baterii při zátěži
  • malá interní paměť
  • design
  • chybí notifikační dioda
  • nízké rozlišení displeje
Diskuze ke článku
Josef
Dobrý den recenze Ascendu Mate 7,Alcatelu OT Idol X+ a telefonů od Prestigia,Zopa,Iocean(už má docela dlouho české zastoupení) apod by měli vyjít kdy
Tomáš Vrábel
Tomáš Vrábel
asi som debil ale čo znamena "hapticka odezva" :)
Radim
Hrozná recenze ...... asi nejhorší co jsem kdy viděl ....:-)
Jakub Herget
Jakub Herget
Hroznej telefon.tohle že má autofocus? to Nokia Lumia530 fotí daleko líp a to nemá autofocus.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze