Asus FonePad 7
recenze

Asus FonePad 7

Volání s tabletem za babku
10

Na český trh se dostal letošní tablet FonePad 7, který je zajímavý hlavně svojí možností telefonovat a posílat SMS zprávy. Na poli tabletů s těmito funkcemi boduje hlavně díky spojení přívětivé ceny a poměrně slušné výbavy. Jaký v nás zanechal telefonující tablet dojmy? To se dozvíte z naší recenze.

Oficiální snímky tabletu

Asus poslední rok aktivně rozjíždí expanzi svých mobilních zařízení, která zahrnují nejenom telefony Asus ZenFone, ale také různé tablety. V dnešní recenzi si představíme model, který zaujme jednou nezvyklou funkcí, a to je možnost telefonovat. Tablet navíc disponuje hned dvěma sloty na microSIM karty a tak není problém jím nahradit váš telefon, pokud vás tato možnost láká. FonePad 7 zaujme také cenou kolem 3 500 korun, pojďme se ale už podívat na to, jestli za tyto peníze dostanete povedete zařízení.

Asus FonePad 7 – videopohled

Technické parametry ASUS FonePad 7 FE170CG

Kompletní specifikace
Konstrukce192 × 110 × 10,7 mm, 290 g, konstrukce: klasická, odolnost: ne
DisplejTFT TN, 7" (1 024 × 600 px)
Fotoaparát2 Mpx, , video: 1 280 × 720 px, 30 FPS
ChipsetIntel Atom Z2520, CPU: 2×1,2 GHz, GPU: PowerVR SGX544MP2
PaměťRAM: 1 GB, vnitřní paměť: 8 GB, paměťové karty: microSDHC
Datové funkce5G: ?, LTE: ne, Wi-Fi: 802.11b/g/n, Bluetooth: 4.0, NFC: ne
Operační systémAndroid 4.3
Akumulátor3 950 mAh, bezdrátové nabíjení: ne, doba nabíjení: 3:59 hodin
Dostupnostzáří 2014, 3 490 Kč

Obsah balení

  • tablet Asus FonePad 7
  • nabíječka s microUSB koncovkou (neoddělitelné)
  • základní příručka

Design a konstrukce: ideální rozměry a slušné zpracování

Na úvod si můžeme říct, že design u tohoto modelu nehraje prim a extravagantních návrhářských hodů se zde nedočkáme. Tablet je na první pohled tuctový a ve své cenové kategorii tak ničím nevyčnívá. FonePad je zpracovaný poctivě a při běžném používání vám v ruce vrzat a skřípat nebude, nicméně již při menším ohnutí dochází k vrzání konstrukce, a proto doporučuji tabletu dát dostatečný prostor, aby se vám například v batohu neohýbal, časem by totiž mohla konstrukce začít vrzat více.

ASUS FonePad 7 FE170CG

Plošné rozměry tabletu nedisponují žádnými oslnivými hodnotami, ale úhlopříčka 7 palců zajišťuje ještě rozumný úchop jednou rukou v případě, že máte větší dlaně. Na ovládání pak budete muset samozřejmě použít ruku druhou. Osobně se mi však tablet nejlépe držel na šířku v obou rukou. Řečí čísel se bavíme o rozměrech 192 × 110 × 10,7 milimetrů. Hmotnost 290 gramů je pak v ruce příjemná a rozhodně vám zápěstí nezničí.

Na čelní straně se tak nachází již zmiňovaný 7palcový displej s celkem prostornými rámečky. Ty však zajišťují dostatečně velkou plochu k uchopení tabletu a vy tak máte jistotu, že vám FonePad nevypadne. Pod displejem je pouze logo výrobce, jelikož tlačítka jsou řešena softwarově. Nad displejem pak nalezneme pouze dva prvky, a to čelní 0,3Mpx kamerku a hlasitý reproduktor, ve kterém je i sluchátko pro hovory.

ASUS FonePad 7 FE170CG ASUS FonePad 7 FE170CG
Přední strana tabletu

Trochu zajímavější jsou pak boky zařízení, které na pravé straně skrývají tlačítko zapínání a kolébku hlasitosti. Zde mám k umístění velké výtky, protože nejenom že jsou vysoko, ale jsou navíc na zkosené hraně, která jakoby naschvál ztěžuje jejich mačkání a v 80 % případů vám bude stisknutí tlačítek dělat problémy. Například u Nexusu 7, který také vyrobil Asus, je stejný princip tlačítek vymyšlený mnohem praktičtěji. Lépe je na tom mačkání při režimu na šířku a tlačítka mají výbornou odezvu. Na levém boku pak nalezneme krytku s dvěma sloty na microSIM karty a slot na microSD kartu až do velikosti 64 GB. MicroUSB konektor a port na sluchátka pak nalezneme na horní straně. Na spodní straně nalezneme už pouze mikrofon pro hovory.

Boky tabletu

Záda jsou z na dotek velmi příjemného texturovaného tvrdého plastu, který dodává pevný úchop. K tomu napomáhají i zaoblené boky, které tak neřežou do rukou a ergonomie tabletu je díky tomu na výborné úrovni. Co se prvků týče, záda skrývají pouze obligátní 2Mpx fotoaparát, a to bez jakéhokoliv přisvětlení. Kromě lesklého loga Asus a podpisu Intelu pak na zadní straně nenalezneme nic zajímavého.

ASUS FonePad 7 FE170CG
Zadní strana tabletu

Baterie a výdrž: průměrné výsledky

V těle tabletu se ukrývá baterie s kapacitou 3 950 mAh, což je mezi sedmipalcovými tablety průměrná hodnota. Samozřejmě pak velmi záleží na tom, jak budete tablet používat. Při minimálním používání, kdy bude tablet pouze jen ležet někde na stole připojen k Wi-Fi, se FonePad spokojí s nabíjením jednou týdně. Pokud jej budete využívat jako vaše notifikační centrum a nouzové řešení k přístupu na internet s nízkým vytížením, pak jsou 3 až 4 dny reálnou hodnotou. Při náročném užívání, jako je časté telefonování, hraní her nebo také případná navigace je z tabletu čistě jedno až dvoudenní zařízení.

ASUS FonePad 7 FE170CG
Baterie

V našem standardizovaném testu výdrže, kdy byl tablet připojen k Wi-Fi, přihlášen do 3G sítě, jas displeje snížen na 50 %, aktualizace potlačeny a zvuk nastavený na 50 % pouštěn do sluchátek, jsme dosáhli průměrné výdrže při streamování videa v kvalitě 720p 7 hodin. Konkurenční Galaxy Note 8 vydržel 7 hodin a 45 minut. Nabití na 80 % zabere kolem 2 hodin a 49 minut, k úplnému nabití je potřeba si vyčlenit 3 hodiny a 59 minut.

Zvuk: vše v jednom a to nijak oslnivě

O reprodukci takřka veškerého zvuku se postará mono reproduktor nad displejem, který je relativně rozměrný. Najdeme zde totiž jak hlasitý reproduktor, tak i sluchátko pro hovory. Kvalita hlasité reprodukce není sice oslnivá, ale hlasitost je dostatečná a navíc ani na maximální hlasitost nedochází k výrazné distorzi a zvuk je reprodukovaný, v rámci možností, čistě.

ASUS FonePad 7 FE170CG
Hlasitý reproduktor nalezneme nad displejem

Asus v základu přibalil i možnost přepínání zvukových režimů jako například Film, Hudba a Hry. Ty mají na kvalitu zvuku nevýrazný dopad a kdyby v tabletu nebyly, moc by se nestalo. Při telefonovaní s tabletem tak kromě divných pohledů kolemjdoucích dosáhnete čisté a hlasité reprodukce, zde není FonePadu co vytknout. Pro soukromí poslech hudby poslouží buď Bluetooth, nebo 3,5mm jack. Ten si poradí i s většími sluchátky a vzhledem k ceně tabletu poskytne nevšedně kvalitní poslech i na komprimovaných videích z YouTube.

Displej: hlavně nenatáčet

7palcový displej si na FonePadu vysloužil rozlišení 1 024 × 600 pixelů, což tvoří finální jemnost 170 bodů na palec. Neoslnivá hodnota, ale o problém nejde, obzvláště přihlédneme-li k ceně. Problémem je spíše TN panel, který má jednoduše špatné pozorovací úhly a proti modernějším IPS displejům značně ztrácí. Již při lehkém natočení jde barevné spektrum svojí cestou a věrnost původním barvám je pryč. Jas je pak slušný, ale displej je velmi lesklý a na slunci ho provozovat nedoporučuji. Automatická regulace jasu chybí a zaujme akorát aplikace Splendid, kterou si můžete teplotu a sytost barev displeje upravit k obrazu svému.

Pozorovací úhly jsou vyloženě špatné

Hardware: pro Asus již klasický Intel

FonePad od Asusu si vysloužil, jako ostatní produkty tohoto výrobce, čipset od Intelu, a to konkrétně dvoujádrový Intel Atom Z2520 o frekvenci 1,2 GHz a technologií Intel Hyper-Threading. Výkon je pro jednoduchou práci jako dělaný a se systémem, potažmo nenáročnými aplikacemi, si poradí levou zadní. Na problém narazíme při multitaskingu, který kvůli 1 GB RAM není zrovna ideální a spíš si zvykejte na opětovné spouštění aplikací.

Výbava tabletu

Interní úložiště pak nabízí slušnou kapacitu 8 GB, ze které vám po prvním spuštění zůstane přibližně 5,51 GB. Tablet však běží na Androidu 4.3 Jelly Bean a není tak problém aplikace a data volně přesouvat na paměťovou kartu, která může mít kapacitu až 64 GB. Asus také přibalil službu Webstorage, ve které dostanete 16 GB cloudového úložiště zdarma. Herní výkon je pak spíše podprůměrný a kromě základních her jako Angry Birds si hraní moc neužijete. Například Dead Trigger 2 se mi ani spustit nepodařilo a hra padala při načítání.

Prostředí: povedené ZenUI na starším Androidu

Prostředí zprostředkovává nám již známé Asus ZenUI, které je jednoduše povedené a jedná se o jedno z nejlepších prostředí, která jsou v současnosti k dispozici. Jako základní stavební kámen sloužil Asusu Android ve verzi 4.3 Jelly Bean, což ale na první pohled nepoznáte. ZenUI totiž předělává prostředí od základu a to je jasné hned po prvním zapnutí displeje.

Odemykací obrazovka

Změny tak začínají už na odemykací obrazovce, která je netradičně napěchovaná informacemi a nabídne jak informace o počasí a čas, tak i agendu z kalendáře, stav budíku a také přistup ke třem základním aplikacím. Po odemčení tabletu se již dostáváme na starou známou domácí obrazovku, která je srovnatelná s domácími obrazovkami z čistého Androidu. Můžete si zde tak přidávat widgety a zástupce aplikací. Žádné razantní změny se zde neudály.

Pracovní plochy a seznam aplikací

Nechybí ani seznam aplikací, který je uspořádaný do mřížky 4 × 4 až 6 × 6 ikon, takže si můžete sami zvolit, kolik aplikací chcete vidět na jedné stránce. Změnit můžete i režim zobrazení a to buď vlastní, všechny aplikace, nebo pouze stažené aplikace. Z aplikační výbavy zmíním například aplikaci Splendid, messenger Omlet Chat, čtečku knih Amazon Kindle nebo například úložiště WebStorage.

Notifikační lišta

Notifikační lišta je rozdělená do dvou záložek, kterými jsou notifikace a rychlé přepínače. Na první jmenované se, podle očekávání, zobrazují upozornění na nejnovější akce, nebo třeba ovládání přehrávače hudby. V rychlých přepínačích pak naleznete jednotlačítkový přístup k základním přepínačům, jako je Wi-Fi, GPS nebo automatické otáčení displeje.

Tablet je výborně odladěný a pokud tak nemáte tendenci mít na ploše spoustu graficky intenzivních widgetů, pak se dočkáte velmi plynulého chodu ve všech částech systému. Za optimalizaci prostředí si Asus vyslouží pochvalu.

Fotoaparát: jako kdyby tu nebyl

Vyjadřovat se ke kvalitě fotografií z levného tabletu je celkem zbytečné, jelikož oba snímače jsou na tabletu spíše do počtu a kvality moc nepobraly. Zadní fotoaparát navíc nemá autofokus, ani přisvětlovací diodu, takže na focení za šera, nebo dokonce za tmy rovnou zapomeňte. Snímky jsou bez detailů, barevně chudé a celková obrazová kvalita zaostává i za těmi nejhoršími telefony. Jako nouzovka pro potřebné zdokumentování nějaké události ale postačí.

Video tablet nahraje až v HD rozlišení, ale stejně jako fotografie, tak i zde si snímač plusové body jednoduše nezaslouží a potvrzuje se původní hypotéza špatných výsledků. Záznam můžete posoudit sami.

Telefonní funkce a bezdrátová konektivita

Hlavním bodem zájmu potencionálních kupců tohoto tabletu je bezesporu možnost telefonovat, která není v této cenové kategorii příliš častá, obzvláště na našem trhu. S telefonní funkcionalitou se pojí přítomnost dvou slotů na microSIM karty. FonePad 7 podporuje Dual SIM a na obou SIM karách se lze připojit do 3G sítě. Ano, telefonovaní z tabletu není zrovna příjemné a na ulici budete dostávat divné pohledy, ale pokud hledáte dostupný přístroj, kterým nahradit jak tablet tak i telefon, pak vás možnost telefonovat a posílat SMS potěší.

ASUS FonePad 7 FE170CG
Možnost telefonovat je jedním z hlavních taháků tabletu

SIM karty pak také samozřejmě dovolují i datové přenosy, ale budete se muset obejít bez LTE, což je velká škoda, ale vzhledem k ceně je to pochopitelné. Sítě 3. generace pak nechybí a ty můžete používat naprosto bez problému. Z další bezdrátové konektivity nechybí například Wi-Fi, Bluetooth 4.0, nebo také GPS s podporou A-GPS, díky kterému lze použít předinstalované Google Mapy k navigaci. Fixace může chvilku trvat, ale po zachycení signálu si ho drží pevně.

Alternativní prohlížeč podporuje i Flash

Na internet se podíváte dvěma prohlížeči, a to klasickým Chromem a vlastním Asus prohlížečem. Představovat Chrome asi moc smysl nemá, ale prohlížeč od Asusu připomene hlavně základní Android prohlížeč, který byl po dlouhou dobu základním prohlížečem tohoto operačního systému. Tento prohlížeč disponuje i Flashem, takže si můžete dosyta užívat vyskakovacích reklam.

Závěr: nejlevnější tablet pro telefonování

Asus nás ničím nepřekvapil a dostalo se nám přesně toho, co jsme očekávali. Tím je základní tablet za dobrou cenovku s extra přidanou hodnotou v podobě přítomnosti dvou slotů na microSIM karty a s tím spojené možnosti telefonování a přijímání/posílání SMS. To se hodí zejména na cestách, když si nechcete brát telefon a tablet zvlášť. FonePad je navíc celkem kompaktní a vejde se tak i do menšího zavazadla.

ASUS FonePad 7 FE170CG

Co mě na tabletu zarazilo a zklamalo, byl hlavně displej, který není kvůli lesklé vrstvě použitelný na slunci a i při běžném používání vás budou odlesky obtěžovat. Pozorovací úhly jsou navíc podprůměrné a TN panel dostává své pověsti. Pokud tedy plánujete na tabletu sledovat filmy, seriály a podobně, musíte být připraveni na nepříliš ideální zobrazovací schopnosti panelu.

ASUS FonePad 7 FE170CG

Asi jen aby se neřeklo, Asus přidal i fotoaparát, který je na tabletu opravdu jen proto, že to diktuje dnešní doba. Rozhodně by se nic nestalo, kdyby fotoaparáty chyběly úplně a nahradilo je čidlo pro automatickou regulaci jasu displeje, případně notifikační dioda. Výbavou pak tabletu nic nechybí a pokud nejste zarytými pařany, pak tablet uspokojí všechny vaše multimediální choutky. Jestli je pro vás však možnost z tabletu telefonovat směrodatná, pak lepší možnost za tuto cenu najdete asi jen těžko.

Konkurence

Tabletů s možností telefonovat je jako šafránu, což platí ještě víc v cenové kategorii, v jaké se pohybuje FonePad 7. Ten stojí kolem 3 500 korun a konkurenci mu může dělat například Samsung Galaxy Tab 3, který je ale starší a přibližně o 2 000 korun dražší. Výbava je pak srovnatelná.

Samsung Galaxy Tab 3

O poznání dražší variantou je pak Huawei MediaPad X1, který vás vyjde na přibližně 8 000 korun, ale získáte neporovnatelně lepší výbavu, zpracování a také podporu LTE a telefonování.

Huawei MediaPad X1

Huawei nabízí ještě jeden model s telefonními funkcemi, který je o přibližně 2 000 korun levnější, než MediaPad X1. Jedná se o MediaPad M1, který má však větší displej. Jinak sdílí hodně výbavy s MediaPadem X1, akorát nenabídne FullHD rozlišení, nebo 2 GB operační paměti.

Huawei MediaPad M1

Pokud si pak nepotrpíte na možnosti telefonovat, mohl by vás zaujmout Acer Iconia Tab 8. Ten je sice o něco větší, ale nabídne lepší výbavu, o poznání lepší displej a také větší baterii.

Acer Iconia Tab 8
asus-fonepad-7-fe170cg
Klady
  • rozšířitelné úložiště
  • možnost telefonovat
  • obstojný výkon
  • příjemný úchop
  • celkem kompaktní rozměry
Zápory
  • náročné hry si nezahrajete
  • displej je velmi lesklý
  • fotoaparát je jenom na okrasu
  • špatné umístění bočních tlačítek
  • podprůměrné pozorovací úhly displeje
Diskuze ke článku
rezok
Toto video je soukromé.
mmj
Bude Asus Fonepad 7 FE375CG v CR k dispozici ?
StarZ
Skvěle, každý den nová recenze. Jen tak dál, kladně hodnotím i podařené videopohledy :)
iOSHater/AndroidHater
Je docela škoda, že modemy, se kterými je možné i volat a přijímat SMS, se dávají jenom do Androidích tabletů.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze