Microsoft oznámil Windows 10 Fall Creators Update. Přináší spoustu novinek

4
Microsoft oznámil Windows 10 Fall Creators Update. Přináší spoustu novinek
  • Microsoft ohlásil novou velkou aktualizaci pro Windows 10
  • Dorazí již během září a přinese několik nových funkcí
  • Změní se například vzhled a přibude funkce časové osy

Asi nejvýraznější novinka se bude týkat vzhledu, který Microsoft nazval Windows Fluent Design System. Nový designový směr má za cíl sjednotit vzhled napříč celým prostředím a aplikacemi. Vytvářet tak příjemný zážitek z používání. Týkat by se to mělo nejen nativních aplikací, ale také programů od vývojářů třetích stran, kteří dostanou možnost své aplikace přizpůsobit.

Neméně zajímavá novinka se skrývá za funkcemi Microsoft Graph a Microsoft Cloud. Ty budou mít možnost propojit vaše zařízení napříč různými systémy. Tedy například váš přístroj s Windows 10 s telefonem, na kterém budou mobilní Windows 10, Android nebo iOS. S tím se pojí další funkce jako například Timeline (časová osa), na které bude shrnuta veškerá vaše historie. Snadno se tak budete moci vrátit v čase k souborům, se kterými jste pracovali, či k webovým stránkám, které jste prohlíželi. Vše by mělo být velmi rychlé a pohodlné a především sloučené na jednom místě.

Windows 10 Fall Creators Update
Časová osa v nových Windows 10

Další funkce má v angličtině poněkud komplikovanější název Pick Up Where You Left Off, což bychom mohli volně přeložit jako „Pokračujte, kde jste skončili“. Oč jde? Představte si, že například budete na svém počítači vytvářet nějaký dokument. Následně práci ukončíte a hlasová asistentka Cortana vám nabídne, zda na ní chcete navázat například na telefonu s Androidem. Dostali byste se do stejného bodu, kde jste svoji práci opustili. Nebude si potřeba nic pamatovat nebo nastavovat. Jak a kde bude nová vymoženost funkční je kvůli navázání na Cortanu prozatím otázkou.

Vhod mohou přijít i synchronizované schránky, pomocí nichž budete moci přesouvat či kopírovat data napříč propojenými zařízeními a opět vše bude fungovat i na různých operačních systémech. Vylepšením projde i cloudové úložiště OneDrive, kdy uvidíte všechny soubory rovnou v průzkumníkovi a budete je moci otevřít, aniž by je bylo nutné ukládat do interní paměti.

Windows 10 Fall Creators Update

Překvapivou novinkou je příchod kompletní aplikace iTunes od Applu do Microsoft Storu, a to včetně aplikací iTunes Store, Apple Music či správy telefonů iPhone. Zmiňme také Windows Story Remix, který bude mít za úkol tvorbu příběhů z vašich zážitků. Využije k tomu fotografie, videa, hudbu, vaší polohu a nechá vás samozřejmě i něco upravit. Své zážitky budete moci ozvláštnit 3D objekty a dodat celému příběhu nový rozměr.

Nejnovější oznámená aktualizace Windows 10 Fall Creators Update by měla dorazit k prvním uživatelům již během letošního září.

Zdroje: blogs.windows.com, fonearena.com

Diskuze ke článku
Řezňýk
Lol, Microsoft pochopil, že mobilní Windows nemají šanci a věci, které pro ně roky sliboval, spouští nativně pro Android a iOS.

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze