Microsoft odhalil nové Surface tablety s Windows 8

6

Přesně podle očekávání dorazil Microsoft včera na akci v Los Angeles představil dvojici nových tabletů řady Surface. Oba nabídnou velmi slušný hardware, operační systém Windows 8 ve dvou verzích a zajímavé dodatečné příslušenství, které naláká zákazníky.

Už dříve bylo jasné, že se musí Microsoft vytáhnout s něčím opravdu unikátním, aby měl v tvrdé tabletové válce na trhu vůbec šanci. Tam nekompromisně vládne Apple se svými iPady a další výrobci se zelenými robůtky, Microsoft tedy musí zatlačit na pilu a především představit opravdu využitelný systém Windows 8. Podle první indicií to ale vypadá, že se máme na co těšit.

Tegra s HD displejem

Microsoft představil dvojici tabletů Surface, jež se budou lišit v určitých prvcích a hardwarových specifikacích. První z nich běží na ARM čipsetu (Nvidia Tegra) a nabídne o něco ořezanější, mobilní verzi systému s názvem Windows RT. Pevné hořčíkové tělo má být tenké pouhých 9,3mm s hmotností 676 gramů, což je o pár desítek gramů více, než má iPad 2012.

I ostatní specifikace patří k tomu nejlepšímu. Zazáří velký 10,6 palcový ClearType HD displej s Gorilla Glass (přesné rozlišení je bohužel neznámé), nechybí ani porty USB 2.0, Micro HD Video a slot pro paměťové karty microSD, jež rozšíří interní úložiště o velikosti 32 nebo 64 GB. Uvnitř najdeme také baterii o kapacitě 31,5 Wh.

Oficiální obrázky tabletů Surface

Obr s Intelem za zády

Druhý tablet už se dá považovat za slušnou náhradu notebooku s plnohodnotným systémem Windows 8 Pro. Najdeme tu čipset Intel Core i5 „Ivy Bridge“ a stejně pevné hořčíkové tělo. To už však nabídne tloušťku 13,5 mm a hmotnost 903 gramů, což jen tak do kapsy nestrčíme. Jedná se ale nejspíše o kompromis, který budeme muset brát v úvahu při koupi.

Nechybí tu však velký 10,6 palcový ClearType displej s FullHD rozlišením a poměrem stran 16:9, baterie o kapacitě 42 Wh či interní úložiště s bohatým výběrem 32, 64 či 128 GB. Tuto velikost je ještě navíc možné rozšířit paměťovými kartami microSDXC, přítomen je také port USB3.0 a Mini DisplayPort Video. Jako bonus nabízí druhý tablet také stylus s magnetickými úchyty, který rozhodně najde své využití v praxi.

Něco navíc

Microsoft však dodává i bonusové příslušenství, ve kterém se inspiroval u Asusu. Stejně, jako jeho řada Transformer láká dokovací klávesnicí pro pohodlné psaní, budeme moci i k novým tabletům Microsoftu dokoupit speciální magnetické kryty Touch and Type. Ty se připojují k tabletům prostřednictvím magnetických úchytek a opět dostaneme na výběr ze dvou druhů. Jednodušší kryt s názvem Touch Cover přináší senzorovou technologii, citlivou na tlak a simulaci hardwarové klávesnice s touchpadem. Píše se na ní mnohem pohodlněji, než na virtuální klávesnici a především je tenká pouhé 3 mm.

Pro náročnější pisálky už je tu kryt Touch and Type Cover, který má již fyzické klávesy s plnohodnotným zdvihem. Ten už však jsou o 2 mm tlustší.

Microsoft rozhodně překvapil. I když zdaleka nevíme všechny parametry tabletů a je potřeba je vidět v akci, po letmém prvním dojmu zůstáváme spokojeni. Díky dvěma alternativám si každý najde pro sebe ten vhodnější a dodatečné klávesnicové kryty pouze zvyšují použivatelnost. Bohužel jsme se zatím nedozvěděli zhola nic o cenových hladinách ani dostupnosti, Microsoft ale tvrdí, že máme čekat cenu v rámci konkurence. Slabší tablet by měl být dostupný přibližně v době vydání systému (přibližně v říjnu), výkonnější tablet o tři měsíce později. Více informací by mělo dorazit co nevidět.

Zdroje: microsoft.com, theverge.com

Diskuze ke článku
R1S0
Moj vysnivany tablet je tu! x86 WIN,fullHD,prijatelne SSD,usb3,viacero variacii pri vyskladani.... super!
xsarahdi
Ako som už inde písal.....
Krása. Niečo podobne inovatívne a nápadité som čakal od Google ale MS ma príjemne prekvapil a určite si jeden zaobstarám.Ešte neviem ktorý, uvidíme ako veľmi bude RT orezaná.
Tie materiály,FULL HD displej a tá klávesnica ma dostali ..... SUPER :D
Za 550 – 600€ si radšej kúpim tento ako nejaký trápny ťamťung.

Konečne niečo na čo čakalo veeeeľmi veľa ľudí včetne mňa a MS za toto palec nahor takže pred Vianocami to nebudú stíhať predávať a vyrábať :DDD
Jab
Ta váha, kurnik, stále ta váha. :( Půl kila a víc člověk nechce držet v ruce třebas třicet minut...

Načíst všechny komentáře

Přidat názor

Nejživější diskuze