Microsoft předběhl Apple a stal se nejhodnotnější společností na světě

Microsoft předběhl Apple a stal se nejhodnotnější společností na světě
Fotografie: Ioannis Papadopoulos, mobilenet.cz
  • Zatímco se trh s mobily nemůže dostat z potíží, umělá inteligence nabízí příležitosti k růstů
  • To je hlavní důvod, proč je Microsoft nejhodnotnější společností na světě podle tržní kapitalizace a předstihl Apple

Diverzifikace činností společnosti Microsoft, stejně jako humbuk vyvolaný investicemi do umělé inteligence, pomáhají dosáhnout nových výšin z hlediska hodnoty firmy. Microsoft a Apple se v posledních týdnech přetahují o první místo, přičemž tržní kapitalizace obou společností se pohybuje kolem 2,8 bilionů dolarů. V době psaní tohoto článku dosáhla hodnota společnosti Microsoft právě 2,9 bilionů dolarů, zatímco hodnota společnosti Apple se o něco snížila v důsledku obav, že trh s chytrými telefony může v nadcházejících letech ochladnout.

Pokud bude tento trend pokračovat, mohla by tržní kapitalizace Microsoftu dosáhnout závratných 3 bilionů dolarů, zatímco Apple bude nadále klesat kvůli obavám, že je trh s mobilními telefony a příslušenstvím plně nasycen. Apple místo toho vsadil na chytré brýle Vision Pro, jejichž zahájení prodeje se očekává v nejbližších týdnech. Zásadně změnit hospodářské výsledky firmy ale nejspíše nezvládnou, to se očekává až od levnějších modelů v budoucnu.


Infografika výše také ukazuje, že za úspěchem Microsoftu stojí také snaha diverzifikovat svou činnost. Operační systém Windows, který si se společností mnoho lidí spojuje, je až na třetím místě z hlediska profitu, a to po cloudových službách a kancelářských balících. Vedle toho má Microsoft i výdělek z provozování služeb LinkedIn a Bing, nezanedbatelná není ani herní platforma Xbox a doprovodné služby. Tolik skloňovaná umělá inteligence je prozatím v kolonce „ostatní“, ale pokud se najde vhodný způsob, jak zpeněžit Copilota, představuje to velký potenciál k dalšímu růstu.

Diskuze ke článku
V diskuzi zatím nejsou žádné příspěvky. Přidejte svůj názor jako první.
Přidat názor

Nejživější diskuze