Doro Liberto 820 Mini
recenze

Doro Liberto 820 Mini

Kompaktně a pro seniory
6

Pokud se bezradně poohlížíte po vhodném telefonu pro své rodiče či prarodiče, mohl by vás zaujmout dnešní model od švédské společnosti, která se specializuje na zařízení pro seniory. Doro Liberto 820 Mini nabídne speciálně upravené prostředí pro snadné používání, 4palcový displej nebo 5Mpx fotoaparát. Navíc rovnou v balení překvapí dokovací kolébkou, stane se tak za 4 000 Kč dobrou volbou?

Pokud se podíváme na chytré telefony jako celek, tak si můžeme všimnout jejich vcelku monotónního cíle. Každá novinka se snaží zaujmout vyšším výkonem a větším množstvím funkcionalit, přičemž samotný telefon cílí v podstatě na všechny věkové skupiny. Existují však výrobci, jež se zaměřují pouze na určitou skupinu uživatelů. Takovou společností je Doro, od které k nám do redakce zavítal nový počin Liberto 820 Mini. Telefon je zaměřený především na starší věkovou kategorii, které je přizpůsobeno jak tělo telefonu, tak i jeho prostředí. Výbava spadá spíše do nižší třídy, to by však v tomto případě neměl být problém.

Obsah balení

  • USB kabel
  • adaptér do sítě
  • pecková sluchátka
  • dokovací kolébka
  • úvodní příručky a seznam technických termínů
V balení potěší dokovací kolébka

Technické parametry Doro Liberto 820 mini

Kompletní specifikace
Konstrukce126 × 66 × 11 mm, 132 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT IPS, 4" (800 × 480 px)
Fotoaparát5 Mpx (2 560 × 1 920), LED dioda, autofocus, video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetCPU: 2×1,3 GHz, GPU: ARM Mali-400 MP
PaměťRAM: 512 MB, vnitřní paměť: 4 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.4
Akumulátor1 500 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 2:38 hodin
Dostupnostbřezen 2015, 3 995 Kč

Doro Liberto 820 Mini – první pohled

Design a konstrukce: kompaktní a pohodlný

V dnešním světě neúnosných rozměrů působí kompaktnější modely jako dar z nebes. Přesně to platí pro Liberto 820 Mini, jelikož nabízí displej s úhlopříčkou 4 palce. S tím souvisí i kompaktnější rozměry 126 × 66 × 11 mm. Hmotnost činí standardních 132 gramů.

Telefon je poměrně kompaktní s charakteristickými velkými tlačítky

Celkově je tělo telefonu zaoblené a padne tak dobře do ruky. Tomu dopomáhá i měkčená úprava zadního krytu. Charakteristickými prvky jsou velká tlačítka na těle telefonu, ať už se jedná o trojici pod displejem či tlačítka pro regulaci hlasitosti a vypínací tlačítko na levém boku. Na pravém boku navíc najdeme jednopolohovou spoušť fotoaparátu, což už se v této kategorii jen tak nevidí. Nad displejem nám bude chybět notifikační dioda, jinak však telefon disponuje i přední kamerkou či automatickou regulací jasu.

Doro Liberto 820 mini

Na zádech telefonu najdeme čočku fotoaparátu s přisvětlovací LED diodou a také mřížku hlasitého reproduktoru. Kromě toho tu však také narazíme na speciální SOS tlačítko, které poslouží k rychlému přivolání pomoci. Pod zadním krytem, který drží opravdu pevně, se nachází slot pro paměťové karty a slot pro microSIM kartu. K němu se dostanete po vyjmutí baterie s kapacitou 1 500 mAh.

Zpracování konstrukce se opravdu povedlo

Samotné zpracování je na velmi dobré úrovni, telefon působí bytelným dojmem a s povrzáváním se setkáte jen při silném stlačení. Pochválit musíme velká tlačítka, která se dobře tisknou, a trojice pod displejem navíc disponuje podsvětlením. Potěší také hardwarová spoušť fotoaparátu. Konstrukčně se tak model velice povedl, a vybrat si také můžete z několika barevných variant, a to bílé a vínově červené.

Displej: dostatečná kvalitka

Displej nabízí úhlopříčku 4 palce a rozlišení 800 × 480 pixelů. To je na dané úhlopříčce naprosto dostačující hodnota a jemnost činí 233 pixelů na palec. Panel je typu IPS, díky čemuž poskytuje dobré pozorovací úhly i dostatečnou čitelnost na slunci. Dobrou práci odvádí také automatická regulace jasu. O typu ochranného sklíčka se výrobce nezmiňuje, avšak proti škrábancům odvádí dobrou práci. Horší je to však s oleofobní vrstvou, čištění otisků je tak o něco pracnější.

Doro Liberto 820 mini

Zvuk: notifikace bez problémů

Jelikož se jedná o telefon zaměřený na starší generace, byl kladen důraz především na hlasitost. Hlasitý reproduktor tak neoslní zvukovou kvalitou, jelikož skoro postrádá basovou složku a velký důraz je kladen na výšky. Pokud však jde o upozornění na příchozí hovory, v tom vás nezklame a hlasitost je na dobré úrovni, i když za „řvouna“ bych ho úplně neoznačil.

Doro Liberto 820 mini

3,5mm jack konektor poslouží na poslech hudby mnohem lépe, nenáročným posluchačům postačí i dodávaná pecková sluchátka. Ty můžete využít také na hands-free hovory či poslech rádia.

Výrobce se také chlubí kvalitním sluchátkem, které disponuje funkcí HD Voice pro zřetelnější hovory. Oproti běžným telefonům jsem však razantní změnu nezaznamenal, spíše jde tedy o marketingový tah. Kvalita je však na dobré úrovni a díky vysoké hlasitosti jsem neměl problémy telefonovat ani v plné tramvaji. Za zmínku stojí ještě speciální režim HAC, telefon je tak kompatibilní s naslouchátky.

Baterie a výdrž: nenáročným postačí

Baterie v telefonu disponuje kapacitou 1 500 mAh, což není zrovna mnoho. To se nám potvrdilo i v samotném provozu. Pokud byste chtěli telefon využívat jako běžný chytrý telefon, tedy brouzdat na internetu, poslouchat hudbu, fotit a chatovat, připravte se na nabíjení každý večer. Na druhou stranu pokud bude použití zahrnovat pouze několik telefonátů denně, kontrolu emailů a vyfocení svého vnoučete, stane se z něj i vícedenní společník. To také nejspíš bude hlavní zaměření telefonu, v tomto případě se můžete spolehnout i na dva a půl dne. Velmi praktická je navíc nabíjecí kolébka v základním balení, odpadá tak časté hledání potřebných kabelů.

Při běžném používání jde o jednodenní telefon

V našem standardizovaném testu výdrže, kdy telefon přes Wi-Fi streamoval HD video s jasem a zvukem ve sluchátkách na 50 % bylo video přehráváno celkem 4 hodiny a 13 minut, čili nijak valný výsledek. Nabíjení se nese již v klasickém duchu, kdy se do 80 % nabije za 1 hodinu a 56 minut. Do plné kapacity si počkáte celkem 2 hodiny a 38 minut.

Hardware: holý základ

V čem Liberto 820 Mini rozhodně neexceluje, je vnitřní výbava. Ta totiž čítá dvoujádrový MediaTek 6572 taktovaný na 1,3 GHz. K dispozici je mu pouhých 512 MB RAM, ze kterých je po spuštění k dispozici zhruba polovina. Vnitřní paměť nabízí 4 GB, z toho jsou však uživateli přístupné 2 GB. Díky paměťovým kartám ji však můžete až o 32 GB rozšířit, aplikace však na ni bohužel nepřesunete.

Benchmark testy: AnTuTu, 3DMark, Vellamo, Quadrant a NenaMark2

Tato nadílka již dnes vzbuzuje úsměv a dává znát, že se opravdu jedná o model pro nenáročné uživatele. Pokud se jedná o hry, tak zvládne lehčí plošinovky či takové hry jako Subway Surfers, na náročnější tituly už však stavěný není. Bohužel dosti problematická je také samotná optimalizace prostředí, kde si počkáte absolutně na všechno. V tomto ohledu tedy rozhodně zamrzí, že se výrobce nedokázal s optimalizací lépe popasovat.

Prostředí a software: jednoduchost sama

Prostředí zajišťuje Android 4.4.2 KitKat, který však poznáte jen někdy. Systém je totiž zabalen do nadstavby, která celé prostředí velmi zjednodušuje. Všude narazíte na velké ikony či popisky.

Na zamykací obrazovce najdeme jen velké digitální hodiny, po odemčení tahem nahoru se dostaneme na hlavní obrazovku, na kterou můžeme přidat až šest zástupců aplikací. Tahem doprava se přesuneme do menu aplikací. A to je vše, na co zde narazíte. Není tu totiž možnost přidání widgetů, což je možná až zbytečné zjednodušení.

Vzhled prostředí

V notifikační liště můžete rychle spustit Wi-Fi, Bluetooth, Datové připojení či režim Letadlo. Samotné nastavení je rozděleno do dvou částí. První se nese v duchu jednoduchého prostředí, k dispozici jsou tak nejpoužívanější nastavení s velkými ikonami a popisky. V případě hlubšího nastavení musíte zavítat do klasického Android nastavení.

Telefon nabízí také dokovací režim, který se automaticky aktivuje a umožní použití několika funkcí, jako je volání, hudba, upozornění nebo prezentace fotografií. V základním režimu pak funguje telefon jako fotorámeček s analogovými či digitálními hodinami.

Dokovací režim

V předinstalovaných aplikacích nechybí kompletní balíček od Googlu, poznámky, kalkulačka nebo baterka. Výrobce také implementoval svoji aplikaci My Doro Manager, která umožní příbuzným vzdáleně pomoci s ovládáním telefonu přímo ze svého zařízení, nebo jednoduše sdílet obsah, jako jsou aplikace či obrázky.

Předinstalované aplikace

Co mě ale nemile překvapilo, byla špatná optimalizace systému. Ten je sám o sobě velmi jednoduchý a například při potvrzení volby zůstane na displeji zhruba 3 vteřiny velká ikonka „Uloženo“. To je však v pořádku a pomáhá to při orientaci, jelikož telefon „nespěchá“. Zařízení je však pomalejší při každé činnosti, při spuštění jakékoliv aplikace či návratu z ní. Celkově to působí velmi rozespale a po dobu testování pro mě bylo těžké zůstat klidný. Přeci jen čekat na načtení nabídky aplikací ve složce 4 vteřiny není úplně ono. Nejednou mě dokonce napadla myšlenka, že je to opravdu schválně. Tento způsob mi už ale přijde příliš radikální a výrobce mohl odladění zvládnout lépe.

Fotoaparát: jednoduchost především

V dané cenové kategorii se zřídka kdy setkáme s kvalitním mobilním snímačem, nejinak je tomu v tomto případě, kdy telefon disponuje 5Mpx fotoaparátem s automatickým ostřením a přisvětlovací diodou. Za dobrých světelných podmínek jsou snímky vcelku povedené, při zatažené obloze a v interiéru ale bohužel razantně přibývá šum a klesá úroveň detailů. Navíc při focení v noci za pouličního osvětlení má občas tendenci obalit fotografii fialovým nádechem. Celkově však svou kvalitou neurazí a spadá do průměru své kategorie, na „mobilní“ focení tedy bohatě postačí. Prostředí aplikace je velmi jednoduché, můžete si vybrat z několika režimů a nastavit ostrost, sytost, jas nebo kontrast fotografie.

Testovací fotografie

Maximální rozlišení videozáznamu činí 1 280 × 720 pixelů s 30 snímky za vteřinu a opět zde platí, že čím více světla, tím lépe. Na přehrávání na velké obrazovce to není, na displeji telefonu však video vypadá poměrně povedeně. Poněkud otravné ale může být časté přeostřování, čehož si můžete všimnout na testovacím videu.

Doro Liberto 820 Mini – testovací video

Model disponuje také přední kamerkou se základním rozlišením 0,3 Mpx, poslouží tak pouze pro nouzové videohovory, na kvalitní selfies rovnou zapomeňte.

Multimédia: nic navíc

Zaměřme se na hudební přehrávač neboli aplikaci Hudba. Nabízí jednoduchý vzhled, možnost rozdělení na interprety, alba, jednotlivé skladby nebo oblíbené položky. Chybět vám ale může jakákoliv forma ekvalizéru. V telefonu najdeme také FM rádio s funkcí RDS.

Galerie vám tradičně umožní prohlížení vašich fotografií a nechybí i možnost úprav, avšak pouze oříznutí či otočení. V galerii najdete i svoji sbírku filmů, přičemž telefon zvládá i různé formáty jako .mp4 nebo .avi. Většina uživatelů ale stejně sáhne po alternativním přehrávači z Google Play, a to zejména pro jejich hlubší nastavení nebo možnost externích titulků, kterou vestavený přehrávač postrádá.

Konektivita: modernizace se nekoná

Výbava je v tomto případě klasická, tedy Wi-Fi b/g/n či Bluetooth v nízkoenergetické verzi 4.0, které si bez problémů poradí například s chytrými hodinkami či bezdrátovými sluchátky. V místech bez pokrytí Wi-Fi využijete datové připojení v podobě EDGE, GPRS a HSPA+. Nechybí ani GPS modul, který vaši polohu zaměří většinou do několika vteřin. Na vylepšení v podobě A-GPS či GLONASS se však již nedostalo. K počítači se potom telefon připojí jako multimediální zařízení nebo fotoaparát. Nedostatkem může být absence LTE, NFC či USB OTG, flash disk tedy nepřipojíte.

Doro Liberto 820 mini

Závěr: zkouší to jinak

Pokud se na Liberto 820 Mini podíváme celkově, tak se jedná o zajímavý počin, který se snaží především starším lidem přiblížit svět moderních technologií, a to snadnou cestou. Telefon je kompaktní a padne dobře do ruky a pohodlná jsou také velká tlačítka na těle. 4palcový displej je dostatečně kvalitní a nechybí ani obstojný fotoaparát. Telefonu potom vévodí speciálně upravené prostředí, které je přehledné a velké ikony i popisky jsou užitečné.

Doro Liberto 820 mini

Zde však nastává problém, protože onen systém je v tomto případě dvousečnou zbraní. Jednoduchost je sice fajn, ale kvůli slabému hardwaru je prostředí velmi pomalé a na vše musíte otravně čekat. Toto se výrobci bohužel nepovedlo a je to škoda, protože jinak na mě tento model působil vcelku kladně.

Posledním aspektem je cena, která se pohybuje okolo 4 000 Kč. To je přeci jen dost, pokud uvážíme aspekty jako dvoujádrový procesor, 512 MB RAM a nepříliš optimalizované prostředí. Na druhou stranu se jedná o telefon pro určitou skupinu uživatelů, která se neohlíží po nejvýkonnějším modelu, ale vyžaduje kvalitu, jednoduchost a spolehlivost. Toto Doro Liberto 820 Mini splňuje, navíc přidává bonus v podobě nabíjecí kolébky v balení. Pro seniory, kteří jsou za dobře s moderními technologiemi, ale přitom nechtějí být zahlceni možnostmi čistého Androidu, se tak může jednat o dobrou volbu.

Konkurence

Alternativou k tomuto modelu může být větší sourozenec, Doro Liberto 820. Ten disponuje větším, 4,5palcovým displejem s qHD rozlišením nebo lepší výbavou v podobě čtyřjádrového procesoru a dvojnásobné RAM paměti. Za tuto výbavu ale výrobce požaduje bezmála 8 000 Kč.

Doro Liberto 820

Jako alternativní model se jeví také Aligator S4030 Senior. Ten také nabízí prostředí upravené pro jednoduché používání nebo 4palcový displej. Procesor má však o něco nižší takt a spokojit se musíte pouze s 256 MB RAM. Boduje naopak druhým slotem na SIM kartu a cenou, která se pohybuje okolo 1 600 Kč.

Aligator S4030 Senior

Telefonem, který nabízí tak trochu jinak zjednodušený systém, může být Honor 3C. Ten disponuje velkým, 5palcovým displejem s HD rozlišením a celkově lepšími parametry. Zaujme tak například 8Mpx fotoaparát nebo 2 GB RAM. Cena se přitom pohybuje kolem 3 900 Kč.

Honor 3C

Pro milovníky klasiky může být vhodný Emporia Click plus GPS. Nabízí totiž véčkovou konstrukci, což jistě někteří stálé ocení. Celkově se ale jedná o „hloupý“ telefon s 2,4palcovým nedotykovým displejem a hardwarovou klávesnicí. Nechybí také 2Mpx fotoaparát s přisvětlovací diodou. Cena modelu se pohybuje kolem 3 500 Kč.

Emporia Click plus GPS
doro-liberto-820-mini
Klady
  • jednoduché prostředí
  • hlasitý reproduktor
  • kompaktní tělo
Zápory
  • špatně odladěné prostředí
  • slabý hardware
  • cena
  • menší baterie
Diskuze ke článku
kvok
Tak HD Voice ale vyžaduje podporu na straně operátora i přístroje na obou stranách hovoru, takže jestli toto nebylo splněno, tak ani žádné zlepšení kvality nastat nemohlo.
Karel Lang
Karel Lang
Za ty prachy radši něco jiného a do toho nějaký launcher pro seniory, na google play jich je dost.
tomas
Pre seniory jedine windows. Ved aj tento sistem sa napadne podoba na prostredie z windows. Ale ked je to u androidu a daju tomu nazov telefon pre seniory tak je to ok.
GT
Mojim seniorom som ponukol niekolko dotykovych placiek a dopadol som tak, ze mi bolo povedane, aby som ich s takymi hlupostami uz viac neotravoval.
Jednoznacne vyhrali vecka Doro PhoneEasy® 611, 612, 631, 632.
Preto ma trochu zaraza fakt, ze namiesto veciek od rovnakeho vyrobcu, ako je testovany kusok, ste ponukli ako alternativu konkurenciu, hoci Doro ponuka rovnaky vyrobok....
Mimochodom, veckove Doro ste v recenzii vychvalili (zasluzene) a stoji menej ako spominane vecko od Emporie.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze